Tilllägsbelysning !

29/3 -07

Jar har en undran , vad för sorts lysrör är att föredra.
Varma dagsljus rör, eller kalla.. eller vad ?
Som tillägsbelysning för orkisar !
Någon som kan hjälpa mej med ett tips.
Mvh. Steffe.

Nyckelord: lampa, belysning

29/3 -07

Kallvita rör är att föredra framför varmvita. Dagsljusrör brukar anses allra bäst, både för växterna och färgåtergivningen. Sen finns speciella växtrör också som är bra för orkisarna men inte för färgåtergivningen.

29/3 -07

Tack för svaret !
Mvh. Steffe.

29/3 -07

I höstas köpte jag ett rör från Sera. Ett "blue sky royal". Inte så farligt pris, 200:-. Har fungerat kanoonbra för mig och mina små.

Någon som provat det?

29/3 -07

Hej,

Det rör du nämner Orvar är på 12.000 Kelvin. Det är avsett för saltvattensakvarier.
Vid odling av växter går man aldrig över 7000 K. Röret du nämner har också en betydande del av spektrat i det gröna våglängdsområdet där växtens fotosyntes-aktivitet är låg. Jag säger inte att du akut måste byta rör men det finns rör som är både billigare och mer avsedda för växtodling.
Mvh / Micke

29/3 -07

Micke --> Menar du att om jag använder ett annat bättre rör, så växer det ännu bättre? Ujujuj! Det ska bli spännande att se! Jag var så nöjd med resultatet av detta röret. Har också ett Philips Master TLD 865, som suttit över diskbänken, för att tillfälligt förse några som inte fått plats. Skulle det vara bättre då?

Som exempel: på min "bläckfisk"-orkidé har det växt ute en bulb som är 35cm med blad i vinter. Står just nu i full blom med 11st blommor. Tycker jag är hyfsat.

30/3 -07

Micke --> Håller med dig om att mitt rör ger en pik i det gröna, men för övrigt påminner det väl mycket om Sylvania Grolux? Spectrat ser ju ungefär lika ut. Du får gärna utveckla dina teorier om ljus. Jag är nyfiken och vill lära mig. Vad får man för "felväxt" med mitt rör? Vad jag har förstått så säger väl inte värdet Kelvin om röret är bra eller dåligt för växten. Det är ju bara ett medelvärde på färgspektrumet. eller?

31/3 -07

Orvar- Kelvin anger färgtemperaturen på ljuset från en ljuskälla. Det kan vara solen eller en lampa. Hög färgtemperatur svarar mot blåaktiga färgtoner medan låg färgtemperatur motsvarar rödaktiga färgtoner.
När man väljer ljuskälla för odling så eftersträvar man att komma naturligt solljus så nära som möjligt. Solljus en klar dag ligger på 5500 Kelvin. En molnig dag 6500-7000 K.
När man går över 6000 K börjar ljusutbytet drastiskt gå ner på samtliga ljuskällor bara för att man nästan enbart fokuserat på det blå spektrumet.
Skektralfördelningen för det röret du nämner kanske ser likt ut ett groluxrör men kurvorna visar endast fördelning och inte mängd ljus i de specifika våglängderna och har som sagt för lite i det röda spektrumet och för mycket av det gröna för att vara optimalt.

En bra balans mellan det blå och det röda ljuset i en ljuskälla ger välproportionerade plantor. För mycket av det röda gör att plantor ränner och för mycket blått ger knubbiga och småväxta plantor.
Rött ljus initierar även blomsättning.
Som Thomas (magicboy) skrev i en annan tråd att han fått plantor att skuta blomstänglar med mycket "rött" lus beror på att förhållanden i naturen, där blombildning sker efter regnperioder. Då klart och torrt väder ger solinstålning med lägre (rödare) spektrum jämfört med de regniga och molniga med högre kelvinvärde som jag nämnde högre upp.

Ja Philips 865 är ett bättre val enligt mig.

Mvh

Micke

31/3 -07

Micke, jag tackar för en utförlig och proffsig förklaring! Varför jag valde "sera blue sky Royal" var för att jag tyckte då att de var ganska likvärdiga, förutom den gröna piken. Dessutom var det mer kräm i det röret jämfört med växtrören. Men det kanske är så att den extra "krämen" är just den förhöjda gröna piken, som då tydligen inte har någon betydelse. För mig har inte belysningen någon avgörande betydelse, då jag bara använder den som stöd, när det är som mörkast. Ska prova med Philips 865 nästa vinter.

Tack!

Mvh Robert.

1/4 -07

-Har nu köpt några Philips TLD 950, är det OK.. eller..?
Någon med erfarenhet av dessa rör ?
Mvh. Steffe.

1/4 -07

själv har jag en kvicksilverlampa på 80w i mitt orkidefönster och det funkar väldigt bra.växer så det knakar.

1/4 -07

Steffe - Det är ett bra rör.

2/4 -07

vill bara komma med ett litet inlägg vad gäller ljusfrågan. kvicksilverlampan.den är helt outstanding vad det gäller orkide'r och annat blomster.kostar ioförsig lite att köpa men det är värt det i längden.ljuset innehåller det mesta våra plantor kan önska sig i färgväg(måste ha rätt lampa såklart) och dessutom väldigt energieffektiv .rekommenderas varmt!!!

2/4 -07

Man blir lätt "religiös" när det snackas om belysning till växter. Svårt att veta vilken religion som är bäst, innan man provat alla.

2/4 -07

Tack epi, för en bra och begriplig förklaring med det här med ljus.Det fins ju en djungel av olika rör på marknaden, så det känns bra att få bekräftat att ja gjort ett bra val av rör. När jag frågat t.ex på el affären om lämpligt rör för odling, har dom undrat, odling av vad ? Orkideer svarar jag.. och blir betracktad som en suspeckt kuf !
Jag har ett par HPS 400 W. liggande i källaren men dom är ju i krafftigaste laget för inomhusbruk, kan ju nästan värma hela huset med dom !
Mvh. Steffe, i den gröna spenaten !

2/4 -07

Tolka inte mitt svar som grinigt nu, men det hela är inte så odefinierbart som en religion.
Ljus till växter kan tyckas snårigt men det finns några få "sanningar" att hålla sig till.

1. Välj en ljuskälla eller belysningsteknik som har högt ljusutbyte. = många lumen/Watt
2. Ljuskällan ska ha en betydande del av ljuset i det blå (420-480 nM) samt det röda (630-690 nM) spektrumet för att vara bra för odling.
3. Var kritisk när en ny ljuskälla (eller armatur)som utger sig att vara "bäst" dyker upp. Det förekommer många lurendrejare inom belysningsindustrin och man bör hålla sig till de stora märkena både för lång livslängd samt korrekta ljusegenskaper.
4. Välj armatur och ljusteknik som passar för situation eller utrymme.

Hammer - Kvicksilverlampor är bra. Men att de skulle vara "outstanding" är lite missvisande. Det finns ljuskällor med både högre ljusutbyte och bättre ljus för växtodling. Däremot håller jag med om att de är bra till form då armaturer ofta har små mått och därmed är lättplacerade.

2/4 -07

..jo det är nog sannt att man kan bli på lurad både det en och det andra när man inte själv är så väl bevanndrad i vad som är att föredra, och som är ändamålsenligt för dom rådande situationer man kan ha.
Så jag måsste säga att denna sid är en verklig gulld gruva, fins så mycket kunnande och erfarenht här !
Har för övrigt ett par HPS. 400 w.are liggande i källaren, men dom är ju inte lämpliga inomhus, kan ju nästan värma hela huset med dom. Men det är väll annars en bra ljuskälla ?
-Steffe-

2/4 -07

Har spanat runt lite och fördjupat mig i belysningsträsket på internet. Om man jämför vad växten behöver och vad marknadens olika lysrör ger, så tror jag att Sylvania GroLux kommer så nära det går. GroLux verkar ha ett bättre spektrum jämfört med Philips, Osram, Sera och även mitt "fiskrör". Har jag rätt eller fel, Micke? Nu jämför jag bara lysrör, eftersom det är aktuellt för mig. Tack för all info du ger oss!!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av steffe:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik