Flaskorkidéer

8/4 -07

Min dotter och hennes sambo kom hem från Malaysia igår kväll och hade med sig 4 flaskor till mig, ni ser tre av dem på bilden, men en av dem gick halsen av på under resan. Vad gör jag med den? Ska jag ta ut plantorna eller ska de få stå kvar och ska de ha något vatten?
På en av flaskorna står det Rhy. giantea och i en av dem ska det vara gul Accocentrum, vad det är i de andra vet jag inte. Sedan fick jag en pocket bok över orkidéer funna i Asien.

Nyckelord: flaskplantor

8/4 -07

Gratulerer med flaskebarna Siw, håper du får de til å vokse opp.
Når det gjelder råd om hva du bør gjøre med den knuste overlater jeg det til de med mer erfaring på området. Du får helt sikkert noen gode råd der. Det jeg ville si er at om du ikke vet hvordan Rhynchostylis gigantea (Rhy. giantea) ser ut så har du en link nedenfor. Flott plante, jeg har selv en som er importert fra Taiwan i fjor. Du får ha lykke til.
http://images.google.no/images?hl=no&...

8/4 -07

Tack för länken Anita, vet ju inte vilken av dem det är. Det står något mera på flaskan men jag kan inte läsa dut vad det ska vara. Hoppas någon kan svara på den trasiga flaskan vad jag ska göra med plantorna.

8/4 -07

Du kan jo gå inn på "Nyckelord" og lete under "flaska" f.eks. som i denne tråden hvor det står om "urflasking". Håper du finner ut av det.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

8/4 -07

Det är bråttom med att ta ut plantorna ur den trasiga flaskan. Innan dessa blir attackerade av mögel och rötsvamp. Ta ur dom och spola av all gelé. Lägg dom på "tork" på hushållspapper några timmar. Placera sedan dessa på en bädd av steril vitmossa (ev. med inblandning av perlit) i ett minidrivhus tex. Det ska vara god ventilation utan att det blir torrt däri. Ha detta arrangemang ljust utan direkt solljus.
Håll vitmossan lätt fuktig hela tiden tills du ser att nya rötter kommer.

Du ska alltså INTE plantera ner plantorna innan de nya rötterna kommer. Normalt är att de rötter de har från flaskan dör av och nya ersätter.
Lycka till
/ Micke

8/4 -07

tack för svar Micke, då ska jag genast skrida till verket och spola de stackars plantorna och leta reda på mitt mini växthus i förådet. Hoppas att någon överlever i allafall. Det är mängder med plantor i flaskorna.

8/4 -07

Lycka till,det verkar bli ett spännande projekt,visa bilder om hur det går är du snäll ?
Monika

8/4 -07

Ja, Monika det ska jag göra, det var över hundra plantor i flaskan, men en del var så små att jag kaserade dem direkt. Men de största är ungefär 8 cm höga.

8/4 -07

Det låetr ju väldigt intressant,kul att se avd det kan bli med den Du inte vet nåt om ?Ja,det kanske var lika bra att kassera de minsta men det var väl inte lätt-kan jag tänka mig ?
Monika

8/4 -07

Bäst verkar det vara för mig på fönsterbräda att öppna burken och skära loss gelen på burkens sidor och ta ut de små orkidéerna genom att vända dem upp och ned i handen och vända dem om och ställa ner dem på en stor kruka med LECA. Dela plantorna genom att föra dem radiellt en centimeter utåt och fyll över gelet med ny LECA. Jag sätter krukan i en tunn plastpåse. Dimsprayar morgon och middag. Morgonbladgödslar efter en vecka ett par gånger i veckan under ett par månader. Duttar några droppar regnvatten över gelet och rötterna lika ofta och häller bort gelbottenvattnet. Efter en månad duttar jag några droppar 50 ppm N Blomstra (1 ml/liter regnvatten) och fortsätter att dimspraya. När de växt till, delar jag plantorna och sätter dem i var sin kruka och fortsätter dimspraya. Häller av bottenvattnet och göder vanliga blomkrukor med det.
Flaskorkidéer har jag försökt driva i både skogsvitmossa och i LECA.
Jag odlar flaskorkidéer i decimeterhög stående skogsvitmossa, Spagnum palustre, under och i uppskuren fiberväv i en plastlåda med en hörnhängd omställd vattenflaska på en bottenskuren tablettburk för ett par tre centimeter konstant vattennivå. Det har gått hyggligt. Knappt hälften av de planterade flaskorkidéerna växer långsamt vidare.

8/4 -07

Att ha kvar agar-gelen kan INTE rekommenderas. Anledningen att man över huvud taget odlar orkidefrön sterilt är att agargelen är näringsrik och näringen tycker mögel och annat om. Så gör som alla storodlare -- skölj försiktigt bort ALL agar från småplantorna före du planterar dem på något sätt.

8/4 -07

Tor - Jag förstår inte hur du kan gå ut med ett sådant råd?? Du kan omöjligen ha provat det ens själv då jag till 99,9% vet vad resultatet av ditt råd blir. En stor mögelodling!

Och att utflaska i LECA? Tänk på att många är nybörjare och inte förstår hur uppåt väggarna dina råd är.

8/4 -07

Min erfarenhet är att det i innemiljö går utmärkt att göra som jag skriver och råder. Det växer dubbelt bättre och säkrare i LECA jämfört med vitmossa. Eventuellt mögel i var fjärde flaska/burk i LECA försvinner efter några dagar. Vattenduttandet är till för att succesivt lösa upp gelen.
Agargelen tillför jag inte i vitmossan utan rensar bort den före planteringen i mossan som ni antyder.
Skönt att tryggt kunna luta sig på egen god erfarenhet och andras när ni tar till både Versaler, omöjligt och 99,9 % vet! Vi har mycket att lära av varandra.

9/4 -07

Du menar alltså på fullaste allvar att du tar geleklumpen med plantor och lägger den uppe på Leca-kulor och slår in hela härligheten i en plastpåse?
Jag uppmanar dig att ta kort på detta sätt och bevisa att det fungerar som du beskriver.
Innan du gjort detta så är detta för mig en fantasi.

9/4 -07

Tor är inte den enda som gör så hur tokigt det än låter. AnTech labotory i New York bland de mera välrenomerade i USA gör också så. Här ett utdrag från deras hemsida:
Place the entire mass, agar included, into an appropriate sized compot that has been filled to within 3/4" to 1" of the top with a seedling mix. Add mix around the sides and press down firmly. Finally, add a very small amount of mix to the top in between the seedlings, if possible. Do not force the issue here though. If you cannot add bark in between the seedlings right away because the seedlings are very close it is not a problem. On some of these flasks we have seen a very thin layer of blue mold develop initially, but it has caused no problems for the seedlings. Also, use care to place only a minimal one particle deep layer if you do, you do not want excess moisture trapped against the base of the seedlings.
We place the compots in the greenhouse under extra shade. Each of the three covered benches hold 400 compots, so that they get to stay under the extra shade about 3 months before being moved out. The benches also have hot water heat at the benchtop (you can see the end loops) to keep the compots warm.
The agar will disappear from under the mix over the next 4 to 5 weeks. Mold on the agar has not been a problem, perhaps because of the tanins from the bark. On some flasks you may need to add a bit more mix after the agar disappears, but generally we have not needed to.
http://ladyslipper.com/compot2.html Wellenstein som äger AnTech är doktor i både plantbiologi och kemi .
Däremot fungerar det inte för mig och det är det som räknas. Men fungerar det för andra så är det OK.
Peter

9/4 -07

Men Peter där är det bark, och inte Leca vilket Tor säger fungerar! Jag har också läst den sidan, liksom en australiensisk sida - men där lyckades inte mannen utan fick problem. Men på mina resor i Thailand bland flera olika odlare finns ingen som använder denna metod - där sköljs alla agar bort.

Jag blev däremot rådd av en av odlarna att placera hela klumpen med småplantor på toppen av leca (för fukten) - efter att ha sköljt bort all agar.

Om det nu fungerar så bra - vore det då inte intressant att visa resultaten och bildbevis? Allt som fungerar är bra men då måste de visas upp och inte bara omnämnas.

9/4 -07

Jag tror att jag har gamla foton, annars får jag fotografera. Det förvånar mig att ni inte känner denna enkla och bra metod, som är välkänd på andra håll utomlands. Det verkar som om orkidéodlare inte vill dela med sig av sina bästa metoder. Man verkar "smyga" sin egen väg. Hur är det i verkligheten? Är den alltför ekonomiskt attraktiv?

9/4 -07

Hallå Peter,
Du känner mig och vet att jag inte är den som är rädd för att experimentera.
Och detta får verkligen anses som ett experiment.
Här är mina reflektioner på deras metod:

1. Det framgår inte om det är en metod avsedd för Paphiopedilum enbart men det verkar så.
2. Antech Laboratorys är totalproffs och har all önskvärd utrustning med enorma växthus, undervärme, styrd ventilation mm. Tor talar om att lägga geléklumpen i en (uppenbarligen tät) plastpåse i fönstret.
3. Deras substratmix består av bark, diatomite, perlite, och vermiculite. Inte LECA. Dom skriver på sidan att dom misstänker att det är tanninerna i barken som förhindrar att mögel tar över.
4. Deras metod bygger på undervärme och god luftväxling medans Tor föreslår att hålla plantorna i en tillsluten plastpåse på en fönsterbänk.

Frågan var ursprungligen ställd av Siw som jag antar inte har lust att experimentera med en till synes vansklig och specialiserad metod. Således ska man inte förvirra svaret med att komma med experimentella metoder.

Sen hindrar jag givetvis ingen att göra precis vad man vill med sina plantor.

9/4 -07

Tor: Kul att det funkar för dig. Jag kan bara gratulera. Men tycker du inte att metoden och instruktionerna inte är lite för överväldigande för en som aldrig hållit på med urflaskning tidigare?

9/4 -07

Hur flaskar man ur dom bäst och lättast?

9/4 -07

På min flaska var det halsen som gått av och eftersom den var rätt så vid spolade jag försiktigt vatten i flaskan sedan kunde jag häla ut plantorna med gele och allt. Nu ligger de i ett miniväxthus på spaghum-bädd med lecakulur underst. Jag har placerat det under lysröret så blir det både värme och ljus. Vi får se om det lyckas. är det någon här på forumet som lyckats driva upp flask-barn till blombara plantor?

9/4 -07

Hej Epi
Dina inlägg är överdrivna och helt och hållet dit uttryck med att slå in gelklumpen i en plastpåse. Jag sätter hela gelen med orkidéer i en LECA kruka och fyller upp med LECA runt och över gel. Detta ställer jag i en skål och i en öppen tunn plastpåse. Se min Sida & Profil. Bra att du reagerar och kommer med förtydliganden. Trots att jag skrivit texten tiotals gånger kan allt förbättras och förtydligas kort och koncist.
mmia
Flaska ur med en kniv runt burkkanten och vänd upp och ner.
Glas hade jag krossat med tidningspapper som skydd.
Jag har skickat ett detaljerat mail och foto till Björn, som jag har bett honom att föra in som ny tråd.

9/4 -07

Ja jag har drivit upp flera flaskbarn till blommande plantor. Men några sorter tar mer än 5 år innan blom andra kommer så snabbt som efter några få år.

Att krossa glas görs bäst under vatten. Fyll diskhon med vatten och slå mot botten av flaskan så lossnar botten och allt går lätt att ta ur.

9/4 -07

Carina hur gör du när du har krossat glaset?

9/4 -07

Min erfarenhet är naturligtvis blygsam och omfattar naturligtvis Phalaenopsis, som växer snabbt. Men jag provar också Masdevallia och Dendrobium. Paphiopedilum trivs direkt och därför tror jag att den också trivs vidare i gelen i LECA substrat.
Jag sätter nurseriet inne i skugga. Nu har jag liten plastlåda med 75 % plastlock över 3 LECA krukor från lika många orkidéburkar.

10/4 -07

Men tycker du inte att metoden och instruktionerna inte är lite för överväldigande för en som aldrig hållit på med urflaskning tidigare? undrar Jimmy.

Jag har många, många gånger skrivit om gång på gång hur jag gör och inte heller jag själv är nöjd. Jag är väldigt tacksam för synpunkter på texten. Ändå tycker jag att även nybörjare kan prova sig fram med hjälp av min Sida & Profil. Att skriva kort och koncist är en svår konst. Hjälp mig.

.

15/7 -07

Hjälp!
Jag har några flaskorkiéer som jag ska försöka driva upp med vitmossa men jag är lite sent ute. Dom ser lite gula ut och jag skulle öppnat flaskan i April (nu är det mitten av Juli). Hoppas det funkar. Vad jag inte förstod är om man ska lägga plantorna på vitmossan efter att de torkat eller om man ska pilla ner dom i vitmossan?
Hjälp någon?

15/7 -07

Spola av gelen ordentligt och plantera dem i sphagnum (förstår om du blev ambivalent där...) )
Mossan gör att nya rötter börjar växa.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Siw:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik