Skriv början av artikeln om kryp

Nyckelord: kryp

Inlägg med kryp som nyckelord.

30/10 -16

Kryp på brudorkidé

Kryp på brudorkidé. Från MissJJ.

 

Nyckelord: Kryp

Prata om bilden

Förts hittade jag små vita, nästan genom skinliga små kryp i min Ny inköpta orkidè. Efter en djupare undersökning hittade jag även något mask liknade, det såg ut som en mini mini mask som var ca 2-4 mm lång också den samma färg som krypen. Vad är detta för nåt och hur blir jag av med det?

Tacksam för svar!
// Natalie.K

Nyckelord: Brudorkidè, Kryp

Det är nog säkrast att plantera om den, men skölj rötterna noga innan du sätter den i nytt odlingssubstrat. Hoppas det försvinner då.

Ge ditt svar

14/9 -08

kryp

I morse när jag kollade potasien som legat under natten, den ena hade svarta snabba kryp som jag stött på innan, men på den ena så var där små ca ½-1mm lång halvsnabba vita, vad kan det ha varit för något? funkar provadopinnar på de med?

Nyckelord: kryp

15/9 -08

puff

21/9 -08

poff! några förslag? någon?

21/9 -08

Förmodligen, prova med att doppa potatisskivan i provadolösningen när
krypen är kvar på den, dör de efter ett tag funkar det.

21/9 -08

det säger du nu när jag kastat potatisen, men om jag doppar dom, flyter inte djuret av då? vad kan det vara?

21/9 -08

Lägg potatisskivan på ett fat innan Du droppar på lite lösning,
då har Du krypen kvar på fatet och kan kolla.
Vet inte vad det kan vara, vissa löss går igenom olika faser i sin
utveckling, då kan de se lite olika ut.

21/9 -08

ok, men du misstänker att det är löss som är på dem då?

21/9 -08

Av din beskrivning, så låter det inte som löss. Snarare som några av de små marklevande kryp som äter halvförmultnade och döda växtdelar

21/9 -08

Jag misstänker alltid löss innan jag kollat under lupp eller förstoringsglas
och jämfört med de bilder jag sparat på olika lustyper, vuxna sköldlöss och
ullöss tar man ju inte miste på.
boxer kika här och se om det finns
några likheter med de som finns på din planta, jag gissar att det kan vara
nymfstadiet av någon typ av löss.
Mer info här

21/9 -08

Flora Hur menar du då? Hur har jag då kunnat få dem bland mina orkisar?

21/9 -08

letherneck dem jag har ser inte ut som någon av de länkar du skickade, på bilderna från dig var där blått eller svart på sidorna av djuren, mina är helt gula/genomskinliga..

21/9 -08

Att de ser blåaktiga ut på bilderna beror på att de är tagna under mikroskop,
det är utseèndet och andra kännetecken som Du ska titta efter. Har Du någon
lupp eller föstoringsglas som Du använder när Du tittar på dem?

21/9 -08

"Boxer" Varför Gogglar du inte själv ?

21/9 -08

letherneck jag har ett förstoringsglas när jag tittar på dem. ja om man inte räknar de blå fläckarna, så ser de ungefär ut så. vad kan det då vara?
Ewert vad skall jag googla på?

21/9 -08

I all vanlig orkidekompost med bark, finns det levande småkryp. De kan följa med vid tillverkningen av komposten eller komma från odlarens växthus.

Där kan finnas små snäckor, tusenfotingar, sorgmyggor och andra mer svårbestämda småkryp. Själv har jag vid flera tillfällen köpt orkidéer, som haft daggmaskar i krukorna, de avslöjas lätast genom det svarta smul/daggmaskbajs som flyter fram ur krukans botten vid vattning.

Just daggmaskar och tusenfotingar kan hittas torra och döda i yttterkrukor och på fat, om man låtit plantan torka ut ordentligt.

Potatismetoden fungerar väl i första hand på de jordlevande småkrypen. Jag har svårt att tänka mej att spinnkvalster skulle dras till potatisskivor i jordytan, men jag har inte provat själv.

21/9 -08

Jag har många orkideer där det springer småkryp nere i substratet. En del är supersnabba.
Jag bryr mig inte om dem ett dugg om dem.

21/9 -08

"Boxer" Denna frågan känns mera rätt, den skulle du startat med ..... eftersom det är omöjligt för någon som inte har sett krypen, att tala om vad det är !
För då kan du söka lite själv och med bilder på nätet se direkt om det stämmer med dina kryp ....... så nu bollar jag över frågan till någon duktig som tex "Letherneck", som kan ge dig lite namnförslag på vad du kan söka efter på nätet !

21/9 -08

Själv så har jag fullt med "snälla" kryp i mina krukor ... .
Och de snabbare av krypen ser jag oftast som rov som lever på annat liv ..... medans de trögare varianterna känns mera hotfullare för växterna.

21/9 -08

Flora, spinnkvalster kan enligt vad jag läst befinna sig på vilken del av
plantan som helst, likaså Trips och andra skadedjur, de dras dessutom
till allt som innehåller sådant de kan tillgodogöra sig som föda, t.ex. potatis-
skivor. De är heller inte bundna till bara orkidèplantor, de angriper alla typer
av växter som är de kan få hål på, så att säga.
Att avfärda kryp som följer med komposten som ofarliga, är lite att spela
hazard, som man säger "Better safe than sorry", så jag utrotar krypen.

21/9 -08

Hej,

Kolla upp om de liknar hoppstjärtar/collembola (på engelska: springtails). Finns ett otal arter. Brukar hoppa iväg om man blåser eller petar på dem och de flyter på vatten. De gillar fuktig jord. Jag har dem i så gott som alla krukor och har inte haft några problem.

mvh,

Christer

21/9 -08

letherneck: Som jag fått lära mej om potatismetoden, så används den i huvudsak för att locka till sig jordlevande småkryp, som kan orsaka skador på rötter och stambas. Sniglar/snäckor, tusenfotingar, nematoder, sorgmyggelarver, jordloppor och jordlöss ex. Jag har heller aldrig sagt att dessa är helt ofarliga.

Boxer: Jag har fått uppfattningen att du vattnat alla dina växter med upplösta provadopinnar redan, stämmer inte det ?.

22/9 -08

Flora jag vattnar bara med upplösta provadopinnar när jag sett något på potatisen. men ja jag har redan börjat med det på dessa plantor. varför undrar du Flora ?

22/9 -08

"Boxer" Har du Googlat och hittat vad det var för kryp ?

22/9 -08

Ewert jag har inte det, men länken som letherneck skickade i går kl 16:54, liknar de kryp jag har i två av mina plantor, hoppas bara provadolösningen tar dom. med de svarta hittar jag inte rätt till???

22/9 -08

Jag tycker det låter minst sagt obehagligt att vi ska använda bekämpningsmedel till höger och vänster hela tiden om det inte finns belägg för det! Tänk på naturen för sjutton om inte annat! Om inte plantan mår dåligt får den inte heller någon behandling här hemma hos mig. Det är ingen som springer runt med provado till plantorna i regnskogen. Låt plantans eget immunsystem ta hand om problemen och hjälp till när inte det räcker i så fall.
//Åsa

22/9 -08

crystal för det första så kommer där inget gift i naturen eftersom jag återanvänder provadon. för det andra så vill jag inte ha den i krukorna, skadliga som oskadliga eftersom jag inte vet vad det är och eftersom det kan sprida sig till andra växter. du gör som du gör och alla andra dom de/vi gör! och skall vi prata om naturen nu, så varför då köpa en massa extra belysning till dem, dom får ju ingen extra belysning i naturen, eller hur?

22/9 -08

Jag tror för att bl.a Borneo, Brasilien, India mm har mycket bättre "extra belysning" än Sverige har

22/9 -08

Hur menar du då Kamila ?
Och alla orkidéer kommer väl inte från dessa länder?

22/9 -08

Jag la på potatisskivor för att se och det var massor av små svarta snabba filurer. Jag tror att det är nedbrytare av dött material. De bryter möjligen ner komposten snabbare. Kommer inte att behandla plantorna om de ser friska ut. Är där någon snäcka tar jag bort den. Kan vara bra metod med potatisskiva för att hitta snäckor då de ju äter på rötterna.

22/9 -08

att de bryter ner komposten snabbare är ju inte bra. så jag går efter lethernecks metod.:) att vet jag inte vad det är, så bekämpar jag dem. annars är väl alla mina plantor fulla av ohyra, så nej tack till dessa kryp.

22/9 -08

Låt de små "snälla" liven leva ......med tanke på att de flesta småkryp gör mer nytta än skada ..... och tänk på att giftet bryter även ner motståndskraften i växten ...... som i sin tur gör att växten blir ett lätt byte för skadeinsekter !
Så jag tror många som vill ha det "kliniskt" rent i sina krukor ... biter sig själv i rumpan !
De som blir oftast stugna av getingar, är de som får panik ......

22/9 -08

Ewert hur vet jag om dom är snälla kryp? och hur vet jag att dom stannar i krukorna?

22/9 -08

jag gillar heller inte att använda gift genast då något rör sig i krukorna. Är det nyköpta orkidéer planterar jag om dem ofta försvinner nedbrytarna då substratet får torka mellan vattningarna. De andra skadedjuren som man oftast har på krukväxter känner jag igen så är det någo sådana så använder jag helst såpa-vatten och i andra hand provado drink. Men visst om det blir överbefolkat av okända inkräktare så bekämpar jag nog även dem om de inte försvinner vid omplantering.

22/9 -08

omplanterade 2 st nyligen och dom har fortfarande kryp. du säger såpavatten, är det vanlig såpa som man städar golven med? grön eller gul? och hur gör du med den metoden? vilken ohyra tar den bort? återanvänder du den? hur blandar du?

22/9 -08

För att veta vilka kryp man har i sina krukor behöver man titta på dem med förstoringsglas i vissa fall och sen googla för att hitta bilder där man kan jämföra mot det man har hittat. Och hur googlar man då? Jo man söker på nyckelord såsom "ohyra" till exempel, letar igenom sidorna som är föreslagna, ser om man kan smalna av sitt fynd med hjälp av hur många ben det har till exempel. Från någon sida om ohyra allmänt kanske man kan hitta länkar vidare till andra sidor som har någon form av specialinriktning som exempelvis löss. Där kanske bilderna är mer detaljerade och även informationen och på det viset letar man sig närmare sitt mål. Att söka på engelska ger i regel mycket bättre information och mer träffar att välja mellan så det är att rekommendera om man har möjlighet. Kanske hittar man det latinska namnet när man söker på svenska, och det är ju samma överallt vilket innebär att man kommer att hitta information på fler språk om man använder det som sökord.

Identifiering är alltså steg ett i att veta om ett kryp är snällt eller om det gör skada på blommorna. Man får leka detektiv helt enkelt, läsa på nätet och kolla på krypen, läsa lite till, kolla igen. Så tror jag att de flesta här gör för att ta reda på information. Sen kan man såklart fråga varandra här på OP också, men det är svårt att svara på för öppna frågor eller frågor om orsaker när all information inte finns tillgänglig. Att exempelvis veta hur ett kryp hamnat på just din eller min blomma är omöjligt för någon annan att veta. Då kan man få bättre svar om man tar reda på en del fakta själv och drar ett par alternativa slutsatser som man sen bollar upp som frågor. Exempelvis "min blomma har någon form av småkryp i jorden, de har åtta ben och är mörka, tror ni att det kan vara bladlöss? spinn är ett annat alternativ som känns rimligt, men jag vet inte, vad tror ni?" Då kan den som hjälper till med ett svar gå på befintliga fakta, till exempel benmängd, och lotsa vidare i sökdjungeln eller komma med förslag på lösning. Hoppas du förstår hur jag menar.

22/9 -08

Gloxiania ja jag förstår hur du menar, men jag ser inga ben på dem, de liknar djur en som letherneck skickade igår i sin länk, men om de är dessa eller faliga eller ej, vad vet jag?

22/9 -08

jo helt vanlig såpa. Den såpa jag använde så stod koncentrationerna på flaskan. Återanvända funkar ju inte riktigt för såpavattnet sätter man ju på bladen. Jag sprayade på med en sprayflaska bara. Sök på google så hittar du säkert mer info om såpa-behandlingen, eller på nyckelorden här så hittar du säkert.

Är djuren på växten eller i krukan? Är dom i krukan så är dom kanske mer intresserade av barken än av orkidén.

Här finns också lite bilder på ohyra
http://www.orchid.org.uk/orchidproblems....

22/9 -08

Tack såfia skall kolla dina länkar, ja krypen finns i komposten, har aldrig sett något på själva plantan.

22/9 -08

Kryp som mest finns i krukan är nästan aldrig farliga för plantan.
Så sprid inte gifter i onödan, utan att veta att växten verkligen har ett farligt angrepp - det är till skada för naturen, för oss själva och i längden även för våra plantor så det är ingen bra strategi.

22/9 -08

Lasse jag vet ju inte vad det är för något dom har. och tycker det är onödigt att vänta och se, för det kanske är försent när jag upptäcker att det är skadligt.

22/9 -08

boxer: Mitt förslag är att du tittar på dina växter och struntar i potatisskivorna. Ett ohyreangrepp går knappast att missa om man tittar lite noga. Kolla särskilt efter vitt ludd i bladvecken (ullöss), silverfärgning under bladen (spinn eller trips) eller små borttagbara "sköldar" på blad och bulber (sköldlöss).

22/9 -08

Ewert, jag hade biodling i 20 år, så jag får inte så lätt panik,:-)) även om
det blev ett och annat stick. Men att generellt säga att inga skadliga löss
håller till i komposten är nog lite riskabelt, rötter är också goda att bita
i, och mat finns i dem också. Lössen gömmer sig under dagtid, och vad
jag läst mig till på The Mid-Florida Research and Education Center om
olika typer av de löss vi oftast stöter på, även i det vi använder som
kompost.
Jag är inte ett dugg orolig om jag har gråsuggor eller andra ofarliga kryp
i krukorna. Men spinn, ullöss och trips vill jag inte ha där, de dödar plantan
om de får härja fritt för länge, att slänga en planta med löss är ingen lösning
eftersom lössen redan spritt sig till övriga plantor.

22/9 -08

Det är som Lasse säger.
Ohyra på orkidéer är antagligen:
ullös
spinn
trips
sköldlöss
Om du utesluter alla fyra så finns det INGET ANNAT kvar som är skadligt, så ingen mening att andvända gift om det är inte nåt från de ovan nämda odjur.

22/9 -08

lasse, när man får så stora skador som silverfärgning på bladen av
spinn eller trips, är plantan illa ute, förmodligen går den heller inte att rädda.
Då är med största säkerhet även övriga plantor i närheten också smittade,
DÅ är man illa ute. Det är helt omöjligt att sanera bort dem ur ett växthus eller
lägenhet, speciellt om man även har andra typer av krukväxter.

22/9 -08

När nu diskussionen rör sånt man vill bli av med så undrar jag om nån kan säga vad jag skall använda för att få bort mögel då varken Aspirin eller konserveringsmedel, Atamon, hjälper
Ursäkta boxer att jag lånar din tråd till min undran.

22/9 -08

letherneck: Ingen planta dör eller ens påverkas märkbart av ett lättare spinn- eller tripsangrepp, det tror jag att de flesta som odlat orkidéer i några år kan bekräfta. Min poäng var dock att jag tycker att man åtminstone ska fastställa först att det verkligen finns ett angrepp innan man börjar sprida gift omkring sig. Att nånting rör sig på en potatisskiva behöver inte nödvändigtvis innebära att plantans undergång är nära

22/9 -08

"Lättare spinnangrepp" är ett begrepp som är ganska oklart, och bland
proffsodlare räknas spinn och trips som ett stort problem, men med "några
år på nacken" kanske de ändrar uppfattning.
Jag tror förstås mer på vad de som forskar i ämnet säger.
Damage to the plants is effected in several ways. First, feeding causes the destruction or
disappearance of chloroplasts which then leads to basic physiological changes in the plant.
Stomatal closure can be a primary host-plant response, and in such cases, uptake of CO2
decreases resulting in a marked reduction in transpiration and photosynthesis (Sances et al.,
1979a, 1979b) . These effects can occur at spider mite densities that are too low to cause
visible damage.
Secondly, it is likely (but not firmly established) that the mites actually inject phytotoxic
substances into the plant when feeding (see Avery and Briggs 1968; Jeppson et al.
1975; Liesering, 1960).

22/9 -08

letherneck: Det är klart att du ska tro mer på dem som forskar Men jag har hittills under alla år aldrig haft en planta som dött av ett spinn- eller tripsangrepp. Så om man bara kollar sina plantor regelbundet så är det ingen fara. Att däremot använda gift i förebyggande syfte eller mot allt som rör sig ökar risken för bl a resistens hos ohyran, förutom att det kan ha en skadlig inverkan både på dig själv och på din omgivning. Även det tror jag forskarna kan intyga.

23/9 -08

Vi använder ju inga domedagsgifter här i Sverige, jag själv använder
mest Pyrethrumbaserat medel som Pyretal, ett naturligt gift mot de flesta
skadedjur på plantorna. Jag kollar varje ny planta vid ankomst, efter de
kryp jag inte vill ha in, spinn och trips, bommullslöss är jag inte särskilt
orolig för, de syns ju bra, och ger sig mest på blommor och knoppar vilket
inte skadar plantan särskilt mycket.
Att plantor inte dör av angrepp av spinn och trips, kan kanske vara sant,
men de kan sprida virus och andra liknande sjukdomar, det dör plantan av,
eller blir mycket försvagad, och då kan svamp och mögelangrepp döda den.
Jag gissar att Du nog skulle behandla dig själv eller dina eventuella husdjur,
mot löss och skabb, om Du råkade ut för sådant, då används också en form
av gift.:-) ändå har väl ingen dött av dessa åkommor sedan digerdödens dagar.

23/9 -08

Vissa småkryp och organsismer behövs i våra plantors kompost för att de ska överleva. Tar vi bort dem kanske plantan dör pga det istället. Precis som med våra magar, de bakterier vi härbärgerar där håller oss friska så länge vi låter dem vara där. Rubbar vi den balansen, tex genom en antibiotika behandling, kan skadliga bakterier istället ta deras plats och då mår du oftast inte bra längre... Samma sak är det med plantorna. Så länge de mår bra är det frid och fröjd och man bör inte störa en balans som fungerar...

För att sedan kommentera miljöaspekten igen. Det behöver inte vara domedagsgifter vi använder för att det ska vara skadligt i längden när alla "bara använder lite grann"... Många bäckar små finns det något som heter.
Om inte så många kvinor åt p-piller innehållande östrogenderivat skulle vi inte ha könsutvecklingsproblem hos vissa vattenlevande djur idag, rester i naturen av mjukgörande medel i plaster eller flammskyddsmedel är inte heller roligt när man tittar på deras effekt i olika toxtester. Andra exempel på onaturliga ämnen i vår natur är de verksamma substanserna och restprodukter av våra läkemedel (smärtmedicin, antibiotika, antihelmintica (maskmedel)), för att inte tala om då alla bekämpningsmedel mot insekter, svamp, you name it. Vill vi spä på det med mer bara i förebyggande syfte eller via onödigt användade av dessa kemikalier?
//Åsa

23/9 -08

Mycket kloka ord crystal , vi kan ju inte ska behandla mot ohyra och sjukdom innan vi vet om vi har någon....då blir det resistens som vi börjar få av all penicillinbehandling på människan. Då har vi inget att ta till när det verkligen behövs.
Jag har följt den här tråden och tycker det verkar som några har kusskräck....är ju inte allt som är farligt.
På 3 år och 100 plantor har jag aldrig haft ohyra eller använt något bekämpningsmedel ( men jag har köpt hem ifall ) kan det bero på vilka och vart man köper plantorna .
På vanliga krukväxter har jag alltid använt såpvatten...det förstör inte blommorna heller....går att spraya på och doppa i.

23/9 -08

ni säger att jag inte skall behandla, men varför inte när jag inte vet vad det är dom har. misstänker löss. dom är väl inte helt ofarliga?

23/9 -08

Löss har du ju fått bilder på och vet hur de ser ut vid det här laget.....är de i komposten så kan du väl ta ur dem och tvätta av rötterna och plantera i ny fräsch kompost.

23/9 -08

har gjort detta, men det visar sig att de kommit tillbaka, förmodligen ägg som kläckts senare. därför tar jag det säkra före det osäkra och tar provado.

23/9 -08

Som sagt, kryp som håller till i komposten är nästan aldrig farliga för plantan. Däremot är t ex Provado ohälsosamt både för oss själva och för miljön och därför är det dumt att använda det i onödan.

23/9 -08

På Torsångs handelsträdgård fick jag rådet att helst använda tops och sprit på sköldarna, och om jag verkligen ville använda Provado, bara ta spray. Risk för att lösning skulle vara för stark pga näringstillägget. Jag åker till jobbet nu, får läsa era ev. kommentarer till det här ikväll. Hej från Ingegerd

23/9 -08

crystal. Det verksamma ämnet i Provado är Imidakloprid, och är i en koncentration av 0,025 vol/%.
Klassas därmed som icke miljöfarligt. Substansen används också i Advocate vet, som är
ett kombinationsprodukt avsedd för blandinfektioner med loppor och andra parasiter hos
hund och katt, t.ex. skabb. Man har även gjort studier av toxiska symptom på människor
hos Skogforsk i Uppsala
Pyretals verksamma ämne, förutom oljan, är ett naturligt gift från C. cinerariifolium och
C. coccineum, och den som är intresserad av fakta, kan se här
Ett ämne klassas som ett miljögift om det uppfyller någon eller några av följande kriterier:
Ämnet är främmande för ekosystemet
Ämnet är stabilt, det vill säga att det inte bryts ned så lätt
Ämnet har vidsträckt spridning
Ämnet tas upp av levande organismer och anrikas/ackumuleras i näringspyramiden.

Ge ditt svar