Skriv början av artikeln om Ro vatten

Nyckelord: Ro vatten

Inlägg med Ro vatten som nyckelord.

23/2 -09

vatten

kan nån förklara skillnaden på ro vatten (utgår från att det står för omvänd osmos vatten)?? och destillerat vatten ?. Båda är ju renade från salter och andra ämnen antar jag. Är nån snäll och skingrar min förviring/ tack fr. signes

Nyckelord: Ro vatten

23/2 -09

RO (reverse osmosis) filtrerar vattnet genom ett sediment filter, ett aktivt kolfilter och sedan genom ett tunt membran för att rena vattnet från salter och mineraler. Destillerat vatten är kokat och avdunstat. Den har inga mineraler kvar i det alls, och själva strukturen i cellen i varje vatten molekyl är också bortskalad, beroende på hur det behandlas... det är så att säga ännu "renare" än RO vatten. ...så vitt jag förstår kan det vara skadligt att dricka destillerat vatten regelbundet under en längre period då det avlägsnar kalcium och mineraler från kroppen.

23/2 -09

Hjälp, är inte en vattenmolekyl en vattenmolekylen en vattenmolekyl...? dvs HHO? (Vet inte hur jag skriver formeln korrekt?)

23/2 -09

H2O

23/2 -09

ujuj jag ville ju ha tvåan nedanför

23/2 -09

jo det ville jag oxo hihi

24/2 -09

men hur är det här med att dricka destillerat vatten? lakar det ur kalk ur skelettet? låter ju ruggigt om det nu är nån som gör det

24/2 -09

Hittade lite angående detta med att dricka destillerat vatten på livsmedelsverkets hemsida: http://www.slv.se/templates/SLV_Page.asp...

/Anders

24/2 -09

Bra länk och källa A G! Jag gillar "fakta".

24/2 -09

tack valkyrie, det var det jag funderade över om det var renare än ro vatten.

24/2 -09

Orkidéer som vattnas med enbart avsaltat vatten kan få bristsjukdommar, dålig tillväxt och sluta blomma.

Jag har själv vattnat hela min samlig på uppemot 200 orkidéplantor med RO-vatten i mer än 2 år. För att kompensera brist på calcium och magnesium blandades RO-vattnet med 10% kranvatten. Samtidigt fick plantorna MSU-näring (speciellt utvecklad för RO- och regnvatten) i lämplig koncentration vid varje vattningstillfälle.
Resultatet blev att en fin vår blev det INGEN blomning för mig!

Då slutade jag med RO-vatten och gick över till vanigt Malmö kranvatten. Efter ca ett halvt år började mina plantor blomma igen:) Här är bilder på dem:
http://picasaweb.google.com/svetlana.bog...

24/2 -09

Kul att du delar med dig av såna erfarenheter Svetlana - det underlättar att inte göra misstag själv Fiiiina bilder

24/2 -09

Svetlana - skönt att du fått dina plantor på bättre tankar
Vad tror du är anledningen? Kanske nån kemist, som kan förklara?
Ni har ju förresten bra vattenledningsvatten i Malmö.

24/2 -09

Det vaar läckert Svetlana!! Tack för den titten. Ja då kan det inte va nå´fel på vanligt kranvatten, beroende på var man bor förstås. Sthlms vatten ska ju va mjukt så det måste ju funka bra.

24/2 -09

Mia, plantor behöver en himla massa macro- och microämnen, även sådana som vi människor inte ens vet än vad de tjänar till. Det här behovet varierar både kvantitets- och sammansättningsmässigt beroende på årstid, art, plantans ålder, kondition, odlingsbetingelser m m. Frågan om växternas näringsbehov är däremot föga utforskad. Ingen människa vet riktigt vilka ämnen och i vilken koncentration behövs för en konkret planta en konkret dag för harmonisk utvecklig. När vi detta till trots rensar vatten från i princip ALLT, och tillsätter konstgjorda salter lite på måfå, hur stor chans är att det skulle gå bra för plantan? Naturen gör att plantan inte tar mer än vad den behöver av de ämnen som erbjudits, men den kanske även behöver något ämne som inte fanns med i näringsvattnet. Därför utvecklas diverse bristsymptom som leder till att plantan börjar tyna bort sakta men säkert. Mitt budskap är att man ska inte spela gud, man klarar inte av detta helt ennkelt:)

Signes, Sthlms vatten fungerar alldeles perfekt för orkidéer och det är bevisat av många kunniga amatörodlare där.

24/2 -09

Blir snurrig i skallen. Endel säger att man bara skall vattna med RO vatten och endel att man bara skall använda regnvatten.....sen att man skall blanda lite av varje säger endel. Men det verkar ju som att alla varianter på vatten får plantorna att blomma men även inte att blomma.
Folk har odlat orkidéer i åratal...men det verkar som ingen kan säga hur vattnet skall vara för att dom mår som bäst.

Jag fick höra förr att kranvatten var absolut förbjudet. Pleurothallider kommer dö då. Eller gör dom det? Ni som har massa Pleurothallider, vad har ni för vatten?
Låter väl vettigast som Svetlana skrev att man får pröva sig fram, för det verkar ju som att det som funkar hos den ena inte funkar hos den andra.

Hur vattnar alla ni som har så fina plantor och som får dom att stormtrivas?????? Antar att alla ni har olika "recept" på vattnet!?

Vad är rätt?

24/2 -09

Regnvatten är bäst, men inte tillgängligt tyvärr i storstäder:(

24/2 -09

Eller smält snö, det har vi mycket av här uppe nu.

24/2 -09

Jag har 4 st "källor" som jag hämtar mitt vatten ifrån till orkideérna ......
Sommarhalvåret så varvar jag med att ta från ett badkar utomhus som jag samlar upp regnvatten i + groddammen (3×4 meter) som jag har i trädgården.
Vinterhalvåret så varvar jag med att delvis ta mitt kranvatten som kommer från en djupborrad brunn med aggresivt vatten + från en ständigt rinnande bäck i skogen 50 meter från mitt hus !
Jag har inte kunnat se om växterna under någon period under året mått sämre eller bättre pga av vattnet !

24/2 -09

Jag har använt kranvatten utan att se några negativa reaktioner från
plantorna, men det beror nog på lokala de lokala vattenkvaliten som
mommunerna använder. På sommaren använder jag förstås regnvatten
så mycket som möjligt.

24/2 -09

Jag använder mest regnvatten. Ibland kranvatten när regngudarna är tjuriga eller snögudarna regerar. Har aldrig använt RO-vatten.

24/2 -09

Jag använder demineraliserat vatten som jag drygar ut med vanligt kranvatten + gödning under vintermånaderna. Under sommaren använder jag regnvatten, eftersom orkidéerna hänger ute då och bara vattnas med vattenslangen när det är som varmast. Jag började använda demineraliserat vatten för att slippa kalkfläckar på glasskåpet.

24/2 -09

Plopp...demineraliserat vatten!? Vad gör du för att få det?

25/2 -09

Jag frågar min man... Han har någon sorts anläggning på sitt jobb, så han fixar det åt mig. Jag vågar inte dra några slutsatser vad gäller blomning. Beror utebliven/minskad blomning på vattnet eller på vattnaren...

25/2 -09

va behändigt med en vattenbärare

25/2 -09

plopp, bara ett förtydligande. Utebliven blomning beror på dålig tillväxt, som i sin tur beror på näringsbrist. En undernärd bulb klarar inte av att blomma helt enkelt!

26/2 -09

Jeg har nu i snart 4 år vandet med RO vand. jeg viser her en plante der i 3 år har fået dette vand.
RO vand er ikke det samme som 0 vand. Hvis man måler det, viser det omkring 50 micro siemens, det er stoffer der har mindre molekyler end vandmolekylerne der kommer med.
Det er visse nærringssalte der kommer igennem membranen, hvilket ikke har den store betydning når man gøder med vand der ligger på 250 - 300 microsiemens.
Der er kun en situation hvor det er et stort problem, det er hvis man dyrker Disa, så er 50 microsiemens alt for meget, der skal du ned på 10.
Men man skal hele tiden kontrolerer PH værdien i vandet, så man ikke vander med surt vand

26/2 -09

Jag har i 7 år använt R/O-vatten och blandat in 10% kranvatten för att få buffertkapacitet (så att inte pH driver)
Blomstra 0,7 ml/ l. Mindre eller inget på vintern.

Härlig cristata förresten.

27/2 -09

Äntligen några egna erfarenheter! Roligt att det går bra med RO-vatten för er, själv använder jag det bara till luftfukare.

Ge ditt svar