Skriv början av artikeln om Växtförhållanden

Nyckelord: Växtförhållanden

Inlägg med Växtförhållanden som nyckelord.

12/11 -13

KNUT

Hej, hoppas ingen tar illa upp om jag gör lite reklam, men jag vill berätta om ett KickStarter-projekt jag sponsrade förra året och som nyligen levererades.
Det är en liten, två tändsticksaskar stor, modul som man kan koppla in olika sensorer till och som kopplar upp sig mot det trådlösa nätverket och levererar läckra grafer över förhållandena i tex ett nanovivarium direkt till telefonen
Låter kanske inte så sexigt men riktigt coolt att kunna sitta hemma hos sin särbo & se hur varmt det är eller har varit i skåpet i andra änden av stan.
Kolla in den på http://www.amperic.com

Nyckelord: Växtförhållanden

12/11 -13

Oh, låter ju superläckert! Det ska jag visa för min lille fästman så att han får lite inspiration till att hjälpa mig koppla ihop saker i den framtida lägenheten!

Ge ditt svar

Hej allihop,
Är det någon som vet varför svenska vilda orkidéer bäst trivs på kalkhaltig jord (som Gotland, Öland) medan andra orkidéer, phalaenopsis etc., helst vill ha det så kalkfattigt som möjligt.

/Jessika

Nyckelord: vilda orkidéer, svenska orkidéer, kalkhalt i jord, biotoper, växtförhållanden

20/5 -07

Mycket beror på att många tropiska orkidéer bor i träden och där finns inget kalk.

20/5 -07

Jo, så mycket har jag förstått, men paphiopedilum vill inte heller ha kalk och de är terrestra.
Vad är det för skillnad mellan en paph och en t ex dactylorhiza?

20/5 -07

De olika arterna har nog långsamt specialiserats till vissa miljöer som då blir de optimala växtplatserna. Många paphiopedilum tycker om och behöver kalk, men andra vill inte gärna ha det, t.ex. delenatii. Men visst är det intressant att de flesta vilda svenska arterna vill ha det kalkrikt! Man kan dock hitta Jungfru Marie nycklar, nattviol, myggblomster, spindelblomster, knärot och korallrot på icke kalkrika marker, sägs det i Bo Nyléns och Lennart Utgrens bok "Vilda orkidéer". Så även om man inte bor nära kalkområdena så finns det ändå chans att få se någon vild orkidé

21/5 -07

Jag skickade en fråga till jourhavande biolog vid naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som vidarebefordrade frågan till en fanerogambotanist specialiserad på just orkidéer om varför koncentrationen är så stor på just kalkrika marker. Postar svaret när jag får det.
Jag har den uppdaterade boken Vilda orkidéer av Nylén och Utgren men förutom att man kan läsa sig t ill att det finns orkidéer över i stort sett hela landet så framgår inte varför de föredrar kalkrik jord. Och som den orkidémänniska man är så blir man ju nyfiken.
Jag har också en liten intressant skrift utgiven av Gotlands botaniska förening om just Gotlands orkidéer.

22/5 -07

Vad spännande, Jessika! En fanerogambotanist....är nog precis vad gåtan behöver (själv får jag allt slå upp i en ordbok vad slags växter fanerogamer är, för jag satsar en slant på att det inte rör sig om gamar som ger sig på faner ) Tycker det är jättekul när någon vill följa sin vetlusta så långt det bara går, och jag håller tummarna för att du får ett riktigt förklarande svar och att vi får ta del av det! Heja på!

22/5 -07

Aha! Fanerogam betyder visst att det är lätt att se hur växten fortplantar sig ("öppet bröllop"). Tänk vad man får lära sig här!

Kan det vara så enkelt att kalken är hydroskopisk,tar till sig och kan dela med sig av
sitt överflöd till orkideerna.Undrar bletilla.

3/7 -07

Ni som undrar så har jag fortfarande inte hört något. Skickade ett mejl till och fick ett aningen snipigt svar om att botanikerna är ute och samlar växter och förmodligen inte har tid just nu med allmänhetens frågor. Gör ett nytt försök lite senare.

3/7 -07

Jag svarade på din fråga på SOS-forum. Rätade det ut några frågetecken?

Ge ditt svar