Dags igen för ohyra?

19/3 -13

Gott folk, här kommer en fråga om ohyra. Orkidén i fråga köptes förra årsskiftet och hade då ett fåtal ljusare prickar under bladen, jag nöp bort dem och det blev som torra, ljusa gropar in i bladet. Inget mer med det. Men så planterade jag om den i förra veckan, och idag ser jag att det finns lite mer småklungor med prickarna. Jag googlade och läste om honungsdagg, undrar om det inte är det klibbet jag har under bladen nu? Det syns lite grann på övre bilden. Med andra ord - är detta sköldlöss? Ingen av de plantor som stått i närheten under året verkar drabbade av samma fenomen...

Nyckelord: Ohyra, Honungsdagg, Sköldlöss

19/3 -13

Det kan också vara edema, läs mer här:
http://www.staugorchidsociety.org/PDF/Ed...

19/3 -13

Det är INTE sköldlöss!!!...det är nån form av blåsor som man kan se på främst Phal hybrider....som Svetlana skriver

19/3 -13

Har slagits med sköldlöss hela vintern på ett apelsinträd, de såg inte riktigt ut sådär fast ja inte helt olikt heller, kanske beror på hur bladstruktur och sånt ser ut. Tycket även att sköldlössen på den satt ganska många på centrerade ställen, t ex efter en gren.
Jag gav upp efter några månaders behandling och grenarna började svartna medans sköldlössen fortsatte käka på, nu står den ute och är nog stendöd, hoppas det går bättre för dig!

19/3 -13

Elcatania, det är inte sköldlöss!

19/3 -13

De ser ut som typiska korkbildningar ( en typ av ärrvävnad ), så Svetlanas inlägg har all nödvändig info.

19/3 -13

Blomtjuven Nej, jag såg att du svarade samtidigt som mig! Ja, då var det inte konstigt att de inte såg likadana ut som mina

19/3 -13

Tack för alla svar!
Efter att ha googlat på "edema" (alltså ödem) är jag benägen att tänka att det faktiskt är det som det rör sig om...!

Ledtrådarna jag tänker på är att;
- plantan hade ett fåtal av dessa prickar då jag köpte den vid förra årsskiftet, under året har det inte blivit mycket värre än detta fåtal.
- jag nöp dessa prickar då jag köpte den, de är nu istället små ljusa intorkade gropar, vilket verkar stämma överens med sprucket "edema", eller korkbildningar som Flora skriver om.
- i vinter har jag sett att krukan haft svårt att torka upp ordentligt, så jag planterade om den i veckan som var.
- det är först under vintermånaderna som jag tycker mig sett att det kommit små klungor av mer prickar, men jag har aldrig sett några småkryp. Det låter som att man får syn på själva lusen om man har sköldlöss?
- och ingen av de omgivande plantorna, som ju stått där i runt ett år, visar (peppar-peppar) några tecken på dessa prickar.

- men, vad är då vätskan, som finns lite fläckvis på ett par, tre ställen?

Så, det kanske är ödem! Alltid lär man sig något nytt, tänk att brudorkidéer får ödem Jag ska tillägga att orkidén jobbar på en ny stängel och verkar kry i övrigt, förutom de nedersta bladen som är lite matta och rosiga i kanterna.

19/3 -13

Kan ju mycket väl vara sockerdroppar. Det är vanligt att vissa hybrider och andra sorter o arter läcker sådant för skojs skull. Har mkt sånt på en fläckig hybrid.."vahettedennuigen" och Ph cornu-cervi gör massor av sånt.

19/3 -13

Blomtjuven, jag har sett de dropparna på cornu cervi, men då kom det på stängeln, nu är det ju här och där på bladen, kan det vara sådana välmåendes-droppar ändå?

19/3 -13

ja de kommer på bladen oxå

19/3 -13

En del av mina brukar också få sockerdroppar. Jag brukar torka bort dem, om det vill sig illa kan ett nytt skott eller en ny blomknopp ruttna bort.

19/3 -13

Den genomskinliga vätskan är stärkelse. Om ni smakar på den så är det sött! Det finns olika förklaring till varför stärkelse utsöndras. Det ena är att plantan har ohyra och försöker "klibba" fast inkräktaren genom stärkelsen. Men det kan också finnas vid tillväxt eller blomning och är då inget problem. Det går oftast ej att torka bor utan det kommer tillbaka direkt.

19/3 -13

Då pustar jag officiellt ut och väljer att tänka på dropparna som ett tack för omplanteringen

19/3 -13

Peter. om man fuktar fingrarna går det att få bort.

19/3 -13

Det finns även en annan förklaring. Plantan utsöndrar dessa sockerdroppar för att locka till sig myror som skydd mot ohyran, detta är ett slags ömsesidigt fördelaktigt symbios mellan växter och insekter. Det är många orkidéer som i naturen lever i sådan symbios med myror.

19/3 -13

Myrorna kan jag också skriva under på. Ville dock inte berätta om dem då en del kanske blir rädda att det skall bli myrinvasion hemma!!!!!!!
En liten story. När jag och Anders Wigh var i Costa Rica så var vi väldigt imponerade av bladskärsmyrorna. De är oerhört häftiga krigare och det finns många härliga filmer på nätet om dem. Om de hjälper i detta vet jag ej, troligtvis inte utan det är andra myror.
Men som vanligt är det härligt i naturen och se hur krångligt eller logiskt allting är.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Annika:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik