Skriv början av artikeln om xaxim dicksonia

Nyckelord: xaxim dicksonia

Inlägg med xaxim dicksonia som nyckelord.

26/1 -11

XAXIM

Söker mer information om detta. Egentligen mest, vad det rör sig angående det att Dicksonia (vilken art?) är utrotningshotad och den illegala handeln.....
Har ni nån bra länk?

Nyckelord: xaxim dicksonia

26/1 -11

Jag tror, men är inte säker: Xaxim = Dicksonia sellowiana.

26/1 -11

Är det fastställd att den är utrottningshotad?

26/1 -11

+ 29/1 -11

Jag vet inte såå mycket om det förutom att det är ett material av ormbunksrötter eller del av "stammen" från sådan växt, så klart. Finns att köpa som plattor som man kan såga ut lämpliga bitar av. Jag har själv använt mej av det och det fungerar alldeles utmärkt att odla orkidéer på.
Huru tillvida det är illegalt eller "omoraliskt" att använda Xaxim det har jag inget om, men jag misstänker att det finns dom på detta forumet som har stora kunskap om sådant.
Hur som helst så är det ett snyggt och trevligt material som jag köpt från en Svensk sida på nätet.

26/1 -11

Jag Googlade och tyckte någonstans jag så att handel med XIxim är förbjudet, vilket brukar vara lika med utrotningshotad, den växar tydligen väldigt långsamt och därav en utsatt art

Jag skulle också gärna vilja veta detta, Reptillagret säljer Xaxim-plattor som beskrivs som "Cyathea contaminans Med EU-import nummer". Skulle gärna använda detta om man bara vet att det är ok att köpa.

26/1 -11

Xaxim är ett annat namn för Dicksonia sellowiana precis som Oled skriver. Vissa dicksonia arter är fridlysta och därmed förbjudet att handla med. MEN, Xaxim har blivit ett handelsnamn för många olika trädormbunkar och produkter av dem är ok att använda. Finns det dessutom ett EU-nummer på produkten så bör det vara en sorts garanti för legitimiteten. Jag använder det till en del orkidéer tillsammans med spagnum och riven frigolit. Ett brilliant material. Tyvärr är det dyrt. Xaxim finns som plattor, stavar/pålar, småbitar och rivet som stickor. Det är mycket motståndskraftigt mot röta och därför extra bra för växter som inte gillar omplantering. Vill du veta vilka arter om är belagda med förbud så gå in på Jordbruksverkets hemsida och vidare till CITES.

skulle aldrig kunna se mej i spegeln och veta att jag hade köpt en utrotningshotad art

29/1 -11

Jag tycker väl också att det finns så många alternativ att man inte behöver bidra till utrotning.

håller med dej OLED bara för att det är kallt behöver man inte skjuta vargar för att få en varm jacka när det finns syntetiska material som är lika varma.

29/1 -11

Glöm inte bort att vissa trädormbunkar är svåra ogräs på sina håll, t.ex nämnda Cyathea contaminans, contaminas står för kontaminering = förorening.
På Tasmanien har man givit vissa företag tillstånd att hålla efter vissa trädormbunkar under förutsättning att de ser till att återväxten är tryggad. Det är bra om engagemang är balanserat. Om man vill bidra till bättre miljö kanske man ska titta på vad de syntetiska produkterna innehåller och hur de produceras. Materialet iT.ex epiweb som är en oljeprodukt. Tillverkat i Kina som skurblock. Mig veterligt är det närmast oförstörbart utöver att bränna det.

Ge ditt svar