Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Snödrottning

Nyckelord: Snödrottning

Inlägg med Snödrottning som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Snödrottning

S. och Himalayas drottning - kärt barn... (1) Snödrottningen (3) snödrottningorkide (1)

Prat om släktet Snödrottning

27 feb

coelogyne cristata

coelogyne cristata. Från pbk.

Köpte denna av berrak här på neovita för ganska exakt tre år sedan och nu har den blommat. Faktiskt första gången jag ser en sådan här blomma i verkligheten, har bara sett bilder tidigare. De är verkligen något extra.

Nyckelord: coelogyne cristata, snödrottning

Prata om bilden

2/3 -14

Coelogyne cristata

Coelogyne cristata. Från IdaTor.

Lassses praktplantor visar sin bästa sida här hemma. Snödrottningen jag köpte för strax över en månad sedan kom med blomstängel. Lycka.

Nyckelord: Coelogyne cristata, Snödrottningen

2/3 -14

Härligt!

2/3 -14

Härligt med våren och blommande orkidéer

2/3 -14

Verkligen! Har en celebensis x amboinensis flavida som slår ut vilken dag som helst, en gongora fulva med jättestängel och en stuartiana var.nobilis som just påbörjat stängel. Dessutom har jag satt alla mina pleione idag och det ser ut att vara ordentlig kraft i dem allihopa. Älskar våren!

2/3 -14

Håller verkligen med: det har 'smällt till' här hemma nu: fem sex veckor tidigare än förra året! Blommor, stänglar och blomskidor överallt !!

Prata om bilden

20/9 -13

Coelogyne cristata

Nu börjar det bli lite kallt på balkongen, hade bara 6 plusgrader i morse (20 sep).
Min Snödrottning står där ute dygnet runt, men när ska jag ta in den ? Ska jag ta in den på kvällarna och ta ut den på morgonen ?
Hur gör ni som har lyckats med denna art.

Patrik

Nyckelord: Coelogyne cristata, snödrottningorkide, snödrottning

20/9 -13

Mina två Snödrottningar, som är kallväxande, är också ute dygnet runt och jag har förstås koll på temperaturen, men vill ha dem kvar ute ett bra tag till. Jag kan flytta in mina mer under tak och dra ner markisen. Sen finns ju miraklet fiberduk, som du kan lägga över om du är orolig och den skyddar ner mot 4 minusgrader. Fiberduk är en billig investering och kan klippas till utifrån storleksbehov! Finns på Plantagen, Blomsterlandet, Clas Ohlsson m m.

20/9 -13

Ok, men när det börjar bli för kallt, hur ska jag göra då ?
Ut och in morgon o kväll eller ?

20/9 -13

När det kryper ner mot enstaka plusgrader både natt och dag, måste du förstås ta in din Snödrottning för vintern! Men tills vidare kan du ha fiberduk runt om den på natten och ta bort duken på dagen och ha den kvar på balkongen!

21/9 -13

Men blir det inte en slags chock för växten när jag tar in den för vintern, för då blir det ju plötsligt ca 16-20 gr dygnet runt istället för 0 gradigt på natten och ca 10-15grader på dagarna ? (Köpte min snödrottning i våras och har alltså ingen erfarenhet av detta än)

21/9 -13

Bifogar en länk från OP, där du kan läsa om Coelogyne cristata. Du bör ta reda på om din är varm - eller kallväxande, för de har olika krav på temperaturen för att sätta knopp. Hoppas du hittar något matnyttigt i länken! Lycka till !
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Ge ditt svar
Coelogyne cristata. Från Muffinman.

Äntligen - så blev lite blomning ändå till slut. Södrottningen vaknade till liv, ruskade på sej och bjöd på en stängel med tre krispigt vita blommor. Just love it!

Nyckelord: Coelogyne cristata, Snödrottning och Himalayas drottning - kärt barn...

5/3 -13

Underbar

6/3 -13

Har alltid gillat denna art, underbar!
Mvh
Mikael

6/3 -13

Grattis!! Visst är blomman underbar

Prata om bilden

16/1 -13

Coelogyne cristata

Har försökt få tag i en snödrottning planta
i en evighet känns det som (tio år tror jag!),
men har inte lyckats.
Läste att det skulle finnas exemplar på en orkidé utställning i Stockholm förra året (blomsterlandet bromma), skyndade mig dit, men någon annan hann före och köpte dom
Alltså hur ska jag göra för att få tag i en snödrottning orkidé ?
Vill se den när jag köper den, alltså inte hämta den på posten...bor i Sthlm
Tacksam för alla tips

Nyckelord: Coelogyne cristata, snödrottning

16/1 -13

Blomsterlandet Täby ska visst ha orkidéutställning i jan-feb-skiftet, du kan väl kolla med dem om de har några cristata på gång?

16/1 -13

Jag har en stor bamsing. Nu när jag bor i lägenhet passar den inte mig. Bor i Skogås.
Kan maila en mild i helgen.

16/1 -13

Tack för tipsen,
Skrev ett meddelande till dig Berrak

16/1 -13

pbk: mitt tips att du köper en stor planta som inte nyligen är omplanterat

16/1 -13

Numera finns det kloner som är betydligt snällare än de gamla småtjuriga, både vad gäller temperatur- och omplanteringstolerans. Alltid bra att kolla med säljaren vilka egenskaper klonen har.

16/1 -13

En värmetålig klon jag köpt av lasse i våras kommer med stängel nu. Plantan består av 6 bulber.

Ge ditt svar
nu har jag fått 4 fina blommor. Från monroe85.

Stolt över att ha lyckats få 4 fina blommor!

Nyckelord: snödrottningen

30/1 -11

Så ljuvlig , grattis! Gav en vink åt min som bara tjurar än så länge

30/1 -11

Du har god grunn til å være stolt - lekker er den!

30/1 -11

Ljuvlig och väcker förhoppningar att min skall bli så fin när den har vuxit till sig

Prata om bilden
Är detta vad jag tror det är???. Från monroe85.

Jag har haft min snötrottning på vila sedan en tid när jag såg att bulberna hade växt sig ganska stora. Och nu har det jag trodde var en början på en bulb blivit mycket längre och ljus och mjukare. Så är detta i själva verket en stängel? I så fall blir jag jätteglad då det är första gången. Detta är andra vintern jag har den. Och om det är en stängen så ska jag börja vattna igen nu? bulberna är inte så skrynkliga.

Nyckelord: snödrottning

6/1 -11

Det är en blomstängel på gång, grattis!
Jag ger min lite vatten när den knoppas.
Mvh
Mikael

Prata om bilden

Jag har haft min snötrottning på vila sedan en tid när jag såg att bulberna hade växt sig ganska stora. Och nu har det jag trodde var en början på en bulb blivit mycket längre och ljus och mjukare. Så är detta i själva verket en stängel? I så fall blir jag jätteglad då det är första gången. Detta är andra vintern jag har den. Och om det är en stängen så ska jag börja vattna igen nu? bulberna är inte så skrynkliga.

Nyckelord: snödrottning

6/1 -11

Visst ser det ut som en blomstängel! Grattis!

6/1 -11

Instämmer, grattis.
Det kan behövas en aning mer vatten fram till efter blomningen, men gör inga drastiska förändringar.

6/1 -11

Oj oj oj GRATTIS. Själv har jag också en liten delning av en cristata (första vinter) som nog inte kommer i blom i år, men NÄSTA år kanske om man har tur

7/1 -11

Woohooo me happy! Då ska jag fira i helgen Den har inte fått någe vatten alls på ca 2 månader men då kan jag börja med att spraya lite försiktigt nu.

7/1 -11

Grattis!
Jag har två snödrottningar och de råvägrar blomma... De är kanske för små än då den ena är en delning sen i somras och den andra frös halva ihjäl på efter en stadig frosnatt i juli(!) Hur har du odlat din?

7/1 -11

Grattis, den blir nog fin den där. Jag tycker dom kan vara litte tjuriga i bland eller vissa kloner i allafall, jag har 4 st stora snödrottningar (alla från olika odlare/platser etc) 2 av dessa blommar väldigt fint varje år och ser ut att komma att göra det även i år men dom andra 2 har inte blommat på 3 år.

7/1 -11

Tack alla! Jag har haft den på balkongen i väster hela sommaren (väderleken har vattnat) och sedan har den hängt i fönstret när jag kände att tempen gick ner på 0. Från att jag tyckte att bulberna var ganska stora så har den inte fått vatten. Jag mötte Peter på Gios i gbg i höstas och då fick jag lite råd (plantan är också köpt av han) jag har inte haft tilläggsljus i höst utan bara väster ljus och tempen har varit rums temp minus ett par grader pga fönstret. Så rent spontant så känns det som att jag inte har gjort som man ska med drottningen förutom vattenvila.

7/1 -11

Började kolla på min drottning och upptäcker en stängel/nytt blad som kommer som på din. Dvs underifrån på en bulb. Bladen sitter liksom uppe på bulben. Så jag hoppas jag har samma tur som du!
Vore jättekul då detta är första gången den blommar isf. 'håller tummarna*

8/1 -11

Blomstänglarna är lite platta och bleka. Vegetativa skott har smal spets och är helt gröna.

8/1 -11

Tack Alf för infon!
Kollade lite närmare på min och den stängeln/nytt blad är rätt spetsig tycker jag men får väl ge mig till tåls och hoppas på det bästa

Ge ditt svar

Hejsan. Nu när det börjar bli kallare är det dax att plocka in några plantor. Min snödrottning har nya skott som kommit nu på slutet och som inte alls är stora. Ska plantan stå kvar ändå ute eller ska jag ta in den och låta den tro att det är sommar tills att bulberna är helt färdiga? Jag tror inte de hinner växa klart innan det är för kallt annars. Eller kommer det bli för stor temperatur kontrast annars? Åh jag vill att den ska blomma sen och det är massor av skott som kommer. Please help! /kajsa

Nyckelord: Coelogyne cristata, Snödrottning

31/8 -10

ingen som har några goda råd?

31/8 -10

Jag har mina kvar ute fortfarande, här har det varit ner mot +6-7 grader nattetid,
och mina har också några skott som fortfarande växer.
Jag har nog tänkt låta dem vara kvar ute till slutet av septemmber, och bara ta in
dem om det blir risk för frost nattetid.
Det finns några här på OP som har stor erfarenhet av Coelogyne cristata som kan
ge bättre råd, jag har bara haft mina några år.

Ge ditt svar

Igår fick jag äntligen åka ut i Saltsjö-Boo och hämta mitt Epiweb-rör som jag skrev om tidigare. Egentligen hade jag kunnat få det i samband med ÖSOS möte kvällen före, men den här veckan har varit helt galen - jag har fått både nytt golv lagt i större delen av lägenheten och en ny glasvägg - öppna planlösningar är det värsta jag vet, särskillt när man har husdjur som man vill kunna begränsa framfarten för! haha Så torsdagskvällen gick åt till att flytta hem igen... Så större delen av veckan har jag sovit dåligt hos mina föräldrar och grisen har fått hålla till godo med deras hall o kök och en förbaskad massa gräs och maskrosor utanför deras hus! Naturligtvis var det årsmöte i BRF:en också som tog ca 3 timmar, varav en väldigt lång o infekterad historia rörande vad en intern revisors jobb faktiskt går ut på, men det var iaf nästan 100 deltagare på mötet i en förening med ca 300 bostäder - betydligt bättre uppslutning än till SOS årsmöte med andra ord, mindre än 20 personer i en förening med över 1000 medlemmar...
Jag känner mig väldigt duktig som fortfarande lever den här veckan med allt som pågått!
Mamma hittade en knopp i snödrottningen också - ni vet den där enorma som ni ser på min profilbild, hurra!!
Jag har en Paph. De Perle som jag upptäckte också har en stängel på g med två synliga knoppar ännu så länge. Tack till Lotta på Orchidéhuset som hade rätt när hon sa att De Perle är lätta - det är första gången jag har en Paph som ska blomma, jag har bara haft ungplantor som dött båda två hittills så det är en seger!
Jag har också en Keferstenia i blom - jag höll på att missa blomningen helt, märkte inte ens att den hade knopp förrän blomman börjat slå ut och det är en knopp kvar dessutom. En knopp som jag tänker ge mig den på inte ska torka ihop innan den blommat också! Jag brukar alltid lyckas med att blomma en knopp och sedan låta plantan torka ut för hårt så att nästa knopp torkar in... Jag har bara en Keferstenia art, men det är en törstig typ, trots att jag har den i S/h med leca. Men jag har haft den på fönsterbrädan i flera år så jag kan rekommendera Keferstenia rena arter om man vill prova någon annan lättodlad variant av orkidé än Phal. hybrider och som är lite mindre i storleken, blomman är runt 1,5 cm stor. Den blommar lite då och då, flera gånger om året när ett skott vuxit klart. Det är trevligt med en liten behändig planta på fönsterbrädan också - då får man ju plats med fler orkidéer!

Nyckelord: Coelogyne cristata, Epiweb-rör, Keferstenia, snödrottning, S/h, Paph. De Perle

Ge din åsikt

20/3 -10

20/3: Halloj!

Hej allihopa. Nu har jag varit hema några dagar och det kan vara dax att uppdatera med lite info och frågor. När jag kom hem så fick jag mej en glad överaskning då två av mina paphar hade slagit ut. Jag lämnade dem med knopp och höll tummarna för att mamma skulle kunna få de att slå ut. Sen hade en dendrobium satt en stängel också! I onsdags åkte vi in på Blomsterlandet och där hade det varit utstälning för en tid sedan, perfekt för mej att de hade överblommade plantor kvar som var nersatta. Fyndade en lila acocenda för 150kr som hade kostat 500 och så hittade jag en jättefin pinoccio för 150kr. Nu till mina frågor. Ska jag doppa ascocendan varge dag eller ducha av rötterna varannan gång? Hur ofta vill den ha vatten? Sen har några av mina cattleyor fått torka ut ordentligt under tiden jag har varit borta så nu kanske det är dax att ge dom lite fukt igen. Ska man börja med att vattna lite grand eller kan man vattna lika mycket som de andra på en gång? Sen har jag en snödrottning som har fått vila länge nu och stått svalt men inte har det hänt något på knoppvägen för det. Ska jag fortsätta på samma sätt en stund till eller ska man ge upp och sattsa på nästa år? Hoppas inte det blev för mycket på en gång nu. Kram på er.

Nyckelord: acocenda, snödrottning

20/3 -10

Välkommen hem hoppas du har haft det sjönt .

20/3 -10

Tack vi har haft det jättebra.

Ge din åsikt

26/2 -10

+ 8/7 -10

Coelogyne cristata

Som sagt det är snödrottning tider, så här kommer mitt bidrag. Hoppas kunna visa upp alba formen snart.

Nyckelord: Snödrottning, Coelogyne cristata, Coelogyne

26/2 -10

Vackert fotat!

26/2 -10

Väldigt vacker

26/2 -10

Vackert Atlas!
..kan nog aldrig få för mycket av cristatan !

26/2 -10

Härlig!
mvh
Mikael

27/2 -10

Så himla fin!

Ge ditt svar

Snödrottningen gillar tydligen att få vara på sommarkollo.
Utan att jag tidigare har lagt märke till någon knopp, fick jag i går se att den blommade Bakom blomman finns ytterligare en knopp, och en stängel med fem knoppar är också på gång.
Voffo gör ho på dette viset
Kanske tar hon igen den dåliga blomningen i vintras.

Nyckelord: Snödrottning, Coelogyne cristata

23/6 -09

Grattis, så morsomt med overraskelser av dette slaget

23/6 -09

Tack Inger

24/6 -09

Grattis till de oväntade "underverken"!! Min "Drottnig" blommade inte ALLS i vintras, så igår "skickade" jag ut henne på sommarkollo i "skuggväxthuset"!! Efter dina fina erfarenheter, hoppas jag nu på ett liknande "mirakel", i form av blommning - nu el. senare, gör det samma, bara hon vill BLOMMA!!

24/6 -09

Tack Lotta, och jag tror säkert att din "Drottning" är tacksam över sin utevistelse.
Du ska se, att spelar hon dig inte ett spratt genom att blomma i sommar så vill hon nog göra det framåt vintern.
Det håller vi tummarna för

24/6 -09

Det är nog de kyliga nätterna som hjälpt till Gunsan. Den har känt en tydlig nattsänkning och så får den igång blomningen, t o m Mikael hajjade till att det var så sent. Härligt i alla fall.

24/6 -09

Jeanette, det är mycke troligt att det är så.
Här har varit några frostnätter efter att Snödrottningen fått flytta ut, och i det lilla växthuset där hon hänger har jag inte någon frostvakt, så hon blommar kanske i ren förskräckelse
Jag hoppas att andra stängelns knoppar inte chockas av värmen som är nu, utan att de också orkar slå ut

24/6 -09

Grattis Gunsan! Det är bara att acceptera, får de vad de vill ha oavsett månadens namn då blommar de...

24/6 -09

Grattis Gun,- skjønt å lese at det ennå ikke er for sent

24/6 -09

Grattis, så tjusig

Ge din åsikt

Rätt utplockat nu iofs, men just idag plockade de upp ett antal nyinkomna stora Snödrottningar. Och en stor mängd blomrika Phalaenopsis equestris (de rosa).

Snödrottning köpte jag tidigare, men blev glad åt equestrisarna, visserligen har jag en redan, men den är inte riktigt kry. Så det var bra kunna gardera med en.

Så det blev en equestris, en rosavit skönhet som hette paphiodelium delavini, och en brunaktig glansig paph. Samt en gul paph och luktärtsfrön - Painted Lady, den kanske doftrikaste luktärten av alla? - åt min kära syster.

Nyckelord: phalaenopsis equestris, snödrottning

Ge ditt svar
Från Adelsward.

Undrar varför än så länge ett av bladen ser ut som det gör. Vad har hänt? Den står i ett söderfönster.

Nyckelord: Snödrottning

13/3 -08

Den kanske står för varmt?

13/3 -08

Det ser ut som den har blivit skadad av för mycket sol dvs värme.
Om du har persienn kan du dra ner den när det blir för mycket sol och vicka den så att den står vågrätt, kanske något mer. Så blir det inte så varmt där den står. Eller ha den i ett österfönster, det har min man sin cristata och det funkar bra. Lycka till!
Mvh Jeanette

13/3 -08

Tack För tipset. Ha en bra dag.

13/3 -08

Hoppsan, kan man odla Cristata i rumstemperatur på fönsterbrädan? Klarar den det året runt eller står den i kallskåp under viss tid på året eller på dygnet? Jag tycker att de är så tjusiga men odlar bara på fönsterbräderna. Jag har ett speciellt litet rum, där fönstret alltid är öppet men där har jag en del andra orkidéer på nätterna, som nog inte vill ha lägre temp än 14 eller 15 grader.
Är sugen på att få veta mer. Hälsningar från Birgitta

13/3 -08

Hej nyfiken, så här odlar jag min Coelogyne cristata.
Sommar: Plantan står ute i halvskugga eller i miniväxthus, vattnas och får en del gödning.
Höst: Plantan tas in när temperaturen når under ca 7-8C och ställs i ett ljust källarfönster (ca 10C) och vattnas sparsamt.
Vinter: Tar upp plantan till Jul och hänger plantan innanför balkongdörren (ca 18C) börjar blomma efter 3 veckor, vattna något mer.
Vår: Plantan får hänga kvar och skott kommer i mars/april varvid vattningen ökas succesivt.
Lycka till!
mvh
Mikael

13/3 -08

Tack Mikael, ska ska lägga ditt svar på minnet.
På nätterna har jag för tillfället en Cattleyahybrid och en Miltoniopsis samt Dendrobium kingianum i mitt rum med öppet fönster. Jag vågar väl knappast ha svalare än ca 14 grader och det blir väl för varmt för en Cristata?
Birgitta

13/3 -08

14 grader duger fin för Cristatan. Det viktiga är utevistelsen sommar/höst.
Jag har mina runt 13-18 natt/dag när jag tar in dem. Mina har alltid vatten för de står i hydrokultur. Men de förbrukar ju betydligt mindre vatten på vintern innan blomning.

13/3 -08

Tack, då ska jag nog försöka vid ett lämpligt tillfälle.
Det är så kul att få så här snabba svar/Birgitta

Ge ditt svar

Ofta när jag ser bilder på en Snödrottning, tänker jag på de julgransruskningar / julgransplundringar, som var vanliga förr.
Det var vanligt att de stora `salsrummen ´ fick vara helt ouppvärmda, förutom när det var kalas, då de värmdes upp med kakelugnar.
Jag kan än idag, trots att detta var på slutet av fyrtio-början på femtiotalet, se en krukväxt, med vita blommor, placerad på en pidestal.
Oh, vad jag tyckte den var fin
Nyfiken, som jag är , vill jag veta om Snödrottningen över huvud taget fanns i Sverige då.
Frågan har blivit ännu mer aktuell nu, eftersom min Snödrottning har börjat visa sina första blommor, på två av sju stänglar.
Kan det ha varit en Snödrottning?

Nyckelord: Snödrottning

8/2 -08

Jodå, den har gamla anor även i Sverige. Direkt vanlig har den väl aldrig varit, men hör ändå till dom arter som funnits här allra längst. Nu var jag visserligen inte med personligen på 40- och 50-talet, men jag vet att jag har läst om detta och även sett arten omnämnd i gamla blomböcker. Då ofta tillsammans med andra klassiker som t ex Cattleya labiata. Men inga Phalaenopsis på den tiden - den farsoten kom långt senare

9/2 -08

Tackar, tackar, Lassse!
Då är jag ganska säker på att den vackra växten, som jag beundrade var en Snödrottning
Inte var det Phalaenopsis inte, och även om de hade funnits då, hade de troligtvis inte överlevt i det klimat, som Snödrottningen till vardags levde i

9/2 -08

Vad roligt Gun att den blommar hos dig nu. Vet du om jag kan sätta ut min på altan igen så länge det är plusgrader eller måste jag vänta till sommaren.(Min har blommat över)Eller blommar den mer än en gång per år?

9/2 -08

Lena, jag bara väntar på att alla stänglarna skall blomma
Risken finns att första blommorna hinner lämna detta jordeliv innan sista stängelns blommor slår ut.
Jag vet inte hur det är med Snödrottningen, men så fort Cymbidierna blomma över, får de respass tillbaks ner till tvättstugan.
Den första jag satte ner efter blomningen kommer nu med ny stängel
Trevlig helg
Jag vet inte om Snödrottningen kan göra likadant.

9/2 -08

Cristata blommar bara en gång per år. Den behöver inte stå kallt efterblomningen men lite svalt är bra.

Ge ditt svar

26/1 -08

HJÄÄÄLP!!!!

Nu har min lilla snödrottning börjat ge upp, tror jag.
Bladen börjar bli bruna, men bara ett per bulb.....
Vad gör jag för fel?? Någon som kan hjälpa mig!!!

Nyckelord: bruna blad, snödrottning

26/1 -08

Gå in och kolla på nyckelord, snödrottning,,,där kan det kanske finnas tips///tina

26/1 -08

tack för tipset Tina, men tyvärr så hjälpte det mig inte. Fann inget om mitt problem där.....

27/1 -08

Hej smurfan.
Hur ser bulberna ut?
Hur mycket näring ger du?
På vilket sätt blir bladen bruna?
Du har ingen bild på plantan?
Vissa typer av cristata kan naturligt fälla bladen tidigt på de bakre bulberna, så om det är dessa blad som blir bruna behöver det inte vara nån fara. Så länge bulberna ser bra ut finns det gott hopp.

27/1 -08

Jag håller med Lasse.
Jag har en som uppför sig på samma sätt.
Äldre blad blir bruna och faller av.

29/1 -08

hej Lassse och Berrak. Tack för era tips... Kom nog på anledningen. Läste att en del orkidéer inte får stå nära frukt? Gäller det snödrottningen oxå kanske? Råkade ställa en fruktskål under henne...... Har i alla fall flyttat på henne nu, så nu hänger hon under blomlampan... hoppas bara hon repar sig.
Malin

29/1 -08

Malin: Etylen (eten) från t ex frukt påverkar så vitt jag vet bara knoppar och blommor. Dessa "mognar" och vissnar i förtid. Plantan tar inte skada.

29/1 -08

Då sprack den tanken.... Har tyvärr inga möjligheter o ta några kort heller.
Men bladen blir bruna från spetsen och in mot bulban.......? Den har hängt längre in i ett rum, så hon har inte blivit bränd av solen heller....... Villrådig...........

29/1 -08

Inte för att jag vet något om snödrottningar. Men ska de inte placeras lite svalt eller är jag ute och cyklar nu ?.

Om den hänger inne i ett rum, kan det inte vara för varmt och mörkt då ?.

Ge ditt svar
Snödrottning. Från smurfan.

Har läst på lite om snödrottning el. Coelogyne cristata...
Står att dom ska vintervila..
Men min blommar ju nu, hur gör jag då?
Är novis på det här med orkidéer, så jag överöser er med frågor.....

Nyckelord: Snödrottning, Coelogyne cristata, Coelogyne

13/1 -08

Hon är så pigg och vaken man bli, så vattna och sköt om! Jättesöt är den, jag hoppas verkligen få se min oxå i blom i år!

13/1 -08

Dom flesta orkidéer blommar faktiskt i anslutning till vilan. I detta sammanhang betyder vila att det inte sker någon tillväxt, alltså inga nya skott eller blad. Att både växa och blomma samtidigt är onödigt ansträngande, så många av tropikernas växter har detta uppdelat mellan sommarens regntid (tillväxt) och vinterns torrtid (blomning).

13/1 -08

Mitt recept på att sköta Snödrottning.
Sommar: Stå ute på balkongen i miniväxthus lätt skuggad, vattna regelbundet och göd ibland.
Höst: Ta in plantan när nattemperaturen går under 10 C och förvara tämligen torrt (o,5 dl vatten/vecka) i ett ljust svalt källarfönster, som dock är tämligen ljust.
Vinter: Vid Jul, ta in plantan i lägenheten och öka vattningen något och knopparna tittar fram efter ett par veckor.
Vår: Plantan börjar växa och vattningen ökas succesivt.

Min första C. cristata blomma för i år öppnade sig i dag, hurra!

mvh
Mikael

13/1 -08

hej Mikael.
Jättebra tips, ska bara omvandla din balkong till altan....
har en åt söder, om jag fixar lite skugg plats där,så tror
jag det blir kanon. Även åt mina "phalisar".

13/1 -08

Lassse: betyder detta att Smurfans C.c redan hade vilat före blomningen, eller kommer den att behöva ta igen sig några veckor nu innan vårtillväxten kommer igång?

13/1 -08

Nja egentligen vilar växter inte för att de är trötta, utan för att livsvillkoren i hemlandet inte tillåter nån tillväxt under en viss period - beroende på att det är för torrt eller för kallt. Regnperioden för t ex C. cristata kommer igång på allvar i juni och strax dessförinnan börjar de nya skotten följaktligen växa.

13/1 -08

Jaha, är det så! Jag har blivit förvirrad av att en del inte följer det schema de "ska", inte går i vila utan fortsätter som övertrötta ungar. Men om jag förstår Mikaels råd och din förklaring rätt, så blir det lite samma behandling där som med kinkiga barn, man nattar in dem bestämt utan MBL-förhandlingar för att är det vilotid så är det vilotid...?

13/1 -08

Ja när t ex orkidéer börjar växa på fel tid, vanligen då hösten, så beror det på att vi, eller vårt svenska klimat, har lurat i plantorna att det är vår och att sommaren (regnperioden) närmar sig. Våra ofta fuktiga höstar kan ju många gånger ställa till med detta. I plantornas hemländer innebär hösten torrare och ljusare väder, här får dom stackarna raka motsatsen.

13/1 -08

Pling, nu tror jag det trillade ner en polett här Tack för pedagogiskt tålamod både Lassse och Mikael!

13/1 -08

Håller med dig, Säluttern. Är väldigt ny på det här, så jag suger in all info jag kan få...

Ge din åsikt

Coelogyne cristata är en klassiker som jag aldrig tröttnar på.

Nyckelord: Coelogyne cristata, Snödrottning, Coelogyne

5/3 -07

Det finns inga ord för hur vackra dom är. Grattis till en underbar blommning!! Min blommar med 15 blommor nu och jag är så lycklig för den.
Anette

5/3 -07

Så snygg.

3/1 -08

såå vacker. Jag köpte min första i höstas och den blommar också nu, fast endast med 3 blommor, hoppas den kommer trivas hos mig och bli lika vacker som din.
Smurfan

3/1 -08

Oj, Mikael, det var ingen dålig blomning du kan visa upp! Grattis!!!

3/1 -08

Det är förra årets blomning som lyfts fram, plantan har i nuläget ca 13 blomställningar som är 5-6 cm långa så det dröjer några veckor till, förhoppningsvis, favorit i repris.
mvh
Mikael

3/1 -08

Vilken skönhet du har att titta på om några veckor. Än så länge får du nöja dig med bilden. men den som väntar på något gott.....

3/1 -08

Vilken makalös planta du måste ha - är den gammal???
Ser att din också hänger över kanten, det har jag också råkat ut för, men tyvärr bröts det skottet av
Jag har bara två SMÅ cristator, med 2-3 bladförsedda bulber på varje, så jag undrar om det blir nån blomning i år. På båda finns det ett litet skott, men det står still och jag vet inte om det är början till en blomstängel eller ny bulb.
Ser att du har din i en låg och vid kruka, ska nog ta och plantera om mina till våren.

3/1 -08

Hej, jag köpte plantan 2003, då var det 2 blomstänglar på den. Det börjar väl så smått bli dags att plantera om den, men det får nog vänta ett år till.
mvh
Mikael

3/1 -08

Dom där är absolut min favorit. Men tyvärr så åt min hungriga valp upp min i höstas så nu är jag på jakt efter en ny.
Din ser ju ut att må finfint.

3/1 -08

En veldig flott plante du har! Jeg skulle ønske noen kunne forklare forskjellen på blomställningar og nye bulber, vet ikke hva det er som er på gang på min cristata......

4/1 -08

Kanon fin Mikael. Min stora jag slaktade får jag nog vänta på några år.
Min andra är på gång nu. Det lustiga iår är att på en del bulber bildades små bulber.
Jag trodde det var kört - men de små bulberna ger blommor pss som de normala.

4/1 -08

Berrak: det var intressant info det där om blommande småbulber!
heidi: skott på väg brukar se ganska smala ut när de börjar utveclas medan blomskott brukar vara bredare på mitten när de utvecklats till ca 3-5 cm längd, hursomhelst visar det sig när de blivit ännu lite längre och man ser knoppar eller blad.
mvh
Mikael

4/1 -08

Helt underbar planta, Mikael, hoppas den ger ännu fler blommor i år!
Apropå blommande småbulber. Sånt händer ofta med cristator från Karge. De är så pass blomvilliga att de blommar på samtliga nya bulber, men de också har sina nackdelar t e x större avstånd mellan bulberna, vilket ger mindre kompakt växtsätt. Blommor är stora, men kalkbladen är smalare än på andra kloner. Jag har både den och en engelsk klon hemma,
bägge i knopp nu.

4/1 -08

Inser att jag MÅSTE skaffa mig en bättre cristata, än de båda småplantor jag har

4/1 -08

Grattis, grattis Miakael de är så vackra.
mvh tina

5/1 -08

Hej Mikael!
Tyvärr fick jag uppleva en jul utan blommande snödrottning i år. Vilket material odlar Du dem i och när tar Du in dem för drivning?
/Mikael

Ge ditt svar
Från Atlas.

En av dom stora Coelogyne cristata blommar nu på Bergianska trädgården i Stockholm.

Nyckelord: Snödrottning, Coelogyne cristata, Coelogyne

11/2 -07

Vem var det som kläckte idén att vi i Sthlm skulle gå och titta på den?

11/2 -07

Makalöst!

11/2 -07

Makalös - Vad är diametern på plantan och vad är den planterad i?

11/2 -07

Diametern är över metern, omöjligt att säga vad den är planterad i då korgen är helt över växt med bulber stora som avocados.

11/2 -07

...den vill man ju se! Är det någon från pratet som ska dit tisdag eller onsdag?Skulle i så fall vara kul att passa på att titta på den oxå

Jag kan kanske ta en sväng dit i helgen.
/Magnus

11/2 -07

Jag hänger gärna på på Onsdag kväll, runt 18 eller 19.

11/2 -07

Björn: Dom har bara öppet till 17:00

11/2 -07

Hhhmmm... nu såg jag att växthuset har öppet "dagligen 11.00-17.00." Då får det bli lördag eller söndag för min del också.

Underbar!
På Botan i Lund finns en liknande men den timas för orkidéutställningen i Dresden, hoppas jag.

16/2 -07

Jag kom, jag såg, jag segnade ner i önskebrunnen av lyckorus! Så vacker den var, och så fräsch doft!

Tänkte ta en sväng för bergianska imorgon vid 12 tiden. Är det någon annan där så tar jag gärna en pratstund över en eller två koppar kaffe!
/Magnus

16/2 -07

Magnus: min dotter är kräksjuk, blir hon bättre kommer vi ditt, det finns en fet padda som bor i "molnskogs rummet" som hon vill klappa.
/Daniel

16/2 -07

Atlas, låt henne inte pussa den bara, då kanske hon blir dålig igen!
//Åsa

16/2 -07

Crystal: med hennes andedräkt efter en veckas spyor är det paddan som dör.
/Daniel

16/2 -07

haha!
//Åsa

16/2 -07

Hur länge står den där sig egentligen? Vi får se om jag kanske kan haka på dig Magnus. Ska se på bia på eftermiddagen så det är inte säkert jag hinner.

Atlas, är den där feta paddan någon slags pseudonym för något?

16/2 -07

Jimmy: inte alls det finns en fet padda i "molnskogs rummet" så snälla se vart ni sätter ner fötterna (läger in en bild på den i en annan tråd).
/Daniel

Ge ditt svar