Skriv början av artikeln om Terrarium-värme

Nyckelord: Terrarium-värme

Inlägg med Terrarium-värme som nyckelord.

Hur tusan får man upp värmen i ett "högt" skåp om det inte fungerar med värmeslingor eller mattor och farligt med lampa ? Någon som kan råda ?
Jag har svårt att få upp värmen högre än 23 i det ena och 21 i det andra men vill ha varmare i det ena där jag har "noppsisarna" och där är det vanligtvis 21-23 grader.
Goda råd mottages tacksamt !
Monika

Nyckelord: Terrarium-värme

2/2 -09

Em mycke bra fråga, Monika
Jag kommer att suga åt mig de svar du som du får på frågan

2/2 -09

Det fungerar bra att dels få upp värmen med slinga eller matta ....... för att leda värmen åt rätt håll, så är det bra om man kan lägga en frigolitskiva under skåpet (ca 30 mm). Men även för att inte få in kyla underifrån.
Är det värmeslinga du lägger, så gröper du ut i frigolitet med en kniv där du skall lägga slingan ... så den livar med frigolitytan !
Och för att inte riskera att glaset spricker och även spara in 50% på energin, så kopplar men kontakten till en vanlig timer som får gå på varannan timme. Sedan lägger man en bädd med tvättat sand/grus (30-50 mm ) på botten som då alstrar upp värmen och håller värmen bra under timmen som inte strömmen är på.
En annan fördel är att det aldrig blir så varmt, så att man kan ha vissa växter placerade på botten om man vill .... i annat fall om du har en heltäckande tex matta, så kan du knappt pga av värmen lägga handen över glaset.
PS. Men det är viktigt att du har något isolerande material i botten under värmeskällan, för annars värmer du samtigt också upp golvet/bordet den står på ... och du förlorar kanske 50% av energin av det som skall in i skåpet

Monika: Varför skulle det vara farligt med lampa?

Jag har nu testat värmematta i 2 dagar i mitt tarrarium som är 56 högt jag får upp en toppvärme på runt 24.6 och tempen pendlar mellan det och ner till 23.7 På natten när jag slår av så sjunker tempen till 17-18 grader.

2/2 -09

"Sway307" För att få en rättvis bild av detta ... så bör du skriva hela måttet på skåpet och bottenglasets tjocklek .....mattans storlek/wattefekt ..... övriga värmeskällor till skåpet och temperaturen i rummet under dag och natt ?

2/2 -09

Monika, jag har precis klurat på samma sak i ca 1 vecka... min värmematta (testat med både 20w och 42w med frigolit under) klarar inte heller att värma mitt höga skåp (75×80×40 cm, glas ca 4-5 mm). Jag provar nu med en terrarie värmelampa av keramik (60W) och satte den så långt ifrån orkideerna som möjligt inne i skåpet med en fläkt som blåser direkt på den för att sprida värmen jämnare. Jag håller 28,5 grader på dagen (mäter både längst upp i skåpet och nere på botten) då rummet ligger på 21-22, och då värmelampan stängs av med lysröret på natten går temperaturen ner till nästan samma som rummet (kanske en grad varmare) - i mitt fall 15-17 grader. Det har tagit ca 2-3 timmar för temperaturen att komma upp igen på morgonen men annars har det varit en stabil värme. Vet inte hur farligt det är, men så länge du inte har kondens droppandes inne i skåpet kan det väl inte vara så farligt? (Ewert och jag snackade lite om det i tråden nedan) Jag har två fläktar och litet ventilationsspringa så jag ser ingen kondens inne ännu i alla fall trots att RH ligger runt 75-85%. Jag har inget regnsystem utan vattnar manuellt. Funkar hittills över förväntan. Du kan se min lösning i denna tråden.

2/2 -09

Det gäller att utnyttja hela bottendelen med en tillräkligt stor matta eller slinga så den täcker hela ytan. Ju större matta, desto mer wattantal ...... som då ger mer värme.
Men ändå får man se det som stödvärme, för skall man ha ett värmeskåp som är högt med en liten bottenyta (liten matta) ..... så behövs andra värmeskällor också !

24/3 -09

jag hade vatten i botten av mitt akvarium o sedan en värmestav på högsta värme sedan leca kulor ,belysning ovanfrån och fläkt detta funkade bra men man måste se till vattennivån hela tiden,annars så ligger staven o bränner sönder

24/3 -09

Jag har haft samma funderingar spec eftersom jag har mina skåp i växthus där temperaturen sjunker till c.a 2-3 grader under vintern. Mina skåp är isolerade med frigolit som jag tar bort när solen tittar in, men för att klara kall dipparna så har jag värmeslingor från Conrad Elektronik som jag styr med en vanlig golvvärme elektronikenhet från samma lev. Den har två sensorer, en som reglerar temperaturen i luft i skåpen, och en som placeras mkt nära slingorna så att man inte får överhettning. Allt är placerat i ett tjockt laget leca som jag håller fuktigt, men det får inte bli för varmt. Mina slingor är på 300 W i varje skåp, max temp på slingtempgivaren ställer jag in på 30 C, och luft tempen beroende på vad jag har i skåpen. Om du har skåpen inomhus klara du dig säkert med betydligt lägre watt tal.

Ge ditt svar