Skriv början av artikeln om Roscoea auriculata

Nyckelord: Roscoea auriculata

Inlägg med Roscoea auriculata som nyckelord.

...usch ja, jag vet att jag var ute lite för tidigt, men jag kunde bara inte låta bli...

Omplanterade i veckan:
Två av mina Dendrobium phalaenopsis - den blå och den vinröda. Den blå var kanske ok, för hade fått rätt fint nytt skott (dock utan nya rötter) medan den vinrödas nya skott var minst sagt pluttigt... nåväl.

Av bara farten vart också de två fina småplantorna av vita Dendrobium nobile samplanterade och den ena stambiten med keikies hamnade i egen kruka. Komposten vart ca hälften köpe-barkkompost, drygt 1/4 vitmossa och knappt 1/4 vermiculite, måste bara testa den blandningen!

Till min stora förvåning och glädje upptäckte jag ett styck ljusgul blomma på min Roscoea auriculata, som förvisso inte är en orkidé men dock platsar i deras sammanhang! Blomning inföll alltså ca 1½ månad efter inköp och plantering. Den skulle ha blivit vit, men detta ljust svavliga var inte så illa det heller! Nu håller jag bara tummarna för att den starkt växande blå ska börja blomma också, o att den blå som verkar mkt svag ska komma igång...

Vandan har iaf inte blivit sämre, men de knölar vid stambasen som jag hoppas är nya rötter verkar inte röra på sig alls... håller dock tummarna

Nyckelord: Dendrobium, Roscoea auriculata, omplantering

Jag tänkte med börja med lite omplanteringar nu. Skönt när man kan vara ute o plantera om.

6/5 -06

Vad köper ni för kompost? Här i Motala finns det bara små påsar, 4 liter tror jag det är. Det förslår inte så långt när man ska plantera om.

7/5 -06

När ska man egentligen plantera om? Jag har i dagarna planterat om mina två Cymbidium, som aldrig tidigare varit omplanterade, trots att jag haft dem i många år. Jag planterade även om några Phal. trots att ett par av dem blommade, men krukorna var så ostadiga att jag tog chansen. Fast jag är ju lite osäker på om jag gjort rätt, kanske störde jag rötterna för mycket? Den ena Cymb. hade en så stor och hård rotklump att det knappt gick att pilla bort den gamla komposten utan att förstöra flera levande rötter. Till råga på eländet råkade jag bryta av ett av de små, nya skotten!

Plopp!

Det är en bra tid att plantera om nu när växten är i tillväxt. Ibland om rotklumpen är hård och mycket rötter på så kan du alltid lyfta över den i en större kruka och fylla på material runt om. Har hört att cymbidium gillar brunnen kogödsel i botten på krukan.

7/5 -06

Hej Ninalina
Tyvärr hade jag ingen större kruka så den fick flytta tillbaka i samma kruka och så skakade jag bara ner så mycket bark jag kunde. Men jag kanske skulle skaffa en större kruka och så testa lite kogödsel i botten!

plopp va försiktig med gödseln, lätt att rötterna kan börja brännas

plopp va försiktig med gödseln, lätt att rötterna kan börja brännas

7/5 -06

Jag tycker att det skulle vara jättespännande om du skulle testa kogödsel!

http://www.vision.net.au/~nicvdb/index.h...
Efter att ha läst allt på den här sidan tycker jag att det verkar som ett mirakelmedium för alla orkidéer, inte minst Cymbidium. Men han föreslår att man ska ha pinfärsk mocka.

7/5 -06

De orkisr jag känner vill alla ha små krukor, (så även min stora palm). Då komposten börjar bli soggig och nya rötter har så smått börja växa ut är det dax för omplantering, har jag lärt mig. Jag gillar nog lite större krukor så man inte behöver vattna så ofta.

7/5 -06

Tycker det är svårt med omplantering... Nu har jag äntligen fått in i huvet att man ska vattna innan man planterar om - o absolut inte direkt efter, eftersom det kan gå röta i rötterna som ev blivit skadade under hanteringen...
...och i början, när jag just upptäckt vitmossa, använde jag nästan bara det - men utan att sönderdela den alls först, vilket gjorde att det blev jättevackert - men på tok för luftigt, torkade på nolltid! ...nu tror jag äntligen jag fått lite mer snits på blandningarna...
...sen är jag lite stygg - använder oftast en hel del av den gamla komposten (iaf de mer hela barkbitarna) för att skona budgeten en aning. Vet att det nog är dumt om svampsporer o annat oknytt följer med!
Idag fick jag dessutom lite extra ångest - angående den blå dendrobiumen jag planterade om för någar dar sen - det var inte alls bara keikis den hade - utan en alldeles sprillans ny blomstängel! vilket ju är härligt, men hoppas bara den inte vart förnärmad när jag störde den med omplantering mitt när den vill börja blomma...
Väl brunnen kogödsel har jag testat, till mina jordlevande sorter! Läste att de ville ha mkt näring, så det fick det! Men en riktig komocka tycker jag låter lite vådligt...

Jag måste bara lägga in en liten rättning här.
Komockor innehåller inte alls mycket näring, de har dock en väldigt fin blandning av bakterier och svamp som tillförs till komposten, denna flora hjälper till att binda ämnen och stödja växten.

7/5 -06

Angående länken ovan (http://www.vision.net.au/~nicvdb/index.htm) så handlar den inte om kogödsel utan hästdito. Hästskit är... tja... porösare eller mer klumpformigt eller hur man nu ska beskriva det. Hur som helst blir den betydligt luftigare än koskit som mest är en smetig massa. Jag har själv i år offrat två cymbidier på vetenskapens altare och planterat dem i hästskit för att testa om det är så bra som det sägs på sidan ovan. Gissa om de i stallet trodde man var tokig när man kom och bad om en kasse skit
Men det är väl det pris man får betala när man är orkidémissbrukare

7/5 -06

hej magev967
Nej, jag skulle inte göra om det, om jag inte hade en jättestor trädgård med fler hektar meter.

8/5 -06

Jag tror jag ska testa! Ena Cymbidien i vanlig orkidékompost och den andra i kompost + hästskit och så får vi se i slutet på sommaren vad som har hänt. Det kunde väl vara kul?

Ge din åsikt