Skriv början av artikeln om miniorchide

Nyckelord: miniorchide

Inlägg med miniorchide som nyckelord.

Kan någon hjälpa mig att komma på några fina minisar att ha i mitt framtida Nanoskåp?

Jag fick dessa arter som tips av Micke (epi)Barbosella, Platystele, Lepanthes, Nanodes, Maxillaria (miniata, uncata osv).

Jag vill ju gärna att det ska vara stora blommor, för att vara en mini då ; ), eller vackra blad.

Jag har funderat på om Leptotes unicolor kan passa i nanoskåpet eller Isabelia virginalis.

Är föresten Stelis för stora?

Skulle det gå bra att ha Bulbophyllum Ambrosia i nanoskåpet?

Ok, massor av frågor, men jag vill ju gärna ha några råd hur jag bör tänka.

Nyckelord: miniorchide, nanoskåp

hej hopp
Jag kan bara svara för B. ambrosia, den får bulber på 5-6 cm och lika långa blad, sedan växer den som ogräs så den breder ut sig massor. Den passar inte alls.
Jag har sett både stora och små stelis så där borde du hitta någon. Lepanthes telipogoniflora är trevlig med stora blommor, likaså har L. calodictyon och L. saltatrix väldigt fina blad.

Linda

7/3 -07

Mindre pleurothallisar, porroglossum och trisetella skulle också funka alldeles utmärkt. Trisetella hoeijeri har ritkigt fina och ganska stora blommor.

En sak som är väldigt viktigt är dock att du INTE använder kranvatten. Speciellt inte i röret då det kommer kalka igen, dessutom är de flesta ovanstående arter i överhuvudtaget mycket känsliga mot salter.

7/3 -07

Tack Linda! : ) Alla dina förslag var jättefina!

Nej, jag gissade nästan att B.ambrosia inte skulle passa. Fast om man vill ha ett nanoskåp med bara den kanske? ; )

En annan som jag kom på nu är min Epidendrum diffusum, den skulle kanske passa. Blir lite i största laget för att vara en mini, men skotten blir inte så långa och sen vill den ha väldigt fuktigt som det verkar. Den trivs mycket bättre nu när jag har satt den fuktigare. De nya skotten (bulberna) är mycket tjockare och så skickar den tre ny tjocka fina rötter från den bulben.

7/3 -07

Ja, Jimmy, jag ska kolla upp ett R/O system här. Kolla vad det kostar. Annars så regnar det ju faktiskt kopiösa mängder här på sommaren, så det är väl bara att skaffa några hinkar och börja samla. ; )

Ja, måsen ( Trisetella hoeijeri) är väldigt fin. En sån blir det nog också.

Tack! : )

7/3 -07

Ursäkta om jag knaprar på din tråd Mia, men jag är också intresserad av att införskaffa ett nanoskåp från Micke, Skulle några av miniatyrerna av Phalaenopsis/Kingidium trivas bra i nanoskåpet (dom skall ju helst odlas monterade/ barrotade).

7/3 -07

Såklart du ska hänga på i tråden. : ) Mer kunskap desto bättre. Jag är ju intresserad av alla som passar, hade bara inte tänkt på dessa.

Det finns ju småväxta Bulbophyllum. Bulbophyllum ovalifolium, Bulbophyllum alkmaarense, Bulbophyllum cadetioides , Bulbophyllum cernuum , Bulbophyllum comberi , Bulbophyllum mirum , Bulbophyllum membranaceum
Bulbophyllum newportii
Bulbophyllum minutissimum

..osv osv...........

Atlas - Kingidium borde fungera utmärkt. P. gibbosa, parischii, lobbii likaså. Man borde dock göra ytterhöljet något vidare så dom får lite mer plats.

7/3 -07

Då borde väl även vissa Masdevallior passa också. Fast det kanske blir för varmt i ett nanoskåp för dem? Fast det finns väl vissa som gillar det lite varmare.

De här som inza har är ju snygga Masdevallia decumana, Masdevallia pteroglossa och den här med Pleurothallis tribuloides. Går det att ha dem i nanoskåpet?

7/3 -07

Det mest borde passa, sålänge det är fuktälskande och ganska småväxt.
Eventuellt skulle Sophronitis kunna passa, med tanke på att den växer i väldigt blöta molnskogar.

7/3 -07

Micke: Vilka olika sorter har du i dina skåp? Vilka trivs bäst? Hur många har du i varje skåp?
Förlåt för bombarderingen av frågor, men jag vill så gärna vara påläst innan jag sätter igång.

7/3 -07

Jo, just det en fråga till. Hur skulle det fungera att sätta in små fröplantor av ormbunkar i ett nanoskåp. Typ Adiantum capillis-veneris. Jag har några små fröplantor i en av mina bulbosars kruka och tänkte att de kanske skulle passa i ett nanoskåp också.

Jag har 3 skåp Mia. Har nästan enbart Pleurothallinae på dom då det är mitt specialområde. Ingen går bättre eller sämre än nån annan hittills. Antalet per rör ligger på ca 7 st.
Min erfarenhet sen många år av orkidéskåpsbygge är att skynda långsamt. Inget blir snyggare än när plantor själv får växa in på den plats dom satts. Och när det gäller nanoskåp så gäller...Tänk smått!

Ormbunkarna...visst!..Om dom är riktigt småväxta. Men vänta här nu..den där adiantumen? Den blir enligt en Googling 12-24 inches. Så nej dom ska du inte sätta in. Ormbunkar har dessutom egenheten att växa fast nåt aldeles förskräckligt. Så man ska vara riktigt säker på att det är verkliga miniarter.

7/3 -07

Ja, ok, då får den inte bo i nanoskåpet då.

Ja, absolut ska jag tänka smått. Jag ville bara veta hur många plantor jag kan tänka mig att det får plats så att de fortfarande har plats att växa på. Så eftersom mina krukor kommer bli lite mindre än dina rör så borde jag max ha 5 plantor per kruka då.

Jag försöker ju klura ut hur jag ska göra med allt. Om jag bodde i Sverige vore det ju lätt att bara köpa skåpet rakt av från dig och även ett R/O filter. Men nu blir det mer detektivarbete för att få ihop allt.

Vad tror ni om det här som vattenrening? Länk?
sourceid=3
Jag vet ju inte vilket R/O system som är bäst eller ens hur bra det behöver vara för att passa till vattnet till ett nanoskåp. Det jag hittar är mest info om R/O system som passar till saltvattensakvarier. Hur ska jag tänka? Behövs det 2, 3, 4 eller 5 steg? Det här är rena djungeln ju.

Jag vill ju gärna att det inte ska vara superdyrt heller.

Ge ditt svar