Skriv början av artikeln om Planteringsmaterial

Nyckelord: Planteringsmaterial

Inlägg med Planteringsmaterial som nyckelord.

20/8 -16

20/8: Stenåldern

Att med regn system vattna monterade och de i krukor lagom mycket/lite är en svår konst. Ett par stycken i kruka har helt klart fått för mycket vatten så nu testar jag annat planteringsmaterial, småsten. En annan här på OP testar samma och än så länge med bra resultat.

Nyckelord: Planteringsmaterial

20/8 -16

Jag kör småsten till mina Cymbidium. Då kan jag vattna på ordentligt med gott samvete... Min sinense är på g att börja blomma så det verkar ju onekligen fungera bra! Det kanske inte har något att göra med regnsystem i skåp, men jag måste ju ändå få dela min glädje...

20/8 -16

Kul och uppmuntrande få höra. Man är ju alltid lite osäker när man tar till nya odlingsmetoder

20/8 -16

Javisst. Om jag ska vara mer specifik så är det pimpsten jag använder, mest pga att det var det mest dränerande materialet jag hade hemma. Lassse, som jag köpte plantan av, odlade den i "diverse småsten från skogen", och det fungerade ju tydligen också bra. Det är nog egentligen att föredra, för pimpstenen flyter ju iväg när man vattnar, hehe. Jag håller den på plats med ett lager vitmossa överst i krukan.

20/8 -16

Engelsk sjösten 2-3mm i liten lerkruka till en Laelia sincorana, vilken verkar trivas med det.

20/8 -16

Har du i sten? 2-3 mm, hur tänker du nu?

20/8 -16

Säljs i den fraktionen och kornen är välrundade, sålunda har den god förmåga att hålla kvar fukt, handelsnamn Eng sjösten men korrekt vetenskaplig beteckning är fingrus och inte sten som enligt SS-EN ISO 14688-1 är 63-200mm, äldre definitioner anger sten som 20-200mm, men 20-63mm benämns i ISO normen som grovgrus numera!

20/8 -16

Dagens blunder helt knasigt men jag läste att du har satt den i 2-3 mm stenar, alltså djupt

20/8 -16

I övrigt är du rätt jobbig med ditt ISO hitt och ditt. På Svenska heter det lagom stora runda

20/8 -16

Jobbar vidare; inspiration från dess ursprungliga miljö som är litofytisk (eller epifytisk) i torra bergsområden med sandsten
http://www.orchidspecies.com/laeliasinco...

20/8 -16

Vilket slag av orkideer kan det vara värt att odla i engelsk sjösten? Intressant material och inte alls dyrt. Jag blir nyfiken på att pröva.

20/8 -16

Bör väl vara litofyter men oftast sitter ju dessa på klippan/stenen och inte i grus, men det är bara att testa om det inte är allt för dyrbara plantor. Det finns en grupp småvuxna Laeila som kallas sten-Laelia som du kan studera närmare om någon skulle passa de temperaturer du kan erbjuda. På engelska sökes Rupicolous Laelia, finns även hydrider, många av dem får enbart dagg som beroende på årstid är kraftig eller mindre men alltid väldigt fattig på näringsämnen, därför rekommenderar många odlare mycket låga salthalter i vattnet man använder.

21/8 -16

Tack dick! Jag ska kolla upp detta mera noggrant.

21/8 -16

Detta med stenar är inte helt enkelt jag har rätt hög luftfuktighet så då har jag vald lite större sedan tror jag rötter bitar sig fast lättare på icke helt runda och släta

21/8 -16

Sten varierar i sammansättning, använd bara kalksten/marmor som substrat/att växa på om det anges från naturliga växtplatsen, med lite letande på nätet/i böcker brukar man kunna finna dessa uppgifter. Se även upp med stenar som glittrar i gult/luktar svagt svavel, då dessa troligen innehåller sulfidmineral, vilket ingen orkidé tycker om (vad jag känner till).

21/8 -16

Jag använder ISO- EN 14699-4 som i dagligt tal kallas akvariegrus och de skall vara helt kemineutrala

21/8 -16

Ole har du dina Sophronitis i enbart sten eller hur har du gjort?

21/8 -16

Nu har Ole drabbats av virus

21/8 -16

Japp nu har jag satt några Soph i grus och har precis kollat och nu verkar de lika "torra" som de monterade och alltså kan vattningfrekvensen vara den samma och precis det jag vill uppnå. Den har jag ändrar nu och följer upp i morgon. Har satt in en kruka med bara grus så jag kan ta ut och kolla.

21/8 -16

Har du Inga nyheter att komma med Dick? . Vem i hela friden skulle komma på att kolla utom du?

21/8 -16

Men hur som Open system är väl va vi strävar efter

21/8 -16

Och därmed virusattacker
Blå prickiga vandahybriden har slagit ut och Stanhopea occulata knoppar är nästan lika långt komna, ännu inga svar från de andra handlarna, det var dagens eko

21/8 -16

Foto tack din Vanda-l

21/8 -16

Jag finner inte ord, ni är för roliga. Jag håller med oled foto vill vi se, Dick!
/Mvh, I

22/8 -16

Vi som har en tendens att vattna orkideerna på fönsterbänken för mkt - skulle det kunna kompenseras av att blanda in sten i barken?

22/8 -16

Skulle väl inte vara ett hindar att blanda i stenar, men annars tex frigolit

22/8 -16

Spjuttan... jag har borrat håll på sidorna av krukor... rätt många håll bli det då det är ca 5 cm mellan hållen och i 2 eller 3 rader. Och mina plantor älskar detta... visst kan det bli mycket vatten, men det torkar ut mycket snabbt... det bli luftigt liksom...

I mindre krukor med 6 mm borr i de större med 8 mm.

28/8 -16

Nu är alla Soph och cutbertsonii som inte är monterade satta i stenar. Nu bara att hoppas att det fungerar

Ge din åsikt