Skriv början av artikeln om Mysocell collapse

Nyckelord: Mysocell collapse

Inlägg med Mysocell collapse som nyckelord.

Hej ärade medlemmar. Jag kommer ihåg en diskussion som vi hade i våras angående blad på phalanopsis som handlade om "mysocell collapse" jag kan ha stavat fel. Jag hade iallafall mystiska fläckar på min phal liodoro som jag köpte i vintern på en stenåsa utställning här i Örebro. Fläckarna fanns inte på plantan ifrån början utan kom hemma hos mig efter ett par veckor. Jag hade då plantan planterad i ett glasrör, semihydro med urskölja leca 1/3 i botten av röret och ren orkidéekompost 2/3 ifrån blomsterlandet. Jag såg att plantan utvecklade nya rötter men långsamt. Komposten stod aldrig i vatten utan överskott hälldes av efter varje vattning. Efter ett tag kom symptomen med fula blad som stämde överens med ovanstående. Anledningen till detta kunde vara flera enligt tidigare diskussion så jag fick lite panik, planterade om phal liodoro i plastkrukor av blomsterlandets genomskinliga större modell, tilläggas borde kanske att det var två plantor i en kruka med massa rötter. Så jag delade även plantorna. Substratblandningen var 40-40-10 (orkidékompost-vitmossa-perlit) -10 lecakulor i botten för dränering. (leca ursköljd) Då jag misstänke svamp tog jag även en matsked kanel som jag strödde på substratet. Detta då kanel är svamphämmande. Nu 4 månader efter är utvärderingen. Bladen är läkta med endast lindriga ärr som påminnelse och rottillväxten är enorm! Stänglar på varje planta stampar med varsinn blomma. Min diagnos: Rotstress till följd av olämpligt substrat som gav symptom som stämde in på "mysocell collapse".

Min tanke med denna tråd, förutom att dryfta detta är att den kanske kunde stå som titeln antyder och att ni andra medlemmar kan posta resultat som ni bedömer har kommit utav egna åtgärder. Gärna blad och rotbilder. På så vis bygger vi ett åtgärdsbibliotek på ett ställe. Liknande trådar finns säkert redan men jag gör ett försök ändå.

mvh Daniel

Nyckelord: Åtgärder, Phalanopsis Liodoro, återkoppling, Mysocell collapse, utvärdering

Mer av detta önskas fantastiskt rolig läsning tycker jag! Man vill gärna se en före bild och en efter, så man får se hur "jävligt" det såg ut och sedan hur bra det blev, fantastigt maffig planta f ö. tycker jag!

17/8 -10

Undrar då vad det är med bladen på min Liodoro köpt mars -08 från Stenåsa utställning. Den har stått i kompost hela tiden och bladen är gulfläckiga, men inte hängiga eller nått, massor med rötter och just nu blommar den med tre blommor.

"sjukhusbibliotek " med bilder som alltid ligger kvar har vi äskat om till ägaren av forumet tidigare. Nu är det ju inte till stor nytta på "pratet " när bilderna blir borttagna...man vill ju se hur symptomen ser ut....om det är samma och så .. Vi får se hur det går,,,

17/8 -10

Bra idé, men jag ser 2 problem: Om man skall kunna hitta dina "symptom, åtgärd och återkoppling" inlägg måste du lägga in bra och beskrivande nyckelord (nu har du inga alls) så att inlägget blir sökbart eftersom OP inte har en sökfunktion. Dessutom måste du länka in bilderna från en extern tjänst då du förr eller senare måste rensa ditt album då man endast får lov att ha en begränsad mängd foton här (40 för vanliga medlemmar, 60 som guldmedlem), eller köpa till bildpaket som IMHO är ganska dyra... Försvinner bilderna sjunker/försvinner ju värdet i inlägget - i "åtgärdsbibliotek" syfte i alla fall.... Kul att du fick fart på din Phal liodoro i alla fall.

17/8 -10

valkyrie66: Det är ju ett öppenbart problem med bilderna det ser jag nu också, får se hur man kan ändra på detta så att det löser sig. Jag har för mig att jag har ett konto på picasa, vilket man kanske kunde länka till. Sökorden ska jag rätta till omgående. 40-60 bilder är ju en början iallfall och kan man satsa nån/någon bild i biblioteket så kommer ju den kollektiva skattkammaren å växa ganska snabbt.

sway307: Tack för dina kommentarer, före och efterbilder är ju riktigt bra om man kunde få till. Detta kanske löser sig allteftersom då man postar "problembilderna". Plantan är stor men satsar på tillväxt nu. Jag använder Dusk´s näring, jag vattnar även när jag kommer ihåg med utspätt grönt te, märke: Drakens som går att köpa på coop (ekologiskt). Denna åtgärd är så ny så den har jag inte tagit med i utvärderingen.

Brittmarie: Jag ser flera saker, om plantan inte upplevs som en problemplanta är den inte heller en problemplanta. Vi måste acceptera variation och då vi inte föredrar tyg eller plastväxter får vi nog acceptera lite "skönhetsfel". Men om du upplever att plantan far illa och att det är någonting yttre som påverkar så är det ju fritt fram att ändra detta. Men om den inte är omplanterad sedan -08 så kanske du kan testa åtgärdspaketet som jag beskriver. Har vi tur så är plantorna släkt (klonade av samma ursprungindivid) och då borde de ju reagera i stort sett likadant på förändringar.

I övrigt så står plantorna (jag har kvar båda) i skyddat söderläge (skyddas av porslinsblommor emot den värsta solen)

Vi får utvärdera tråden allteftersom.

//Daniel

Valkyrie66: Det skulle ju kunna vhjälpas genom att göra ett klassiskt forum utseende och ha tex, sjukdom som en katergori , med denan funktion skulle man kunna sortera in allt prat via tex, arter, sjukdomar osv. Men vi är för få användare av forumet för att fylla upp detta, därför skulle ju en satsning på skyltning på tex. GIOS också vara bra. Men om man då ändrar utseendet på sidan för mycket så försvinner "pratet"

17/8 -10

Liknande frågor har varit på tapeten tidigare men detta är alla saker som ni får ta upp med Björn som äger forumet. Jag är bara en tacksam medlem här och kan inte påverka dess uppbyggnad/marknadsföring.

17/8 -10

Mitt inlägg är ingen kritik mot forumet som sådant, gillar det skarpt. Jag ser heller inget som strider emot att tråden kan hållas levande och intressant i sin nuvarande form.

Jag kommer att försöka att göra en längre studie av hur grönt tée påverkar plantorna, det jag kommer att använda är drakens ekologiska rena gröna tée. Jag kommer att göra studien på phalanopsis, rena arter och hybrider. Jag kommer även ha med neofinitierna i denna. Endast grönt tée som ny "tillsats" i vattnet som åtgärd under närmsta 6 månader. Övriga variabler kommer jag att försöka hålla oförändrade. Bland phalanopsisarna får lidorosarna vara varandras kontroller. Den ena får förändringen den andra inte. Får se om denna psuedovetenskapliga studie får resultat ;-p. Neofinitiernas väl å ve få stå för sig självt som resultat.

Experimenterar ni andra inte med era orkisar? Vad har ni märkt för förändringar?.... Vilken var enligt er bedömning det "aktiva" i experimentet.

17/8 -10

Brittmarie, gulfläckiga blad kan tyda på brist av något ämne i gödningen, speciellt när
man odlar i nästan enbart bark, bark binder bl.a. K som är mycket viktig för tillväxten.
Jag läste en studie av Professor Yin-Tung Wang publicerad i HortScience som heter
Potassium Nutrition Affects Phalaenopsis Growth.
Där står bl.a. (mycket förkortat av mig):
In recent years, a physiological disorder has been observed on Phalaenopsis leaves. The affected
plants had irregular yellowish areas on the second and/or third basipetal leaves. Symptoms of this
disorder became much more severe after vegetative plants have been induced to initiate the
flowering process by exposing them to cool air. The yellowed leaf tissues were found to have
extremely low levels of K (0.40% to 0.64%).

Jag hade tidigare lagt märkte detta, speciellt på mina Phal. bellina, så efter att jag läst artikeln,
ökande jag andelen K i gödningen, nu är alla de nya bladen gröna och fina.

17/8 -10

Intressant Letherneck, K står för Kalium?

17/8 -10

Dagobell, visst står K för Kalium. Fenomenet med att bladen får gula miss-
färgningar händer nästan alltid när plantan är odlad i enbart bark, de som
odlas i enbart mossa, eller kompost där mossa ingår till stor del, uppvisade
inga sådana missfärgningar med samma procent N-P-K- värde till båda typerna
av kompost.

17/8 -10

Anders : skulle det vara av 20-20-20 då alltså, men sista halvåret hade jag Blomstra orkidé.....nu har jag ny gödning som är 9-5-18 kanske blir bra då ?

18/8 -10

Brittmarie, det räcker att blanda in hälften sphagnum i barken så eliminerar man problemet
med kaliumbrist om man använder de gödningar man hittar på ICA eller Domus, och jag vill
påpeka att studien var bara gjord på Phalaenopsis, när det gäller Cattleya och andra arter finns
det inga liknande studier.

9-5-18 borde ju vara tillfyllest om Du odlar i ren bark, jag har märkt att sedan jag ökade andelen
kalium så får man spola igenom barken oftare för att bli av med avlagringar på översta lagret
kompost.

Jag kör ju med 20-20-20 i bark kompost, dock är det lite spahgnum i min barkkompost men inte så att jag kan påstå att det är hälften. Kanske man borde byta näring då..

18/8 -10

sway307, om plantorna ser bra ut och växer behöver man ju inte ändra något,
om 20-20-20 verkar fungera bra med din kompost behöver Du inte ändra något.
Det är bara om man ser tecken på att bladen ser sjuka ut, eller börjar bli gulfläckiga
som man kan misstänka brist på något av näringsämnena.
Missfärgade blad kan ju även ha andra orsaker, så man får köra efter uteslutnings-
principen om man inte har ett fint labb där man kan mäta N-P-K-halter i kompost
och blad.

jag tycker mig ha sertt tendens av gulnande blad på en planta, men ddet ser ut som att nästan alla blad börjar övergå från grönt itll gult, vad kan dett abero på, om jag inte gör något åt det så kommer den säkerligen att dö...

18/8 -10

sway307, det var de symptomen jag fick på mina Phal. bellina och några hybrider
med mycket gener från bellina i sig, och just Phal. bellina är känslig för låga halter
av N och K eftersom de växer så kraftigt.
Jag vet inte vilken planta Du har, men i år har jag sett lite av symptomen på flera av
mina Phal. och jag gissar att det är den varma och fuktiga sommaren som gjort att
de haft kraftigare tillväxt, och därmed krävt mer av vissa gödningsämnen.
Min Phal. shilleriana har fått 4 blad under sommaren, och de är 35 cm långa, även
den fick tendenser till ljusa blad innan jag bytte till en gödning med högre K-halt.

Måste medge att detta är otroligt intressant, vad kör ni med för gödning då? Eller tor du det kan hjälpa att bara byta substrat till tex. Bark/perlit/spahgnum?

18/8 -10

Jag tycker att mina phallar trivs bra i en substratblandning av bark spaghnum och perlit. Jag använder dusk näring till mina, varannan vattning nu på sommaren. Jag sköljer igenom mina ordentligt under kranen när jag inte doserar näring.

19/8 -10

sway307, jag tror att nedbrytningen av barken stjäl mycket av vissa ämnen i näringen,
framförallt N och K, för i de plantor jag har värmebehandlat barken för att sterilisera
den, finns inga tendenser till gula blad, den barken bryts inte ner i samma utstäckning
som obehandlad bark, utan håller i åratal utan märkbar nedbrytning ens i ytan.
Den enda nackdelen är att den inte tar åt sig vatten, blandar man inte i mossa så är den
snustorr dagen efter en riklig vattning.
När det gäller vilken gödning jag använder så beror det på vilka plantor det gäller, de av
Vandatyp, Ascocenda och Rhynchostylis får Peters 20-20-20, Cattleyorna får Nelsons 4-3-5,
Phalaenopsis får lite olika beroende på arten/hybriden, och om de blommar eller inte, men
17-5-34 fungerar bra under tillväxt om tempen inte går över 25-27 grader.
Bark/perlit/spahgnum använder jag till plantor som har tunna rötter, bl.a. Oncidium,
Dendrobium och Tolumnia.

Jag har nu peter 20-20-20 som jag använt till alla plantor , har nu gått över till 4-3-6 på Phallarna!

Ge ditt svar