Skriv början av artikeln om termer

Nyckelord: termer

Inlägg med termer som nyckelord.

Tjenis..

Dessa ord....

Vad är det för skillnad på hydro, substrat eller jord? Alltså med jord så menar man ju oftast, ja, vanlig jord... Men substrat är ju mer ett samlingsnamn för allt som marken består av? Fel?

Hydro då, vadå planterad i hydro? Förstår inte....

mvh // Johannes

Nyckelord: termer, substrat

Hej, mina kunskaper är inte vetenskapliga, men jag ska försöka förklara det logiskt… så som jag förstår terminologin..
1. Jord – Vad jord är lär vi oss från små. Det finns dessutom olika sorter jord som passar eller inte passar för det man vill odla – allt beroende på jordens förmåga att transportera vatten mm.
2. Substrat står visst för olika saker. Här handlar det om en blandning, som ska ersätta det vi har lärt oss kalla för jord och som ska möjliggöra en lämplig upptagning och dunstning av det nödvändiga för orkidéerna vattnet… Orkidésubstratet är en blandning som kan innehålla, barkbitar, träkol, vulkansten, nötskal, stenkol, förmultnade löv, små kottar, epiweb och spagnum eller endast något/några av alla dessa substrat komponenter.
3.Hydro - det är enkelt fast det verkar tokigt… Vid plantering i jord eller substrat handlar det om hur fort ska vattnet dunsta bort så att rötter inte ska bli skadade. I hydro är det tvärtom. Här transporteras vattnet uppåt till rötterna med hjälp av leca eller större lavasten. Man använder större/högre krukor i vilkas botten finns alltid vatten. Man uppnår en ballanserad fuktighet. Orkidéerna skapar även nya ”vattenletanderötter”. Hydro passar inte för alla orkidéer har jag läst.
Vad säger experterna? /Lina

Bra svar , tack tack

mvh // Johannes

Är det någon som, apropå "Hydro passar inte för alla orkidéer har jag läst", vet mer?
Håller på med lite try and error för tillfället och hittills verkar det funka.
Paphar tror jag att någon här på forumet har avrådit från att köra i hydro.
Finns det fler som absolut bör undvikas?
Jonnie

Hej, Jonnie,
Vilka orkidéer exakt inte passar för hydro kan tänkas vara sådana som kräver en långvarig vila… Men även det stämmer inte helt, för man kan ha extra lite vatten under lagret med leca…
Som sagt, jag har allt i hydro nu utom Paphiopedilum plantorna. Jag vågade inte göra det, men utvecklade istället en egen, men traditionell, substratblandning… De andra orkidéerna verkar stortrivas i hydro. I Brassada-s, Miltonopsis-s och Burrageara-s ( som är alltid törstiga) krukor har jag även blandat Vermiculite och Perlite i. Det verkar som om de mår bra av det.
I morse fick jag ett brev från en orkidévän i Asien. Så står där att läsa bl.a.:
” Min kompis har planterat om alla sina Paphiopedilums, 100 tals, i ett vulkaniskt material, inte Leca. Han har vatten pa fatet. Vaeter inte bladen, enligt honom kan det bli bruna spetsar. Da han ger naering en gang per vecka far bladen ocksa vaetning och sa regnar det foerstas!” /L

Så, hur tillverkas denna hydro, och vad har den för fördelar mot vanligt substrat ?

mvh // Johannes

Stopp!
Hydro tillverkas inte. Detta är en process. Du har orkidéerna ”i vatten” istället för att vattna dom då och då …. ”Hydro” är det vatten, som du vet . Grejen är avståndet mellan rötterna och vattnet i behållaren/krukan... ja, för att det ska uppnås en bevattningsballans... Medlet (som transporterar)kan vara leca eller vulkansten, som suger i sig vatten och förmedlar det sugsesivt.... Vad säger experterna? Jag är en novis, trots allt.
Ps. För att uppnå ”Hydro” använder man sig av långvarigt vattentransporterande element. (I själva verket fungerar mossa på samma sätt, men leca och vulkansten visar sig vara mera uthålliga – den torkar inte ut så fort.) Så…… min logik säger det som jag skriver nu….. Det som bestämmer sedan är vår kunskap om orkidéplantornas historia…. Och vår gemensamma erfarenhet.
Fördelar:
1. Jag springer inte med kannan stup i kvarten.
2. Jag kan gå på semester och hoppas på att granen, som ska hjälpa mig, inte ger upp....
3. Merpartern av orkidéerna trivs och frodas.
Detta är min 8 veckors erfarenhet.
/Lina

Ok - så när folk talar om deras olika hydrosätt så är det i princip bara vad de har för blandning som ska driva upp vattnet? Någon kanske har leca, en annan mossa och en tredje både och ?

mvh // johannes

PS. 2 Kolla: www.dusk.se .

Ps.3 Leca och mossa finkar inte bra ihop. Jag vet ej om jag säger rätt nu ,men man ska nog inte blanda ihop organiska och icke organiska element. Det handlar om förmultning runt om våra käraste orkidéers rötter. Hjälp - sa jag rätt nu eller inte?!

Ja det kanske stämmer, var mer ett exempel, om än dåligt

Nu har jag förstått mer mig på de här olika orden i alla fall, tack för läxan :P

mvh // Johannes

Ge ditt svar