Skriv början av artikeln om Vintervila

Nyckelord: Vintervila

Inlägg med Vintervila som nyckelord.

Stenoglottis longifolia. Från Gustav84.

 

Nyckelord: Vintervila

Prata om bilden

16/12 -16

Pleione sp.

Från Gustav84.

Skulle vintervila min Pleione sp idag och såg denna nytillväxt. Har haft ett stort blad sedan i våras men inte blommat. Nu har bladet trillat av och såg denna nytillväxt. Är den en ny bulb eller stängel? Är ny på Pleione och har dålig koll.
Tackar för svar

Nyckelord: Pleione, Vintervila

16/12 -16

Skulle tro att det är en ny bulb på G.

17/12 -16

Kan nog vara så! Men då får den åka in i kylen

17/12 -16

Inte jätteerfaren på pleione men har för mig att dom brukar se ut ungefär så när dom ligger i kylen. Sen går det fort när dom kommer igång

17/12 -16

Ser normalt ut för ett bladskott. Bra om den får kallt så händer det inget.

Ge ditt svar

Har skaffat mig två neosar, psykad som jag blivit av neofantasterna här. En n falcata och en n falcata shutenno.
Nu till frågan. Dom har ju inte hunnit etablera sig i krukan ännu. Då ska jag väl hålla dom varmt inomhus ett tag tills jag tror att dom gjort det. Och först sedan minska temperaturen inför vintern.

Nyckelord: Neofinetia falcata, Vintervila, Etablering

1/9 -16

Nej, är för tidigt än.

Ge ditt svar

16/8 -16

Vintervila

Hur vet jag när/om min D. Nobile vill vintervila? Verkar som den slutat växa. Står på balkongen (inglasad) än. När ska jag ta in den? Hur gör jag nu?

Nyckelord: vintervila, D. Nobile

Än ska den inte vintervila, men en undran är om den har fått någon temperaturskillnad dag/natt och fuktiga nätter på din inglasade balkong. Det är sånt´ de gillar och alla mina plantor, som är på balkongsommarkollot utan inglasning, kommer att vara ute minst en månad till, kanske längre beroende på temperaturen. Nattetid + 8 är gränsen för de flesta plantor.

16/8 -16

Temperaturskillnad bör den väl fått? Men varför har den slutat växa?

Kan den ha vuxit färdigt för i år?
http://orkidesallskapet.se/wp-content/up...

16/8 -16

Så kan det va. Om den har det, vad händer då nu?

16/8 -16

Tålamod händer nu

16/8 -16

Var köper man sånt?

16/8 -16

Slut jag har köpt upp allt och säljer inte.

16/8 -16

Det här med "vintervila" har jag funderat på en hel del. Själv har jag Dendrobium som har vila nu tex D.pendulum, D.parishi och D.victoria alltså helt fel tid än vad man kan läsa om i skötselråd. Men jag kan inte se något fel på dessa plantor. Har haft de så pass länge att jag kan se cykler över året hur de beter sig och då stämmer det däremot in på skötselråd som rekommenderas, dock kraftigt förskjutet i tiden. Beror helt säkert på sin odlares misskötsel...men de verkar gilla mina metoder och ger bra tillväxt och fina blommor så det får duga helt enkelt.

17/8 -16

Oled vad taskigt.
-Chrille- Hur vet jag då när den vill vila?

17/8 -16

Jag vet tyvärr inte när din D.nobile vill vila men jag ser på mina Dendrobium som vilar att de upphör att växta, de nya bulberna blir en aning längre än de tidigare och sedan efter en tid faller bladen av. Vad jag ville med min tidigare kommentar var att man inte kan lita blint på rekommendationerna för vila och när på året de infaller. Jag tror att man kan vända och vrida och manipulera orkideernas cykler bäst man vill beroende på förutsättningarna man ger de.

17/8 -16

Så när de slutat växa vill de vila? Min har slutat växa, men de nya bulberna är kortare än de andra.

17/8 -16

Jag har mina orkideer utomhus på sommaren och eftersom jag inte kan ge de en distinkt skillnad mellan dag och natt-temperatur under vinterhalvåret inomhus så ger utomhusvistelsen under sommar faktiskt betydligt lägre medeltemperatur. Kanske därför mina plantor flippar ur och bestämmer sig för att vila?

17/8 -16

Min står på inglasad balkong. Men min fråga, när de slutat växa, vill de vila då?

17/8 -16

Förutsatt att den är bra skött, varken över eller undervattnad, har fått lämplig dos gödning, ljus och temp så är mitt amatörmässiga råda att fortsätta odla den som du gjort ett par veckor till för att verkligen se att den har slutat växa och att inget händer. Ändra förutsättningarna annars och håll koll på vad som händer. Så hade jag gjort om plantan var min. Någon annan med bättre erfarenhet får gärna flika in.

17/8 -16

Då gör jag som du säger, för så tänkte jag själv med. Det är ju min första D. Nobile så.

LP, hittade skötselråd för Nobilehybrider på Orchidéhusets hemsida. Kanske något för dig att läsa! Är fortfarande lite fundersam om din inglasade balkong är så bra för orkidéer. Måste väl bli väldigt varmt där och stillastående luft, eller??
http://www.orchidehuset.se/index.php/den...

17/8 -16

Naturligtvis tar jag in den då det är som varmast. Tack för länken.

Ge ditt svar

De flesta Höghybridicerade Cattleya sköter man på liknande sätt, eller har jag fel? Vet med mig att de arter jag testat tidigare hade lite olika behov. Försökte räkna ut optimal skötsel för Slc. Indian Fire men blev inte så mycket klokare.

Blomningen blev kort, 4-5 dagar. Transporten till Sverige var väl inte allt för gynnsam.

Så, gillar den här sorten att ha en lite torrare vila i 6-8 veckor eller föredrar den ljämnare vård över året?

Nyckelord: Slc. Indian Fire, Vintervila, Vattning

15/11 -15

Hittar den inte som registrerad hybrid, så lite svårt att sia i den, Sophronitis ska ha jämn vattning året runt så är det hög % av en sån art skulle jag vattna mer jämt

16/11 -15

Nej, jag ger upp. Har plöjt igenom alls sidor jag kan utan resultat. Kontaktade även säljaren och de visste inte heller vad som ingår.

Personligen tycker jag nog den mest liknar någon klon av Juwel Box, men jag kan nog ha fel.

Så jag får experimentera med skötseln och "lyssna av" signalerna plantan ger.

16/11 -15

Nä, det är inte lätt att veta tycker jag men om man har en Cattleyakorsning som kan tänkas blomma fler gånger per år, dvs de småblommiga så brukar det vara bäst med mer jämn vattning, du får väl se hur snabb den verkar vara med att sätta nya bulber nu efter avslutad blomning.

19/11 -15

Detta med vintervila är svårt. På sommarn har jag mina C och L ute i uterummet (bara tak inga väggar och dörrar). Så klart får de där mycket mer ljus än inomhus. Komposten torkar ut snabbt så jag vattnar var annan dag och gödslar 1 ggr per vecka. Tydlig tillväxt. Sedan när det är dags på tidig höst tar jag in dem. De flesta av mina C och L blommar höst och vinter så då är det inte lägen att vila. När blomning är över och om jag inte ser någon tillväxt kan jag dra ned lite på vattningen och gödningen. Som du kanske kan läsa här så blir det inte mycket till viloperiod och fram för allt jag sätter inte datum på den utan tittar på vad plantan hittar på. Vissa hybrider kan blomma flera ggr per år och tillväxt komma när som så jag tror mitt bästa svar är att du tittar på plantan och avgör vad du skall göra

29/11 -15

Blir livräddning istället för vanlig skötsel. Den berömda mossbollen fanns i mitten av krukan. Kvar fanns en levande rot på ca fem cm, resten stendöda. Enda ljuset är att plantan har 11 vilande anlag vad jag kunde räkna till.

29/11 -15

Usch, då. Hoppas att det ordnar sig!
/Mvh, I

Ge ditt svar

2/11 -15

Vintervila

Om ni minns att frågade för ett tag sen om det var en keiki på min dendrobium, så har jag nu en ny fråga om samma planta. Tycker allt på den har slutat växa, nya skott med, betyder det då att den vill vintervila eller ska jag vattna som vanligt ändå?

Nyckelord: Dendrobium, vattning, vintervila

2/11 -15

Jag skulle vattna på den kanske sparar lite på energi inför blomning eller för en vila. Vad är det för Dendrobium du har?:)

2/11 -15

Nobile

Dendrobium Nobilehybrider vill gärna ha en sval och ljus vintervila med lite mindre vatten. Kan du ge den det, så blir den säkert piggare till våren!

3/11 -15

Ska den ha det trots nya skott och kanske en keiki i toppen?

Ja, om skotten är färdiga! Visa en bild på den! Lättare att ge råd då.

3/11 -15

Från LP.

Får inte in någon ny bild just nu. Men ser ut så här, förutom att det sitter rot i toppen på bulben.

Du behöver visa hela plantan på bild!

3/11 -15

Fast utan blommor.

Om skotten är i samma storlek som på bilden, så ser de inte riktigt färdiga ut. Fortsätt att vattna och ge näring som vanligt ett tag till och ge den mycket ljus. Kanske den inte ska ha någon vintervila i år. Du får helt enkelt kolla och se vad som händer, dvs om skotten blir kraftigare.

3/11 -15

Tack. Då vattnar och göder jag som vanligt.

3/11 -15

Om du tittat på de gamla bulberna som ännu inte tappat sina blad så ser du i toppen ett ensamt avslutande blad. När det nya skottet har utvecklat detta toppblad och bulben blivit tjock och fin så är den färdigutvecklad

3/11 -15

Tack för bra förklaring.

Ge ditt svar

26/8 -15

När vintervila?

Undrar bara när D. Nobile har sin vintervila? Det är en hybrid.

Nyckelord: D. Nobile, vintervila

Från sen höst till vår vill den ha det svalare, bara lite vatten och minimalt med näring. Jag har flera orkidéer bl a en Nobile hybrid, som får vintervila i en sval källare med mycket ljus, där jag förvarar mina pelargoner under vintern. Sen när våren kommer tar jag upp dem och då blir det full vattning och på med näring igen, för då ska de växa till sig!
Alla har inte tillgång till en sval ljus källare och då får man tänka ut en annan lösning utifrån hur de vill ha det. Lycka till med din Nobile!

26/8 -15

Tack för snabbt svar. Så från oktober till april?? kan det bli lagom då?

Oktober till mars är nog lite mer lagom!

27/8 -15

Tack för svar.

Visar en bild på min Dendrobium Nobile Akatsuki, som snart slår ut! Den har vintervilat i den ljusa svala källaren och nu är den med på balkongkollot. Glömde skriva att de trivs jättebra utomhus på sommaren och då i halvskugga.

28/8 -15

Tror inte de trivs på inglasad balkong. Men tack för tipset.

Ge ditt svar

Jag har min D. lindleyi nere på vintervila och har fortfarande inte sett någon tendens till rottillväxt men... det kommer knoppar!

Jag är jätteglad men hur ska jag behandla plantan nu? Ska jag börja vattna så smått eller ska jag vänta tills rötterna börjar växa? Plantan har rejält skrumpna bulber vid det här laget... Dessutom, ska jag låta plantan sitta kvar i kallskåpet eller ska den upp i varmskåpet?

Nån som vet?

Nyckelord: dendrobium lindleyi, vintervila

25/3 -10

Maria - jag började vattna min när knopparna kom. Sen hade jag den i uterummet och nu är den tillbaka i växthuset och jag vattnar den.

Ge ditt svar

Jag är ganska impulsiv i mina inköp och står nu med en del orkidéer som behöver vintervila, utan att riktigt ha en bra plats att förvara dem på.

Min fråga är helt enkelt: - kan jag vinterförvara torrt i kylskåpet - eller tål de att stå ute i vinter (kruka på en liten fransk balkong)? vad ska jag tänka på?

Jag har: Pleione, Bletilla striata, Epipactis gigantea och skogsnycklar.

Tack!

Nyckelord: vintervila, Bletilla, Epipactis, Dactylorhiza, Pleione

6/11 -09

Pleione går utmärkt att förvara i kylskåpets grönsaksfack, hur det är med de
övriga får nog andra svara på.

6/11 -09

I detta fallet tror jag kylskåpet är bättre än balkongen.

Ge ditt svar

Jag har två st i källaren som har stått där sedan december. Nu funderar jag lite på när jag ska ta upp dem igen?

Nyckelord: vintervila, dendrobium cassiope

Ge ditt svar

I väntan på våren som visst gick vilse....

Nyckelord: vintervila, pleione

2/3 -09

Potatisgroddar... Från Säluttern.

Vid dagens koll såg det ut så här. Det var så snustorrt att jag duschade ytan lätt. Nu är frågan om jag ska tugga is ett tag till...?

2/3 -09

Lugn-lugn lite till

Den där lilla svartvita sjusovaren skulle jag vilja killa på magen!!

2/3 -09

Tack John, det får bli marsch tillbaka in i pyjamasen då
AJ: Ja, när han är riktigt avspänd så går det bra, annars kan ha vara rätt kittlig

Står de fortfarande kallt? Jag har precis satt mina, efter att de har vilat i kylskåpet hela vintern. Nu vet jag inte vad jag ska göra med dem. Ska de duschas lätt? Ska de stå kallt och mörkt, eller kallt och ljust, eller ska jag ta in dem i värmen? Ser inga utväxter på dem som det är på dina.

3/3 -09

Jag har dem fortfarande kallt och mörkt, det är därför jag måste ha is i magen nu och vänta med att ta fram dem ur vinterlådan fastän jag går som på nålar, ängsligare än en hönsmamma Men du kan vara lugnare, har de inga utväxter ännu så låt dem sova vidare i kylskåpet, det är bara bra om det hinner bli mer vår ute innan de sätter fart, då ökar chanserna att du kan sätta ut dem efter blomningen och få riktigt bra tillväxt.
Att jag redan duschade lätt var för att det var så väldigt torrt i min låda, jag ska fixa mer fukt omkring krukorna idag. Kylskåp brukar ju vara fuktigare. Riktig vattning börjar inte förrän det är full fart på bulberna med nya rötter, man börjar försiktigt och ökar successivt, följer tillväxttakten.
Vad kul att du har pleione, millnia, vilka har du?

Tack för ditt svar Säluttern. Jag vet tyvärr inte vad den heter, jag köpte dem på auktion här av Lasse i höstas. han visste inte heller.
Jag satt dem i kruka i går, innan låg de i en liten kartong i kylen. Nu ställde jag dem i ett litet förråd som är mörkt och kallt. Ska kanske se till att ställa en skål med vatten och lecakulor bredvid dem, för fuktihetens skull.

3/3 -09

Jag tror inte man ska försöka att höja luftfuktigheten redan nu
Man riskera att dom vakner redan nu
Om man kan vänta 2-3 veckor er det bra

Hur skulle det vara att sätta ut den på en inglasad altan nu, så länge som det är frotstfritt och inte för varmt?? Läste i "Orkidé, Drömmen om evig skönhet" av Wilma och Brian Rittershausen att jungfruskon (som jag fattar är pleione) ska övervintra på ett ljust och frostfritt ställe. Det går ju inte riktigt ihop med kylskåpsförvaring. Vilket ska man välja? Om man har ett fönster i källaren där det är kallt, men frostfritt ska man då välja det för övervintring istället för kylen? (jag tänker på nästa vinter, om den överlever till dess). Någon som testat?

6/3 -09

"Sov du lilla Videung, än så är det vinter,
än så sover " Pleionebulb, och lille, lille Kisse
Jag tog i går, åter igen, en titt på på mina `knölar´ i svalen och kunde bara konstatera att nu får de flytta till Pleionehimlen
Kanske jag ska göra ännu ett försök och se om tredje gången gillt stämmer
Lycka till med dina "Potatisgroddar" Säluttern

6/3 -09

milinla: Pleione behöver inget ljus alls när dom vilar. Det enda som är viktigt är att dom hålls torrt och svalt. Kylskåpskall altan, kylskåpskallt källarfönster eller kylskåpskallt kylskåp går bra vilket som (säg den meningen snabbt om du kan)

Tack Lasse. Ska träna på den meningen
Vad sägs om kylskåpskall vind?
Jag ska testa olika varianter nästa vinter. Jag fick ju en liten extra av dig vid auktionen. De ser friska och pigga ut. Jag ska vara rädd om dem, de får stå kvar i "kylskåpskallt förråd" ett tag till.

7/3 -09

Kylskåpskall vind går alldeles utmärkt. Kylskåpskallt sovrum borde också funka bra, men det har jag aldrig provat (mitt är bara svalsvalt). Nästa vecka ska jag i alla fall plocka ut årets första kylskåpskyliga bulber ur mitt kylskåpskyliga kylskåp, ett alltid lika trevligt vårtecken. Men dom flesta kommer inte ut förrän om 3-4 veckor.

7/3 -09

Hoppsan, då kanske jag har väckt mina för tidigt???
Mina P.formosana har redan växt 4-6 cm.

7/3 -09

Jag har ett par stycken som inte kann vänta längre dom har stora knoppar ja nästan blommor
Dom tar jag fram i morgon
Alla dom andra får vänta 2-3 veckor

7/3 -09

Vad suveränt det är med OP, man kan få lotsning steg för steg när man känner sig osäker! Lasse och John ni är ena riktiga hedersbulber
Gunsan, tack för vers och lyckönskning - båda kommer till användning

7/3 -09

Undra hur en hedersbulb ser ut

8/3 -09

John: de kan se ut hur som helst men de har ett hjärta av guld ur vilket det spirar och blommar omtanke och välvilja

Ge din åsikt

Hejsan
En liten fråga:
De orkidéer som skall ha en torr vintervila, finns det någon generell tumregel för: när man slutar , samt börjar vattna igen? Tacksam för svar.
Blev lite konfunderad ställde nämligen frågan till mina barn "När börjar sommaren, hösten, vintern och våren? Fick tre olika svar" Ganska kul faktiskt.
Mvh Micke

Nyckelord: vintervila

13/8 -08

Det beror väl lite på när vintervilan så att säga inträder normalt i plantans vanliga habitat... Sen beror det ju lite på om plantan är odlad på vår halva av jordklotet ett tag och vant sig vid våra årstiders växlingar. Har man däremot plantor som nyligen bytt halva på jordklotet kanske plantan föredrar sin vintervila på sommaren istället eftersom det är då det är vinter för den i vanliga fall... Enklast är att kika runt lite var din art kommer ifrån och sedan titta på nederbördsstatistik etc för de områdena i världen och försöka odla efter det.
//Åsa

13/8 -08

En tumregel är att studera den aktuella plantans beteende vid den aktuella tidpunkten. Om plantan avslutade sin årliga tillväxt är det dags för vila. Fortsätter plantan tillväxten ska man hjälpa till d v s vattna, göda och kanske ge extra belysning.

Tack för era svar.
Då är det så att man skall börja vattna när de börjar växa igen? Hur lång viloperiod kan en planta typ Dendrobium nobile och Angraecum magdalenae ha utan vatten?
Mvh Micke

13/8 -08

Helt rätt! Du kan enklast bestämma om plantan är aktiv eller vilar genom att kolla dess rötter. Aktiva rötter har oftast göna spetsar, vilket vilande rötter saknar.
Olika arter och hybrider har olika långa viloperioder, som styrs förutom arvsmassan även av miljön. Man kan inte bestämma detta teoretiskt och påtvinga en planta utan måste vara observant och följa plantans utveckling.
Helt utan vatten kan ingen planta stå under vilan, man ska inte låta bulberna skrumpna för mycket. I varma och torra rumsmilön skrumpnar bulberna snabbare och ska därför vattnas oftare, i ett ouppvärmt odlingsrum däremot torkar plantorna inte alls och därför ska de knappt vattnas. D v s faktorer som påverkar upptorkning är ljusstyrka, temperatur, luftfuktighet. Var observant!
Vad som gäller angraecum magdalenae, så har den inga organ, som kan lagra vatten och därför även kortvarig uttorkning kan skada plantan, därför ska den bara torka upp knappt mellan vattengivorna, även under vilan.

Tack Svetlana
Tur att det finns kunnigt folk Du har hjälpt mej jätte mycket med ditt svar.Har nu koll på läget!!!!
Mvh Micke

Ge ditt svar

Den senaste tiden har de fått torka till, Pleionerna, medan de gula bladen sakta fallit av. Idag har jag "nattat" dem för vintervila i svalen. En namnpinne hade antingen blåst bort eller norpats av någon fågel, så det får bli gissning om vad det kan vara när den går i blom.Hoppas de sover gott nu och samlar kraft så de orkar blomma ordentligt till våren

Nyckelord: vintervila, Pleione

Ge din åsikt