Råd / Luft / · Temperatur /

Nyckelord: Temperatur

Generellt är det bra att orkidéplantor får en skillnad i temperatur på runt 10 grader mellan dag och natt. Om din planta växer bra men inte blommar så kan temperaturskillnaden saknas. Varmt Varm-växande orkidéer är bland andra Phalaenopsis. Vinter natt: lägst 18 grader Vinter dag: 21 till max 32 grader Sommar natt: lägst...

Läs hela artikeln

Inlägg med Temperatur som nyckelord.

Fick en liten påse i julklapp med frön av sorten White egret orkide´. Nu ska här odlas men efter att ha läst igenom proceduren så är det inte så enkelt. En fråga som kommer upp hos mig när jag läser är tempereaturen. Vad ska det vara i "kuvösen"? Kan jag ställa det i svärföräldrars källare som har ca 10-15 grader nu? Fröna ligger kvar i påsen. vågar inte öppna dem.

Nyckelord: White egret orkide´, första gång, temperatur

10/1 -19

Jag gillar inte att släcka ljus men det säljs frön som utger sig för att vara orkidéer. Om du kan se ett frö med blotta ögat är det inte orkideéfrö, kolla. Om det är orkidéfrön är det mycket komplicerat att odla fram dem. Har du ingen erfarenhet klara du inte av det, sorry

10/1 -19

Denna orkidé, Habenaria radiata, brukar säljas som knölar, små ovala "kulor". Hoppas det är sådana du fått. Frön är som oled säger nästan osynliga för ögat och för en nybörjare i princip omöjliga att lyckas med.

10/1 -19

Jaha det hade jag ingen aning om, Här är en illustrativ film om hur man gör
https://www.youtube.com/watch?v=icgDwXmR...

Ge ditt svar

Letar efter en orkidé som vill ha jämn fuktighet, ljust (ca 3000 lx), gillar att växa i exempelvis vitmossa eller annan mossa, trivs i rumstemperatur och blommar tacksamt. Har kollat upp och funnit att dessa egenskaper stämmer bra in på Masdevallia och Phragmipedium. Dock har jag även fått uppfattningen att dessa släkten tenderar till att vara ganska kinkiga. Vet att de flesta Masdevallior vill ha lägre temperaturer än rumstemperatur vilket jag inte kan åstadkomma just nu.

(Den tänkta plantan ska odlas i en mossklump placerad i en cylinderformad vas med ett ca 15 cm tjockt lager med murkna vedbitar och vatten ståendes i botten så att plantans rötter hålls fuktiga då veden leder vattnet till mossklumpen. Växtplatsen är i ett västerfönster med artificiell belysning. Detta sätt att odla är väldigt tacksamt, sköter sig självt och framförallt väldigt snyggt, men inte särskilt optimalt för de flesta i handeln vanligt förekommande orkidéer som gärna vill torka ut mellan vattningarna. Har prövat att odla mini-phalenopsis på detta sätt med lyckat resultat och Oncidium med lite mindre lyckat resultat och läst mig till att detta inte är dess optimala habitat.)

Skulle någon ha en Masdevallia eller Phragmipedium eller annan art som skulle trivas i dessa förutsättningar så är jag en villig köpare.

Nyckelord: Phragmipedium, temperatur, ljus, Masdevallia, vattning

29/12 -18

Vedklump? Vilken ved?
Ständigt fuktig gillar Phrag

30/12 -18

Från Eken..

Vad det är för träslag vet jag inte exakt, men den är halvt förmultnad så att den leder vatten bra. Här är en Oncidium planterad på samma sätt med cypressfläta lindad runt rotklumpen. Ska man plantera en Phrag kanske man ska använda Sphagnum och kanske lite mjukare ved eller möjligtvis bitar av torvblock. Lecakulor skulle säkert vara bra om än inte lika snyggt.

31/12 -18

Spännande när folk vågar testa utanför boxen

Diskutera eller uppfyll önskningen

22/5 -17

Utevistelse

Hej,
Jag undrar lite hur ni gör med utevistelse. Hur kallt vågar ni låta dom få under nattetid?
Jag har ställt ut de mesta jag har i ett öppet uterum, blir väl ungefär så kallt som det är utanför. Tar in mina nu när det blir under 10 grader.

Nyckelord: Temperatur, Utevistelse

22/5 -17

Beror helt och hållet på sorter! Vissa vill aldrig ha varmt medan andra absolut aldrig vill ha kallt.

22/5 -17

Absolut, förstår det! Jag har en salig blandning av bla cattleya, sigmatostalix, phap med grön och fläckiga blad, epidendrum, dendrobium, miltonia, brassavola, brassia masdevallia mm. Tänkte generellt vad ni har ute under sommaren.

23/5 -17

Sommartid kan du ha det mesta ute av det du räknar upp. Jag sätter aldrig ut Phalaenopsis och Paphiopedilum.

Ge ditt svar

14/3 -17

temperaturtips?

Vi sätter ihop två mindre vitriner till våra orkidéer och mindre bladkaktusar. Funderar på ett som ligger på 20-25grader och ett som ligger på ca 18 grader. Har Cattleyor, någon Brassia, Miltonia, Psychophyllum kalihii, Lockhartia och en "bläckfisk". Funderar på att låta Madagaskarstjärnan komma in i skåpet också. Längst ner får Venusskor vara. De ska ut i trädgården under sommaren. Vilka ska ha kallare, vilka varmare? Tips?

Nyckelord: skåp, temperatur

15/3 -17

Av de du nämner trivs alla i 20-25

Ge ditt svar
Semihydrosystem. Från Lärkan.

Går i tankar om att börja odla Disor. Eftersom att de vill ha konstant vattenflöde tänkte jag bygga ett sorts semihydrosystem, bifogar en bild. Någon som har erfarenhet med detta? Har haft svårt att hitta info om disor vill ha dag och natt skillnader på vintern, där jag tänkte odla dem är det cirka 3-4 grader konstant. De arter jag hade tänkt odla var D. cardinalis och D. tripetalioides. Har även problem att hitta odränerade plastkrukor någon som vet vart man kan köpa? Tacksam för alla svar.
/Erik

Nyckelord: semihydro, temperatur, Disa

6/1 -16

Glömde säga att med lampor så blir det ju såklart några grader varmare.

6/1 -16

Jag har odlat Disor i flera år. I början med en viss framgång, just i en form av semihydro kultur med cirkulerande vatten. Sommaren 2014 var enl. många både varm och vacker men mina Disor klarade inte att vattnet kring rötterna blev varmt.
Över 20 grader är klart riskabelt. Helst ska man ha under 15 grader. Detta är inte helt enkelt att klara oavsett om man har dem i växthus eller i skåp.
Våren 2015 köpte jag nya från Sydafrika via London och dessa har jag i källaren under belysning och de ser fina ut. Dock är det ingen höjdare att ha en av de tjusigaste orkidéerna i källaren.
Läs på Dave Parkinssons hemsida om odling. Mina ursprungliga Disor kom från honom. Han har kanonfina plantor. Lycka till
Odränerade plast krukor finns på bl.a. plantagen, det är krukor som heter botaniks. De är täta i botten men förberedda för att öppnas. Själv använder jag lerkrukor till alla mina orkidéer oavsett släkte utom Dracula.
Varför vill du ha odränerade krukor?

6/1 -16

Tack för svar, de odränerade plastkrukorna ska funger som ytterkruka. Se skiss. Ska kolla Daves hemsida. Jag tänkte beställa från Orchideen Wubben, han har mycket andra ovanliga terresta arter jsg är intresserad av också. Vad har ni för erfarenhet av honom?
/Erik

6/1 -16

Jag handlar aldrig av honom per "postorder" däremot har det hänt några gånger när jag sett plantor och säljare samtidigt... Har även besökt honom 2-3 gånger.

6/1 -16

Ok, hur har kvalitén på plantorna varit?

6/1 -16

Sänder ett PM

6/1 -16

Kul att du vill prova på Disor Lärkan.
Som Börje skriver så är Daves hemsida bra. Men inte så många odlar Disa så det finns inte så jättemycket skrivet på nätet om hur man odlar dem.

Innan du bygger ett semihydrosystem så fundera lite på vattenvolymen och pumpstorleken. Det finns en risk att en kraftig pump i en liten vattenvolym kan fungera som en doppvärmare och göra vattnet för varmt på sommaren. Men om rummet (kylrum eller liknande) där du ska ha Disorna i har 3-4 grader året runt så är det inget problem.

Annars är en stor fläkt som ger bra luftcirkulation att rekommendera, det verkar de tycka om.
Jag har mina stående i 0-1 cm vatten på en matbespisningsbricka utan vattencirkulation.
Jag fyller bara på med helt rent osmosvatten när det blir torrt på brickan.

6/1 -16

Tack för ny input! Tänkte göra så att jag ordnar odlingsförhållandena först och sedan bestämmer om jag ska odla Disor. Jag har kanske varit lite opmistisk, men om jag så får igång rätt förhållanden kan jag lika bra testa. Nån gång måste ju vara den första!

Rummet där de skulle stå är inte 3-4 på sommaren mer 15-20 grader. Ska tänka över idén med brickor istället.
/Erik

6/1 -16

Jag har mina i garaget året runt och det verkar funka bra även om det blir upp mot 25 grader i luften ibland på sommaren. En stor fläkt kyler massor när plantorna står i våt mossa, man behöver bara fylla på vatten oftare.

Det är bara och testa det finns nog lika många sätt att odla Disor som det finns odlare så något rätt eller fel finns inte!

6/1 -16

Då är det bara att börja planera! Odlar du i ren vitmossa? Det verkar vara skilda meningar om vad som är bäst att odla i.

6/1 -16

Jag har 2 olika blandningar som funkar lika bra. Den på bilden står i alt 2.
alt 1 levande vitmossa och finklipta friggolitchips.
alt 2 torkad vitmossa och finklipta friggolitchips med levande vitmossa på toppen (ca 1/3 del av krukans höjd).

6/1 -16

Tack!

6/1 -16

Disa Kewensis. Från Norberg.

Jo och de blommar inte bara på sommaren. Just nu blommar en D. Kewensis!

6/1 -16

Själv är jag nybörjare med denna art, men så här långt (ett par månader) så ser det bra ut. Jag köpte 3st D. u från http://www.myorchids.de och de kom fina i en bädd av vitmossa. Odlar dessa i ett kylskåp med LED-lampa som belysning 5-15C. Planterade i lerkruka med "fluffig" nyskördad och grön vitmossa. De får stå i 1cm avjonat vatten, kommer att göda under tillväxt. Om ett år kan jag bekräfta eller dementera om detta funkar!
Mvh
Mikael

6/1 -16

Vilken färg! hur många plantor har du?

6/1 -16

@Lärkan Jag har väll ca 25-30 krukor ungefär. Lite blandat med arter och hybrider.

@Mikael Det var ett spännande odlingsalternativ! Det ska bli spännande att följa.

Ge ditt svar

Har just flyttat o inser nu att jag har väldigt breda fönsterbrädor men också att det blir rejält kyligt där. Min samling som till stor del består av phal vantrivs möjligen. Någon som har erfarenhet av hur kallt dom klarar. Jag har mätt 17 grader men då är det ca 5 minus ute.

Nyckelord: Temperatur

6/2 -15

Nya fönsterbrädor, nya orkisar. De ska ju helst inte bara 'klara' nya förhållanden, utan även trivas där? Kunde jag ordna ordentliga temperaturskillnader, kanske min stackar Cymbidium skulle blomma lite mer och oftare (annat än att bara TA PLATS som den gör nu ). Varför är fönstrena så kalla, bara drag eller något enklare att påverka?

6/2 -15

Gammalt hus. Dåligt tätade fönster och att det sitter ventilation ovanför fönstren som inte verkar gå att stänga. Sen är dom ca 30 cm djupa så värmen från elementen passerar på insidan så det blir en kall ficka vid fönstret.

6/2 -15

Höga temp och låg RH är generellt nog ett större problem än tvärt om, men vist, man får anpassa sitt odlande till de villkor som gäller

6/2 -15

Jag har sett på mina föräldrars rackarns Phal hybrider nu när de flyttat till landet, 1800-tals torp utan element under fönster & de har både börjat växa som galningar & satt knopp & blommar nu. Tvärt emot vad man får lära sig om Brudar!!
/Mvh, I

6/2 -15

Jag tror inte att 17 grader är något problem. Jag har krånglat med lägre temperaturer, men sen höjt dem, och fått phallar (schilleriana och philippinense) att blomma. (Med "lägre temperaturer" menar jag 10 grader och lägre nattetid. Jag har mycket kallt i mina fönster!
Kör hårt!

7/2 -15

Tack för det upplyftande svaret npeter. Jag har ägnat dom senaste säkert tio åren att samla på mig. Har bl.a. Dom du nämner o även en skock andra arter. Får se om dom trivs olika. Tror tex bellina o andra mer varmväxande kan få problem men jag får se o lära o kanske byta ut mot mer svalväxande orkidéer efterhand.

7/2 -15

Ja, det är väl olika för olika arter. Jag har, som sagt, fått schilleriana och philippinense i blom. De har dock inte producerat mer än en eller två blommor. De ska nog ha varmare än de får i mina fönster.
I efterhand kom jag också ihåg att jag har en tetraspis som jag aldrig har fått att blomma. Den har jag flyttat in under ett lysrör, men det har inte lett till så mycket ännu.
Just nu är det -3 ute. Jag har +12 i köksfönstret. Jag hoppas och tror att det är någon grad varmare i de andra fönstren. Där är i alla fall elementen uppdragna på lite högre värme...

Men så där kallt kan man väl inte ha det!! Jag pratade med min hyresvärd före jul, när termometern visade +19 inne i lägenheten. En värmetekniker kom hit och fixade elementen, så nu har jag +22 i fönstren och just nu är det -1,4 utomhus.

7/2 -15

Jag förstår att man kan tycka det, Nenne.
Men jag klagar inte. Det gör inte heller min Prosthechea vitellina, som står i köksfönstret och blommar som den alltid har gjort. Inte heller snödrottningarna, som i år kommer med flera stänglar.
Jag bävar inför min flytt som sker i april. Då blir det helt nya fönster att anpassa blommorna till. Gud vet hur det kommer att gå... :P

Ge ditt svar

Jag skulle vilja få ned temperaturen med ca 5 grader i mitt terrarium. Finns det nåt enkelt sätt att göra detta på utan att behöva installera ventilationsrör, AC etc.? En liten mirakellösning helt enkelt

Nyckelord: Temperatur

24/10 -11

Vad har du för temperatur nu? Vill du få ner den 5 grader dygnet runt eller bara nattetid?

24/10 -11

Jag brukar ha en nödlösning på sommaren. Tar ett gäng 1,5 L PET flaskor. Fyller dom med vatten. In i frysen. När dom är genomfrysta ställer jag in dom i vivariet med en kraftig datorfläkt riktad mot dom....När fläkten blåser på flaskorna frigörs kall luft och jag bruklar få ner temp med ett par grader ungf det du är ute efter!

Testa

24/10 -11

Cecilia- Jag har ca 21-22 grader och vill ned till ca 16 grader på natten främst.
Pontus-Det är en variant Undrar bara om det räcker för 5 graders drop-down. Men jag kan ju alltid prova!

24/10 -11

Jag har inget odlingsskåp, men väl en keiki-kuvös och i denna sjunker temperaturen automatiskt 2-3 grader några timmar efter att belysningen släckts utan att jag behöver göra något... Sänks temperaturen något alls nattetid i ditt skåp eller ligger det stadigt kring ca 21 °C även då?

24/10 -11

ja det ligger stadigt på 20 nattetid. Min ljuskälla avger inte så mkt värme nämligen så skillnaden blir inte så stor.

24/10 -11

Låter tjorvigt! Jag är ju som sagt inte så skåpskunnig och har tyvärr inga tips att ge dig - men hoppas att du får hjälp från annat håll!

24/10 -11

Var står skåpet? Öppna fönstret på glänt och stäng dörren till rummet.... Jag brukade sänka temp i mitt odlingsrum med 5-10 grader så... men nu har jag ju ett "kylskåp" (stort svalskåp) mitt i rummer som fungerar som kylning för hela rummet istället... annars är ju en kanalfläkt jäkligt effektivt 8 månader om året, men det ville du ju inte ha...

24/10 -11

Skåpet står intill ett fönster i vardagsrummet. Jag har själv haft den tanken du har Valkyrie med att ha fönstret öppet men är rädd för att de orkidéer som jag har på fönsterbrädan blir ledsna utav detta då dessa är mer varmt växande. Kanske kan hitta nåt mellanläge som funkar för både de i skåpet och de på fönsterbrädan. Men helst vill jag fokusera temperatur sänkningen till skåpet endast. Men jag vet att det kan bli svårt
Tack för alla tips jag fått, jag får prova mig fram till nåt fungerande.

24/10 -11

Jag har sänkt temperaturen i skåpet genom att sattsa mer på LED

24/10 -11

Vad för led-belysning använder du för det vita ljuset?

24/10 -11

Det finns dagsljus LED. dock skall det sägas att jag har lödat ihop några hundrade och de drivs med en 12 V källa utanför skåpet

25/10 -11

Vad har du för nattemperatur i rummet där skåpet står?

25/10 -11

Men Oled: hon vill ju sänka temp på natten när lamporna ändå inte är på. Då hjälper det ju inte med att byta lampor..?

25/10 -11

Valkyria: "Jag skulle vilja få ned temperaturen med ca 5 grader i mitt terrarium. Finns det nåt enkelt sätt att göra detta på utan att behöva installera ventilationsrör, AC etc.? En liten mirakellösning helt enkelt" Står inte här att det är på natten

25/10 -11

oled- läs kommentar nr 3 . Vet att belysningen ej kan hjälpa mig på natten eftersom det ändå är mörkt, frågade dig dock om led-belysning för att jag tänkt byta ut till det i framtiden att ha på dagen.

25/10 -11

Inatt höll temperaturen 21 grader, får nog (som Valkyrie skrev) öppna ett fönster

25/10 -11

Om rummet är 20-21 grader på natten och du vill sänka temperaturen till 16 grader så spelar det ingen roll vad du har för belysning dagtid. Du måste antigen få ner temperaturen i rummet/ denna del av rummet/ omgivande luft (t ex öppna fönster, AC, mm), eller luften i just skåpet (AC, isflaskor). Eller? Finns små peltier element, har för mig att ngn skrev om sådana på OP tidigare. Kanske kommer till salu på dartfrog senare?

25/10 -11

Supercool är en peltierprodukt för kyskåp i båtar och husvagn mm. Dessa skall nog kunna få ned tempen i ett skåp. Gå in på sidan http://www.hjertmans.se/ och sök på supercool

25/10 -11

Just nu en begagnat supercool till salu på Blocket (under båttillbehör)

Sök på supercool

Pris: 2 200:- Typ: Övrigt Plats: Norrköping

Supercool modell :M2-12MCD säljes
Obetydligt använt.

25/10 -11

Tack oled, ska ta en koll iaf

25/10 -11

Ann-Cha
Jag köpte en termoelektrisk kylbox av www. conrad.se för 668:- den sänker tempen i mitt skåp med minst de grader du efterfrågar. Mitt skåp är väl ungefär som ditt ca 75×80×40.
Man kan ta av locket från boxen enkelt och jag har satt en stos av vanlig köksfläktslang (först gjorde jag stosen av en glassform i plast) för att leda ner kylan. Den drivs med 220 eller 12 volt. Fläktljudet är på för mig OK nivå. Jag styr den med en Lucky Reptile Thermocontrol PRO 2. Den sköter om att slå på och av nattsänkningen efter dina önskemål. Jag leder ner luften uppifrån där gallret satt vilket jag ersatt med tre glasbitar.
Detta är en billig lösning värd att testa. Jag lämnar inga garantier ; ) Hittills har den fungerat bra. Termoelektrisk kylbox U30 12/2 artnr 857587

26/10 -11

Hmmm jag känner att jag ej bemästrar dessa tekniska lösningar (är verkligen hur oteknisk som helst), tror dock jag klarar av de frysta petflaskorna
Skulle kanske hyra in någon utav er här på OP för att komma hem till mig och bara fixa allt hihi
Jag ska se vad jag tar mig för, nu har jag fått en hel del tips så nåt hittar jag nog på.
Tack alla!

Ge ditt svar

I vinter har jag lyxat mig och köpt några fina Dendrobium Phalaenopsis-hybrider. Nu är alla överblommade och jag undrar hur jag ska sköta om dem nu. Ska jag ställa dem så svalt som möjligt och vattna mindre? Hur är det med ljusbehov, behöver de mer ljus än Phalaenopsis? Jag har ett svalare rum med nordostfönster som är relativt ljust, tänkte ställa dem där och ha dem ute i sommar. Är det fönstret tillräckligt ljust?
Gäller samma för den jättestora fina D Nobile-hybrid jag fick i höstas?
PS Glömde att fråga om näring också, är det lämpligt att göra uppehåll med den?

Nyckelord: Denrobium Nobile, ljus, Dendrobium Phalaenopsis, temperatur

8/4 -11

Phalvarianterna vilar inte som nobiletypen gör. Jag lät mina stå kvar i fönstret och vattnade med näring som vanligt. De blommade igen efter några månader.

8/4 -11

D nobilehybriden vilar på vintern och växer på sommaren.
Dendrobier generellt vill ha mer ljus än Phalaenopsis. Mindre eller ingen näring på vintern.

8/4 -11

Tack båda för svaren då vet jag mer. Alf - jag har inte låtit D Nobile-hybriden stå svalt sedan den blommade över i december. Är det lönt att jag ställer den lite svalt nu, den har fått två relativt stora nya bulber.

8/4 -11

Växer den så låt den fortsätta som nu. Vilan är när de vilar (inte växer).

Ge ditt svar

Hej, jag funderar över om mina Masdevallia infracta skulle må bättre av om jag flyttar dem till min farstu som håller ca 10 grader?

Nu står de i köket där det är ca 14-17 grader.

Tillägg: De ser ut att må bra i o för sig.

Nyckelord: Masvevallia infracta, temperatur, Masdevallia

Ge ditt svar

Har en ide om att glasa in ett fönster med fönsterbrädan ,och ha en lucka som jag stänger på kvällen och öppnar på morgonen.
På så sätt borde det bli lägre temperaturer på nätterna vilket många orkideer vill ha, lagom sol och högre luftfuktighet.
Är det någon som har gjort på detta sätt och kan dela med sig av sina erfarenheter ?

Nyckelord: fönster, temperatur

29/10 -10

Jag har funderad i samma banor men problemet som jag ser är värmen på sommarn, men det kanske du kan lösa med luckan. Likaledes med kyla, vet inte vilka fönster du har, men är det 3 glas så kanske det inte blir för kallt, men 1 glas kan det kanske bli problem. Men du kan jo bara göra det och måta tempen och åtgärda.

29/10 -10

Kanske en termostatstyrd fläkt kunde lösa eventuella temperaturproblem.

29/10 -10

Jag har treglas fönster. Tänkte att blommorna kunde stå ute på balkongen på sommaren.
Är det ingen som har gjort ett liknande bygge ?

30/10 -10

Ok,
Kanske blir först med den här ide´n då,
Ska börja skissa lite.
Blir nog bäst med Isolerplast i polykarbonat

30/10 -10

nja, först och först? Jag har mina babissar i ett akvarie i fönstret, räcknas det? Hur som hälst så får du jo redovisa allt du gör på OP, lova!

30/10 -10

Jag ska dokumentera allt, lovar

27/11 -10

Jag skippar inglasningen, ca 16 grader på fönsterbrädan och det nöjer jag mig med.
får se hur de trivs.

Ge ditt svar

När jag just kollade temperaturen på vår uteveranda, där dörren står öppen, så var det 13 grader, och det blir säkert under 10 grader i natt, det har det varit en gång förut också. Jag har tills vidare stängt dörren, för jag har mina Dendrobium där. När ska jag börja ta in dem i huset? Dvs vid vilken nattemperatur? Ska jag bara ha dem inne på nätterna först, och sedan ute på dagarna? Något halvsvalt rum inne i huset har vi inte, tål de att komma tillbaka till rumsvärmen så där direkt bara?

Nyckelord: Temperatur, ute, Dendrobium

Jag har mina cymbidiums ute änn det har varit så kallt som 5 grader här och dem klarade ner mot nollan ifjol, men jag tar nog in dem innan det iår. vill inte ha ihjäl dem. Men jag vet inte hur det är med dendrobier

19/8 -10

Jag har mina svalväxande Dendrobium ute fortfarande, och naturligtvis också
mina Coelogyna cristata, förra året tog jag in dem när tempen kröp ner mot 5-6
grader nattetid. På dagarna får de vara ute till fram i oktober om det är 5-7 +grader.

19/8 -10

Hej Ingegerd, Jag har tagit in de flesta av mina Dendrobier i växthuset där jag har minimi-temperatur just nu på 12°. Några Dendrobier har jag kvar, det är nobile och heterocarpum t.ex. Men blir det ner mot + 5° tar jag in dem också. Det finns också Dendrobier som vill ha det varmare än 15°. Vilka arter har du?

19/8 -10

Hej Alf, jag har två Dendrobium kingianum, en Polar Fire och sedan en hybrid (säkert) till som jag har fått som delning, vet inte vad den har för namn. Jag har ingen större erfarenhet av Dendrobium (mina hybrider har fått spinn flera gånger) eller är så avancerad som många av er här på OP är, klarar Phalaenopsis bäst

19/8 -10

Ingegerd - Polar Fire är varmväxande - det är en s k Dendrobium phalaenopsishybrid.
Spinn är ett elände - jag har nästan inga Dendrobium längre - förutom då kingianum.

19/8 -10

Som Mia säger är Polar Fire varmväxande, alltså vill ha över 13°. D kingianum tål nog kanske ner till 5° ?

20/8 -10

Tack alla för era svar!

Ge ditt svar

Behöver lite tips, hur kan jag sänka tempen i skåpet?? Har höjt upp lamporna och satt fläktar under dem för att föra bort värme, jag har neddraget i fönstret dygnet runt och jag har släckt hälften av lamporna. Hjälp, det är ändå 31 grader i skåpet och hur sk adet bli till helgen när temperaturen ska bli över 30 grader...

Nyckelord: skåp, temperatur

Öppna luckorna korta stunder? Spraya med svalt vatten.

28/6 -10

Har du någon takfläkt i rummet? Jag har det i vardagsrummet och i sovrummet där jag har skåpet. Här blir aldrig varmare i skåpet än i rummet.
Är det ett lågt skåp typ akvarium så det blir lite luft mellan lysrör och botten...men då skulle det ju vara 31 gr jämt...

Jag har 26,7 gr i skåpet nu och 27 på väggen.

28/6 -10

En vild tanke och jag har aldrig provat: Hur skulle det bli med ett par stora Pet-flaskor med is? Naturligtvis krävs det några i omlopp mellan frysen och skåpet? Vid tillfälliga toppar skulle det kunna hjälpa men av praktiska skäl kan man inte hålla på länge så klart.

28/6 -10

Tack för tipsen !

Öppnar gör jag då och då, det är bara att luftfuktigheten sjunker rejält då Men svalare blir det
Takfläkt var en bra idé, det ska införskaffas imorgon
Istricket ska jag testa när det blir kris

28/6 -10

Liten AC.... ? Billig eller lite mer beroende på behov.

29/6 -10

Om möjligt ha alla lampor utanför skåpet

29/6 -10

Is i Petflaskor tinar genast när det är så varmt det har jag provat för att sänka nattemperaturen och det gjorde ingen verkan.

29/6 -10

valkyrie66 - funderar på AC men dyrt... Orkidékontot är något övertrasserat an man säga
oled - lamporna sitter utanför redan men jag kanske ska lyfta dem högre upp...
Brittmarie - ahh synd

29/6 -10

Om temp stannar under 37-38 grader kan du ta det lugnt. Mina plantor får svettas, har haft 39 grader och alla har överlevt inklusive masdevalliorna och andra kallväxare, möjligen vissnar en och annan blomma. Idag har jag startat kyla på värmepumparna eftersom det utlovats över 30 grader i skuggan och då kanske det blir 40+ i växthuset. Hos mig blir det dock svalt på natten och det hjälper plantorna. Du odlar ju varm - tempererade orkidéer så de klarar sig säkert. I nödfall skulle jag släcka lamporna helt ett tag tills värmeböljan avtar, det gör inget. Om du har möjlighet så ha fönstret öppet på natten så blir det svalt och plantorna får lite återhämtning.
Ang belysning: köp en ljusmätare de finns hos Clas Ohlssons och Kjell & Co för 250 - 300 kr så vet du hur mycket ljus dina plantor får.

29/6 -10

En takfläkt går ju på några hundralappar den med, den billiga ACn jag länkade till ligger på 890 kr.... fast man måste ju ladda med frysklampar varje dag så den passar ju inte de som är borta några dagar i sträck nu på sommaren... (som jag)

29/6 -10

Takfläkten använder jag hela året för luftcirkulationen i rummet...bra för växterna i fönstret också...

Ge ditt svar

Har nyss börjat med Cattleya och bekymren infanns sig omedelbart. Jag odlar mina andra orkideer i ett växthus på ca. 15 m2 . Nu kommer mina bekymmer, jag har svårt att hålla temperaturen över +10 grader på natten när det är så kallt som det är för närvarande. Är detta ett allvarligt hot mot till exmpel C. Labiata, C. Mossaie ?
Undrar Pandion

Nyckelord: växthus, temperatur, Cattleya

18/12 -09

Hej Pandion, om du bara håller plantorna torra så är det knappast någon fara så länge det inte går ner mot nollan.

18/12 -09

Personligen så skulle jag nog inte låta temeraturen gå under 14-15 grader, tittar
man på var de temeraturvariationer där de växer vilt så ligger det sällan under den
temperaturen. Jag tror nog att de klarar lägre temp, men tvivlar på att de trivs säskilt
bra då.

18/12 -09

letherneck: Frågan gällde om det kan vara ett allvarligt hot mot cattleyor om temperaturen nattetid och under kortare perioder inte kan hållas över +10 grader. Vilket jag alltså inte tror, förutsatt att de hålls torra. Själv har jag flera gånger haft cattleyaplantor utomhus ner till nollstrecket eller t o m någon minusgrad utan att skador inträffat. Men att idealtemperaturen är en helt annan ber jag att få hålla med om

Jag tackar för råden jag fått av Lasse och letherneck. Kanske det är bäst att plocka in samtliga Cattleyor i huset.
Pandion

18/12 -09

Har du runt +14-18 inomhus på nätterna så är det nog att rekommendera, har du däremot över +20 så hade jag låtit dem stå kvar. Beror förstås på annat också, vilket ljus som kan erbjudas osv.

Ge ditt svar

25/11 -09

Temperatur

Säkert en dum fråga - men jag ställer den ändå
Jag var inne och läste på: http://www.orchidspecies.com/ och blev lite fundersam. Alla arter har ju olika önskemål om Idealtemperatur och min följdfråga blir:
Är det stressande eller skadligt för en Phal. art att leva enligt sidans "cool"=14-19 grader när arten eg. är en "warm"=19-24 grader?
(vi har mellan 16,2-18 grader där jag har tänkt odla)

Nyckelord: Temperatur, Phalaenopsis, odlingsvillkor, stress

25/11 -09

Ingen dum utan mycket svår fråga att besvara. De flesta phallor att köpa i Sverige är hybrider och därför svårt att ge ett generellt svar utan man får prova sig fram. Dock är min gissning att den säkert klara det, men att den kommer att växa långsammare än i högre temperatur

25/11 -09

Det finns några arter av Phalaenopsis som kan klara låga temperaturer,
t.ex. växer Phalaenopsis lobbii och Phalaenopsis minus på ställen där
temperaturen sägs ligga neråt +10-12 grader, men det är inget att rekommendera.
Proffsodlarna i Holland anger den optimala temperaturen för tillväxt till 27°C,
och för stängelinitiering 20°C dagtid och 18°C nattetid.
Jag har provat temperaturer ner till 15-16 °C, men då slutade de växa och såg
inte ut att må bra.

25/11 -09

Citat: "Jag har provat temperaturer ner till 15-16 °C, men då slutade de växa och såg inte ut att må bra."
Det lät ju inget vidare. Författaren till http://www.orchidspecies.com/ skriver att tex Phal. lowii vill ha en temperatur på 14-24 grader - det är ju ett väldigt stort spann och blir missvisande när man hör hur de mår i den temperaturen...
När jag kollade nyss var temperaturen i det tilltänkta odlingsrummet 17 grader, nattetid är det förstås lägre. Vi har en luftvärmepump som värmekälla och den orkar tyvärr inte få upp så mycket värme till övervåningen/odlingsrummet. Det finns el-element på övervåningen men det blir så hiskligt dyrt att ha dem igång, så jag vill helst slippa det OM jag kan.

25/11 -09

Du kan med framgång odla olika svalväxande orkideer där vintertid, men inte varmväxande phallar. Dessutom kan de ruttna lätt i kylan.

25/11 -09

Hej

Har en pulcra som vägrat att blomma i uterummet där det är ner till 5-6 grader som kallast.

Tommy

25/11 -09

Tack för alla tankar och råd!
Tar gärna emot tips om det finns några Phal. arter som kan bo där och må bra utan påslaget värme-element?
Svetlana: Bra idé med svalväxande orkidéer, tyvärr vet jag inte hur det skulle bli på sommarhalvåret då det är en helt annat temperaturspann
Tommy: Hur mår din planta där ute?
Det verkar helt enkelt inte bättre än att om jag vill odla Phal. får ha elementet påslaget under höst/vinter på ca 20 grader dagtid och kanske avstängt på natten, om det inte blir för kallt då.

25/11 -09

Känner mig tokförvirrad just nu. Tänker på orkidésidan som jag hänvisat till ovan. Utifrån den är exempelvis Phal. deliciosa både en cool+warm+hot tempererad orkidé. Så hur ska jag tänka ang. varmväxande orkidéer? Det var inte många Phal. på den sidan som enbart klassificerades som "warm". Snälla hjälp mig reda ut begreppen!

25/11 -09

Orchidspecies.com (IOSPE) anger temperaturer för hur arterna förekommer vilt, och då ofta härlett från utbredningen i altitud. Det känns som ett ganska "trubbigt" sätt, och ibland lär det bli lite galet. Om du hittar en beskrivning som den för Phal. delicosa så skulle jag leta efter andra odlingsråd. T.ex. denna.

25/11 -09

Merwic: Ok på så sätt, då förstår jag min förvirring. Tack för den användbara länken!

25/11 -09

Hej Cecilia

Plantan mår bara bra. Normalt har temperaturen legat runt 10 grader på natten. Den får stanna där ute tills det blir lite kallare ute. Odlar den ndär tillsammans med bl.a. Neofinetia.

När det gäller temperaturer så är det nästa bara nattemperaturen som är intressant. På dagen blir det varmt på de flesta platser där orkidéer växer.

/Tommy

25/11 -09

Cecilia K, om Du ska odla Phaleanopsis i hemmet kan Du inte gå efter hur
de växer i naturen, där är de ju anpassade från "barnsben" till de temperaturer
som förekommer. De Du köper är odlade under optimala tillväxtförhållanden,
vilket skiljer sig markant från den vilda populationen, de vill ha ut plantorna på
marknaden så fort som möjligt, då är hög temp i växthusen enda ekonomiska
alternativet. Köper Du då en som är odlad under dessa förhållanden, och den
hemma hos dig får en temp som ligger långt under vad den är van vid, av vilket
plantan kan stressas till döds av.
Det Du kan göra för att hålla en bra temperatur i odlingsrummet är att använda
en vanlig kupèvärmare till bilen, helst en med flera värmelägen, de är effektiva
och ganska snåla på el, fläkten blåser ju runt varmluften som fördelas bra, Du
kan också koppla den till en vanlig timer som styr hur länge den skall gå varje
dygn.
Jag använder själv en sådan på hösten när kylan börjar krypa in på grund av att
hyresvärden inte släpper på fjärrvärmen förrän tempen sjunker ner under 16 grader
inne på nätterna.

25/11 -09

Om det anges både varm och kall temperatur i JOSPE kan detta även betyda att växten i fråga kommer från områden med varma somrar och kalla vintrar. Sådana är väldigt många i sydamerika, de flesta av asiatiska arter växer varmt förutom dessa som växer på stora höjder i bergerna.

26/11 -09

Citat: Cecilia K, om Du ska odla Phaleanopsis i hemmet kan Du inte gå efter hur de växer i naturen, där är de ju anpassade från "barnsben" till de temperaturer som förekommer.
Nej, inte följa slaviskt kanske, men jag vill tro att även växthusuppdrivna plantor bär med sig lite önskemål från sitt ursprung och att man behöver känna till dessa förhållanden och ha dem i bakhuvudet när man försöker uppnå de mest ideala odlingsförhållandena för just den planta som man har framför sig.

Efter att ha sovit på saken har jag bestämt mig för att hålla koll på mina 3 Phal. plantor som står i en temp på ca 18 grader och OM de visar tecken på att må dåligt - flytta dem till nedervåningen. Det är ju inte säkert att de vantrivs alls, har tex en Phal. hybrid som tycks må som en prins (fasta, "pigga", glansiga blad) och som just nu gör en förgrenad stängel i sitt boningsrum med en temp på 17-18 grader. Nyckeln är kanske att möta dem individuellt? Jag ska dock testa förslaget ~ tack Svetlana! ~ att odla några svalväxande orkidéer oxå. Fann att tex Drottningorkidéer och Encyklier nog skulle trivas bra med villkoren som råder på övervåningen både sommar och vintertid. Kontentan bli att det känns som att man får testa sig fram helt enkelt!

26/11 -09

Många av encyclior är varmväxande och extremt ljuskrävande. Drottningorkideer vill ha det kallt på vintern, 18 grader är nog för varmt för dem.

26/11 -09

Då måste jag ha fattat det fel. Var nog inte riktigt vaken imorse när jag läste det Vilka orkidéer skulle trivas i "svala-rummet" tror du?

26/11 -09

För framgångsrik odling av orkideer behovs en dygnsvariation på ca 5 grader mellan dags- och natttemperatur. Har du det i ditt odlingsrum kan du odla där vissa masdevallia, dracula, maxillaria, odontoglossum, ida, anguloa, bifrenarior, coelogyne, dendrobier, disa, laelior, lycaste, paphiopedillum, sophronites, stanhopea arter många flera. Men innan du skaffar någon art ska du först söka information om den och försäkra dig att den kan odlas i dina förhållanden.

26/11 -09

När det gäller temperaturer för Phaleanopsis kan Du kolla här:
http://pagesperso-orange.fr/bernard.lagr...
Där finns temperaturkurvor för de flesta arterna, även annan info.

Här finns också information om bl.a. temperatur och odlingsråd för många
arter:
http://www.orchidculture.com/COD/FREE/in...

26/11 -09

Tack Svetlana & letherneck för svaren!

Ge ditt svar

Mitt skåp fick en liten (40×40 mm) datorfläkt förra helgen, naturligtvis kunde jag ej motstå modellen som har en blå diod så när belysningen stängts för natten är där svagt månsken
Körde den till en början på 12 Volt men det blev lite väl mycket storm i ormbunken så nu har jag reglerat ner den till 7,5 Volt
Jag har satt för de flesta ventilationshålen, det är bara rastret där rampen ligger som fortfarande är öppet.
Noterade till min glädje att jag får mer balanserad temperatur nu, dagtid ca 26 grader och nattetid 19-20 ca.
Skaffade dessutom timer till rampen för ett tag sedan och det känns så lyxigt att ej behöva hålla koll på när den ska tändas och släckas
Har just nu vanlig svensk mossa men funderar på att så småningom skaffa tropisk i stället, det vore snyggt med mossa istf alger på stenväggen....

Nyckelord: datorfläkt, timer, Odlingsskåp, mossa, temperatur

1/11 -09

vad fint ditt skåp är, jag blir så avundsjuk .)

1/11 -09

Det ser frodigt och härligt ut!

1/11 -09

Kul att se skåpet igen! Ser jättefint ut!! Jag har inte lyckats att få svensk moss överleva i mitt skåp men kul att andra fått det! Var ute och plockade spaghnum idag, får se om den kommer att trivas. Var det svårt att kopla ihop fläkten med kontakten? Funderar på att skaffa en fläkt till.

Ge din åsikt