Skriv början av artikeln om Skadade

Nyckelord: Skadade

Inlägg med Skadade som nyckelord.

Igår var jag och köpte en Paphiopedilum som jag har monterat på en sten med spagnummossa. När jag tog ur växten ur krukan va rötterna bruna och svampiga, antar den har stått för blött. Hur ska jag göra för att den ska återhämta sig på bästa sätt? Ska jag hålla den lite torrare ett tag, kanske bara duscha den lite då och då istället för att vattna igenom den tills rötterna hämtat sig? Är lite rädd at den inte kommer klara sig. Den har en knopp

Nyckelord: Skadade, Paphiopedilum, rötter

30/9 -09

Paphiopedilum har beiga till bruna rötter men det vet du säkert förut.

30/9 -09

Ops, nej det visste jag faktiskt inte . Då kanske det inte är så farligt som jag trodde då. Tack för upplysningen!

1/10 -09

Den kommer INTE trivas med att ha rötterna i fria luften så som på bilden. Paphiopedilum älskar fukt och behöver ha rötterna i substrat, de har inga luftrötter... Din Masdevallia gillar oxå mycket fukt, så den behöver nog vattnas väldigt ofta om den ska sitta som den gör nu.

1/10 -09

Cochlopetalum Papharna är litophyter i naturen, så jag tror det kan fungera. Men då måste nog rötterna vara helt täckta av mossa. Jag skulle dessutom dragit ner en del mossa mot fatet, så kan man vattna genom att hälla vatten i fattet, som mossan får suga upp. Spännande expriment.

1/10 -09

Mycket estetiskt tilltalande! Jag skulle fortsätta testet, modifierat enligt Floras goda råd. Trivs den blir det sannerligen ett blickfång

3/10 -09

Läste att dom var litophyter så jag tänkte att den skulle trivas på en sten , men ok mer mossa alltså, ska fixa. Mossan håller ju fukten väldigt bra så jag tror det kan funka. Hade lite köttötande växter på ett likadant fat förut men mossa började mögla när den stod i vatten hela tiden så jag är lite skeptisk till att vattna underifrån med den här vittmossan. Hade mycket köttätande växter förut men dom stod i levande mossa och det möglar inte lika lätt, men den vitmossan som vi har här i sverige är väl fridlyst om jag inte är felinformerad och är därför förbjuden att ta med sig hem? Men jag duschar den lite varje dag och ska se till att hålla mossan "lagom" fuktig. Till masdevallian också. Har precis börjat med det här så alla tips är välkomna.

3/10 -09

Om du låter mossan torka upp kommer du ej att få mögel, du bör inte ha konstant vatten på fatet utan vattna lite grann och låta mossan transportera upp vattnet till rötterna, låt sedan mossan torka upp och vattna först då igen. Beroende på temp och luftcirkulation kan det ta olika lång tid men det tacksamma med mossan är att det syns så väl när den torkat.
Lycka till med ditt intressanta expriment (man blir lite sugen att prova själv )

3/10 -09

Ja det är klart, där har du ju en poäng:-). Kan försöka tråkla till lite ståltråd runt stenen och få ner mossan till fatet, kanske kan stimulera rotväxten att söka sig ner över stenen efter vatten också eftersom den kommer torka nere sist, så att den sätter sig stadigare.

3/10 -09

Vimossan fridlyst?? Har hur mycket som helst på mitt skifte... Kanske lite varierande kvalité men ändå...

4/10 -09

Vitmossa är inte fridlyst. Markägarens tillstånd kan dock vara bra att ha för egen liten plock, och tillstånd från kommunen behövs för kommersiell skörd av vitmossa. (Observera dock skillnaden på vitmossa [Sphagnum] och vitlav/renlav.)

5/10 -09

Ok, då hade jag visst fel information. Men det va ju bara goda nyheter .

14/10 -09

Nu har jag satt dit lite mer mossa och det blev väldigt bra. Knoppen har börjat växa nu också:-), tror den stannade lite i växten på grund av omplanteringen. Ska bli intressant att se hur blomman ser ut!

15/10 -09

Det bidde en rejäl mosshög, nu får vi hoppas den trivs bättre

Ge ditt svar