26/6: Treefern

26/6 -17

För sådär 2 år sedan började jag experimenterar att montera på Treefern och vill här kort skriva om min erfarenhet. De jag har monterat är cuthbertsonie, Sophronitis och lite annat. På fotot ses en Den. Parvulum som levde en tynande tillvaro i ca 1,5 år. Nu sedan 6 månader tillbaka är den monterat på Treefern och mattan har dubbelt sin storlek och den ser välmående ut. På samma sätt med de andra. Min erfarenhet är att Treefern fungerar bättre än alla andra material jag har testat. Tyvärr har den bara blommat 1 gång och då bara med en blomma. Mattan är nu ca 8×4 cm

26/6 -17

Ser snyggt ut också. Har du den i skåp?

27/6 -17

Jo den är i skåpet.

27/6 -17

Det blir en syn för gudar när hela plantan är full av förhoppningsvis blå blommor. Bra jobbat!

27/6 -17

Tack bolebo!

28/6 -17

du får inte använda trädormbunke på utställningar eftersom dom är utrotningshotade och skyddade.
dom tar livet av mängder av treeferns bara för att odla orkideer på dom

28/6 -17

Perser: Mig veterligen är det endast en som är utrotningshotad av trädormbunkarna och det är en art i ett område i Brasilien. Däremot är de riktiga ogräs på t.ex Hawaii och en del andra öar i Ocianien, där Dicksonia antarktica är klassad som är svårt invarsiv och där man försöker utrota dem, troligen utan framgång. Jämför med våra ormbunkar, har du en gång fått in dem i din odling så är de svåra att bli av med.
De planreringsmaterial som säljs i Europa kommer från plantageodlingar i Brasilien och på Nya Zeeland. En mycket vanlig användning av treefern i Sydamerika är som stängselstolpar...
Dessutom, det torde vara myndigheterna i EU som ska upprätthålla skyddet för växter som importeras till medlemsländerna.
Om det skulle vara som du skriver så förvånar det mig att företag som: www.xaxim-shop.de. och www.bens-jungle.com kan annonsera helt öppet och sälja helt fritt.

28/6 -17

Du har säkert rätt men jag försöker ändå källgranska att man inte får använda Tree Fern på utställningar, var har du hittat den information?

28/6 -17

Läs här

http://www.forestferns.co.uk/growing-tre...

28/6 -17

Professor Karl Stetter visade öppet i ett föredrag på Dresden orkidéutställning mars 2017 att han i stora mängder odlar cuthbertsonii på Treefern. Jag har svårt att tror att en sådan auktoritet skulle utsätta sig för risken att bli smutskastat, men jag kan ju ha fel.
https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Stett...

28/6 -17

Ole om du någon gång skulle få för dig o sälja en delning av din planta så är jag mkt intresserad. Min pyttelilla planta som jag köpte för stora pengar klarade sig inte. Jag skötte den efter konstens alla regler. Tror den inte var bra odlad, eller nåt. Din FINA planta ser gigantisk ut

28/6 -17

Tradigt när det inte lyckas/ köper ett dåligt ex. Kan min oförklarligt hämta sig kan nog/kanske också din.
Jag hoppas att plantan kan bli så stor att jag kan ta delningar.

29/6 -17

Enligt inlägg nr. 5 du får inte...... Skulle gärna veta om du står fast vid ditt påstående och i så fall var du har det ifrån. Om påståendet är felaktig vill jag påpeka att det är viktigt att bara lägger ut sådant som är korrekt på OP

29/6 -17

Kom plötsligt ihåg att det såldes olika Treefern-produkter på orkidé utställningen i Dresden i våras.

29/6 -17

Som sagts, den xaxim som säljs internationellt är med 99% sannolikhet odlad på en plantage.

Är den den blåa sortens D. parvulum alltså? Vilken raritet! Behöver de låga nattemperaturer för att trivas?

29/6 -17

Måste erkänna att jag inte vistas vad jag hade i min ägo innan bolebo upplyste mig. Köpt den "en i gänget" för 135 DK men då var det sådär 3-4 bulb. Jag såg den blomma för ca 3 år sedan med en blomma och vad jag minns så var den blå. Jag har kämpat mycket med olika kylsystem och har aldrig riktigt lyckats ( nu vet jag hur jag ska göra nästa gång ) just nu tar jag luft utifrån. Vintertid kan det enstaka gånga krypa ned runt 8 grader på natten, dagtid ca 18. Sommartid har jag ca 23 grader dagtid där den hänger och runt sådär 18-19 grader på natten. Har genom tiden monterat den på allt möjligt och även i kruka men först när jag monterade den på Treefern och hängde den i skamvrån började den växa. Nu har den kommit ut i ljuset och blir ompysslat så då kanske det går åt pipsvängen

29/6 -17

Det finns nog ingen generell regel som förbjuder användandet av tree fern i tävlingar. Däremot kan det nog finns lokala regler som förbjuder det. Även om det går att köpa tree fern så skall man undvika det. Det är ganska ovanligt att det säljs "krav märkt" tree fern. Så mycket kan komma från illegala avverkningar. Så finns det ingen märkning av art och ursprungsland skall man inte köpa det.

Det anses att skälet till att vissa arter tree fern är hotade är just orkidé odling. Tree fern bryts ner snabbare och måste bytas oftare. Så en snyggt monterad planta kan bara efter ett par år behöva monteras om.

29/6 -17

Har odlad på TreeFern i ett antal år och aldrig monterad om
Kravmärkta Orkidé är mycket sällsynta men man gör så gott man kan att inte köpa olagligt man kan ju inte vara säker men köper ändå

29/6 -17

Återigen ett inlägg med vaga formuleringar: "Det finns nog ingen.., Kan nog finnas... , Det är ganska ovanligt.... Mycket kan komma från..., Det anses att ....

Sedan ett i mina ögon konstigt påstående: Treefern bryts ned snabbare och måste bytas oftare. Tvärtom, det är enligt min erfarenhet ett mycket hållbart planteringsmedium och jag har använt det i snart 50 år.

Plattorna håller, med vatten varje dag med upptorkning emellan vattningarna, fint i 5 - 6 år. Hur odlar du om det bryts ner på ett par år?
Däremot har Treefern ett svårt fel: Det är ett rent f...b dyrt medium. En platta 30 cm x 30 cm x 2-3 cm kostar ? 7,5 + ?14 i frakt från xaxim-shop.de
Med dessa priser på Treefern och plantornas pris kan jag inte förstå att orkidéer är orsak till att 4 arter har blivit hotade. Dessutom skriver EU i sina direktiv att den kommersiella handeln INTE hotar de arter som marknadsförs för odling.

Jag håller med Oled, fakta baserade inlägg, tack.

29/6 -17

Tycker Oled och Bolebo skall läsa lite internationella forum och se vad dom skriver där om tree fern.

29/6 -17

Och dom är seriösare än OP? Varför inte gå till de föreskrifter som resp myndigheter fastställt i stället för att läsa en massa tyckande av skribenter med måttlig egen erfarenhet.
Hur är det nu: Hur odlar du om treefern bryts ner på ett par år?

29/6 -17

Bor man i utlandet är OP ett internationellt forum
Jag är ute på internationella forum och är väl inte generellt imponerad men vist finns det en och annan ljusglimt men ärligt talat i fallet typ montering på Treefern så litet jag mer på egen erfarenhet än vad som står på ett forum.
Sedan kan det möjligen tolkas som ordklyveri men faktiskt väldigt viktigt. Det kan inte finnas lokala regler för bedömning av Orkidé på en utställning utan bara lokala avvikelser från ett strikt regelverk och då uppstår frågan om bedömning är legitimerad eller bara en personlig uppfattning vilket då inte är en orkidebedömning.
I regelverket är det bl.a strikt reglerad vad man får och inte får.
Jag emotser en fortsatt debatt med källgranskat fakta, inte vad man godtyckligt kan skriva på internationella forum.
Dock måste jag tyvärr hålla med om att inläggen på OP inte i generella termer längre håller samma standard som för. Ett antal nyckelpersoner är inte längre aktiva. Men dock finns ett stort "bibliotek" på OP med alla dessas inlägg. Får säga att jag där ofta hittar fler guldkorn än på internationella forum.

29/6 -17

hämtar popcornen

29/6 -17

http://powo.science.kew.org/taxon/urn:ls...

2/7 -17

I dagens samhälle förväntas man vara lite medveten. Till exempel skall man inte köpa produkter som innehåller palmolja som inte är krav odlad. Palmolja är en jättebra produkt i sig själv. Men eftersom palmoljeodlingar är en stor bov till att regnskog avverkas så är dom flesta människorna överens om att detta inte är bra.

Treefern som säljs och inte är ursprungsmärkt skall man inte köpa då det inte går att garantera att det inte kommer från en hotad art. Sen får treefern vara hur bra som helst i era ögon att odla på. Bara för att en sak säljs betyder det inte att det är okey. Det är här medvetenheten kommer in.

Tror inte de flesta här skulle köpa en vild orkidé bara för den var till salu. Att det kanske finns regler att orkidéer monterade på treefern inte får ställas ut skall väl ses som en bra sak?

Bolebo ojjar sig för att det dyrt "Däremot har Treefern ett svårt fel: Det är ett rent f...b dyrt medium. En platta 30 cm x 30 cm x 2-3 cm kostar ? 7,5 + ?14 i frakt från xaxim-shop.de". Det Kanske finns en koppling här Bolebo? Att något är dyrt kan betyda att det finns lite av den produkten. Att du sedan talar att du använt det som medium i 50år lämnar jag utan kommentar. Sen för att ge Oled lite vetenskaplighet i mitt inlägg länkar jag till Encyclopædia Britannica och pekar på 4:e stycket i artikeln. https://www.britannica.com/plant/tree-fe...

För enkelhetens skull infogar jag nämnda stycke här och särskilt vill jag att ni studerar sista meningen i detta stycke.

"A number of tree ferns have become quite rare as a result of overcollection by humans. The root mantle on the trunk has been a commercial source of ?orchid bark,? a fibrous nonrotting substrate for cultivating orchids and other epiphytic plants. The trunks have been carved into tiki statues and other craft items typically sold to tourists in tropical resorts. The trunk cross sections also produce a beautiful pattern of light and dark tissues originating from the vascular system of the stem and the leaf traces. These have been used for making various handcrafted items, including plates. Finally, a number of species have been collected from the wild for cultivation in greenhouses and conservatories. Governments have responded to these conservation threats by listing most tree ferns under the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), which prohibits international commerce involving these plants without a special permit."

Jag avslutar med att åter säga att treefern skall man inte köpa om den inte är ursprungsmärkt.

2/7 -17

Vi är inte oense att det finns fridlysta Treefern så ägna inte flera romaner åt den frågan men den köper vi inte. Orkidé som inte är ursprungsmärk, ska vi då avstå från att köpa? Eller vi kan lika tvärsäkert påstå att dem köper inte vi?
I de internationella gällande regler finns det inget förbud mot att ställa ut Orkidé monterad på Treefern
Vi alla måste lita på att handlare följer CITES, annars fullkomligt omöjligt att köpa vara sig Orkidé eller Treefern.
Avslutningsvis vill jag säga att det finns Treefern man med gott samvete kan köpa

2/7 -17

Bobba Fett: Jag hoppas verkligen att du inte köper svenska plankor eller brädor eller bor i en byggnad där svenskt trä ingår eller har möbler av svenskt trä. Det kan ju tänkas att det kommer från träd huggna i fjällnära skogar, även om inte alla är skyddade som naturreservat eller nationalpark så är det skyddsvärda och känsliga miljöer.
Hur är det med barken som både jag och många med mig använder? Är det otänkbart att det kommer från fjällnära skogar?

Hur vet du att inte kläderna du och dina nära bär är producerade av barn under slavliknande förhållande?

Kom inte och påstå att barnarbete är förbjudet enl internationella konventioner.
Däremot följer Oled och jag reglerna som finns på marknaden, utformade av FN och EU samt lokala regler.

2/7 -17

Jag tror du blandar ihop begreppen lite Oled?
Vi köper inte en Jungfru Marie nycklar för den är fridlyst i Sverige, även om plantan är odlad i ett annat land. Vi köper orkidéer från andra länder inom EU för det är tillåtet. Köper vi en orkidé från ett annat land än inom EU så krävs CITES för att du skall få ta in den. Skulle plantan vara fridlyst i avsändarlandet utfärdas inte CITES. Det här gäller levande plantor.

Den treefern ni pratar om är avverkad och inte levande. Det är har du skall använda din medvetenhet och inte köpa ursprungsmärkt treefern. Finns det ingen marknad för icke ursprungsmärkt treefern bland orkidéodlare så medverkar vi inte till att rara arter exploateras. Den treefern man kan köpa med gott samvete är ursprungsmärkt.

Jag förväntar mig inte att du skall sluta använda dig av treefern Oled, ursprungsmärkt eller inte . Vad jag hoppas uppnå är att dom bättre medvetna orkidéodlarna väljer bort treefern som inte är ursprungsmärkt i det här forumet.

Med det här inlägget sätter jag punkt för min medverkan i den här diskussionen.

2/7 -17

Jag tycker du är väldigt orättvis i avslutning av ditt inlägg. Jag anstränger mig för att handla såväl orkidé som Treefern mm på ett ansvarsfullt sätt.
Att sätta sig på höga hästar och kalla mig oansvarig tycker jag inte är ok.

2/7 -17

Bobba Fett: Hur ska du ha det, i inlägg 24 skriver du att Treefern skall man inte köpa om den inte är ursprungsmärkt.
I inlägg 27 skriver du att man inte ska köpa ursprungsmärkt Treefern.
Kanske du själv ska fundera på varför Treefern är så dyrt att köpa? Priset på en marknad styrs av både tillgång och efterfrågan. Vad är hönan och vad är ägget?
I slutet på inlägg 27 agerar du som en arg tonåring och försöker slå igen dörren när dina argument inte går hem.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av oled:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik