Skriv början av artikeln om Spagnum el inte

Nyckelord: Spagnum el inte

Inlägg med Spagnum el inte som nyckelord.

Är detta spagnum? Dum fråga kanske, men denna mossan stack ut så mycket i skogen när jag plocka svamp.. Måste bara fota och fråga experterna..:-D

Nyckelord: Spagnum el inte

6/10 -15

Oj vilken fin mossa, VILL HA !

6/10 -15

Japp Sphagnum det är

6/10 -15

Wiihooo! Då får jag åka tillbaka och plocka, den var så tjock och fin..

6/10 -15

Ta gärna en sax med dig och klipp mossan ungefär som man klipper ett får. Det är de översta 5 - 7 centimeterna som är bäst.

6/10 -15

+ 7/10 -15

Vitmossa från bäst till sämst. Från Lassse.

Visst är det Sphagnum men tyvärr inte så bra sort då den är för fintrådig.

På bilden här intill syns tre olika typer där de två till vänster är av god kvalitet medan den högra är mindre användbar då den blir för tät i krukan och dessutom har sämre hållbarhet.

6/10 -15

Kanon, då vet jag hur den ska se ut om jag ger mig dit, var många sådana tussar/områden. Samtidigt så behöver jag den inte nu.. Hur förvarar man mossan? Förbereder man den på något sätt?

6/10 -15

Motvalls Gubbe: Hihi "ungefär som man klipper ett får"... Lika så bra att jag fortsätter att köpa FÄRDIGKLIPPT sphagnum, den saken är klar !!

6/10 -15

Jagc håller med dig Xara, trodde det bara var till att plocka.. Kul att lära sig nya saker..:-)

6/10 -15

Efter lite utrensande av löv och kvistar är det klart. Jag har min Sphagnum fuktig i papperspåse, i kylskåpet. Hur enkelt som helst.

6/10 -15

Sphagnum subg. Sphagnum. Från Dirfa. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Jag tog en bild i söndags som kanske kan hjälpa. Det verkar främst vara vitmossa i undersläktet Sphagnum (Sphagnum subg. Sphagnum) som passar som orkidésubstrat. De känns igen på att de har "köttigare grenar" än annan vitmossa. Jag hoppas det syns någorlunda på bilden, ni kan ju jämföra storleken med tallbarret. Arter i undersläktet Sphagnum är sumpvitmossa (S. palustre), mellanvitmossa (S. affine), praktvitmossa (S. magellanicum), krattvitmossa (S. centrale) och sotvitmossa (S. papillosum). Bara att googla... Sumpvitmossa (S. palustre), även kallad skogsvitmossa, tror jag är den svenska art som används mest som orkidésubstrat pga att den är stor och har grov struktur. Sumpvitmossa hittas INTE ute på öppna myrar, utan snarare i sumpskog. Den är grön men kan bli brun eller gulaktig om den får mycket solljus. Efter en del letande lyckades jag hitta den i ganska öppen blandskog längs en bäck. Alltså på mark som är hyfsat torr stora delar av året, men som svämmas över på våren. S. paluste är vanligare i södra Sverige än här i Västerbotten, därav mitt enträgna letande. Och jag är en mossälskande biolog, därav den mycket nördiga infallsvinkeln...

7/10 -15

Jamen, tänk er att ni klipper luggen av en ryamatta då.

7/10 -15

Fler bilder på bra vitmossa. Som sagt växer den i sumpskog och inte på öppna myrar, det kan ta lite tid att hitta rätt men det är ofta värt besväret.

7/10 -15

Där denna växte som jag hittade var det sumpigt, blandskog men nog mest barrträd runt omkring. Jag får leta efter bra kvalitet nästa gång jag ska leta efter trattisar. Inte en trattkantareller i sikte, men däremot kantarell, taggsvamp, sopp och svart trumpetsvamp hittades. Men inte mycket!

Ge ditt svar