Skriv början av artikeln om Paph. fairrieanum

Nyckelord: Paph. fairrieanum

Inlägg med Paph. fairrieanum som nyckelord.

En fråga till er Paph-kunniga; skulle ni säga att denna Paph. fairrieanum är blomfärdig? Fick den i sambeställningen men känner mig väldigt tveksam till storleken. Den står i 8cm kruka (det stämmer med beskrivningen), bladspannet är förvisso 17 cm där den är som bredast, men den är väldigt tunn...
Tycker ni den är blomstor?

Nyckelord: Paph. fairrieanum

4/5 -12

Hm, skulle kunna blomma men skulle nog inte bli så glad om den fick för sig att göra det då den verkar lite för klen i växten.

5/5 -12

Magicboy: tack för svaret, jag kände också att den var lite spinkig...
Kan man hjälpa den på traven med tillväxt på ett sätt som inte stimulerar till blomning tro..?
Jag förstod det som att du menade att den inte riktigt skulle orka med blomning..?

7/5 -12

Jag är ju väldigt ny när det gäller Paphar, men jag har fått för mig att låter man dem blomma när de är så små, så hämmar det den allmänna tillväxten av plantan. Jag tror det enda du kan göra är väl att knipsa av en eventuell stängel och prata strängt med den men att ta hand om den som vanligt.

Jag matar mina nopsisar och Paphar med algextrakt då jag har läst att det ska innehålla mycket som plantorna behöver och som de kanske inte kan få via vattnet eller näringen Hittills har jag bara märkt positiva effekter, men om det har med algextraktet att göra vet jag inte.

Om du vill få reda på mycket bra om Paphar och skötseln av dem så rekommenderar jag dessa sidor: Slipper Articles , slipperorchids.info och Slippertalk Orchid Forum

7/5 -12

Mutanten: jag är lika ny jag på dessa, men har fastnat rejält för dem! Efter en grundligare googling insåg jag att detta är en, jae om inte en miniatyr så i alla fall en mindre version av en Paph...
Skulle den få för sig att blomma ska jag ge den ris och ros, men än finns ingen antydan till detta...

Jag ska kika på länkarna vid tillfälle, tack för tipset...
Vad åstadkommer man med algextraktet..? Är den som näring/gödning?

7/5 -12

Samma här, det började med ceramensen jag köpte av Mattias, fortsatte med hainanensen och den svarta madonnan och hux flux så har jag 13 stycken nu (och fler på väg)... Undrar vart alla de kom ifrån?

Vill du ha en liten Paph så rekommenderar jag helenae, ser verkligen fram emot blommorna på den, den är pytteliten (men välvuxen). Jag köpte en trots att den saknar det vackra bladverket som de i barbatagruppen (tror det heter så, är inte säker) har just för att den är så himla söt. Samma med Paph. hainanense - också en liten art (min har fem bladrosetter och har blommat trots att det största bladspannet endast är på 16cm).

Nu ska vi se här, jag måste kolla upp detta noggrannare, men om jag förstått saken rätt så innehåller algextrakt mineraler och spårämnen som är bra för alla växter, det används som ett supplement (heter det så på svenska?) /tillskott till vanlig näring/gödning eftersom det innehåller en massa bra saker som dessa inte innehåller. Det är som kosttillskott för oss människor alltså - det ersätter inget annat, men ger oss viktiga saker vi behöver för att må bra.

7/5 -12

Mutanten: Det känner jag igen...jag gick från en grön Maudiae till...6 stycken Skulle väldigt gärna hitta en fin och inte allt för blom-avlägsen sanderianum-korsning snart! Typ en Angel Hair, Chiu Hua Dancer osv...men det dryper inte av dem inom EUs gränser vad jag kan se...

Hmm, helenaen fastnar jag inte riktigt för men hainanensen var finare! Den ska jag lägga på minnet...

Aha, så man övergöder inte med andra ord om man använder både extrakt och näring? Det låter smidigt...

7/5 -12

Paph sanderianum är inte helt tokig och Chiu Hua Dancer var riktigt grann. Jag är glad att jag har en liten (stor) multiflora redan. Får se om jag kan övertala den att blomma innan jag ger mig på något i de prisklasserna som sanderiana och kanske dess korsningar rör sig i.

Jag tyckte helenae var söt men menlös tills jag såg den här bilden. Notera bläckpennan bredvid blomman så inser man hur otroligt liten den är.

Hainanense är mycket vacker och en jag bara var tvungen att köpa när jag såg en på ett annat forum. Jag tror Åkesson har den just nu också. Står som Paph. appletonianum syn hainanense på hennes sida, men det är samma sort.

Nope, det gör man inte.

7/5 -12

Ah, du är sådär praktisk och tänker prova-först-köp-mer-sedan? Jag tänker snygg-köp!
Men visst blir det en annan prisklass, så man impulsar inte direkt... Däremot har jag sett en del frestande korsningar hos Elsner, som jag tycker är överkomliga i pris, tyvärr dock inte särskilt blomnära...

Länken var visst förbjuden för mig...
Jag får föreställa mig det

7/5 -12

Snyggt, länken var förbjuden för mig också... Försöker så här då Pluttpaph

Höhöhö, jag är allt annat än praktisk - har ju köpt en sammanlagt 17 Paphar trots att jag inte kan ett jota om dem. Försöker vara lite duktigare nu när jag mystiskt fått slut på plats, men jag är allt bra sugen på fler. Asendorfer är ett synnerligen ohälsosamt ställe att kika på - han har en oerhört fin/häftig rothschildianum till salu och så funderar jag på en eventuell Michael Koopowitz, plus att herr Asendorfer har fler fläckbladare som jag vill ha. Jag är ju mest förtjust i de med de fläckiga bladen, men blommorna på vissa av multiflororna är så häftiga att jag vill ha dem med.

Nackdelen med Papharna är att de är dyrare än nopsisarna så det är svårare att köpa så många, fast det kan ju vara en fördel också när man lider av platsbrist.

8/5 -12

Oj, vad liten! Det går knappt att föreställa sig När det är så smått är det ju charmigt per definition, men jag tycker ändå bättre om Papharna med tydliga mönster i sig...

Jag har gjort något liknande, men inte i samma omfattning...jag läste om Maudiae att "vill du ha en som kan stå mörkare, tex på soffbordet?" - ja, tänkte jag, det vill jag! Alla kan inte trängas i ljuset...

Jag har kollat på Asendorfer efter du skrivit om din beställning därifrån, en M. Koopowitz funderar jag också på! Det enda är att jag önskar hitta någon med mer röd än brun-beige haka...det finns en korsning utan bild på Elsner jag mailat och frågat om, men hon har inte svarat ännu.

Låter som du och jag får gå ihop på Asendorfer kanske? ..och "tävla" med Koopowitz"?

8/5 -12

Visst är den för söt. Jag hoppas jag lyckas att få den att blomma. Det sötaste jag har sett är en som har en tekopp som ytterkruka till sin helenae.

Jag gör alltid allting så...extremt när jag väl gör något. Har ju 69 orkidéer nu jämfört med 8 när jag blev medlem här... Ska ge bort några onamnade hybrider till och så kommer jag ju få de jag beställt av Björn också, vi får se hur många jag har efter det. Jag är så glad att jag bara gillar två släkten, Phalaenopsis och Paphiopedilum, tänk hur många orkidéer jag skulle ha annars!

Haha! Jag borde verkligen inte...Men en Koopowitz med en valfri kompis skulle ju inte sitta helt fel. Och så kan jag beställa denna gång så slipper du packa om, har en känsla av att du drömmer ompackningsmardrömmar efter Schwertersambeställningen ännu.

8/5 -12

Tekopp? Låter fint..

Mmm, det blir lätt så... Jag har gått från 2 till 30 sedan i höstas, tror också OP har något med det att göra

Ha, du nappar?! Jag kan nog komma upp i ett par stycken hos Asendorfer, men jag väntar (och väntar) mailsvar från både dem och Elsner om vissa hybrider först, det får nog bli antingen den ena eller den andra, inte båda. Koopowitz är lite för ljus för min smak, så jag hoppas få en bild på en adductum x sanderianum från Elsner!

8/5 -12

Aha, du kan ju googla på Paphiopedilum Paul Parks så hittar du bilder på den. Den är definitivt rödare än Koopowitz såvitt jag kan avgöra, en riktig snygging. Damn, så skulle jag inte ha gjort, nu försvann min dåliga ursäkt att få köpa från Asendorfer igen!

8/5 -12

Jag känner igen det här stadiet av "Paph-fnatt"

8/5 -12

Mattias: De är EXTREMT beroendeframkallande dessa orkidéer, misstänker att det kan bli så att delar av min nopsissamling kommer få flytta så småningom för att Papharna ska få plats.

8/5 -12

Mutanten: aha, är det så den heter! Den var inte dum alls...det enda är att den från Elsner är en adductum var anitum, undrar om den blir ännu djupare i färgen? Det vore toppen! Är det så lutar jag mer mot Elsner än Asendorfer... Hm, de har ingen lista där förresten?

Mattias: det måste vara såhär det börjar..?
Känner du till något om Paph. Paul Parks? Eller har tips på en sanderianum-korsning med mörk haka och långa petaler?

8/5 -12

Annika: Den verkar vara mörkare, så då är sannolikheten för att hybriden blir det större. Jag ställde till det för mig själv där, skulle inte ha tipsat dig. Nu har jag ju sett till att du blivit ännu mer inställd på Elsner (fina plantor från Elsner f.ö., rekommenderas varmt).

Jag tror inte Asendorfer har det, men man kanske kan maila dem och fråga?

8/5 -12

Mutanten: det var ett väldigt bra tips, det närmar sig allt mer vad jag tänkt att jag vill ha!
Jag sitter med Elsners lista nu, har kommit upp i ett antal potentiella inköp!

Haah, om listan - do we really want to o there..?

8/5 -12

Ja anitumen är mörkare. Paul Parks är riktigt snygg.. köpte en sån en gång men när den blommade så visade det sig vara anitum x roth istället för anitum x sanderianum. Dock en mycket snygg sådan så jag var inte så ledsen.

En korsning som jag älskar är Mount Sander (Mount Toro x sandrianum). I alla fall den klonen jag har är ovanligt lättblommad för att vara en multi. Köpte den från Elsner för ett antal år sedan.

8/5 -12

Mattias: jättefina bilder! Är så snyggt med de långa petalerna...de säljer denna även nu, men jag känner nog att ska man köpa en enda har jag hellre en mörkare än så. Kanske vore Paul Parks något för mig då..?

Är alla sanderianum-korsningar multiblommande? Har läst att vissa av dessa större paphar kan vara kinkiga med tillväxten, gäller det även dessa tro?

8/5 -12

Om du med "multiblommande" menar flera blommor samtidigt på stängeln så är svaret ja. I alla fall om plantan mår bra. Det finns kinkiga paphar i alla grupper och det kan skilja från planta till planta trots att de är av samma art. Plantor är individer Vill du lyckas med multiflororna så är nästan tilläggsbelysning ett måste.

8/5 -12


Hurpass kraftig tilläggsbelysning krävs tro? Skulle en fönsterlampa med dagljus duga?

8/5 -12

Håller med Annika, en riktig skönhet och jag frågar detsamma angående tilläggsbelysningen.

Jag har min roebelenii i mitt östfönster tillsammans med nopsisarna - vill den ha tilläggsbelysning även på sommaren?

8/5 -12

Jag vet inte var gränserna går. Jag vet bara att multisarna gillar mycket ljus. Jag kör mina under lysrör året runt, men då får de å andra sidan inget dagsljus. Roebeleniin vill garanterat ha mer ljus än nopsisarna för att trivas i alla fall.

8/5 -12

Då ska en lampa införskaffas snarast, blev tidigare än jag tänkt, men vad gör man inte för att de ska trivas.

8/5 -12

Mutanten: jag vet inte om de har kraft nog, men ÖB säljer lågenergi (spiral) på 20 W = 100 W i dagljusspektrat för 30 kr...

8/5 -12

Aha, synd att jag inte har ett ÖB i närheten och varken körkort eller bil.

11/5 -12

Nu mäter lilla fairrieanum strax över 18 cm och ger en liiiten antydan till nytt blad på gång, så det verkar gå åt rätt håll Ska de växa så fort? ..den kanske bara repat sig från resan hit...

Ge ditt svar