Råd / Vattning /

Skriv början av artikeln om Bevattning

Nyckelord: Bevattning

Inlägg med Bevattning som nyckelord.

Hej! Jag ska åka iväg 4 veckor nu under sommaren och undrar om någon har något förslag på hur jag kan se till att mina orkidéer inte torkar ut under tiden? Semestervattnare? Ställa dem i vatten? Tar tacksamt emot alla tips! Samtliga är Phalaenopsis-orkidéer.

Nyckelord: semester, bevattning, phalaenopsis

11/6 -19

Det bästa är om någon kan komma och vattna

12/6 -19

Jo, det hade ju varit det optimala, men jag har inte fått bekräftat att någon kommer ha möjlighet så jag skulle vilja ha en backup-plan.

12/6 -19

Ta med dem

12/6 -19

Ha dem stående i vatten i en månad tror jag inte fungera

12/6 -19

Jag såg hos min orkidee kompis i Polen, välldig rolig och fungerande lösning. Får se om jag kan beskriva detta begripligt...

Denna metod kräver veke av en grov bomull och "levande" ull.
Denna veke var dränkt i en ytterkruka med vatten i botten, passerade sedan genom ett hål i botten av krukan och hela dennes långa del var placerad i en kruka i en spiral runt bland media/bark och rötter.
Hela krukan med orkideen var sedan placerad ett ytterkruka med vatten. Blomkrukan var hängd så att det fanns en luftning runt omoch inte nuddade vatten... bara veken nådde till botten där vatten fanns.
Det var bara att fylla på vatten då och då...

12/6 -19

Hur många rör det sig om o vilka arter/hybrider är det ? Går o vattna rejält o låta dessa stå någon dag i vattenbad innan du åker. Jag brukar ställa mina i badkaret i vattenbad ett tag, duscha dem rejält några ggr sedan tål de att torka ett tag. Det funkar för mig iaf när jag ej har vattningshjälp o ta till.

12/6 -19

@Dorra - det låter som en lite mer avancerad "semestervattnare" som finns på exempelvis Plantagen, jag ska kika om jag hittar en bra veke och testa lite hemma innan vi åker för att se om det verkar fungera! Tack snälla!

@obovata - det är ca 15 st, och de flesta är sådana "no ID"-hybrider, hälften köpta på blomsterhandel och hälften lite varstans ifrån så jag kan tyvärr inte identifiera dem med säkerhet. Kan de klara sig om de får stå i exempelvis badrummet, där det är lite dunkelt, i en aning mer fukthållande media? Kanske om jag tappar upp vatten i badkaret så kan de snappa upp lite av det som avdunstar? Kanske en kombination med veke-lösningen som Dorra beskriver?

12/6 -19

Jag gjorde semestervattnare av omaka skosnören jag hade liggande. Det fungerade faktiskt riktigt bra fast jag var bara borta i 10 dagar så det är ju lite skillnad. Men ofta finns lösningarna närmare än man först tänker menar jag. Och Phalaenopsis är ganska tåliga. Försök att ställa dem en bit in i rummet så inte solen kommer åt bara. Trevlig resa!

13/6 -19

@Askla - åh så smart! Jag fastnar så lätt i att det måste vara high-tech-lösningar på allt, satt och ritade på en automatiserad pumpanordning och höll på att bli gråhårig. Ja, det är tur att det är Phals och inget mer kinkigt och dramatiskt

13/6 -19

Det där med @ och aviseringar fungerar inte här... bara på FB...

13/6 -19

Askla 10 dagar.. Då kanske den mått allra bäst utan vatten öht.

13/6 -19

Använder det av gammal pre-Facebook-vana då @ = "at" = "till" eller "mot"

13/6 -19

stulun: det här handlade bara om det som inte är Phalaenopsis utan Miltonia, Nelly Isler, Dendrobium och en Eria och var under den riktigt varma perioden i april. Dessutom var det tunna skosnören så de fick inte så mycket vatten som en riktig köpt semestervattnare ger.

13/6 -19

Ok! Då förstår jag.

15/8 -22

Jag skall resa bort. Tänkte prova en semestervattnare, den sorten som består av ett garnsnöre i plastslang. Men jag vet inte om det fungerar till bark och mossa, eller om sugeffekten bara uppstår i kompakt jord?

En annan tänkbar lösning kanske vore att lägga en Wettex diskduk ovanpå rötterna, och klippa ytterligare remsor som når ner till vattenkaret under.

Ge ditt svar

23/9 -10

Vattna

Hej! Jag har för en vecka sedan köpt 4 vanliga orkidéer, jag tror de heter brudorkidéer.. Jag har planterat dem direkt i genomskinliga glaskrukor med orkidébark som ska vara bra. Vet att man inte ska vattna alltför mycket och helst ska sänka ner krukan i vatten och sen låta den torka. Men detta fungerar ju inte nu när jag planterat dem i en ytterkruka. Har även läst att man inte ska låta dem bli fuktiga i barken men de ser mina ut att vara.. Hur ska jag vattna dem och hur ofta? Jag får lite panik för de börjar se ledsna ut.. Dessutom står de just nu i fönster med sol på dagarna.. Är det farligt trots att det är höst? Snälla hjälp mig! Blommorna är 4-stängslade om de gör någon skillnad. / Viktoria

Nyckelord: Brudorkidéer, Bevattning, Vattna

23/9 -10

Visst kan Du låta barken bli fuktig, och att de står i ytterkruka gör ingen
skada, krukor av tjockt glas kan vara lite olämplig eftersom de ackumulerar
värme när solen ligger på, jag mätte tempen i en tjock glaskruka som stod
i full sol till 60 grader, vid den temperaturen runt rötterna riskerar de att dö,
jag har några av mina med vildvuxna stänglar i en tung ytterkruka av lera.
Om rötterna som Du ser är grå är de helt ok, likaså om de är grönaktiga,
däremot ska Du undvika att de står i stark sol, flytta in dem en bit från
fönstret när solen ligger på, det kan vara orsaken att de ser lite ledsna ut.
När Du ser att de allra flesta rötterna Du ser är grå i nästan hela krukan,
ställer Du krukan i diskhon eller liknande, med vatten upp till 3/4-delar av
krukans höjd, låt den stå så i 15-20 minuter, låt krukan rinna av innan Du
ställer tillbaks plantan i ytterkrukan.
Ge lite näring varannan gång Du vattnar, får Du tag i Pokon eller liknande
är det bra, men Blomstra finns på ICA och duger den med.

Om ett antal månader behöver Du bara titta på krukan för att veta när och
hur mycket Du ska vattna.

23/9 -10

Angående det här med gödning så har jag hört att phalaenopsis inte behöver gödning om de står i bark för barken avger näring? Om man trots allt göder så ska det väl vara med ca 1/4 - 1/5 av normal dos med en vanlig blomstergödning som inte är anpassad för orkidéer?

I vilket väderstreck står plantan?

23/9 -10

jo 1/4 fungera också hos mig. Phala klara sig rätt länge på det barken avger, men personligen gödslar jag dem ändå. Bekanta till mig har aldrig gödslad och växer och blommar ändå tills nästa omplantering 12-24 mdr

23/9 -10

Åh, tack för era svar! Jag ska tänka på det med sol och värme, tack!! men hur ska jag kunna vattna blommorna i diskhon när jag bara har en kruka? Tar jag upp växten faller allt sönder och vattnar jag i krukan torkar den ju aldrig? Jag är väldigt osäker på det här med vattningen, så snälla hjälp mig.. I blomsteraffären sa de att jag kunde sprayvattna dem? Men hade gärna "dränkt" dem på de sätt ni förklarar men det är väl omöjligt när jag planterat dem så dumt? Tusen tack för er hjälp. Det är svårt med blommor när man just flyttat hemmifrån!

23/9 -10

Aha, du har alltså ingen innerkruka? Jag odlar mina i genomskinliga plastkrukor som jag har i ytterkruka.

23/9 -10

Om jag fattat rätt så har du planterat i bark i krukor utan hål i botten? Om man odlar i vitmossa kan det fungera men i bark blir det svårskött. Jag skulle antingen ha valt att plantera om i vanliga krukor som har hål i botten, så att det går att vattna t ex genom att doppa krukorna och sedan låta dem rinna av. Eller så skulle jag planterat i vitmossa istället, denna kan vattnas effektivt även utan dränering i botten.

23/9 -10

Är det verkligen bra att plantera i kruka utan dräneringshål? Då kan man ju inte skölja igenom krukan ibland för att få bort ansamlad näring?

23/9 -10

Visst är det bra med hål i botten. Men om man verkligen VILL plantera i en odränerad behållare så fungerar det om man använder mossa. Sen gäller det förstås att försöka att inte ge för mycket näring. Anrikade salter i krukan är ett tecken just på att man övergödslar.

24/9 -10

Phalaenopsis ska man aldrig odla i kruka utan dräneringshål i botten, det
är min bestämda uppfattning, och med mossa blir det ännu mer problematiskt,
om man inte som Lasse använt mossa sedan urminnes tider , och som vet precis
hur man vattnar ett sådant arrangemang. Som nybörjare bör man hålla sig till
bark och krukor med hål i botten, man kan mycket väl använda en snygg ytter-
kruka av glas förstås. Då minimerar man risken att vattna ihjäl rötterna, vilket
är den vanligaste orsaken till att misslyckas med orkidèer.

ängsvädd, Ren bark avger minimala mängder näring, dessutom stjäl barken kväve
till den lilla nedbrytning som sker, kväve som plantan behöver för sin tillväxt, så en
näring med lite högre K kan vara lämpligt. Den odlare i Holland som jag brukar köpa
Phal. från använder N-P-K 17-5-34 till barkkompost under tillväxtfasen.

24/9 -10

letherneck: Du är väldigt frikostig med din rådgivning. Vad har du själv för erfarenheter av att odla Phalaenopsis i vitmossa, med och utan dräneringshål?

24/9 -10

Viktoria, har du planterat dem i en sådan "orkidekruka" med fat undertill? I så fall kan du sätta dem i diskhon eller en hink med vatten. Mina brukar stå där en halv dag ibland innan jag tar upp dem, låta vattnet rinna av och sätter tillbaks dem på sin plats. Jag vattnar dem ungefär en gång i veckan under sommaren, på vintern ca varannan vecka, då de min står i österläge och inte får så mycket sol på .

Tänkte att du kanske kunde skydda krukan mot överhettningen genom att sätta en tidning eller en bit kartong mellan kruka och fönsterruta. När det gäller gödning stoppar jag en eller två näringspinnar i krukan, de löses upp efterhand när krukan står i vattnet. Inbillar mig att lite av näringen måste fastna i substratet med, som växten kan ta till sig tills det substratet har torkat upp.

Lycka till med dina brudorkidéer och berätta gärna hur det går:-)

24/9 -10

Jag pratar om nybörjare, inte om de som använt mossa i många år, jag
följde själv sådana råd om mossa i början, med ej så lyckade resultat,
så nog vet jag vad jag talar om. Av de Phalaenopsis jag har sitter endast en
Phal. bellina kvar i mossa, övriga i ren bark, eller med en liten inblandning av
mossa, men när jag var helt nybörjare var det 3/4-delar av plantorna som
satt i mossa eftersom jag följde råd från de som var gamla i gemet, utan
att ifrågasätta om det var rätt metod.
Och att följa råd jag ger är ju inget tvingande, så det är helt fritt att strunta
i dem, jag redovisar bara vad mina erfarenheter pekar på inget annat.
Mina råd kan ju heller inte vara helt utan grund eftersom mina plantors
rötter är många och fina, och plantorna både blommar och växer bra.

Sedan finns det ju logiska skäl att inte använda krukor utan dräneringshål,
kompost av mycket luftigt material är ju också en logisk följd, Phalaenopsis
är ju epifyter och rötterna växer naturligt med mycket luft omkring sig.
Man går ju inte direkt runt varje dag och fluffar upp mossan som fallit ihop i en
tät klump runt rötterna.
En annan orsak är att en Phalaenopsis med stänglar som är runt 60-70 cm.
och har många blommor blir övertung och ramlar helt enkelt ur krukan om man
använder löst/lagom packad mossa.

24/9 -10

Tack för alla tips och råd!!! Uppskattas!

Ja, jag har (tyvärr) odlat dem direkt i vanliga genomskinliga glaskrukor från IKEA som är ca 0,5 cm tjocka. (endast av estetiska skäl, haha)
Alltså ingen orkidékruka med hål och "tallrik" under. I botten finns inga hål utan jag har först lagt ganska stora bitar av bark och sedan orkidebark och sen kommer rötterna och blomman
Jag har alltså ingenting att lyfta ur eller upp om jag ska vattna dem.
Just nu (för en vecka sedan) vattnade jag dom ovanifrån som man gör med "vanliga" blommor och då såg jag ju hur barken blev blöt. Dagarna efteråt blev barken fuktig och nu har fukten börjat försvinna helt. Men det finns fortfarande fukt i botten och längst ner i krukan. Testade igår att sprayvattna lite på jorden högst upp.. Men det kaske inte var så smart?

De har bott hos mig i en vecka nu och verkar må okej men man ser ju som sagt att de börjar bli ledsna. De gröna stora bladen är inte längre styva utan hänger ned och blommorna har blivit genomskinliga på små partier och har till och med gått sönder på flera ställen. Jag har en massa blommor dock, på dem allihopa, och flera stycken som inte slagit ut än. Men två, tre blommor har redan fallit av

Ska försöka ta en bild om jag kommer på hur man gör här på hemsidan!
Jag ska definitivt köpa orkidénäring och försöka hålla dem ifrån den starka solen på dagarna med hjälp av era tips. Men annars mår väl blommor bra av ljus? Jag menar, just nu är inte vädret här i göteborg något vidare.. Så länge det är mulet gör väl fönstren ingen skada?

Hoppas att jag gett er tillräckligt med info om mina fyra orkidéer så att ni kan hjälpa mig. Råder ni mig till att plantera om dem så att jag istället har dem i ytter resp. innerkrukor? Så att jag kan vattna på orkidéers vis..?

Tusen tack!!

24/9 -10

Fick in en bild... Säg till om ni det behövs fler

24/9 -10

Fick in en bild... Säg till om ni det behövs fler

24/9 -10

Jag tycker det ser ut som att barkkomposten är alldeles för fin - det ska vara riktiga, grova barkbitar så att det blir luftigt. Den orkidébark man köper i affärerna är för fin, orchidéhuset.se säljer grov barkkompost för phalaenopsis. Vad du ska göra för att rädda den överlåter jag åt andra att svara på.

24/9 -10

Du har nog rätt. Barken jag har längst ned är stor men största delen av krukan är fylld men bark som är väldigt fin, nästan som vanligblommjord. Jag får nog plantera om! Får väl vänta tills jag får svar från er andra också kanske .. Jag tror dessutom att jag tryckt för mycket i "barken" så att den blivit kompakt eftersom jag var rädd att växten skulle falla åt sidan då det blev rätt ostabilt med lös bark.

25/9 -10

Du har nog rätt. Barken jag har längst ned är stor men största delen av krukan är fylld men bark som är väldigt fin, nästan som vanligblommjord. Jag får nog plantera om! Får väl vänta tills jag får svar från er andra också kanske .. Jag tror dessutom att jag tryckt för mycket i "barken" så att den blivit kompakt eftersom jag var rädd att växten skulle falla åt sidan då det blev rätt ostabilt med lös bark.

25/9 -10

Viktoria: Jag tycker absolut att du ska plantera om. Antingen i grövre bark, gärna med lite iblandad vitmossa, i en vanlig kruka med hål i botten. Eller i enbart grov vitmossa, då kan du använda samma kruka som du har nu. Vitmossa (sphagnum) finns att plocka i skogen eller att köpa, t ex i torkad form av inza här på forumet.

letherneck: Hur såg då dessa "råd från de som var gamla i gemet" ut?

25/9 -10

Sätt tillbaka dem i de plastkrukor du köpte dem i, i ganska grov bark...sedan kan du ha snitsiga ytterkrukor i stället. Vattna dem aldrig om det är någon som helst fukt på insidan av krukan.( fördel att det är genomskinlig plastkruka alltså )
Detta är enklast om du är nybörjare.

Doppa dem en gång kanske 1 gång i veckan det beror på hur varmt du har hur snabbt de torkar. Jag doppar inte ända upp till överkanten för att inte få vatten i bladrosetten för då ruttrar de.
Om du ska blanda mossa i barken beror på hur ofta du har tid att vattna...mossan håller fukten längre .

25/9 -10

Viktoria, jag skulle plantera om i en vanlig plastkruka och bark, men Du kan
fortfarande använda ytterkrukan att ställa den i. Den bark Du hittar på ICA eller Domus
går att använda om Du siktar den och använder bara de bitar som är runt 1 cm
och större, blanda med mossa eller inte är en smaksak, är man lite för frikostig
med vattningen kan enbart bark var bäst eftersom den inte håller vatten så länge.
Och som nybörjare ÄR man lite för frikostig med just vattningen, man har alltid
de vanliga krukväxternas vattenbehov i bakhuvudet, och det fungerar inte med de
flesta orkidèerna, som t.ex. Phalaenopsis.
Rötterna ska ju helst torka upp på 2-4 dagar så de blir grå.

Lassse. råden läste jag här på OP, samma som alla andra nybörjare, följde dem
till varje bokstav, men som jag sa så blev resultatet inte så lyckat, rotröta, svamp och
mögel, många plantor jag köpte kom också med mossa i krukan.
När jag gick över till ren bark försvann dessa problem och nu slipper jag hålla på att
rädda plantor som är nästan utan rötter.
Vad många inte tänker på när nybörjare vill ha ett råd, är att man som nybörjare oftast
vattnar för mycket, har man då mossa, oavsett om det bra mossa, så blir det för blött
och rötterna är snart ett minne blott.
Titta bara hur många frågor om plantor utan rötter som dyker upp här, oftast på grund
av för riklig vattning även om de sitter i bark.
Det är också viktigt att komma ihåg hur stor krukan är, små krukor under 8 cm. torkar
naturligtvis upp fortare än en kruka som är 12-15 cm, även om man har mossa.
Idag klarar jag även att vattna lagom i den jag använder ren mossa till, det är inte
mossan i sig jag vänder mig mot, utan att som nybörjare använda en kompost
som håller vatten för länge och tenderar att bli mycket tät runt rötterna.
Du som kan mossans egenskaper och har den i ryggmärgen, Du klarar det säkert
alldeles galant, men det är dina år av erfarenhet som är skillnaden mot en som köpt
sina första plantor för någon vecka sedan.
Man kan inte gå från första klass till gymnasiet utan att gå alla klasser däremellan först.

26/9 -10

Jag har tyvärr slängt plastkrukorna som jag fick med när jag köpte blommorna men det går väl att köpa nya? Ska man tänka på något speciellt när man planterar om? Om jag har både stor och mindre bark, vart är det viktigast att lägga en stora? Längst ner eller vid rötterna?
Kan jag återanvända den bark som nu finns i krukan? Eller tyckte ni andra också att den såg lite för fin ut? Just nu har jag stora barkbitar på ca 4×2 cm underst men ca 4/5 av krukan är fylld med finare bark som ser ut som en blandning mellan vanlig jord och små barkbitar.
Just nu ser alla blommor ut att dö men jag har ju fortfarande "skott" som inte slagit ut.. Kommer de att klara omplanteringen eller kommer jag mista alla vackra blommor?
Har inte använt någon näring alls än, ska jag göra det i samband med omplanteringen? Och vilken näring är bäst, den i form av pinnar som man sticker ner i barken som ni nämnde tidigare..?
Hoppas på snabba svar så att jag kan plantera om redan imorgon. Vill verkligen lyckas rädda alla!

26/9 -10

Min åsigt är att inte återanv kompost. Vanligt kompost små och lite större går bra., brudork är inte så känliga. Plantera i plastk. så du kan doppa. Ställ i en skål, fyll skål upp till ca hälften och fyll så på ovanifrå i kruka så att vattnet når ca 2/3 upp till kanten på krukan. Gödsla enl anvisning på förpackning

26/9 -10

Grov bark i botten så du får bra dränering och snabb avrinning...strunt i näringen nu ..är ändå höst...försök få ordning på planteringen och vattningen nu först. Sedan köper du flytande näring ämnat för orkidéer....dosera gärna mindre än det står på flaskan. Blanda flytande näring i vattnet du doppar i varannan vecka sedan framöver...
Den bark du har nu som ser ut som jord..slå den i en sil ( durkslag ) och spola med vatten så du får bort den där " jorden " som bara sätter igen hålen i botten. Sedan kan du nog använda bitarna som blir kvar längre upp i krukan.
Orkidéhusets grova kompost tycker jag är bra om du ska köpa kompost.
Det är större risk att vattna ihjäl sin phalaenopsis än att de torkar bort...särskilt nu när ljuset och solen försvinner tidigt på dagen.
Kolla rötterna genom plastkrukan ....är de gröna så ska du inte vattna....är de vitgrå så kan de behöva ett dopp.
Är de verkligt illa däran så kommer nog blommorna att ramla av.
Gödsla definitivt inte när du planterar om ! !

26/9 -10

Viktoria, Du ska alltid spara krukorna, de kommer till användning när
Du köper fler orkidèer, för det kommer Du att göra när orkidèbegäret
tar överhanden.
Jag skulle bara ha ett par stycken från början, nu är det nästan 100 st. efter
bara några år.
Det är bra med transparenta krukor eftersom man ser rötterna, men
vilken plastkruka som helst duger, 12 cm. brukar vara lagom åt Phalaenopsis.
Jag är snål och kör med återanvändning av bark som inte är nedbruten,
bakar den bara i ugnen för att döda eventuella svamp och mögelsporer.

Brittmarie har fått med allt viktigt hur Du gör vid planteringen och vattning.

26/9 -10

Viktoria: Jag håller också med Brittmarie om du vill odla i bark.

letherneck: Om du kunde berätta vilka råd du fick om vitmossa så skulle det kanske gå lättare att förstå vad som gick fel
Barkblandningar är ojämförligt vanligast i våra orkidékrukor och då är det också lätt att tänka sig att det är det bästa, åtminstone för nybörjaren. Men barkens vanlighet beror, tror i alla fall jag, mer på de kommersiella odlarnas önskemål - den är billig och den passar framförallt bättre in i deras automatiserade odling.
Vitmossan har flera kvaliteter som gör den lämpad för fönsterbänksodlaren. Kolla gärna vad som tidigare sagts om detta via nyckelorden under "Allt Prat". Jag känner f ö flera odlare, även nybörjare, som lyckats bättre med mossa än med bark redan från första början. Vattningstekniken måste man lära sig oavsett om man odlar i bark, mossa eller något annat. Varje material har sina unika egenskaper. Men barken har en nackdel i det att den bryts ner relativt snabbt, dessutom i olika takt i olika delar av krukan, varvid kompostens förmåga att hålla kvar luft och vatten förändras. Detta i sin tur kräver justering av vattningen eller omplantering för att undvika problem med rötterna. Tänk på att orkidéer i naturen inte växer med rötterna i bark utan bark, däremot ofta i mossa.

27/9 -10

Tack grabbar...någonting har jag alltså lärt mig under de 5år jag hållit på...mest av misstag kanske , men dem glömmar man ju inte så lätt i stället.

27/9 -10

Lassse, vad gör nybörjaren för största fel, jo oftast vattnar han/hon ihjäl rötterna,
med mossa så är risken också att man packar den för hårt, då försvinner luft-
växlingen runt rötterna, med grov bark blir det god lufväxling och även om man
är frikostig med vattningen så torkar bark upp fort.
Jag har fina mossar runtomkring här, där det växer mycket lämplig sphagnum,
där hämtade jag mossan jag använde, så det var inget fel på mossan.
Att vissa odlare får bra resultat med mossa är otvivelaktigt, Du har ju det, men frågan
är ju hur länge man hållit på med orkidèer, och hur stor erfarenhet de fått av just odling i
mossa.
Den som nyss kommit hem med sina första plantor, saknar både erfarenhet och
den kunskap om hur mycket man kan vattna plantorna utan att rötterna tar skada.
Med tät och packad mossa är risken helt enkelt större än i en porös och relativt
luftig bark.
Att bark skulle brytas ner fortare än mossa tvivlar jag på, behandlar man barken
i ugn, vilket jag gör, så håller den otroligt länge, jag har Cattleyor som stått i samma
bark i snart 4 år utan att visa tecken på att brytas ner nämvärt.
Jag vet ju inte hur stora/höga dina plantor är, och hur stora krukor Du använder, i
små krukor är ju risken mindre att det blir för blött.
Jag samlar på bilder av orkidèer "in situ", för att just se hur de växer i naturen, och
ytterst få av dem växer i 7-10 cm. djup mossa, mestadels syns rötterna och stammen/
grenen där de sitter klart och tydligt.

Jag har aldrig tagit död på en planta genom att vattna ihjäl den, inte ens när jag använde
mossa, men det var nära några gånger, i bark har det aldrig varit några problem med
rötterna.
Jag glömde ju nämna att jag har mina Coelogyne cristata i ren mossa, de trivs ju bäst
när det alltid är fuktiga runt rötterna under tillväxten, de gillar inte bark nå't vidare.

Den som är intresserad av hur orkidèer växer på sin naturliga växtplats kan söka på
internet, sök på "orchids in situ", då hittar man många bilder.
T.ex. http://www.sarawaklens.com/2009/11/phala...

27/9 -10

letherneck: "Jag glömde ju nämna att jag har mina Coelogyne cristata i ren mossa, de trivs ju bäst
när det alltid är fuktiga runt rötterna under tillväxten, de gillar inte bark nå't vidare."

Trivs inte i bark?? Jag har min i bark och den har denna sommar fått åtta nya bulber. Menar du att jag har begått ett misstag som har den i bark?

27/9 -10

Att uttrycka sig ensidigt om en sak när det gäller att odla orkide är sälland bra, jag har också min i bark, 5 nya bulb, men jag tar till mig tippset om mossa och skall testa.

27/9 -10

Mi, växer din bra i bark är det ju bara bra, jag har min balkong i söderläge och
solen ligger på hela dagen, vilket gör att barken torkar upp på nolltid även när jag
hänger den under taket.
Jag hade mina Coelogyne cristata i bark första året, men jag tyckte tillväxten var
lite dålig, sedan läste jag att Björn rekommenderade "komposten jämnt fuktig
under tillväxtperioden", vilket är svårt med bark. Då skaffade jag en ampelkorg
av flätad pil, stoppade ner plantan och fyllde på med mossa, sedan dess växer
den alldeles utmärkt, bulberna blev dubbelt så stora och dubbelt så många
bara under första vår/sommaren, och eftersom den sitter i en ganska gles korg
blir det bra med luftväxling, så mossan håller sig fin oavsett att regnet vräkt ner
flera dagar i sträck under den här sensommaren.
Jag tror det skiljer lite mellan olika plantor, den som krånglade är Coelogyne cristata alba,
den andra är en vanlig cristata från Röllke och den växte bra i bark, men jag vill gärna ha
plantor av samma art i samma typ av kompost eftersom det är lättare att få vattningen
att stämma.


28/9 -10

Jag funderar på det här med bark. Är det inte så att det finns orkidéer som nästan växer in i barken, de kilar in sig ordentligt i barken? Hur gör phalaenopsis?

Jag tror jag kommer fortsätta odla mina phalaenopsis i bark, har inte bestämt mig än. Just nu har jag bara en phal. men väntar på två från orchidéhuset.

28/9 -10

letherneck: När jag en gång började med orkidéer så odlade jag faktiskt redan då allt i vitmossa. Orsaken var mest att mossan fanns lätt tillgänglig runtom där jag bodde på somrarna. Sen hade jag en kort period för kanske tio år sen när jag testade att ha ett antal plantor i bark, men som jag tyckte med mindre bra resultat - sämre rötter, sämre tillväxt och besvärligare vattning. Så jag återgick till mossan igen. Men det är ju bara bra att vi har olika idéer, tycke och smak - vad skulle vi med en sånt här forum till om alla gjorde allting på precis samma sätt

28/9 -10

Precis, håller med. Vi har alla olika förutsättningar och då passar olika substrat bättre. Men det är bra att lyssna på andras erfarenheter och våga prova något nytt. Jag provar att odla cattleyorna o besseaen i sphagnum och lerkrukor - wish me luck Om alla som odlar orkidéer skulle gå över till sphagnum till alla sina orkidéer så skulle nog mossan skövlas ganska ordentligt. Bark är väl en restprodukt från övrig tillverkning antar jag, som man tar tillvara.
Jag kan tänka mig att i naturen kan de orkidéer som kilar fast sig i barken även får en viss näring från den. Har läst här på forumet om orkidéer som vuxit fast i bark.

28/9 -10

Lassse, jag tror nog att det är som Du säger, mossa är säkert bättre för
vissa arter, och den är lätt att få tag i ute i naturen. Barken måste ju också
vattnas mer frekvent än mossa, men att rötterna skulle bli färre, eller sämre
har jag inte märkt på de plantor jag har, undantaget Phal. bellina och mina
2 Coelogyne cristata, samma kan nog även gälla mina Den. monoliforme
med tunna rötter.

ängsvädd, visst växer de fast i både bark och kruka, men det är en naturlig
egenhet som många epifyter har gemensamt, det är en överlevnadsstrategi
från orkidèers naturliga växtplatser i träden.

2/10 -10

Här kommer en sen liten uppdatering! Jag planterade om mina brudorkidéer i genomskinliga plastkrukor med hål i botten och sedan satte jag dessa i mina gamla glaskrukor. Plastkrukorna var inte lika höga som glaskrukan så det finns ca fem centimeters utrymme nedtill för luft och dränering som ni sa var viktigt! Växterna har redan börjat kurera sig och ser redan friska ut! de gröna bladen har börjat resa sig igen och blivit styva! Trodde aldrig de skulle kunna räddas! En av växterna hade till och med börjar bli lila (de vita blommorna alltså) men nu har den återgått till normal färton. Tusen tack för eran hjälp!
Några andra fårogor dock.. Hur ser man nu att de behöver vattnas igen? Ni talade om rötterna? Grå eller gröna...
Jag ser bara rötterna på två av de fyra växterna men det lär väl vattnas ganska lika.
Behöver jag ge dem näring nu på hösten vintern och vilken sorts näring rekomenderar ni då?

TACK!

2/10 -10

föresten.. vad är en epifyt?

2/10 -10

Epifyt: http://www.ne.se/epifyt

Ex. många orkidéer växer på träd. Sedan finns det litofyter också lito=sten. Alltså de växer på stenar. Ex. Dendrobium kingianum är jag för mig räknas som en litofyt.

2/10 -10

lithophyt är t.ex. D. kingianum eller Angraecum magdalenae som alltså växer i stenig miljö, dvs i små skrevor där det finns lite humus, grus och liknande. Men alltså inte bara på stenen, möjligen kan det ske om rötterna kan nå ner i springor och skrevor samt binda tillräckligt med partiklar för att få ut lite näring

11/4 -13

Ställ aldrig krukan med en orkidé i i vatten. Jag har gjort det och min vita phaleonopsis fick röta (en farlig och kanske dödlig sjukdom). Det kommer av att vatten kan samlas vid basen av plantan då man ställer krukan i vatten. Numera häller jag vatten på barkblandningen och ser noga till att inget vatten kommer på orkidébasen. Jag låter vattnet rinna rakt igenom, väntar 5 minuter och sedan upprepar proceduren. Sedan inspekterar jag basen. Om den har blivit det minsta fuktig torkar jag bort all fuktighet på den. I naturen får orkidéer vatten av regnet och då endast på undersidan av bladen och allt rinner genast av dem. Andra krukväxter är det bra att ställa deras krukor i en balja med vatten tills de har sugit upp det de behöver och sedan låta resten av vattnet rinna bort i diskhon innan man ställer tillbaka krukan i sin ytterkrukan men det är ödesdigert att vattna orkidéer på detta sätt. Om någon vet ett botemedel mot rötan vill jag gärna veta det men jag betalar inte ockerpriset på 141 kr som apoteket tar för väteperoxid som kostar under 7 kr flaskan i USA!

11/4 -13

Frågan är 3 år gammal.
Jag vattnar nästan alltid genom att ställa krukan i vatten (i ytterkrukan) och då kommer för det mesta kanske inte vattnet så högt upp, men det spelar ingen roll. Ibland vattnar jag genom att duscha plantorna i duschen. Då blir hela plantan blöt Det går hur bra som helst, iaf när det gäller friska Phalaenopsis Det händer även att jag gör likadant med Paphiopedilum.

I övrigt duschar jag dem inte. Har man otur kan det ju leda till röta.

Ge ditt svar

4/7 -10

Regnsystem...

Är på frågehumör idag...

Ni som har någon form av automatisk bevattning, hur funkar det?

Jag har ju ett antal phallar, några dendrobier, lite Aerangis och annat smått och gott i mitt skåp och inser det osmarta i att behöva handvattna 1-2 ggr per dag, speciellt när sambon vill åka på semester och jag måste vara hemma hos orkidéerna... Ingen stor lycka i huset

Men så inser jag, det finns ju bevattningssystem ! Hur fungerar de ? Blir det droppar när det "regnar", hur undviker jag isf röta i bladveck osv? Eller blir det dimma i skåpet, räcker det som bevattning isf? Jag har ju dessutom ett antal plantor i kruka med epiweb och andra monterade, funkar det när man ska ställa in bevattningstiden?

Till slut, många frågor här , har ni nåt tips på ett bra bevattningssystem?

Nyckelord: regnsystem, bevattning

4/7 -10

Jag har haft ett "automatiskt" bevattningssystem i drygt tre år. Det svåraste är att få till så att alla plantor får lagom mycket vatten. Jag har lärt mig den hårda vägen att
den enda sättet är att ha en hel del luft i skåpet så man kan flytta runt plantorna tills de hamnar på en plats som är lagom blött. (man ska inte underskatta behovet att luftrotation heller.) Dysorna som normalt används skapar ett väldigt fint regn. Men för att undvika att vatten står för länge så får man ha ett par fläktar.

Jag hade dysor plus en biltema pingvin, men har nu gått över till dysor plus hemgjord epiweb-iis. En rätt bra kombination.

4/7 -10

OK, du har ett "regna-system"? Finns det olika, regna eller dimma eller hur hänger det ihop? Hur klarar du fläktarna när det blir så blött, jag har vanliga datorfläktar...

Nån mer som har idéer, kunskap eller erfarenhet av bevattningsystem?

5/7 -10

Verkligen ingen mer som vill dela med sig av sina råd och tips ?

5/7 -10

Jag köpte ett bevattningssystem av Dusk i våras. Det består av en bakvägg och en botten platta i epiweb, två rör som leder vattnet där det översta röret sakta droppar ut vatten så att det rinner ner genom bakväggen till 'reservoaren' under bottenplattan som gömmer pumpen. Det betyder att det egentligen inte kommer något vatten på datorfläkten. Epiweben är dessutom penslad med Dusks mossblandning och tanken är att mossan ska ta sig och så småningom hjälpa till att vattna växterna genom att dra ut vattnet över hela ytan. Hittills verkar det fungera. Mossan börjar ta sig, men det går ju sakta... Med jämna mellanrum sprayar jag ytan med vanlig blomspray, men det är ju bara tills systemet fungerar på egen hand. Växterna ser gladare ut och rötterna verkar uppskatta arrangemanget genom att visa aktiva rotspetsar.

Ge ditt svar

Till slut har jag nästan fått mitt skåp att sköta sig själv Dimman går på timer 4 ggr per dygn, sammanlagd tid blir 1,25 timme.
Fläkten lyckas röra runt rätt bra i skåpet så det enda jag egentligen behöver göra är att kolla så ej membranet till dimman får för mycket beläggning samt att fylla på vatten.

Nyckelord: dimpuck, Bevattning

Ge din åsikt

4/9 -09

Virus

Hur är det egentligen, kan man ´ta bort´ virus vid upphettning, av vattnet alltså???

Nyckelord: Bevattning

4/9 -09

Jo, tryckkokning dödar alla virus.
mvh
Mikael

4/9 -09

Blir lite fundersam...skillnaden..antar att det är mycket högre temp. i tryckkok. ?? Men går det i vanlig kastrull?

4/9 -09

Kokning i tre minuter dödar samtliga bakterier, parasiter och virus.
Så det räcker med en vanlig kastrull för själva kokningen, men tänk
på att det som kokas måste uppnå en temeratur på minst 100 grader.
Själv använder jag ugnen till allt som inte smälter, plastkrukor och
liknande kokar jag efter att jag gjort rent dem med T-sprit.

5/9 -09

Tackar för svaren

5/9 -09

Har konsulterad min fru (sjuksk.) samt egen kunskap. Virus är en "organism" och kan inte överleva 100 gradigt vatten.Så jag instämmar helt i letherneck svar

Ole

Ge ditt svar
Från jona.

Då jag kommer vara hemma under sommaren tänkte jag höra om du behöver hjälp med att vattna dina älsklingar under semestern?

Slå en signal i så fall. 0709 998 994

Bild. Paph. Sugar Suite

Nyckelord: bevattning, Göteborg

5/7 -07

Vilket kanonerbjudande! Jag bor nog för långt bort och håller mest på att lära mina simma i all blöta, men jag tycker det är en väldigt förnämlig service du erbjuder och hoppas någon nappar. Dessutom visar du en vansinnigt söt paff där

5/7 -07

Tack,

visst är den sockersöt!

Ge ditt svar

Att se det svenska folket tittar minsann på TV på morgonen, i alla fall när det gäller hur orkidéer ska vattnas... Ni har väl inte glömt detta program som gick för en tid sedan? Nåväl, jag har sett ett av resultaten av det idag.
.
Har suttit hela dagen i Täby å tillverkat kokarder till Maine coon kattens klubbmästerskap i april. Trevligt, trevligt att tjôta katt etc (mindre kul att bränna bort sina fingeravtryck på en limpistol, men men, det är smällar man får ta...). Men! Det fanns ju mänder av orkidéer i denna lägenhet oxå... Minst 15 phalaenopsis hybrider å minst två miltonopsis hybrider hittade jag... Men de såg bedrövliga ut! Varför? Jo, för att rådet med vattning efter 3 veckor när bladen börjar mjukna efterföljdes... Orkade inte ge mig in i en diskussion om detta med personen i fråga, men man suckar inombords över alla de plantor som såg ut att kasta in handduken när som...
.
Någon som hört om det blev någon "rättning" av bevattningsråden i SVT???

Nyckelord: bevattning

Ge din åsikt
Bevattnings system - budget. Från crystal.

Startar upp på nytt i en egen tråd om bevattningssytem istället för att fortsätta i den som började i Simons om bakgrundsbygge.

Det jag använt mig av är:
Dränkbar pentrypump - Biltema 79:90:- (25-980) (OBS!!! Får ej gå torrt!!!)
Backventiler (Förgreningsrör för vindrutespolare) - Biltema 24:90:- (58-659 resp 58-660)
Batterieliminator - Biltema 179:- (26-7217)
Stickkontakt - Biltema 9,90:- (43-226) Behöver lödning för att fästa pumpens sladd till kontakten!!!
Slangar - Bauhaus... Grövre dia till pumpen, smalare till munstycke (snodde omkopplare mellan dessa två slangdiameterar på jobbet...)
Munstycken - Gardenas "Micro-Drip-System" köpt på bauhaus för typ 40:- (5 st) finns även på Plantagen...

Som jag påpekade i Simons tråd så är nog det bästa egentligen att ha en pump per munstycke för att få bästa effekt. Alternativt kanske att ha munstyckena närmare varandra. Som det är nu duschar den "första på tråden efter pumpen" ganska sporadiskt medan den sista krämar på ända från början. Jag ska eventuellt testa att flytta dem närmare varandra å se om det ger bättre effekt.

Nästa problem är att jag inte kan ha dunken på golvet eller på byrån bredvid skåpet utan måste ha den uppe på för att pumpen ska orka ge tillräckligt tryck, annars försvinner det så att säga på vägen dit...

Budgetvariant är det i alla fall som funkar om man inte vill hosta upp pengar för ett "proffsystem", eller har råd med det just nu...

Nyckelord: skåp, vattensystem, bevattning

31/1 -07

Åh, toppen! Då ska jag bara... jag hör av väl av mig om det inte går
/felicia.

Jämt gôrbra! Hur mycket brôtar dedäringa pumparna? (Hoppas ni förstår västgötska)

31/1 -07

Njeee... Småländska och viss uppländska går fint men inte västgötska... Hum, kan du mena om pumpen låter.... Hummm.... Jo, det gör den, men man har den inte på jämt så man lider inte av det på det viset. 1 minut varannan dag ungefär är min på.
//Åsa

Samma med min spolarvätskepump... den låter rätt ordentligt, men inte så länge...

Hm,chrystal,nu har jag skrivit handlarlista på vad Du har sagt för ett bevattn.system men de där kopplingarna som du snodde på jobbet fattar jag inte var jag skall få tag på ?Tror inte vi har dom på mitt jobb(akuten)hahaha
Tack för den himla bra beskrivningen,den gör att jag nog skall våga mig på det !
Monika

Hm,crystal,nu har jag skrivit handlarlista på vad Du har sagt för ett bevattn.system men de där kopplingarna som du snodde på jobbet fattar jag inte var jag skall få tag på ?Tror inte vi har dom på mitt jobb(akuten)hahaha
Tack för den himla bra beskrivningen,den gör att jag nog skall våga mig på det !
Monika

31/1 -07

Hum, nee, vet inte riktigt var man kan få tag i sådana, men misstänker man kanske kan hitta något som lösning på biltema kanske... Den behövs ju för omkoppling från större dia på slang till mindre... Det kommer man inte ifrån...

Prata om bilden

wohoo!
Jag har lyckats göra ett fungerande regnsystem. Åt minstone ett som fungerar för tillfället. Det är inte helt bra, men det får duga.
Får ta och bygga ut det ordentligt när jag kommer hem...

Nyckelord: regnsystem, bevattning

14/1 -07

Grattis, Troll! Hur har du burit dig åt?

Spolarvätskepump från Biltema, tillhörande slang, och ett munstycke från en gammal blomspruta. Svårare än så var det inte.
Visst, den låter en del, men den går bara en minut varannan dag. Det blir inte direkt någon dimma, utan mer regn av det hela. Men det får duga tills vidare, jag har inte riktigt råd med ett 1500kronorssystem från Dusk än...

14/1 -07

Oh, kul att det blev braa! Du kan säkert finjustera så att det blir ett riktigt fint regn.

Och förresten, du får ta och pallara dig till msn om du nu hinnr se detta.

Nja, det skulle bli riktigt fin dimma om den pumpade med högre tryck... så det blir bara regn istället.
Men det får duga som provisorisk lösning. Får jag pengar över, så blir det ett ROfilter, för det behövs nog... får jag MER pengar över köper jag en vinkyl å bygger ett svalskåp i.

Troll vad uppfinningsrik du är. Det där med vinkyl har jag också tänkt på men hur löser man luftcirkulationen?

Som alltid: datorfläkt.
Man kommer ändå få peta in ordentligt med ljus, så man kan lika gärna passa på med fläkten då med.
Nackdelen är att jag itne riktigt har 5000 att strössla med... och vill man ha större så är nästa steg 8000, och därefter 14000, upp till över femtitusen...
Får nog vänta med det ett tag...

Ge din åsikt

är det nån här som använder sig av det eller känner nån som gör det.. och kan säga om det fungerar bra.. mvh

Nyckelord: Dusk, bevattning, vattning

någon?

Ge ditt svar