Kan en Phrag besseae utan blad komma igen?

23/10 -13

Jag har en Phragmipedium besseae som jag har misskött. I nuläget har den inga blad alls. Min fråga är om den, trots att den inte har några blad, kan komma att sätta nya, eller om den är bortom all räddning. Rötterna är fasta och fina.
(Jag har försökt hitta info om detta på nätet, utan att lyckas. Jag ska också tillägga att jag tror att jag vet vad jag har gjort för fel i min skötsel. Min fråga är egentligen bara om plantan kan komma igen trots att den inte har några blad.)
Tack på förhand!

Nyckelord: Phragmipedium besseae

23/10 -13

Det är inte så länge sedan det var en diskussion här på OP om en Phal, som inte hade några blad. Den bedömdes inte ha någon möjlighet att överleva, för fotosyntesen fungerar inte utan blad. Tyvärr hittar jag inte den tråden. Däremot hittade jag denna länk på Internet:
http://illvet.se/fraga-oss/kan-vaxter-le...

23/10 -13

Chansen att den överlever är ganska liten men eftersom den tycks ha friska rötter kan det möjligen lyckas. Vattna igenom krukan ordentligt och låt den sedan vara ifred med 1 - 2 cm vatten på ett krukfat under.
Phrag tål inte att torka ut, inte ens för en kortare period, och är känsliga för omplantering/delning. I övrigt tycker jag att "Besseae-gruppen" är lättodlade om de får tillräckligt med vatten.
Jag använder 40% pinjebark, 50% färsk sphagnum och 10% frigolit från livsmedelsförpackningar.

23/10 -13

jag la Spagnum runt rötterna på Phal. och vatnade med regnvatten. tyvärr...:(

23/10 -13

Tack för alla svar!
bolebos svar ger ett visst hopp! Jag gör så att jag sköter om plantan som vanligt (på det nya och bättre sättet!) i en eller två månader till så får vi se vad som händer.
Nenne: Jag minns den diskussionen. Det var nog den som fick mig att börja fundera på om det var någon mening att fortsätta med denna planta. Tack för länken!

23/10 -13

Någon gång för en tid sedan undrade jag detsamma om en Paph, svaret då var att det bara fanns en chans om det finns en ny tillväxtpunkt, alltså om det skulle dölja sig något litet kommande skott bland rötterna. Håller tummarna!

23/10 -13

Det gäller för Phragmipedium också. Det är denna möjlighet som ger aktuell planta en chans att överleva.

23/10 -13

Aj då. Jag har nyligen tagit död på en liten tillväxtpunkt, så jag skulle bli mycket förvånad om den klarar av att producera en ny.
Men jag jobbar vidare med plantan under en månad så får vi ser hur det går.
Tack för svar och hållna tummar!
Tråkigt att höra om din planta, MiniLilacia.

23/10 -13

Jag har haft en Phalaenopsis som bildat nya blad efter att ha tappat alla men hade fina rötter kvar, på den tiden var jag nybörjare och hade vattnat med vatten från egen brunn (kalknivån är extrem), vattnet dödar till och med Phal. Jag letade efter alternativ till regnvatten (går inte bunkra till vintern). Jag testade att filtrera i torv (bökigt, tror inte blocket filtrerade bort tillräckligt och omöjligt o veta när det ska bytas), det hjälpte nog lite i början för en Phal. fick ett nytt bladpar (flera månader efter att ha tappat bladen ! !!) detta bladpar kom från sidan ungefär där ett gammalt blad hade suttit och de växte bra ett tag men sen bytte jag nog inte torvblocket i tid och då dog tyvärr plantan.
Så länge rötterna är okej skulle inte jag slänga plantan, den kan ju överaska med lite tur
Nu har jag ju ingen koll på hur resten av dina orkidéer mår men det kan vara bra att försöka hitta saker att förbättra som vattnet, ljuset, värmen eller hur man vattnar sen kan man ju få dåliga exemplar ibland med, men förbättrar man något kan det göra mer skillnad än man tror, sen jag skaffade mitt RO-filter för snart 2 år sedan har jag äntligen fått flera plantor att blomma om vilket jag inte lyckats med tidigare.

23/10 -13

Man blir ibland förvånat över hur orkidé mot förmodan kommer tillbaka om de får rätta förutsättningar. Jag har med framgång (dock inget erfarenhet av Phrag i detta sammanhang) har fått liv i till synes döda orkidé genom att skölja ut alla eventuella salter i komposten och dra över en genomskinlig plastpose med ett par små hål för att försöka minska avdustning frå detta lilla som är kvar ovanför komposten. Lycka till

23/10 -13

oled, hur lång tid har det tagit för att få en till synes död orkidé till en blombar planta och vilken art har det varit? Verkar väldigt svårt och måste ta lång tid.

23/10 -13

Det går, läste faktiskt ett inlägg om en medlem på Orchid Board som fått tillbaka två phraggar efter att de båda drabbats av röta. Här är inlägget: Saving two Phrags - after some rotting Sensmoralen verkar vara: Finns det liv, så finns det hopp.

24/10 -13

Tack alla för era svar!
Jag är ganska säker på att jag skadat min besseae genom att vattna den med kranvatten. I vintras, när plantan stod inne och vattnades med kranvatten, förde den en tynande tillvaro. I somras, när den hängde ute och vattnades med regnvatten, satte den ett nytt skott. Detta skott dog dock ganska snabbt när jag tog in plantan och åter började vattna med kranvatten. :P
Hädanefter får den bara regnvatten. Det får numera också min Memoria Dick Clemens. Den verkar inte ha tagit lika stor skada av kranvattnet, men jag tycker mig se att den mår bättre på regnvatten. Mina två Sedenii verkar inte lida av kranvatten. De växer bra, och en ska snart blomma!
Mutanten: Stort tack för den solskenshistorien! Det var precis detta jag ville höra! Nu ger jag inte upp!

24/10 -13

Jag har sedan flera år tillbaka två Phrag Living Fire, som aldrig har fått/stått i något annat än kranvatten och samma sak gäller för mina andra plantor. Den största Phragen har idag ett bladspann på ca 100 cm och den något mindre ca 80 cm och de blommar flitigt varje år. De står enbart i sphagnum och jag spolar igenom krukorna ordentligt en gång i veckan och sen har de alltid ca 3 cm vatten i sina ytterkrukor.
I Västerås, där jag bor, har vi mjukt vatten, dvs 5 dh. Har du kollat om ditt kranvatten är hårt och om det kan ha med det att göra?

24/10 -13

Enligt Falu energi och vatten ska vi ha mjukt vatten (3,2). Men jag vet inte. Jag tycker att det snabbt blir mycket kalkavlagringar i de vattenfat jag har stående i fönstren.

24/10 -13

Du kan ju om du känner det nödvändigt testa vattnet hemma med t.ex. tillförlitliga akvarietester. Sen är ju en del orkidéer så känsliga att de inte bör vattnas med vanligt kranvatten från början.
Det kan ju vara svårt att samla tillräckligt med regnvatten och lagra det utan att det bildas alger eller börjar lukta illa, det finns ju lite alternativ till regnvatten själv har jag bara testat filtrering i torv och tyckte inte det fungerade så bra och RO men det är ju ganska dyrt, tar plats och kräver att man byter delar ungefär varje år jag tycker RO är klart värt det (även om jag bortser från akvarierna) men det är ju upp till var och en. Det finns säkert fler sätt att förbättra vattnet som åtminstone är bättre än kranvatten när man inte har något regnvatten.

24/10 -13

Jag provar med regnvattnet. Jag har samlat ihop 20 liter i två plastdunkar. Återstår att se om eller när det börjar växa saker i dem. Blir det för mycket tillväxt får jag väl skaffa mig sån där RO-maskin.
Tack för hjälpen!

24/10 -13

Med stor sannolikhet så är det kranvattnet som skadat den. Det är mer än hårt/mjukt vatten som påverkar, nämligen hur mycket salter det finns i vattnet. Rena arter, som besseae, är alltid känsligare för salter än hybrider, så regnvatten eller RO-vatten är att rekommendera till dessa.

Jag införskaffade ett RO-filter för ett tag sedan och enligt säljaren så ska jag inte behöva byta det varje år. Hoppas detta stämmer. Det tar inte särskilt stor plats tycker jag, men det kan vara för att jag är så van att se det numera. Har det kopplat till duschslangen och det fungerar smidigt tycker jag.

Ett billigare sätt att rena vattnet på är en Dafikanna (om det blir billigare i längden, vet jag däremot inte). Jag blev varnad av någon, minns inte vem, att filtrena från dessa kunde tillsätta skadliga ämnen, men mina Phraggar levde på vatten från denna i ca 1 års tid och växte fint, så just detta märke verkar inte tillsätta något skadligt i alla fall.

Kan du samla regnvatten, så är nog detta det absolut bästa tror jag. Lycka till med Phraggen!.

24/10 -13

Om du kan ställa dunkarna mörkt och så svalt som möjligt blir det inga problem. Har du inget sådant utrymme så ställ dem på balkongen med ett mörkt skynke över. Jag lagrar 2000 l under vinterhalvåret i källaren utan problem. "kranvatten" är ett vidlyftigt begrepp. Numer är regnvatten ett tämligen växtssäkert vatten. Längs västkusten ska man kanske vara försiktig efter kraftig västlig vind med regn pga risk för hög salthalt.

24/10 -13

Mutanten man brukar behöva byta partikel och kolfilter ungefär varje år när TDS värdet börjar stiga de kostar inte så mycket sen byter man själva membrandelen när det inte blir tillräcklig förbättring av att byta de andra filtren, det är dyrare. Om man inte byter partikel och kolfilter blir membranet fortare slitet. Det är inte svårt att byta delar heller.

24/10 -13

Jag har sparat ett 30-tal 4-5 liters diskmedelsdunkar från jobbet, spolarvätskedunkar etc. Förvarar regnvatten i dom. Dunkarna har jag i en friggeboda. Där är det mörkt och kallt, dunkarna (vattnet) fryser till och sen är det lagom mängd när man tar in en dunk dan före vattningen.

24/10 -13

Awa86: Tack för den informationen. Vart får man tag på dessa delar? Jag tror även detta innebär att jag måste skaffa en TDS-mätare eftersom det är svårt att kolla ifall värdet stigit annars... Får nog satsa på en trisslott eller två tror jag bestämt.

24/10 -13

Köp en till mig oxå, är du snäll. Du får 25:- vid vinst! (Räknar på mitt regnsystem... och på allt på önskelistan... och på ett rymligare hus...)

24/10 -13

2000 liter var inte illa! Och jag som kände mig rik med mina 20 liter!
Tack för alla tips och förklaringar! Det får bli källaren för mina dunkar.

25/10 -13

Mutanten: ursäkta att svaret tog lång tid har varit i stallet. Nu vet ju inte jag vilken sort du har, kolla där du köpt, drakfisken.se har aqulight delar (och bra TDS mätare den dubbla är smidig kostar 395:-), pwss.se har delar till nåra andra hittar du inte rätt sort finns det länkar till fler handlare på saltvattensguiden.se

Är också imponerad över 2000 liter!!! Men antar att man samlar så mycket man tror behövs om det går.
npeter: Lycka till med regnvattnet jag hade nog mina dunkar för varmt i brist på bättre utrymme men det tycks ju funka bra för många andra att lagra under vintern

25/10 -13

Awa86: Bättre sent än aldrig. Tack för adresserna, nu vet jag vart jag kan leta också.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av npeter:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik