Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Bulbophyllum

Nyckelord: Bulbophyllum

Inlägg med Bulbophyllum som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Bulbophyllum

B.  guttulatum (1) B. aestivale (1) B. affine (1) B. ambrosia (3) B. angustifolium (1) B. barbigerum (1) B. biflorum (3) B. binnendijkii (1) B. bisetoides (1) B. blumei (2) B. careyanum (1) B. carunculatum (6) B. comberii (3) B. congolanum syn scaberulum (2) B. contortisepalum (2) B. cootesii (1) B. corolliferum (1) B. coweniorum (1) B. Cruentum (1) B. cupreum (1) B. dearei (2) B. dickasonii (2) B. dixonii (3) B. echinolabium (12) B. Elizabeth Ann 'Buckleberry' (2) B. fascinator (8) B. fascionator (1) B. flaviflorum (1) B. fletcherianum (1) B. frostii (5) B. gracillimum (4) B. graveolens (4) B. guttulatum (3) B. Hans Delight (1) B. Hans' Delight (1) B. hirundinis (3) B. josephi (1) B. lasiochilum (5) B. lemniscatoides (4) B. leopardinum (1) B. lepidum red (1) B. lindleyanum (5) B. lobbi (1) B. lobbii (7) B. lobbii variant (1) B. loherianum (1) B. Louis Sander (2) B. macroleum (2) B. maquilingense (1) B. masdevalliaceum (2) B. medusae (2) B. miniatum (1) B. mirum (1) B. moniliforme (3) B. monoliforme (1) B. morphologorum 'Oat' (1) B. newportii (1) B. nymphopolitanum (2) B. ovalifolium (1) B. pecten-veneris (2) B. pectenveneris (6) B. pectinatum (1) B. phalaenopsis (4) B. phalaenopsis x grandiflorum (1) B. picturatum (3) B. polystictum (1) B. pulchellum (13) B. pulchellum var. purpureum (1) B. purpurascens (3) B. putidum (6) B. Ref. material (1) B. reptans (1) B. reticulatum (1) B. rothschildianum (2) B. scabratum (2) B. simonii (3) B. simsii (1) B. simsii? (1) B. smitinandii (2) B. sp. (2) B. spiesii (1) B. sumatranum (6) B. thaiorum (1) B. tingabarinum (5) B. tingabarinum alba (2) B. tingarinum (1) B. trias schonorchis porroglossum (1) B. Vaginatum (1) B. virescens (2) B. wendlandianum (1) B. Wilbur Chang (1) B. Wilmar Galaxy Star (1) B. woelfliae (1) Bulbophyllum-bilder (1) Bulbophyllum-identifiering (1) Bulbophyllums and Their Allies (1)

Prat om släktet Bulbophyllum

Bulbophyllum lobbii. Från Lassse.

En bulbophyllum-favorit som förutom vackra och roliga blommor dessutom doftar gott. Inte alla bulbosar som kan skryta med det. Variationsrik art från sydostasien.

Nyckelord: Bulbophyllum lobbii

23 maj

Den gillar vi! Snyggt foto också,

mvh,

Christer

23 maj

Spännandesnygg

23 maj

Förtjusande, doften liknar något?

23 maj

Superläcker...!

i går 20:27

Tack!
Ja doften liknar något. Kanske syrén.

i går 20:57

Mmm namnam

i går 21:16

Skulle kunna tänka mig en Bulbo som doftar syren

i går 21:58

Härlig!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Kommer från Vietnam. Odlas i skåp med en del dagsljus och mer LED. Vattnar generöst. Blomman luktar jord!
Mvh
Mikael

Nyckelord: Bulbophyllum frostii

16 maj

Bulbo är inte min grej men vacker ändå

16 maj

Bulbo är absolut min grej, så jag säger läcker och grattis! Får en association till v-ringade dampumps med spetsig tå.

16 maj

En av många roliga Bulbophyllum. Grattis till fin blomning.

16 maj

Vilken spännande en, grattis!!

16 maj

Jag gillar Bulbosar och du har en super fin blomning, Grattis. Jag har också en frostii men den har inte behagat blomma ännu.

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Bulbophyllum

Prata om bilden

Jag tycker Bulbophyllum är ett ganska bortglömt släkte på OP. Därför vill jag visa min fina dixonii köpt av Peter 2013. Igår såg jag två knoppstänglar på den (bara den ena syns på bilden). Blommorna är anspråkslösa, men jag tycker plantan har ett härligt växtsätt.
Inomhus hänger den i norrfönster utan extrabelysning och sommartid i halvskugga på balkongen. Den sprayduschas varje vecka vid vattningen och mycket vatten får den på bulbernas luftrötter.

Nyckelord: Bulbophyllum, Bulbophyllum dixonii

3 mars

Kul, grattis!@

3 mars

Det är inte så ofta numera man ser Bulbophyllum här. Många av dom har så fina blommor. Grattis till stänglar

3 mars

Håller med, Bulbophyllum är ett alltför bortglömt släkte. Och gillar man udda och intressanta blomformer (och dofter) är det verkligen ett släkte att titta närmare på. Många av arterna trivs i vanlig rumstemperatur och ljuskraven är måttliga.

3 mars

Lite avskräckt av doftsensationerna, måste erkännas:-D ! !

3 mars

Vist är Bubo spännande dock inget jag har fastnat för men din är ju verkligen fin

4 mars

Jag har ett tjugotal Bulbophyllum arter och det finns lika många som luktar gott som luktar öken. Men ingen av dom doftar så mycket så det stör. Inte många arter slår en Elizabeth Ann 'Buckleberry' eller en Bulbophyllum medusae i blom prakt.

Dom är också som Lasse säger lätta att odla i rumstemperatur och ett fönster utan extra ljus

4 mars

Tack och bock!
Bobba Fett, jag har några fler Bulbo, bl a en Elizabeth Ann 'Buckleberry'. Är väldigt sugen på en Bulbo medusae, för vilka fantastiska blommor den har.

4 mars

@ Nenne Visst är Bulbo medusae läcker Men den luktar inte så gott.
Men blommorna är så vackra så det stör inte. Tycker att dom flesta bulbosar är bra och lätta nybörjare orkidéer. Dom är faktiskt mycket lättare att sköta än Phalaenopsis. Kommer säkert att ha en massa bak bulber var det lider

4 mars

Bobba, man behöver ju inte sticka näsan långt ner i blomman, så jag klarar säkert den ev "odören". Jag har pratat med Peter idag och han kommer att ta hem medusae igen till våren och den ska vara lätt att få i blom. Så nu blir det en sådan till mig!
Sen håller jag med dig om att Bulbosar är mycket lättskötta. Fattar inte att min dixonii har lyckats prestera två stänglar i detta mörka norrfönster.
Jag har också en Bulbo carunculatum och den vore något för oled att skaffa till sin punschveranda! Den är ganska stor och väldigt snygg!!

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Bulbophyllum

Prata om bilden

Ser med spänning fram när denna har slagit ut helt. Bulbophyllum Elizabeth Ann 'Buckleberry'

Kanske den snyggaste Bulbophyllum som är?

Mina bilder ger ingen rättvisa så jag får väl lägga in den här filmen.

Nyckelord: Bulbophyllum Elizabeth Ann 'Buckleberry'

Prata om bilden

6/12 -15

Blommar just nu

En trevlig liten blomma som luktar Liljekonvalj

Nyckelord: Bulbophyllum pulchellum var. purpureum

6/12 -15

Wow, snygg mörk färg! Doften låter trevlig oxå.
/Mvh, I

6/12 -15

Fin och liljekonvaljdoften är härlig

6/12 -15

Strålande

6/12 -15

Tack Det är min första Bulbophyllum som slår ut. Mina orkidéer blommar som bara den just nu. Jag började med rain mix gödningen för två månader sedan och det har verkligen tagit skruv.

6/12 -15

Underbar!

6/12 -15

Snygg färg

Prata om bilden
Från pappilainen.
Från pappilainen.

Såhär ser ett av bladen ut på min Bulbophyllum graveolens,helt plötsligt blevdet så bara. Jag har nyligen fyllt på med lite vitmossa då en liten bulb inte riktigt vill sitta kvar. Kan det vara röta pga att jag lagt till mera mossa?

Nyckelord: Bulbophyllum graveolens

23/9 -15

Nu har jag ingen erfarenhet alls av bulbophyllum, men med tanke på hur mina egna "bulborkisar" fungerar så... den bulben som håller på att missta sitt blad ser ut att vara en av dom äldre, om det är så är det normalt. Att en bulb inte vill sitta kvar.... det har jag inte upplevt förut, kanske dags att kolla rötterna? Är det den bulben som håller på att tappa sitt blad?

23/9 -15

Mina bulbophyllum har aldrig tappat några blad på sina gamla bulber och jag tror inte de är "bladfällande".
Kan den vara övervattnad? Om den står i bara vitmossa kan det vara lätt hänt. Jag håller med KarinC: kolla rötterna på den.

23/9 -15

Hej

Att olika orkidéer flyttas från ett släkte till ett annat är inte ovanligt. Vanda falcata har tidigare hetat.
Orchis falcata Thunb. in J.A.Murray, Syst. Veg. ed. 14: 811 (1784).

Limodorum falcatum (Thunb.) Thunb., Trans. Linn. Soc. London 2: 326 (1794).

Angraecum falcatum (Thunb.) Lindl., Coll. Bot.: t. 15 (1821).

Oeceoclades falcata (Thunb.) Lindl., Gen. Sp. Orchid. Pl.: 237 (1833).

Aerides thunbergii Miq., Ann. Mus. Bot. Lugduno-Batavi 2: 205 (1866).

Vanda pygmaea H.Laurentius, Nursery Cat. (H.Laurentius) 40: 20 (1868), nom. superfl.

Angorchis falcata (Thunb.) Kuntze, Revis. Gen. Pl. 2: 651 (1891).

Angraecopsis falcata (Thunb.) Schltr., Orchideen Beschreib. Kult. Zücht.: 601 (1914).

Finetia falcata (Thunb.) Schltr., Beih. Bot. Centralbl. 36(2): 140 (1918).

Neofinetia falcata (Thunb.) Hu, Rhodora 27: 107 (1925).

Nipponorchis falcata (Thunb.) Masam., Mem. Fac. Sci. Taihoku Imp. Univ. 11(4): 592 (1934).

Holcoglossum falcatum (Thunb.) Garay & H.R.Sweet, Bot. Mus. Leafl. 23: 182 (1972).

23/9 -15

Tack för svaren. Ja det är.nog troligtvis för mycket vatten, för dom i bara mossa, det gjorde dom redan från början så det blev kanske för mycket vatten. Ska kolla rötterna senare ikväll.
Tommy: jag är inte riktigt säker på vad ditt svar har med gula blad att göra, men jag misstänker att du svarade på fel inlägg.

23/9 -15

Det är.för övrigt den största bulben som det hänt med. Det är för övrigt en liten knott som inte vill sitta kvar.

23/9 -15

Tänk på att Bulbophyllum som regel har tunna, fina rötter och de vill ha en mer luftig och porös kompost, så rötterna orkar ta sig fram i den. Mossa kan bli för kompakt. Bättre med kompost med mindre barkbitar plus lite mossa. Hoppas det ordnar sig!

Ge ditt svar

22/9 -15

Bild

Från pappilainen.

 

Nyckelord: Bulbophyllum graveolens

Prata om bilden

 

Nyckelord: Bulbophyllum

Prata om bilden

Hittade alldeles nyss Bulbo dixonii i blom bakom gardinen på balkongkollot! Ingen koll mao att det var stängel på gång! Köpt av Peter (Schwerter) 2013 och det här är andra gången den blommar.

Den alldeles nyinköpta Bulbo carunculatum har Peter handplockat till mig hos Schwerter och den har nu slagit ut sin första blomma. Plantan är magnifik: 9 stora tjocka avlånga bulber ca 8 cm långa och totallängd med blad ca 40-45 cm. Tre nya skott också! Blomman är ca 4×7 cm och stängeln ca 30 cm. Om jag sticker ner näsan i blomman känner jag en lukt som liknar sur disktrasa alt fisk, men vacker är den.
Har mina Bulbo (5 st) i norrfönster utan tilläggsbelysning och duschar dem regelbundet. Mao väldigt lättskötta och jag har aldrig haft problem med ohyra på någon av dem.

Nyckelord: Bulbophyllum, Bulbophyllum dixonii, Bulbophyllum carunculatum

6/9 -15

Grattis Nenne, bulbosar är tuffingar med roliga blommor. Luktar inte alltid så gott som cattleyor m fl men kul med lite omväxling tycker jag.

6/9 -15

Fräcka

6/9 -15

Kul, grattis!! Snyggingar !

6/9 -15

Ååh vad fina Grattis och trevligt med överraskningar

6/9 -15

Tackar!
Ja, bulbosar är så trevliga, lättskötta, lite annorlunda och helt klart ett underskattat släkte. Det är sällan de förekommer på OP och jag tycker flera ska pröva på dem. Måste visa en bild på min Bulbo dixonii (den som blommar nu) tagen 28 december 2014, med nya skott och en klarblå himmel som bakgrund. Vem kan motstå en bulbo som ser ut så här?
Foto: Inga Nilsson

Ge din åsikt

 

Nyckelord: Bulbophyllum

Prata om bilden
Från inza.

Antal: 1 styck tillgänglig. Pris: 400 kr per styck. Frakt: Tillkommer.

Bulbophyllums and Their Allies: A Grower's Guide
Hardcover – September 1, 2001
by Emly S. Siegerist (Author), Gustavo A. Romero-Gonzalez (Author)
251 s.
Jättebra skick
690 gram
Säljer alla mina orkidéböcker här är en av dem.
Kan också hämtas i Kista.

Nyckelord: Bulbophyllums and Their Allies

Köp, diskutera och läs villkor

Så här bra blir det, när ett proffs fotar. Jag har haft visningsförbud av bilder på OP, för hyresvärden har gjort ett reportage om mina orkidéer. Nu är tidningen utgiven och då är det OK att visa bilderna. Jag har många sparade och den här tycker jag är bäst!

Bilden är tagen 2014-12-28.
Fotograf: Inga Nilsson

Nyckelord: Bulbophyllum, Bulbophyllum dixonii

11/4 -15

Underbart!! Vill oxå ha ett proffsfotografbesök... because they deserve it...

Ge din åsikt
Bulbophyllum nymphopolitanum. Från elcatania. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Den här lilla gynnaren, som har mina hemmafärger rött och gult (Luleå Hockey) är en väldigt tacksam liten nymph. Köpte den av Lassse i slutet av nov och nu kommer den med två stänglar
Den kommer från Filippinerna och verkar trivas utmärkt i mitt fönster utan några special arrangemang!
Och viktigast av allt... Odören påminner starkt om rutten hundbajs :-P

Nyckelord: Bulbophyllum nymphopolitanum

22/3 -15

Grattis till blomningen ......men resten hoppar jag över!

22/3 -15

Haha, man måste stoppa näsan i den för att känna stanken. Tom katterna snuffade lite betänkligt på den i dag

22/3 -15

Undrar vad dom där Bulbosarna vill dra till sig för pollinatörer? Jag har en Elisabeth Ann 'Buckleberry', som ska lukta fiskrens eller sur disktrasa. Den har ännu inte blommat, så jag har inte fått uppleva odören. Annars tycker jag Bulbosar är väldigt trevliga och lättskötta!

22/3 -15

Grattis ! Kul även med lukten, bara den inte är så stark att den sprider sig i huset . Absolut starkast doft här hemma har mina Pescatoria Dayana: en liten liten blomma och hela huset med tre våningar doftar parfymbutik ! Så det är ju tur att den inte har samma doft som din, men doftkänsliga och allergiker får hålla sig undan vid blomning .

22/3 -15

Grattis till en söt blomma...men som Nenne, resten hoppar jag över för hundbajs är ingen favoritdoft precis och råga på allt ruttet bajs

22/3 -15

Tjusig blomma men vill inte ha lukten i mitt hem

Prata om bilden
Angraecum didieri. Från Kerstin A.
Dtps. Kingcar White Pearl. Från Kerstin A.
Bulbophyllum contortisepalum. Från Kerstin A.

Det är extra härligt att komma hem när såna här godbitar väntar! I skåpet blommar Bulbophyllum contortisepalum för första gången och Angraecum didieri för andra gången i år. En till som blommar för första gången är Dtps. Kingcar White Pearl.

Nyckelord: Bulbophyllum contortisepalum, Angraecum didieri, Dtps. Kingcar White Pearl

3/1 -15

Välkommen hem och vilka ljuvliga välkomstblommor som väntade på dig!! Hoppas du har haft en bra resa och visst var det Kina, som var resmålet, eller kommer jag ihåg fel?

3/1 -15

Verkligen fina allihopa Det var en fin välkomstblomning

3/1 -15

Jättefina alla tre! Doftar Bulbon ngt? Den var ju för läcker! Hur långa ca är de där Bulbo blommorna?
/Mvh, I

3/1 -15

Mycket fina, men Bulbon vinner, ser ut som graciös balettdansös. Tänker på Svansjön...
Grattis till överraskningen.

3/1 -15

OK?...helt OK?...Kanon? nej..mycket vackrar

3/1 -15

Verkligen fina, härlig hemkomst!

4/1 -15

Alltid kul att möta blomning vid hemkomst. När det gäller bulbon så är den felnamnad, ser ut som en hybrid med B. lasiochilum och något annat.

mvh,

Christer

5/1 -15

Nenne ja det var Kina, men nu senast var jag i Stockholm, hälsade på mina barn och mitt barnbarn
Isis kan inte känna någon doft från bulbon, blommorna är 5 cm christerb har också funderat över bulbons namn. Har mailat till säljaren och skickat bild få se om han svarar. Har någon förslag på vad det kan vara för bulbo så är jag tacksam. Jag vill ju ha rätt namn.

5/1 -15

Fin A. didieri, en favorit! Vad gäller bulbon kan jag bara hålla med, definitivt en hybrid och gissningsvis Emly Siegerist (Elizabeth Ann x lasiochilum).

5/1 -15

Tack Lassse den är väldigt lik, det kan faktiskt vara den Får vänta o se om jag får svar från säljaren innan jag ändrar namnet. A didieri kommer från dig

5/1 -15

Jättefina

Ge ditt svar
Bulbophyllum contortisepalum. Från Kerstin A.

 

Nyckelord: Bulbophyllum contortisepalum

Prata om bilden

Variabel art från sydostasien. Här en gul/orange form. Artnamnet betyder Venuskam. Vad nu det betyder.

Nyckelord: Bulbophyllum pectenveneris

13/8 -14

Superläcker!
Mvh
Mikael

14/8 -14

Fräck!

14/8 -14

Ursnygg!

14/8 -14

Härlig, det finns en gastropod Murex pecten som kallas Venus kam, google och njut av naturens under

14/8 -14

dick, den var häftig!

14/8 -14

Den är så läcker! Min har bara blommat en gång, tror jag skickar den till dig på kollo nästa år

15/8 -14

Verkligen speciell!!

15/8 -14

Häftig!!

15/8 -14

Helt underbar Lasse!

20/8 -14

Bulbophyllum pectenveneris. Från Lassse.

Tack alla!
Ja dick, den marina versionen av venus kam är helt fantastisk.
Här en bild på den vanligare röda varianten av B. pectenveneris, där också "kammarna" syns lite bättre, särskilt om man förstorar bilden.

Ge ditt svar
Bulbophyllum Cruentum. Från Clopenny.

Hej!
Jag har en liten fråga gällande min Bulbophyllum Cruentum som jag fick hem i maj. Är det begynnande blomknoppar på bilden, eller är det nya blad?

Har aldrig haft denna typ av orkidé förut och känner mig lite osäker.

Nyckelord: Bulbophyllum Cruentum

9/7 -14

Nya skott/bulber.

9/7 -14

Ok. Bra! Då måste jag ju göra något rätt

Ge ditt svar

Art från Thailand och Burma. Typisk bulbodoft, aningen svår att beskriva men jag brukar köra med "inte riktigt färsk fisk"

Nyckelord: Bulbophyllum wendlandianum

24/4 -14

Skitsnygg!!

24/4 -14

Riktigt tjusig!

24/4 -14

Jäklar, va´ snygg den var!

24/4 -14

Verkligen läcker!! (Till utseendet, åtminstone )

24/4 -14

Oj vad häftigt och riktigt snyggt fotat (som vanligt) Doften kändes dock mindre mysig

24/4 -14

Assnygg(åtminstone till lukten)

25/4 -14

En riktig läckerbit!

25/4 -14

Håller med alla kommentarer. Jätteläcker!!

25/4 -14

Vilken läcker

25/4 -14

Exotisk

27/4 -14

Tack för alla blandade men trots allt ganska positiva utlåtanden
Jag tycker faktiskt inte den luktar illa. Inte precis gott heller.. men mycket "intressant". Gillar den skarpt.

Ge ditt svar