Skriv början av artikeln om hjälp

Nyckelord: hjälp

Inlägg med hjälp som nyckelord.

11/4 -18

Är den död?

Från Meja.
Från Meja.

Hur vet jag när jag ska ge upp med plantan? Rötterna ruttnade 4 månader efter jag tog skottet och den satt i vatten tills nu. Tre smala trådar består kvar av rötterna. Läste att vitmossa skulle funka. Någon som har tips!?
Tack

Nyckelord: Hjälp

11/4 -18

Det jag ser i krukan ser ut som vitt lav som man använder till pynt under Julen. Vitmossa som man använder i orchidee odling är nåt helt annat... vi kalar den för sphagnum.

Håller med Dorra att det är lav du har planterat din orkidé i och det går inte. Bifogar en länk där du kan se hur Sphagnum ser ut och det är en artikel du kan hitta här på OP under Odling m m. Där finns också mycket annat bra att läsa.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Du fick inget svar på din nog viktigaste fråga, dvs om plantan är död. Jag kan inte se att det finns något liv i den, så du får satsa på en ny. Lycka till och tänk på vilken mossa du använder nästa gång! Sphagnum finns frystorkad i blomsteraffärer om man inte hittar den själv i naturen eller vill köpa den färsk från t ex orchidehuset.se. Några medlemmar här på OP brukar också sälja egen plockad färsk Sphagnum

11/4 -18

Tack så mycket för svar!! Klantigt att inte skilja på vitmossa och lav hehe.. Jag har varit ute och letat nu men marken är snötäckt och det är långt till närmsta blomsteraffär.. Jag tror jag ska försöka med den lite till den har affektionsvärde så tänker inte ger mig förrän den är rutten tror jag. Kan man använda något annat än mossan? :s

Ge ditt svar
Från jeppejeppe.

har fått dessa av en släktning, han sa att det är orkidé "frö"
nu undrar jag hur jag får liv i dessa?
är novis inom detta så behöver assistans snälla orkidéprat hjälp mig på traven!!
Med vänlig hälsning, jesper

Nyckelord: frö, hjälp

16/3 -18

Det är inga orkidéfröer däremot kan det vara rotknölar till någon liten liljeväxt. Plantera dem i vanlig blomjord och se vad det blir

16/3 -18

Påminner en del till formen om knölar av kallaväxter, typ Dracunculus vulgaris, Sauromatum eller någon sorts Amorphophallus.

16/3 -18

oj vad spännande!tack för ledtrådarna!!
får plantera o se vad som dyker upp,
får lägga upp bild så ni får se!
go helg

Ge ditt svar
Orkidé. Från Noobie.

Hej! Jag har aldrig hållt på med växter men har varit sugen att börja. Har ni några tips på lätta saker att börja med är det bara att ösa på med förslag. Men min fråga är nu att jag fick ärva en orkide som tappad alla sina blommor och ser lite torr och ledsen ut (se bild). Har ingen aning hur jag ska ta hand om den. Vad har ni för förslag? (Dag 1 med orkidén).

Nyckelord: Höst, Orkidé, Hjälp

16/10 -17

16/10 -17

I dag är jag negativ men tycker inte artikel håller måttet, stavfel (ska jag säga ) naken test tycker jag är oseriöst och så detta med klorofyll. Det finns massor bra artiklar, sök på Phalaenopsis skötsel eller care.
Samma artikel finns på SYS hemsida har påpekat för styrelsen

16/10 -17

Hej Noobie! Jag tycker så här: om stänglarna är lite gröna/levande, så låt dem vara (bakom en gardin om du tycker att de är anskrämliga, men de KAN komma igen!). Är de gulnande/torra, så klipp bort, blir bara trist annars. Nu ser jag inte riktigt hur din är planterad, men själv brukar jag passa på när köpe-/present-orkisar blommat över och planterat om dem. Det är förstås en vetenskap i sig, men om du är helt ny går det bra med vilken bark-kompost ("orkidéjord") som helst. Men det är som när jag höll på med andra krukväxter i största allmänhet: ALLA behöver omplanteras typ så snart det gàr (vänta dock tills de blommat klart). Lycka til!!

Ge ditt svar

14/5 -12

Hjälp med Vanda

Ledsen Vanda. Från Zarjah.
Brun/svarta mjuka rötter. Från Zarjah.

Hej!

Jag är ny här och ganska ny med orkideer.

Idag räddade jag en Vanda från min mor då hon inte riktigt orkar att ta tag i problemet. Problemet är att nästan alla rötterna är svart/bruna och mjuka och plantan ser inte helt kry ut (se bifogade bilder). Vad bör jag göra för att få den glad igen?
Är väldigt tacksam för all hjälp.

Nyckelord: hjälp, Vanda

14/5 -12

Låt rötter stå i en hink vatten varje dag ca 30 minuter, ha gärna gödning i 2 ggr per vecka

14/5 -12

Lycka till och kör hårt Vandor är fantastiska.

Snart kan man väll hänga den utomhus? Det ska man väll göra så snart det inte finns risk för nattfrost?

14/5 -12

Nja, visserligen är jag ingen Vandaspecialist - men släktet växer i bl a Thailand och de flesta är nog mkt värmeälskande.

15/5 -12

Jag har fått besked av odlare-säljare att det får inte gå under 16 - 18 gr. till de varmväxande.Finns de som tåler svalare men jag hade nog inte chansat. Gå in på Tommy Ljungrens sida o läs via NSO. Lycka till

16/5 -12

Följde rådet att klippa bort alla döda rötter och behöll de få stackare som fortfarande blev gröna när man sprayade den. Lät rötterna torka över ett dygn. Nu låter jag den hänga i fönstret och sprayar den varje dag i hopp om att den sätter nya rötter snart.

Ge ditt svar
det mesta av den andra plantan. Från Giski.
Zoom på en bulb. Från Giski.
Här är blomman på Cambrian (?). Från Giski.
Den första denrobiumplantan. Från Giski.
Basen på första plantan, men de ser båda likadana ut där. Från Giski.
Basen / bulberna. Från Giski.
Knoppen :). Från Giski.
En knopp, blommorna växer på långa stängrer. Från Giski.
Knopparna på andra plantan. Från Giski.
Här är den andra :). Från Giski.
Bladen / det mesta av plantan. Från Giski.
Hela plantan. Från Giski.

Hej!

Jag är ganska ny med allt dehär om orkideer och jag har några frågor som jag skulle behöva hjälp med att svara på.
För några dagar sedan var jag och köpte några nya orkideer, men jag vet inte riktigt vad det är för "underart" eller vad man ska säga. Det kanske heter hybrid, jag vet inte! Men det är i alla fall två dendrobium och en som jag inte riktigt vet vad det är. Den första är längre medans den andra är mer kompakt och kortare.
Det står cambria på ettiketten till den röda blomman men när jag har kollar på bilder så set den inte riktigt ut som en sån, eller?
Så, är det någon som kan hjälpa mig att indentifiera dessa plantor så att jag kan få reda på den exakta skötseln? Länka eller skriv gärna hur de ska skötas!
Bilderna är tagna med våran reservkamera för den andra hade inget batteri om ni undrar varför bilderna är så dåliga! Sen så visste jag inte vad som är viktigt att fota vid identifieringar så skriv om det är något mer som behöver fotas.

(jag vet inte hur man infogar bilder på denhär sidan så förlår om det blir lite konstigt med dem)

Nyckelord: Dendrobium, Hjälp, Cambria

23/10 -11

Plantan som det står Cambria på heter Burrageara Nelly Isler

23/10 -11

Ok, tack så mycket! Då ska jag läsa på i mina böcker & på internet!

23/10 -11

Du råkar inte veta vilken tempratur den ska stå i för att trivas bäst? Det är tempraturen som jag oroar mig mest för nu, eftersom så jag förstår det så vill de ha det lite kallare på natten...

23/10 -11

15-25 grader på sommaren, 12-22 grader på vintern.

23/10 -11

Jag är helt ny på det här och håller på att lära mig, men jag tycker dina dendrobium ser ut som en d. compactum och en d. phalaenopsis, eller att båda är samma av någon av dem... Om det är så, så vill båda ha det så ljust som möjligt, tror compactum vill ha ca 15-20 grader nu på vintern och phalaenopsis lite varmare, inte under 18. Hoppas jag inte lurar dig här nu!

23/10 -11

Stella: Är det ner till 15 som är natt tempraturen? Just nu så är det ca 22-24 grader på dagen och kanske 19-18 på natten. Fast i min bok står det att den håller sig bra i vanlig rumstemratur om man bara sänker värmen på natten lite. Det står så olika överallt!

Ericabergh: Ok, jag är själv helt nybörjare! Men är inte d. compactum ganska liten? Dehär är ganska stora, den längsta bulben är ca 40 cm. Eller är jag helt ute och cyklar?

Är det någon som har ett bra tips på hur man får ned tempraturen till kanske 18 grader i ett vanligt bostadsrum? Jag vet, att öppna fönstret är ju ganska lätt men då kanske de fryser om rötterna tänker jag!

23/10 -11

Det är alltid bra om man kan ha lägre temperatur på natten, främjar blomningen. Att ha fönster på glänt kanske går i Skåne men som jag bor högt uppe i detta avlånga land så det är helt omöjligt. Brukar ha elementet stängt i ett rum (orkiderummet).

23/10 -11

Haha, jaha! Jag bor också rätt högt upp i vårat land! Men jag har en sak på sidan av fönstret man kan öppna men det blir inte tillräckligt kallt av bara den så jag öppnar fönstret också! Men det kommer väll inte behövas snart då det blir -25 C !

23/10 -11

Haha, jaha! Jag bor också rätt högt upp i vårat land! Men jag har en sak på sidan av fönstret man kan öppna men det blir inte tillräckligt kallt av bara den så jag öppnar fönstret också! Men det kommer väll inte behövas snart då det blir -25 C !

24/10 -11

Vilken fin Nelly! Vad som visade sig vara ohyra, följt av hård behandling och kalldrag vid karantänen har gjort att blommorna på min Nelly skrumpnat ihop fullkomligen. Får hoppas att den nya stängeln inte ger upp... Som kanske framgår är även jag nybörjare med detta

24/10 -11

Hihi, ja. Det är nog inte så lätt att få till alla saker de behöver! Så de gillar inte om man öppnar fönstret så att det blir kallare? Får de det för kallt om rötterna då eller?

24/10 -11

Verkligen inte! 10 blommor reducerades inom loppet av några dagar till bara 2...

Jag kan ju nästintill inget alls om detta, men det jag googlat reda på (bland annat härifrån) är att de inte tål kalldrag...om du öppnar ett fönster gissar jag på att det är lugnt så länge det inte drar på dem med andra ord. Sen vet jag inte om just Nelly Isler kräver så mycket lägre temperatur på natten? Det kanske gäller mer för andra sorter, så som jag förstått det - men rätta mig om jag har fel!

24/10 -11

Ja, det lät ju inte bra! Men jag får väll bara ha värdingssaken öppen på natten då, då drar det på plantorna iallafall. Som jag förstår så gillar de flesta orkideer att det blir lite kallare på natten eftersom det främjar blommningen.

25/10 -11

Näe, det kändes inte bra heller, när man är helt ny på det... Men det berodde nog på en hel massa faktorer, jag hittade t.ex. ullöss, så jag fick omplantera och sprayade med provado...det kan hända att jag sprayat för nära plantan också, det tror jag den får köldskador av. Sedan ställde jag den isolerat, då insåg jag i efterhand att det drog från fönstret... Så den har inte haft det lätt hos mig! Men den kämpar på, det är en extra stängel som inte verkat ge upp riktigt än

Hoppas inte det avskräckte dig från att erbjuda en svalare temperatur, det blir ju något annat än det min Nelly gått igenom

25/10 -11

Men då var det nog ullössen som förstörde plantan! Men hur ska man sänka tempraturen utan att öppna fönstret? Går det ens? Vi har en luftvärmepump och elementen är bara på under vinterns kallste dagar!

26/10 -11

Jag tror nästan att de gjorde minst skada, de hade inte hunnit etablera sig ordentligt och ändå tog jag i med hårdhandskarna!
Nu kommer vi in på tekniska frågor, de kan jag inte alls svara på... Kanske någon annan har den expertisen om hur man sänker temperaturen?
När jag har läst runt på forumet om hur man sköter en Cymbidium har jag sett att vissa helt enkelt har svalare rum de ställer in dem i över natten eller viloperioden...som exempel.

27/10 -11

Jaha, men alla rum här är tyvärr redan ockuperade så det blir nog ganska svårt att vixa till ett sådant rum. Vi får väll hoppas på att de inte dör av kalldrag här då! De verkar må ganska bra men de minsta bladen har börjat gulna.

Ge ditt svar

Hej, är ny här på orkideprat och som orkidee"odlare"
Jag har en del frågor o har inte riktigt kunnat hitta svar i andra fråge trådar, hoppas ni kan hjälpa mig!

Jag själv har bra hand m blommor generellt iaf, en bra början, har bla porslinsblommor som trivs, har haft enkla orkideer förut (phal, tror jag) såna från typ ica, som jag köpt på rea när de blommat ut... De har sedan överlevt varierande längd, men vissa ett par år iaf, men utan att nånsin blomma igen, och sen plötsligt och snabbt dö,ibland då även flera/alla...
Tänkte nu att jag inte skulle råka ut för samma sak igen!

Jag har länge funderat på att skaffa orkideer igen, och så hittade jag en phal på rea för 29:90:- (hade bara en blomma kvar) sen började jag kolla lite på nätet, och som ivrig nybörjare hade jag helt plötsligt köpt 5 orkideer, 2 sorters jord och näring, jättekul, fast redan här har jag ju egentligen redan gjort mitt första misstag, borde ju ha läst på o frågat först! Men men, nu var det redan gjort... när jag sen förväntansfullt packade upp paketet vart det ju en viss besvikelse att hitta 5 bebisplantor! jag hade ju förväntat mig att de skulle vara som orkideerna i affären! stora o fina o klara o blomma!

orkideerna jag köpt är:

1st fullvuxen Phal från ica
1st Aerangis Biloba från orchidéhuset
1st Phal. Pinglong cheris x från orchidéhuset
1st Cycnoches Peruviana från orchidéhuset
1st Laelia purpurata var. sanguinea från orchidéhuset
1st Oncidium ornithorhynchum från orchidéhuset

Nu till frågorna:

  • Antar att jag skall plantera om phalen från ica, men behöver jag plantera om dem från orchidehuset?

*Ska jag använda fin eller grov bark, i så fall vilken till vilka?

*När behöver man annars plantera om orkideer? Är det skillnad mellan olika arter?

*Hur förvarar man barken den kom i slutna plastpåsar, o det bildades snabbt kondens inne i påsarna o är då rädd att det kommer börja mögla...

*Vatning! Var 7-14 dag? Eller när de har torkat ut?

*Sänka ner, ta ur innerkrukan o vattna igenom under kranen eller vattna direkt i krukan? För o nackdelar?

*Hur länge klarar de sig utan vatten (om man åker bort tex)

*Vad är tecken på övervatning?

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får vatten på bladen eller det bli vatten kvar i bladfästena?

*Näring! Behöver man ge näring? Varför? Vad gör näringen?

*Hur ger man näring? Sänka ner i vatten med näring, eller vattna i krukan?

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får näring på bladen eller det bli näring kvar i bladfästena?

*Kan man ge för mycket näring? Vad händer då/tecken?

*Fukt! Gillar alla orkideer hög luftfuktighet?

*Om man har en hög avsmalnande kruka där innerkrukan är 5-7cm upp från botten på innerkrukan, kan man då ha 2cm vatten i botten som får stå o ge fukt?

*Behöver man spraya dom med blomsprutan? Är det nödvändigt, bra eller bara lyx?

*Om man gör det till en vana o spraya o sen glömmer/inte orkar kommer blomman o bli väldigt ledsen?

*Hur temperatur kännsliga är orkideer? Kan jag öppna fönstret o vädra en stund mitt i vintern? Är det olika beroende på sort?

*Hur mycket sol/ljus vill de ha? Alltid mesta möjliga? Är det olika mellan sorterna?

*Kan jag ha tex en phal på soffbordet 1,5m in i lägenheten, respektive 2,5 m in, eller blir det för mörkt? Om jag provar hur märker jag om den tycker det är för mörkt o inte trivs?

*Påverkar mängden ljus tillväxt/blomning?

*Behöver man nångång klippa/ansa/gallra en orkidee? När i så fall?

  • Är orchidehuset en bra leverantör? Annars bra tips på köpställen på internet (svenska) eller i Stockholm. Finns det några ställen man ska undvika?

*Hur förstår man vad man köper på nätet? Motsvarar krukstorleken en viss storlek på växten? Kallas plantorna olika vid olika ålder/storlek?

*Hur lång tid kommer det dröja för respektive sort av de jag köpt att bli fullvuxna/ blomma?

*Hur ska jag göra med den utblommade phalen för att få den o blomma igen?

*Gäller andra råd för blomningen av de andra sortera?

*Fler tips för att få blommor snabbt igen, mycket blommor och långvarig blomning?

*Hur förökar man orkideer? Kan man ta skott? Får dom frön? Hur gör man då?

*Keikis, är det alltid ett tecken på att plantan mår dåligt?

*Om man gillar phal, vad finns det för andra sorter som påminner om dom?

*Min nyinköpta Laelia purpurata har små brunsvarta prickar på ovansidan av bladen inte ända längst ut i spetsarna, utan från typ mitten av bladen o ner mot rötterna? Är det normalt, transport/köld skada, ohyra eller något annat?

*Ohyra och sjukdomar, vanligt? Kännetecken/varningssignaler?

*Övriga tips och råd mottages tacksamt!

Nyckelord: nybörjare, hjälp, frågor

7/2 -11

Hej! En bra början kan vara att du tittar under allt prat och sen nyckelord så kan du kanske hitta tips o lösningar där, eller söka på skötselråden som finns här på sidan.

7/2 -11

Jag får säga att alla dina frågor är högst relevanta och tyder på både stort kunnande och intresse. Dock blir jag lite skrämt av dess antal. Jag går inte in här och försöker besvara dina frågor utan bara säga att du inte kan behandla alla släkten lika. Inte heller kan du vara säker på att komposten är bra var dom än är köpta. Mitt förslag är att du läser in dig på varje släktes behov. På nätet kan du enkelt söka på respektive släkte och få hur mycket information som hälst och så klart här på OP finns också allt du behöver veta. Generellt är det kanske så att man kanske skall ta ett eller ett par släkten åt gången, lära sig och se så det fungera.Men van fan du gör jo som de flesta (även jag), kastar sig ut i det och kanske lika bra det, men kan ge lite lik i lasten. Lycka till

7/2 -11

Tack för svaren så långt! svar på en fråga åt gången går lika bra!
Har försökt läsa en massa. en del av frågorna är lite dubbelkoll då jag tex läst en sak på ett ställe o en annan på ett annat ställe... Har oxå försökt hitta svar här på sidan men inte riktigt hittat svar på dem, sen finns det liknande frågor men där folk har frågat samma fråga fast om just sin sort, och då kan jag kanske inte avgöra om samma gäller för mina... Har beställt ett par böcker, men det vore ju kul om dom överlevde tills jag fått o läst dom. Dessutom tror jag att det finns mer kunskap här o att jag kan få bättre svar av er här än vad jag kan läsa mig till i en bok!

7/2 -11

Antar att jag skall plantera om phalen från ica, men behöver jag plantera om dem från orchidehuset?
*Ska jag använda fin eller grov bark, i så fall vilken till vilka?
Svårt att veta, men det är nog lite större risk att du behöver plantera om dem från ica, om krukorna är genomskinliga kan du se hur det ser ut, ser det någorlunda luftigt o inte kompakt ut e det nog ok.
*När behöver man annars plantera om orkideer? Är det skillnad mellan olika arter?
ca vartannat år, men man kan även behöva göra det tidigare el senare, man lär sig se på bitarna i komposten om de blivit nerbrutna. Även plantans storl på rotsystem å blad avgör. Det säger sig självt.
*Hur förvarar man barken den kom i slutna plastpåsar, o det bildades snabbt kondens inne i påsarna o är då rädd att det kommer börja mögla...
Är nog ingen fara för mögel. ...
*Vatning! Var 7-14 dag? Eller när de har torkat ut?
När de torkat ut lite, hemma hos mig gäller ca var 7e till 10e dag, mindre kruka, i knopp eller blom, samt varmt väder-oftare. Tvärtom-mer sällan.
*Sänka ner, ta ur innerkrukan o vattna igenom under kranen eller vattna direkt i krukan? För o nackdelar? Bestämmer man själv vad som passar

*Hur länge klarar de sig utan vatten (om man åker bort tex) 2 veckor är vanligtvis inget problem

*Vad är tecken på övervatning? Ruttna rötter,,,,

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får vatten på bladen eller det bli vatten kvar i bladfästena? ja det KAN leda till röta om vattnet står länge

*Näring! Behöver man ge näring? Varför? Vad gör näringen? ja som för andra växter kan det va bra för tillväxt å blomning men om det behövs eller inte råder delade meningar om, vissa hävdar att barken ger viss näring, men jag tillför näring under vår och sommar och trappar ner på hösten....

7/2 -11

Hur ger man näring? Sänka ner i vatten med näring, eller vattna i krukan? Blandar i vattnet du vattnar med, doseringen brukar finnas på förpackningen.

Gillar alla orkideer hög luftfuktighet? Många gillar det, men många nybörjarorkideer klarar bra av inomhusluften.

*Hur temperatur kännsliga är orkideer? Phalaenopsis tex är väldigt känsliga. Kan jag öppna fönstret o vädra en stund mitt i vintern? Skulle aldrig jag göra!!! Är det olika beroende på sort? Yes

*Påverkar mängden ljus tillväxt/blomning? JA!!!!

Behöver man nångång klippa/ansa/gallra en orkidee? När i så fall?
när den blommat över och stängeln torkar kan du ta bort den

7/2 -11

Här hittar jag ibland en del svar: http://culturesheet.org
(purpuratan ska numera vara utsplittad från Laelia och har hamnat bland Sophronitis och ditt exemplar kanske är drabbat av svamp. Lättast är att spraya med Rosenspray från Baymat men den får bara saluföras till maj tror jag det är, den får inte köpas in av butikerna efter den 31/12-10, de har inte längre registrerat produkten hos Kemikalieinspektionen, på egen begäran, den är med andra ord inte längre godkänd).

7/2 -11

Huruvida orkideer tål drag ochb vädring. Min fars brassocattleya står i ett riktigt dragit fönster, jag har en likadan som jag köpte samtidigt. Min fars står dessutom i ett nordöstfönster. Min utan drag, i sydvästfönster. Hans är tre gånger så stor som min, blommar överflödigt till jul, jag fick två missväxta blommor i år. Det enda min planta har som hans inte har är gröna blad, hans är mer genomskinliga i brist på klorofyll.

7/2 -11

Det är verkligen en skild grupp orkidéer du skaffat dig. Oled har verkligen en poäng att du inte kan behandla alla lika. Generellt så har du två grupper när det gäller ljus. Dina Phalaenopsis och din Aerangis är mindre ljuskrävande (ljust norrfönster, väst-östfönster med viss skuggning), medans Laelian, Cychnoches och Oncidium vill ha mer ljus, dock ej direkt solljus mitt på dagen. Din Laelia och din Cychnoches har tydliga viloperioder du måste ha koll på (mindre vattning och gödning när det inte är tillväxt).

Om du har fått bebisplantor i små krukor 5-8 cm så så får du vara uppmärksam för de torkar ur fort. Ungplantor mår bra av en högre luftfuktighet, och då fungerar det tyvärr inte med blomsprutan.

När det gäller odling av din Cycnoches, som är lite speciell, så kan denna text vara en bra referenspunkt (dock på engelska).

För din Laelia purpurata så kan du följa generella odlingsråd för Cattleya. Till exempel så har Nordvästra Skånes Orkidésällskap översatt AOS odlingsråd till svenska. Odlingsrådet hittar du HÄR

Ge ditt svar

Hej!

Jag vill bara höra om man ska göra något speciellt när sin orkidée fått upp en blomstängel?
(Phalenopsis)

Sist den sköt upp en stängel så ville den inte hela vägen och ruttnade..

Vill så gärna få min blomma att blomma!
Tacksam för svar och tips.

/ Nybörjare på orkidéer.

Nyckelord: phalenopsis, blomstängel, hjälp

25/11 -09

Grattis till stängeln! Jag brukar inte göra så mycket utan bara låta plantan "sköta sitt". Vet inte vad som gjorde att din stängel ruttnade förra gången, kanske köldchock tex transport i kyligt/kallt väder eller så fick den in vatten på det ställe där stängeln skjuter ut ifrån. Mitt råd: vattna försiktigt där stängeln har sitt fäste och håll tummarna!

25/11 -09

Om stängeln ruttnade så skulle du också kunna titta efter ohyra. Spraya med bekämpningmedel så att inte krypen suger näringen frpn stängeln. Jag hade samma problem och det hjälpte då att bekämpa. Så det är min rekomendation som säkerhets åtgärd.

25/11 -09

25/11 -09

tack för svaren!

monroe: jag tror jag har liknande problem som du hade.. vad använde du för bekämpningsmedel? något just speciellt för orkideer eller?

25/11 -09

Stänglarna brukar inte ruttna, snarare torka bort.
Kolla monroe85:s länk så kanske det ger svar.

26/11 -09

Jag köpte spray mot spinn (provado). En sån spray som kyler plantan om man spreyar för nära så var försiktig. och så tog jag substral insäktsåpa och sprayade mellan pladen och på rötterna. och så tog jag provado pinnar och stack ner mellan rötterna. Lycka till

Ge ditt svar
Från davide82.

Hej!

Jag har införskaffat lite orkideér som jag inte vet något om. Jag har ingen aning om vad det är för arter o.s.v...

Någon som kan hjälpa mig med artbestämning, eller i alla fall släkter... Så jag har någon aning om vad de ska ha för förutsättningar.

MVH David

Nyckelord: Hjälp, Art?, Vad är det för orkide?

6/4 -09

Från davide82.

art nr 2

6/4 -09

Från davide82.

art nr 3

6/4 -09

Från davide82.

art 4

6/4 -09

Från davide82.

art 5 och 6

6/4 -09

Nr 1 är iallafall en Paphiopedilum det är nog nr 4 också (med tanke på rötterna) Nr 5 någon slags Cattleya, nr 6 ev. en Epidendrum?
Nr 2 har Phalaenopsisrötter och på nr 3 kan vi inte (det här var ju skoj!)
Var har du varit och hittat alla dessa främlingar?

6/4 -09

Tack för snabbt svar! det kan nog stämma då han sa att någon av dem skulle vara venusskor

Bytte till mig dem på ett forum för pilgiftsgrodor. www.pilgift.se
MVH David

6/4 -09

Skulle tro att #3 är en Masdevallia.

6/4 -09

Jag gissar på ...
Nr. 1 Paphiopedilum
Nr. 2 Phalaenopsis
Nr. 3 Masdevallia
Nr. 4 Paphiopedilum
Nr. 5 Dendrobium(ev.Cattleyahybrid)
Nr. 6 Epidendrum

6/4 -09

OK. Tackar!

Men efter en snabb skummning av dessa så ser det inte ut som om de passar så bra in i mitt terrarium där de var tänkta.
temp. natt = 21 grader
temp. dag = 27 grader
luftfuktighet = 60 - 90 %
Ljus = medel? (2 st dulux på 36watt) på 15-40 cm avstånd.

bottensubstratet består av lekakulor underst, därefter barkkompost och slutligen växer det lite olika mossor. (ganska fuktigt).

Vad tror ni? kan jag testa någon av dessa i terrariumet?

6/4 -09

5 och 6 kan vara Dendrobium

6/4 -09

Jag tror nog kanske som "Alf F" att 5:an kan vara dendrobium, när jag tittar lite närmare på bladen ......

6/4 -09

Har de inte redan bott i ett varm terrarium om du fick tag på dem från ett reptil forum? De ser ju ut att ha trivts där i alla fall, så varför inte prova att sätta in dem i ditt? Du märker nog rätt snabbt om de inte trivs...

6/4 -09

JO, Jag har testat det nu... alla förutom nr 4 och 5. De rymdes inte så de får för tillfället bo på fönsterbänken. Tack för all hjälp!

Ge ditt svar

28/8 -08

Vanilla help

Hej

Har en Vanilj orkide, Vanilla planifolia, som vuixt enormt bra i flera år.
Har en forts på roten som haft 2 st stammar som vuxit 2,5 resp drygt 3 meter, nu kände jag att de var dax för större kruka till denna.

Efter flytt till ny kruka "dog" 5cm mellan roten och stammen och sakta börjar mina 2 stammar torka ut.

Panik och jag har försökt ställa "grenar" i vatten för att få rötter och även i blöt jord men de har inte hänt nånting alls.

3 meters stammen har torkat bort och 2 meters stammen ser väldigt trött och törstig ut.
Så har nån tips om hur jag ska kunna rädda nåt från plantan eller få den bit som är kvar att få ny rot??

Så de är kris och ont om tid, tack på förhand )

Nyckelord: hjälp

stef Säger bara Spaghnum/ vitmossa, sätt det som är trött och skrynkligt i spaghnum, håll den fuktig hela tiden, duscha också så ska du se att det nog går bra! Vitmossan har ju en fantastisk läkande och välgörande inverkan, den kan räddalivet och gynna rotbildning på det mesta! Lycka till!

29/8 -08

Tack ska försöka hitta sånt, antar att de inte är vänligatse tillbehöret i blomster affärer.

29/8 -08

Finns torkade block på Buketten, Blomsterlandet m.fl.

24/2 -09

Åkte i V-sås och köpte 2 nya istället då även vitmossan gick bet på att få ut nya rätter, har bara 2 små stänger på 7-8 cm styck kvar av min en gång så potenta blomma.

Nåja nu blir de lättare med nästa när man lärt sig lite mer

Ge ditt svar