Skriv början av artikeln om ullöss m.fl skadedjur

Nyckelord: ullöss m.fl skadedjur

Inlägg med ullöss m.fl skadedjur som nyckelord.

Har fått tips om att doppa bladdelen av växten i 54 gradigt vatten i 5 till 10 sekunder för att få bort dessa kryp. De flesta växterna tål tydligen upp till 56 grader. Den här behandligen ger mindre skador enligt `källan´. Undrar om det skillnad på `växter` och orkideer??? Vad tror ni om detta????

Nyckelord: ullöss m.fl skadedjur

9/11 -09

Låter lite farligt i mina ögon, jag skulle inte prova i alla fall.
Vill Du ha bort vanliga kryp på bladen går det lika bra att
använda duschen i badrummet, men vad man strävar efter
är ju att även få bort de kryp som gömmer sig i komposten
också.

9/11 -09

Det gäller skadedjur, vanliga kryp, står jag ut med. Men den här behandlingen gäller ju förstås bara bladdelen och jag såg nu att ullössen oxå kan angripa rötterna och då funkar den ju inte.

9/11 -09

Ullöss är bland de lättaste att bli av med eftersom de syns bra,
de är dessutom mycket känsliga för både Provado och Pyretal.

9/11 -09

Att ullössen syns bra kan vara något av en villfarelse. Har man många Paphiopedilum får man i alla fall akta sig. Unga ullöss sitter gärna i stora klasar längst in vid bladbasen, där de kan hålla sig helt osynliga i många veckor (mer en 8 veckor, enligt egen erfarenhet). När du väl upptäcker de vuxna djuren som kryper omkring, kan det ha hunnit sprida sig till många andra plantor. De kan dessutom få en paph. att segna ner och dö, på bara några få dagar om invasionen är av större slag.

9/11 -09

Om man ska använda varmvattenmetoden, borde det räcka med en lägre temp, eftersom proteinerna i insekter/spindeldjur koagulerar när tempen går över 40 grader, har jag fått lära mej.

9/11 -09

Flora, jag har ju inga Paphiopedilum, och inget skåp heller, så jag
har ju lättare att hålla koll på plantorna, men finns det små ullöss är
det logiskt att anta det finns fullvuxna vilka syns bra, det visar ju sway307
på sin bild.

Ang. paph med ullöss så kika på min bild i inlägget ssom heter "hmm" den beskriver precis det Flora skriver

9/11 -09

Jag är inte ute för att bråka här, men jag har själv råkat ut för att där bara fanns mycket små ullöss, som inte syntes alls på över 8 veckor. När sedan plantan helt plötsligt började gulna och se riktigt dålig ut, plockade jag bort de nedersta bladen och där var fullt med små ullöss längst in vid bladfästena. På en paph, ser du inte dessa skrymslen, med mindre än att du plockar bort bladen.

Jag har odlat växter av alla de slag i över 30 år och jag vet att ullöss hör till den lömskaste typen av ohyra, eftersom de kan hålla sig dolda mycket länge, om man har otur och det har man ibland. Sen får man tycka att det låter ologiskt, men det är étt faktum för de flesta erfarna hobbyodlare.

Det är också logiskt att anta att en försäljare plockar bort och behandlar mot ev. ohyra de hittar vid packning av plantor. Har själv fått ett flertal plantor med mistänkt oljeblanka blad levererade. Detta betyder inte att odlaren lyckades ta död på den pyttigaste ohyran, långt inne i bladvecken.

9/11 -09

Ja jag har ju inte haft nån tidigare erfarenhet av dessa kryp. Men vad jag nu har läst så kan dom vara svåra att ta kål på. Men det handlar väl om återkommande behandlingar innan man fåt bukt med dom.
Flora; ja det var ena rackare att gömma sig väl i bladveck och skrumpna växtdelar!!!! : (
Livscykeln är 1 1/2 mån läste jag nu, en hona kan lägga 100-600 ägg, men hon dör när hon har laggt dom...om det nu är nån tröst .....

10/11 -09

Flora, som jag sa har jag ingen erfarenhet av just Paphiopedilum,
men de ullöss jag fick med på köpet av 2 Phaleanopsis höll mest
till uppe vid blommorna, dessa löss var små och gömde sig bra,
men det var de stora jag såg först, och de höll till nere under bladen
och vid rötterna.
Vill man vara säker på att ta död på de som håller till nere i bladvecken
använder man Pyretal eftersom det rinner in i alla skrymslen, vill man
vara 100% säker tar man till en vanlig akvarellpensel och stryker ut medlet i
dessa skrymslen. Man får naturligtvis upprepa detta ett antal gånger innan
man är av med lössen, de lägger ju ägg som kläcks vartefter.
Att vissa försäljare är dåliga på att behandla mot ohyra är nog ett faktum som
inte går att motsäga, jag gissar att det skulle öka kostnaderna om de var mer
noga med detta.

10/11 -09

Flora: Tack för dina påpekanden, bla om ullössens förmåga att gömma sig, mycket värdefullt! Även sättet att bli av med dom är ett mycket bra tips. Nu har jag gått igenom alla mina plantor, i förebyggande syfte, och peppar, peppar, inga kryp.

10/11 -09

Jag tackar också Flora för den värdefulla informationen - ska kolla igenom mina plantor.

En fråga bara: Jag har köpt två besseae som har mossa överst, kan jag lyftabort den mossan för att kolla bladfästena - risken är väl att man skadar rötterna?

10/11 -09

Jag skulle inte ens rekommendera 'varmvattenmetoden' med 40 graders temperatur, det kan skada även sådana varmväxande arter som phalaenopsis med fula fläckar på bladen som följd.

10/11 -09

I går kväll upptäckte jag nåt vitt utefter mittnerven på en liten Phal aphrodite i badrummet. Det visade sig också att det fanns mer vitt "elände" på undersidan av bladen. Ett stort frågetecken ?
Den här plantan och tre syskon togs ur en burk i februari och dom har aldrig varit utanför badrummet. I somras hade jag problem med ullöss på ett antal plantor i vardagsrummet., men dom har givetvis inte fått komma in i barnkammaren i badrummet.
Nu hade jag varken tid eller ork att börja behandla drygt 30 (mest) småplantor, så jag hämtade Radarburken och sprutade ett antal sekunder och så fick dörren vara stängd över natten. Lössen på aphrodite var döda i morse, men givetvis finns det kvar i komposten. Nu är det ändå dags att sätta de f d burkplantorna i större kruka med ny vitmossa och då får jag passa på att spola av rötterna ordentligt.
Hur jag gör i övrigt, det har jag inte bestämt än.

Ge ditt svar