Råd / Släkten, arter och hybrider / Phalaenopsis /

Skriv början av artikeln om Phalaenopsis lueddemanniana

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

Inlägg med Phalaenopsis lueddemanniana som nyckelord.

Antal: Slutsåld. Pris: 150 kr per styck. Frakt: 95 kr per paket.

Säljer av några orkidéer som aldrig blommat hemma hos mig, för att göra plats för lite nytt. Jag tror helt enkelt inte att jag kan ge dem rätt förutsättningar - men de är blomstora. Jag vet att pulchra exempelvis blommat innan då den kom med stängel och keikis (som bägge är avklippta sedan länge).

OBS! Läs hela beskrivningen innan du köper! Ställ gärna frågor innan köp om sådana finns.

Det är 3 orkidéer:
1. Phal. lueddemanniana (högst till vänster)
2. Phal. ambionensis (högst till höger)
3. Phal pulchra (längst ner till vänster)

Mittenbilden till vänster visar en gammal dehydreringsskada på de 2 äldsta bladen på lueddemanniana.

De 2 smalare bilderna till höger visar mekanisk skada på ett par blad på pulchra som uppstått av låg luftfuktighet när de nya (späda) bladen fastnat i bladrosetten på väg upp och fått som "rivmärken".

Orkidéerna skickas spårbart med PostNord "Skicka Direkt", så jag behöver utöver namn & adress även e-postadress och mobiltelefonnummer för avisering.

De kommer att skickas bar-rotade utan kruka och noggrannt sköljda då jag har dessa här hemma:
Info-video på YouTube

De är harmlösa och äter bara nedbrutet organiskt material och håller sig oftast i krukorna. Dock kan jag inte lova att orkidéerna är helt fria från fripassagerare även om jag kommer att göra mitt bästa.

Ytterligare info för de som vill:
Phalaenopsis lueddemanniana är köpt hos Orchideen Lucke 2012-09-22
Phalaenopsis ambionensis är köpt av Tommy här på OrkidéPrat 2012-07-12.
Phalaenopsis pulchra är köpt av Lassse här på OrkidéPrat, dock har jag missat att skriva ner datum på köpet.

Nyckelord: Phalaenopsis ambionensis, Phalaenopsis pulchra, Phalaenopsis lueddemanniana

18/4 -19

hwang köpte 1 styck.

19/4 -19

Grattis ett bra köp

Köp, diskutera och läs villkor
Från Henrik.L.A.

Premiär hos mig! en keiki som jag fick av en vän för två år sedan ungefär

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

Ge din åsikt
Phalaenopsis lueddemanniana. Från PeterA.

Det här blir nog första blomman som inleder blomningen i år. Tycker verkligen om knopparna, lite polkagris.

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

19/2 -17

Mycket spännande

Prata om bilden

Hej, söker en Phalaenopsis lueddemanniana, den får gärna vara mörk.

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

Diskutera eller uppfyll önskningen

Nu har jag haft min lueddemanniana i snart fyra år och det börjar kännas tröstlöst. Till en början var det två men den ena har så sakta tynat bort helt och nu är bara en kvar. Första två åren var nog en neråtspiral mest hela tiden. Men efter att den fick flytta in i ett tält av en maxi-fruktpåse så går det bättre, lite nya rötter har växt ner i krukan och nya blad har kommit. Men annars är den lika liten och stänglar och blommor lyser med sin frånvaro. Vad göra? Kan det vara för ljust i mitt söderfönster? Ställa mörkare? kallare? Omplacering?

Inser att bilden inte var tagen i så bra vinkel men den låg på datorn så...

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

13/4 -12

Jag hade nog testat att ställa den lite mörkare. Bladen ser väldigt ljusa ut. Fast vissa Phalor vägrar oavsett vad man mutar de med, medans andra blommar vad man än hittar på med dem. Lite irriterande ibland.

13/4 -12

Ge inte upp, jag har ett par Phal. bellina som uppförde sig precis som din lueddemanniana,
men efter flera år, och omplantering i sphagnum började de plötsligt växa och blomma.
Nu växer de bra, och blommar regelbundet under sommaren, jag har dem hängande bland
mina Cattleyor, så de har inte större luftfuktighet än mina andra orkidèer.
Det gäller bara att inte låta komposten torka ut för mycket, alltid lite fuktigt är bäst.

13/4 -12

Jag surfade runt lite för att kolla skötselkraven på P. lueddemanniana och det jag hittills lyckats utröna är att de vill ha lite jämnare temperaturer (inte säker på detta) och även mer ljus än vanliga nopsisar. De har ljusare blad än övriga också, så färgen på bladen är nog helt okej skulle jag tro. Jag frågar på ett annat forum också och återkommer med svar.

Inte ge upp än med andra ord! Finns det liv så finns det hopp och allt det där.

13/4 -12

Jag postade just frågan angående din lueddemanniana. Är det okej om jag använder din bild där också? Tänkte att det kan hjälpa de övriga medlemmarna att se vad som kan tänkas fattas plantan.

13/4 -12

Jag har fått ett svar från en kunnig medlem på forumet och citerar (hoppas det går bra att det är på engelska):

"Here's what Orchidwiz has to say on the matter: "P.lueddemanniana blooms sporadically for no apparent reason and bloom initiators are unknown. It grows in the uniformly warm Singapore climate but seldom flowers, perhaps indicating that blooms are triggered by increased diurnal range, lower temperatures, or a sudden daytime temperature drop."

Then it says "see the discussion on under P.viridis" (Phal from same region), so I looked it up as well : "/.../The following technique is effective for them [them= other genera from the region that bloom erratically] and may work for Phal viridis when flowering is a problem. The plants are subjected to a sudden daytime cooling of about 5-6°C, such as the temperature drop associated with a cool summer shower or with misting in a warm greenhouse. /.../ There is no assurance that this method will initiate flowering, but experimenting with it will not harm the plant." "

14/4 -12

Det går bra att låna min bild. Blir inte klok på denna planta och dess skötsel. tycker jag hittar alla möjliga motstridiga råd angående ljus, temperatur och odlingsmedium. Första delmålet är i alla fall att få den lite större, sen får blommorna komma.

14/4 -12

Jag köpte en liten keiki av Mathias (Merwic) här på forumet förra året som blommar just nu för första gången. Odlar den i vitmossa som jag håller ständigt fuktig. Den står i ett delvis skuggat söderfönster. Blomstängeln började växa efter att den fått en period med lägre natttemperatur under sen höst.

14/4 -12

Jag tror, gissar att den kan stå för tort, kanske testa vitmossa, eller som jag brukar göra för att få fart på Phalaenopsis. Resan bort allt organisk på rötter, ta en lämplig vas (eller annat) och placera den i vasen så bara rötter kommer ned i vattnet.

Lycka till

14/4 -12

Tack Bibbi, då lånar jag den!

Har tyvärr inte fått några fler svar förutom ytterligare en hoppfull medlem som hoppas de mer erfarna kan svara. Hon har haft sin lika länge som du tydligen och inte heller fått den att blomma. Även medlemen som svarade nämner i sin kommentar att hennes inte blommade förrän efter en liten köldknäpp så kanske lite kallare nätter kan få den att blomma? Om jag förstått saken rätt så verkar de inte ha funnit vad som "utlöser" blomning hos just denna Phal.

14/4 -12

Det är ganska kul att ingen verkar reflektera över att jag har min planta i blom . Odlingsråden kan ju faktiskt fungera .

14/4 -12

FK: Jag ser ditt svar och jag har vidare befordrat till min man som har denna art. Här har den inte heller blommat men stått i ett riktigt dragit norrfönster i vinter. Lite ljus så kanske den sätter fart.

14/4 -12

Svalt, inte dragit, - få plantor gillar drag

14/4 -12

Fredrik, kul att den blommar! Måste visa "mamman" bilden för här blir det inga blommor, bara keikis trots multipla stänglar varje höst. Odlar också i vitmossa och ganska ljust men jag tror att jag kanske hade lyckats i år om jag inte hållit den för torrt för länge under en utdragen flytt.

14/4 -12

Mathias: har vi blivit grannar ?

Det är märkligt att moderplantan inte vill blomma ? Tror nog att det löser sig nu om den får andas skånsk lantluft

Förlåt Bibbi: det var inte min mening att kapa din tråd...

15/4 -12

Tack för alla svar!
Angående odlingsmediet flyttade jag den från vitmossa- där den inte alls fungerade till vanlig kompost med vitmossa överst för att stimulera nya rötter att växa vidare. Nu har den faktiskt fått några fina rötter, tidigare hade den bara två. Tror det är tre rötter som växt ner i krukan medans två har avstannat, 150% förbättring! Vill altså inte plantera om nu.
Har hela tiden haft den i söderfönster och det har ju inte fungerat... Har flyttat den till mitt "mörka" norrfönster. skulle kunna pröva mitt "ljusa" norrfönster men där har jag fönstret öppet på natten, så för växterna blir det 16-18 grader på natten, kanske är för kall? Flyttar alltså plantorna från fönstret på natten men det blir kalt i alla fall

15/4 -12

Fredrik, det stämmer att vi i princip är grannar numera.

15/4 -12

Bibbi: Har den fått de nya rötterna nu på senare tid? Det kan vara en indikation på att du ska fortsätta med det du gör. Har du ett östfönster där den kanske kan få husera istället? Tror norrfönster kan bli för mörkt (om du inte har stödbelysning). Testa att ha den i den kallare temperaturen på natten för att se om det kan stimulera någon stängel att kika fram.

15/4 -12

Rötterna är nog runt året, men till skillnad från tidigare har dessa växt ner i komposten i stället för att skrumpna bort. Något öster har jag inte utan jag har norr med och utan tak utanför och söder.

15/4 -12

FK, det verkar gå bra med drag, den har en ny stängel på gång.

17/4 -12

Hittade lite mer info om Phal. lueddemanniana som kan vara till hjälp, speciellt
luftfuktighet och temperaturer.
http://bernard.lagrelle.pagesperso-orang...

19/4 -12

Se där, det är bara att gratulera Maria

Ge ditt svar
Phalaenopsis lueddemanniana. Från *Berith.

Fuktälskande, varmväxande Philippin (passande i juletider ) som enligt andra inte vill ha mycket ljus. Men min planta vill gärna bo i mitt söderfönster och belönar mig med blomningar för att jag låter den göra det

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

14/12 -10

Helt underbar. Vilken vackert mönster och så lite skägg dessutom En sån har jag med på önskelistan sedan länge

Vilka klatschiga färger, här har skaparen varit på bästa humör, grattis!

14/12 -10

Kalasfina blommor! Får visa bilden för min planta och hoppas att den blir inspirerad. Jag har prövat lite allt möjligt med min planta, men får inga klommor. Blomstänglar kommer, men de slutar antingen växa eller bildar keikis. Just nu tre blomstänglar på tillväxt, varav två börjar bli misstänkt långa (= keikis igen). Låter som om jag ska ställa den ljust som attans nästa säsong!

14/12 -10

Grattis Berith till ännu en Phal skönhet - häftig färg!!

14/12 -10

Fint mönster och härlig färg.

14/12 -10

Tack
Merwic - har du mycket mossa i krukan? Den trivs bäst i det har jag märkt, och att mossan aldrig helt får torka ut

14/12 -10

Helt skjønn!

14/12 -10

tappar andan vilken skönhet!! Doft!?!?

15/12 -10

Vackert Berith! En favorit Phal... jag sitter och väntar på att min fina lilla keiki från Mikael Gustavsson skall blomma, men den behöver nog ett år till misstänker jag.

15/12 -10

Berith - den står i ren sphagnum sen i somras. Finns kanske hopp om blommor med andra ord!

Prata om bilden

Jag behöver hjälp med hur jag skall sköta två små Phalaenopsis lueddemanniana. Köpte dem för två år sedan och det enda som händer är att de blir mer och mer lessna. Nu har de knappt några rötter kvar ens. De står i samma riktning (söder) som övriga Phalaenopsis och får samma sköttsel, men trivs INTE. De är planterade i vitmossa.
Så, vad skall jag göra? Har även norrfönster om de skulle vilja bo där.
Tacksam för hjälp för annars är de nog inte kvar här nästa sommar...

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

7/6 -10

Som jag förstått det så växer lueddemanniana på olika höjd över havet och därmed i olika temperaturzoner. Kanske just dina plantor har sina ursprung från lite kyligare trakter (men med höjning av temperaturen dagtid)?

Ett annat fenomen vid hög temp är att de kan producera keikis istället för blommor.

Plantan till höger tycker jag visar symptom att luftfuktigheten är för låg. Jag hade nog provat att höja luftfuktigheten rejält i första hand.

7/6 -10

Tänkte precis som Margaux främst på luftfuktigheten... Jag odlar de flesta av mina rena Phal arter (inklusive lueddemanniana) i varmskåpet då många ofta kräver lite högre luftfuktighet än jag har i fönstret. Då jag odlar min ludde varmt bör noteras att jag har en ca 10 graders sänkning i skåpet på natten. Jag tycker även vitmossa är svårt till Phallar eftersom de vill torka upp lite grann mellan varven och då jag upplever att mossa lätt blir för blött för länge efter vattningen, men jag vet dock att andra trivs bra att odla i det så det är väl en smaksak. De rötter som man ser i bild ser ju i alla fall inte allt för glada ut... kan vara pga. att de har stått för blött. Den till vänster borde väl dessutom planteras om då den nästan har krupit ur krukan.

7/6 -10

Tänker du på bladet som är lite skrynkligt? Kan nog mycket väl stämma att det är för låg luftfuktighet, jag jobbar på det men det händer inte så mycket...
Efter att ha läst på http://www.orchidspecies.com/phallueddim... att de gillar hög luftfuktighet, varm miljö och lite ljus så kanske det är en ide att flytta in dem en bit i rummet och öka luftfuktigheten med ett fat under dem och kanske tom en påse över till en början så de kommer igång igen. Annars kanske de skulle gilla köksfönstret som är riktigt skuggit, lite svalare där förstås. Nu skall jag i alla fall plantera om dem i färsk vitmossa, hoppas bara inte jag förstör de rötterna som finns kvar...

7/6 -10

valkyrie66 Kan mycket väl vara så att rötterna gett upp av att de stått för blött men jag vet inte riktigt vad jag skall erbjuda för alternativ, när jag köpte dessa hade de fina rötter, de stod i sämre vitmodda som torkade snabbare än den jag använder (hm, alltså borde det vara jag som använder dålig mossa), då hade de gott om rötter. Det syns inte på bilden men längst ner i krukorna finns hyfsade rötter, så det är framförallt rötterna högst upp som har skrumpnat ihopp. Tänkte jag skulle lägga lecakulor längst ner i krukan så det blir lite drenering, hoppas det uppskattas, tror inte det skulle bli lyckat att sätta dessa direkti i kompost nu - eller vad tror ni som kan?

Uppskattar verkligen att ni skriver och hjälper mig och de små!

7/6 -10

Det är båda de nya bladen på plantan till höger jag tänker på.

Det är nog svårt att få tillräcklig luftfuktighet i ett fönster, jag hade velat ha minst 70%, så ett skåp hade varit bra. Påse hade jag inte vågat med risken för mögel.
Min lueddemanniana tillhör nog den mer förlåtande sorten då jag odlar i fönstret i mossa med lite bark. Håller med Valkyerie att det är en smaksak vad för substrat man väljer, huvudsaken är att man lär känna dess egenskaper.

Kanske just dessa två är känsliga för hög dos näring i vattnet. Bland mina Phal. arter är det stor skillnad hur känsliga de är och jag har lyckats (misslyckats) få sådana rötter precis ovan substratet trots att de varit fina längre ner.

7/6 -10

När man odlar i ren spaghnum får man vara lite försiktig med vattningen. Mina erfarenheter är att den torkade mossan man köper i färdiga block, gärna vill bli väldigt kompakt och håller vattnet längre. Då passar inte "doppvattning" alls. Har man en luftigare färsk mossa fungerar det bättre att doppa, den torkar snabbare.
Annars är ju mossan den bästa på att driva fram nya rötter.

7/6 -10

De bär sig åt som mina Phal. bellina gjorde i de första åren, jag bytte ut komposten
till mossa och Pelite, 50% av vardera, bytte gödning till Peters 20-20-20, och använder
bara 1/4-del av dosen som rekommenderas på påsen. De får samma ljusmängd som
mina övriga Phalaenopsis, och nu växer de till sig och den ena har blommat 2 gånger,
den andra har 3 stänglar på gång i år.
De gillar inte att rötterna får torka ut helt som andra Phalaenopsis, men det måste finnas
luftfcirkulation i komposten, kanske det är samma problem med dina lueddemanniana.

7/6 -10

Bibbi: När jag tittar på bilderna i ditt galleri, så ser det ut som du har de flesta av dina phallar liggande löst ovanpå komposten, med bara några enstaka rötter planterade. Om du skulle prova en blandning av halvgrov bark och lite vitmossa och sen såg till att verkligen plantera plantorna i krukorna. Samt vara lite försiktig med gödningen, så går det säkert bättre.

8/6 -10

Duktig medhjälpare. Från Bibbi.

Nu är plantorna omplanterade, den ena i en blandning av klippt pinjebark och mossa och den andra i mossa med lecakulor i botten av krukan för bättre luftcirkulation. Använder alltid färsk mossa, den tjockare typen som växer där det är lite torrare. Har stält planterna på ett fat med leca och vatten, men kännder mig tveksam till om det hjälper med luftfuktigheten.

Eftersom flera tror att jag ger för mycket näring skall jag vara extra försiktig med näring till dessa två, jag är dock väldigt slarvig med näring, kan gå lång tid mellan tillfällena och då brukar jag ge runt halv dos för att inte stressa plantorna. Antingen ger jag orkidehusets näring eller så ger jag en liten slatt biobackt, men då med en mycket lägre koncentration (tar ca en halv dl färdigspädd till en liter vatten till orkideerna). Trodde inte jag gett för mycket näring men skall vara mer försiktig i framtiden.

Angående att vissa plantor i galleriet ligger lite mer på komposten, eller att komposten inte går hela vägen upp så är jag skyldig och bildbevis på medhjälparna finns i galleriet det med. När det kommer till plantor i kompost skyller jag helhjärtat på medhjälparna. I mossa planterar jag gärna lite högre upp eftersom jag hade många plantor som dog av röta i stammen när jag började, vilket naturligtvis även har med plantans kondition att göra, keikisarna jag sätter nu kan jag gott sätta lite lägre, skall tänka på det i fortsättningen.

Sen funderade jag lite fram och tillbaks i går kväll, odlingsskåp har jag inget så tyvärr blir det inget sånt för dessa små även om det varit bäst. Men förra sommaren hamnade de i ett minidrivhus och jag undrar om de inte mådde lite bättre då. Medhjälparna hjälpte även till med detta och nu är minidrivhuset sönder... Funderade på om man skulle ta en petflaska, dela flaskan ganska långt ner, ha vatten i botten, ett nät att ställa krukan på en bit över vattnet. Göra ett par hål i övre delen av flaskan och ställa över plantan. Luftfuktigheten kring plantan skulle öka men cirkulationen skulle kanske bli för dålig.

8/6 -10

exempel. Från letherneck. Fri bild.

Bibbi, jag har också mina Phalaenopsis med bladen/stammen fri från kompst
av samma orsak som Du, risken för röta, det har inte påverkat plantorna negativt
på något sätt, och jag odlar dem i bark. Jag har använt transparenta kakburkar
som miniväxthus när småplantorna sett lite hängiga ut, men det har oftast varit
vintertid när luftfuktigheten varit väldigt låg. Den här tiden på året ska det inte behövas.
Att dina ser lite ljusa ut i bladen kan bero på antingen för mycket ljus, eller brist på
något av näringsämnena, jag själv är ganska frikostig med näring utan att det visat
på några negativa effekter, snarare tvärsom. Bildexempel.

8/6 -10

Precis så ser en riktigt duktig medhjälpare ut!

Jag kunde inte låta bli att tänka på ännu en sak när du skriver att du inte göder så ofta... vilken typ av vatten använder du? Kranvattnet här i bygden är så hårt att det ger samma typ av skador som för hög gödningsdos. Använder du kranvatten kan man kolla upp det på kommunens hemsida (här i Skåne åtminstone).

Ge ditt svar

I förmiddags fick vi väldigt trevligt kaffebesök från Jeanette, Mikael och Hanna som var på väg till Liseberg. Med sig hade de en jättefin keiki från Mikaels Phal lueddemanniana som han köpt från botaniska i Göteborg för 10 år sedan som keiki ( se tidigare inlägg ). Nu har en ny keiki kommit tillbaka till Göteborg vilket jag är mycket glad över. Det var jättekul att träffas, och tack!!

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana, keiki

Vad roligt för dig Karma! Blir lite avis för det är en sån fin planta Mikael har! Lycka till med den!

14/6 -09

Grattis till din nya familjemedlem! Det verkar som om ordningen är återställd nu ....

14/6 -09

Tack Karma och Joseph för en mycket trevlig stund både i orkidérummet och vid fikabordet. Det var många plantor att titta på och tiden rann iväg. Hanna pockade på uppmärksamhet. Liseberg skulle vi till. Och så blev det /J

14/6 -09

Javiist känner jag mig lyckligt lottad för denna lilla keiki. Jag gick ju och trånade efter mormor på botansika i våras...
Sprattelgumman: Tiden rann iväg... men det var ju jättekul att ni i alla fall hann med ett besök. ...och vilken tur ni hade med vädret på Liseberg!

15/6 -09

Oh vad kul för dig Karma - det måste har varit trevlig att träffa de

16/6 -09

Absolut!! Säg till om du någonsin finner dig i krokarna Kamila, så får vi tas oss en kaffe i orkidérummet!

16/6 -09

Utan tvekan!

Ge din åsikt

Blommar på mitt kontor för tilfället med en blomma men flera knoppar är på gång. Blomman är 4 cm bred och doftar starkt/gott och sött. Klonen köpte jag från botaniska i Göteborg för 10 år sedan som keiki. Min planta vill ha relativt hård behandling, den får stå ute under sommaren och jag tar in den när nattemperaturen är ca 6C, sedan ställer jag den i växtskåpet, varmt och ljust. Min planta verkar gilla detta. Hur som helst den behöver en kick för att blomma och vad är enklare än en utevistelse.
mvh
Mikael

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

9/6 -09

Snygg! Jag gillar den vackra övergången hos lueddemanniana - från ljusare mitt till mörkare mot utkanten

9/6 -09

Läcker! Är det samma klon som jag fick keikis från? I så fall vet jag var de ska spendera sommaren!

9/6 -09

Verkligen läcker och så väldoftande dessutom
Undrar om det är fler orkidéarter, som får en kick av utevistelse??
Min lilla bebis får nog hålla sig inne den här sommaren i alla fall - fast jag kan ju bära den lite ut och in fina dagar

9/6 -09

Felixan och Mia, jo det är den klonen och jag nosar på den när jag behöver en kick.
Jag är jättenöjd med den, en liten juvel.
mvh
Mikael

9/6 -09

Grattis Mikael!
Så tuffa tag har jag inte vågat mig på med min (som har en stillastående stängel)
Kanske man skulle våga testa det i sommar?

9/6 -09

Härligt, Mikael, att ha en sån juvel på kontoret - måste bli roligare att jobba då
Jag är så glad för min lilla och nu har jag stoppat om rötterna med färsk smålandsmossa och placerat den lilla krukan på husets mest skyddade plats - dvs fönterbänken i badrummet.

10/6 -09

En sån liten skönhet, doftar den?

Åh,så himla vacker den är !Grattis Mikael .
Monika

10/6 -09

Jättefin Mikael! Verklligen härlig färg. Jag gick och suktade efter alla keikisarna på botaniska för ett tag sedan - där var säkert hundra! ... men de vill inte sälja, jag frågade.... Vad kul att du har en därifrån. Skall komma ihåg att få med en sådan vid nästa beställning vid tillfälle...

10/6 -09

Ja en sån skulle man ha ingen som har en keiki till övers..

10/6 -09

Härlig färg och form på den där!

Intressant att den gillar kyla för att blomma, så olika de kan vara, min är nöjd med att vara inomhus (+18 grader förvisso) men kanske hade den trivts bättre av att få vara ute lite under sommaren?

11/6 -09

Min planta är väldigt tålig och verkar gilla mycket ljus, dock inte brännande sol och jo den doftar starkt.
Margaux, brukar ditt exemplar blomma på sommaren?
mvh
Mikael

11/6 -09

Ja, den blommar nu med fem blommor på tre stänglar varav en fjolårsstängel. Doftar himmelskt i hela rummet!

Den har odlats utan extrabelysning i vinter.

Ge din åsikt

7/2 -09

+ 13/2 -09

Phalaenopsis lueddemanniana

Phalaenopsis lueddemanniana. Från S.Karlsson.

En som blommar just nu hemma hos mig ....
Denna art som är en naturhybrid mellan hieroglyphica x pulchra, växer på Filippinerna upp till en höjd av 70-100 möh och där den trivs i varm och fuktig miljö.
Bladen är ca 30 långa och 9 cm breda.
Den har sin blomningperiod under vår och sommar.
Den får som oftast 3-5 st waxade väldoftande blommor, som är 5-6 cm i storlek.
Den kan ha väldigt variabel storlek och färg på blommorna, där färgen på ränderna kan vara violett/ametist eller röd/brun på en vitaktig bakgrund.
Den namngavs först år 1865 ....

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

12/2 -09

Hej Evert

Fick just mail från Röllke som bekräftar at det är en lueddemanniana.
Men han avsöjade också något som inte många vet. Det visar sig att lueddemanniana är en naturhybrid av hieroglyphica x pulchra.
Det har inte publicerats ännu men kommer inom kort. Roligt att kunna ge lite info så här i förhand.

MVH
Tommy

12/2 -09

Tommy, Jag har sett i Botanical Bulletin of Academia Sinica att man på Taiwan DNA-
analyserat 18 arter av Phalaenopsis, bl.a. lueddemanniana för att avgöra just det
Du skriver. Man vill också se vilka gener som påverkar de kvalitèer man önskar få
fram i t.ex. en hybrid.

13/2 -09

Man gjorde ett test och korsade olika kloner av hieroglyphica x pulchra på båda hållen och utfallet blev hela tiden lueddemaniana.

/Tommy

13/2 -09

Tommy, vilket jobb de måste lagt ner i så fall, kan de inte nöja sig med att en
orkidè är vacker, som just Phal. lueddemanniana.:-)

13/2 -09

"Tommy" Då skulle inte dessa hier. och pulchra vara variteter av luedde. från början innnan de blev egna ! .... det förklarar ju lite varför det finns en så stor variation mellan olika lueddemaniana, men inte av hier. och pulchra !
Ett stort tack för ditt besvär och hjälp med att räta ut dessa frågetecken

13/2 -09

Åh vad spännande!! Vad kul att få reda på lueddemanniana intrigen så här på förhand! En "ludde" finns ju redan på min önskelista.

13/2 -09

Fantastiskt, då blir det lite ordning.

Vilken kul information!

13/2 -09

Bild på en hybrid av Phalaenopsis pulchra x hieroglyphica, personligen tycker jag
nog att den inte är speciellt lik Ewerts lueddemaniana.
http://www.orchidee-wuerttemberg.de/html...

13/2 -09

Letherneck! Du visar bara en planta av korsningen!
Som Ewert skrev:
"det förklarar ju lite varför det finns en så stor variation mellan olika lueddemaniana, men inte av hier. och pulchra! "
Visst går det att hitta hybrider av dessa som INTE liknar den Ewerts men det går säkert även att hitta mer eller mindre exakta kopior.
Visar DNA forskningen vad som antyds ovan är det ju solklart att lueddemanniana är en naturhybrid! ovadsätt vilka foton man hittar på nätet.....

13/2 -09

Magnus Anderlund, det finns ju betydligt fler bilder, men dessa kan Du säkert
hitta själv om Du är intresserad. Annars http://www.phalaenopsis-natur.de/html/di...
Vad jag menade var, eftersom det finns många färgvarianter av just denna art, som vissa
benämner "The Hieroglyphic Phalaenopsis", t.ex.
Phalaenopsis lueddemanniana var. heiroglyphica Rchb. f. 1891
Phalaenopsis lueddemanniana var. palawensis 1953
Phalaenopsis lueddemanniana var. surigadensis 1965
Polychilos hieroglyphica (Rchb. f.) Shim 1982
Så blir det tämligen svårt att genom DNA-analys bevisa att det är en naturhybrid, och
att dessutom få det accepterat av andra forskare. Det finns ju även andra Phalaenopsis-
arter där man har påstått samma sak, men där andra säger motsatsen.
Forskare, som de flesta vet, är ju ett släkte för sig när det kommer prestige med i bilden.
Forskare på Department of Botany, National Taiwan University har ju kommit långt i sin
forskning i "Genome organization and relationships of Phalaenopsis orchids".
Men det som Du säger, "är solklart", vet nog de flesta att det kan bli många år av käbbel,
eftersom även DNA-analyser har sin begränsning.

14/2 -09

Letherneck, Jämfört med att titta på bilder på nätet så har inte DNA analyser några brister ! Det är ganska lätt att sekvensiera ett genom (dvs arvsmassan) men det tar lite tid. Man börjar med att titta på speciella markörer och kan därmed följa släktskap ganska lätt. Ger man sig på att bestämma släktskap på en blomma med DNA så gör man det ! Ovadsätt vad konservativa biologer och hobbyodlare säger......

14/2 -09

Magnus Anderlund, hobbyodlare har nog ingen yttranderätt i det fallet.
Vad jag menar är, eftersom färgvariationerna är så många och att denna
variation beror på generna i respektive planta, i Phal. equestris t.ex. tyder
forskning i Taiwan att det endast är 1 gen som styr färgen på läppen, så är
det även med DNA-analys svårt att med säkerhet avgöra släktskap.
En speciell ren art ska ju ha en stabil genuppsättning, där plantorna inom arten
är identiska, men varianter där mutationer av 1 eller flera gener kan förekomma.
Jag vet att det med DNA går att avgöra hur många % gener från respektive föräldrar
som ingår i en phalhybrid, där släktskapet redan är känt av odlaren.
Vad som förmodligen sker om forskarna "lyckas" med sina föresatser i detta fall,
är att det blir som med Oncidium kontra Tolumnia, RHS säger något annat.
I slutändan blir allt en enda röra.

14/2 -09

letherneck: "I slutändan blir allt en enda röra." -- det är ju precis detta alla botanikforskare vill undvika, att undvika röror är precis vad botanikforskning handlar om. Att visa att saker inte är som vi tror är ju målet. När en botanikforskare gör det kan det dock bli lite kalabalik ett tag -- en period av validering av resultaten och uppdatering av relaterade teorier. Denna validering är dock en integral del av hela forskningsprocessen, så även i lueddemanniana-fallet kommer den ske, genom exempelvis peer review och nya DNA-analyser.

När det gäller RHS så uppdaterar de troligen registret när en teori har gott stöd. Stödet kan säkerligen bestå av olika saker -- metodinfo (DNA-analys), peer reviews etc. Sedan visar det sig visserligen allt som oftast att tidigare teorier var fel (och arter flyttas då fram och tillbaka mellan familjer), men det är del av processen.

Botanikforskning handlar om att vi skall få en sannare bild av släktskapet mellan olika växtindivider.

14/2 -09

Björn, jag har inget emot forskning, det är alltid intressant, men jag ser ingen
speciell nytta med att flytta arter hit och dit vartefter någon forskare, genom att
nya förfinade metoder i DNA-sekvensering används, hittar några gemensamma
markörer, och sedan påstår att arten inte tillhör den art forskare var överens
om tidigare.
Vill man vara riktigt petig, kan man säkert hitta en mitokondrisk Eva även bland
orkidèerna, eftersom arter uppstår genom slumpartade mutationer som sedan
blir dominanta av en eller annan orsak, då kan man påstå att alla Phal. bara är
varianter av en enda art.
Det finns ju även risken att det blir fel på grund av att människan "smutsat" ner
DNA:t i de rena arterna, speciellt i de länder där odlingen av hybrider framställda
på selektivt sätt av odlare skett i många år, odlas i öppen miljö och där pollen från
dessa hybrider av insekter förs över till populationen av rena arter.

14/2 -09

Själv tror jag på logikens och forskningens potential. Jag tror att ju mer vi vet, desto bättre.

Jag tror egentligen inte att någon egentligen ser några problem med botaniken som sådan. Dock kan det, precis som du antyder ovan, vara irriterande för de av oss som anser att namnet på vår orkidé är viktigt. Jag är en sådan person -- jag samlar namn till nästan lika stor del som jag samlar skönhet. Jag tänker dock att värdet av forskningen är så stort att det lilla extrabesvär det innebär för mig är värt det. Att "det är jobbigt för mig när ni ändrar namn på min planta" håller inte som motargument för forskning, för mig.

14/2 -09

Letherneck, varför tycker du det är fel att ta reda på släktskap med DNA? Det är väl faktiskt de kommersiella odlarnas och hobbyodlarnas intresseorganisation (RHS i England) som ställer sig mot den biologiska vetenskapen som börjar använda DNA-teknik. (Denna intresseorganisation är RHS). Dvs om vi skall säga att hobbyodlarna inte får vara med att tycka diskvalificerar du även RHS vilket leder till att du har botanikerna kvar! Och de håller nu på att reda ut släktskapen en gång för alla med hjälp av DNA-analys!
Dock går AOS i USA helt på KEW´s monocot lista (dvs den vetenskapligt framställda och accepterade artlistan) vilket rör upp känslorna riktigt ordentligt bland odlarna i USA. Detta därför att deras register för prisbelönta plantor (främst hybriderna) förändras ganska drastiskt, samt att de inte orkar märka om sina samlingar.

14/2 -09

Det har hänt mycket på 150 år inom forskningen ...... så själv får jag nog förlita mig mer på dagens forkningsresultat, än på en ca 150 år gammal artbeskrivning av lueddemanniana !
Jag tycker det är intressant och spännande ...

14/2 -09

Magnus Anderlund och Björn, jag har inget emot forskningen som sådan,
men som Magnus Anderlund påpekar, så står olika intressen mot varandra,
den ena godkänner forskningsresultaten, den andra håller fast vid det som
är accepterat tidigare. Då blir köpet av en ren art som ett lotteri, det kan bli så
att man köpt en hybrid, beroende på vilken datalista man favoriserar.
Som gammal byråkrat vill jag helst ha klara och entydiga regler, inte regler som
av en världsdel/odlare klassar min Phalaenopsis lueddemanniana som en hybrid,
medan det är en ren art i Europa. Det är alltså inte fel att släktskapen utreds genom
botanikernas DNA-analyser, det är ordning och reda som jag efterlyser.

14/2 -09

Men eftersom det är odlarna som INTE rättar sig till ordningen är det ju dem man skall klaga på! Det är DNA som fastställer släktskapet inte vad enskilda odlare tycker..... Intresset att behålla namnen är kommersiella. Odlarna vill inte byta namn då detta ställer till det i registrerna för prisbelönta plantor samt att kunderna inte känner igen namnen. Odlarna bryr sig inte ett korvöre om en planta är släkt med en annan eller inte!
Du kan aldrig ställa odlarnas intressen mot släktskap genom DNA-analys! Den senare är fakta medan den första är irrationell konservatism......

14/2 -09

Fast det kommer ju aldrig, så länge forskning pågår, kunna bli så.
- En grundtes i all forskning är att det aldrig går att bevisa något (däremot går det att motbevisa teser).
- Mellan det att en forskare upptäcker något och att forskaren publicerar sin upptäckt kommer det vara ett gap i kunskapen forskaren har och resten av världen har.
- När upptäckten är publicerad ska den spridas, vilket tar mycket tid.
- När upptäckten spridits (och redan före publiceringen) ska resultaten verifieras av andra forskare.
- Sedan ska resultaten accepteras av diverse instanser såsom RHS och KEW och enskilda odlare. Huruvida så sker beror på om instansen i fråga över huvud taget får infon men även den allmänna inställningen till botanik och säkerligen också en hel del lathet och annat.

Jag anser alltså att det inte går att samtidigt tycka att forskning är bra och att vilja ha "ordning". Forskningens mål är ordning, men det är inget mål som kommer uppnås. Lite mindre rörigt ska vi dock förhoppningsvis kunna få det med hjälp av forskningen. På lång sikt.

Kanske är det tidsperspektivet som är den felande länken i diskussionen ovan: Forskning skapar rörighet nu, men ger klarhet på lång sikt. Speciellt rörigt blir det nu när DNA-tekniken gett någon av ett paradigskifte inom botaniken. Tidigare har ju släkten bildats från ganska godtyckliga saker såsom antalet pollinier. Nu används DNA-analys. Helt olika saker, och ger såklart delvis olika resultat.

14/2 -09

Du har så rätt Björn. Visst finns en grundtes att det aldrig går att bevisa något MEN i verkligheten går det faktiskt att bevisa saker och ting. Särskilt när det gäller DNA och Släktskap.
Vi kan idag identifiera DNA sekvenser ner till basparsnivå eller om man så vill till atomnivå. Vi kan kartlägga hela arvsmassan och vi kan göra det på väldigt många exemplar i en population. Jämför vi då populationer med varandra kan vi faktiskt visa på släktskap. Enligt den grundtes du syftar på är detta då inte forskning rent vetenskapsfilosofiskt. Detta eftersom det verkligen går att bevisa att DNA finns, det avgör vad som är nedärvt från tidigare generationer och vi kan därmed avgöra släktskap. Problemet är att praktiskt har vi inte idag kapacitet att göra detta grundligt, snabbt och på en tillräckligt stor population. MEN grundtesen du pekar på är i detta fall teoretiskt satt ur spel.
.
Man skall skilja på vetenskapsfilosofi och forskning......
.
Jag håller inte med dig om att tycka vetenskap är bra och vilja ha ordning är oförenligt. Jag tycker precis tvärt om! Man kan inte bedriva forskning om man inte vill ha ordning! Du motsäger dig själv här Björn. Om målet med forskning är ordning vill ju forskarna ha ordning och de, om några, tycker ju forskningen är bra!
.
Jag tror dock jag förstår din vetenskapsfilosofiska tanke.

14/2 -09

Ordning är alltid bra, man måste bara välja vem som har kompetensen att skapa den,
det skulle förenkla saker och ting betydligt.

Jag läste detta i en artikel här
In the phylogenetic studies of taxonomy and evolution among wild species of Phalaenopsis by random amplified
polymorphic DNA (RAPD) markers, it has been shown that P. amabilis, P. aphrodite, P. equestris, and P. stuartiana
have the same genetic background (Fu et al., 1997). Interestingly, our results showed that these four species of
Phalaenopsis have the same size 2.0-kb fragment in the RFLP analysis.

Betyder detta att de alla är hybrider av varandra.:-)

14/2 -09

DNA analys har väl inte använts längre än 20 år (kan ha fel), bilden av arters utveckling och förekomsten av naturhybrider torde väl komma till klarhet, men det tar tid, sådan är ju forskningen. Pusselbitar har funnit sin plats men många fler måste finna sin plats innan en klarare bild framträder.
mvh
Mikael

15/2 -09

Magnus Anderlund: Det handlar, som jag skrev ovan, om vilket tidsperspektiv man har på forskningen.

15/2 -09

letherneck:

Nej, det betyder inte att de alla är hybrider av varandra.

Det betyder att de alla har en gemensam förfader, som gör dem närmare besläktade med varandra än med de flesta andra Phalaenopsis arter. Där fanns en gång en tidig art av Phalaenopsis, som alla dessa härstammar ifrån.

Ännu tidigare fanns där en art, från vilken denna moderart och alla andra Phalaenopsis härstammar. Ännu längre tillbaka fanns en ännu ursprungligare art som bär ansvaret för uppkomsten av alla de fascinerande arter av monopodiala orkidéer som finns idag.

Mycket förenklat skulle man kunna säga att de är syskonarter, medan de är kusiner till andra Phalaenopsis, bryllingar til ex. Vanda. Så kan man fortsätta ända tillbaka till urorkidéen, den allra första i sitt slag, från vilken alla dessa fantastiska växter härstammar.

DNA är fantastiskt i detta sammanhang, du kan till och med avgöra vilken av alla arter som är den mest ursprungliga i ett visst släkte, dvs har kvar flest av de ursprungliga markörerna för släktet i fråga och därmed är den äldsta nu levande arten av just den typen.

15/2 -09

Flora, jag skojade bara lite när jag sa att de alla är hybrider. Men lite
sanning finns ju i det i alla fall, om alla har en gemensam förfader.
Men för att bestämma vem som är den ursprungliga, en mitokondrisk Eva
så bör man nog hitta ett fossil av en sådan, som det går att tidsbestämma
och extrahera DNA ur, annars blir det nog bara ren spekulation.
Kanske någon hittar en innesluten i bärnsten, visst vore det spännande.

15/2 -09

Att hitta urorkidéen vid liv är ju inte troligt idag.
Att följa det genetiska spåren bakåt i tiden och därmed konstatera vilken Phalaenopsis art ,som har mest gemensamt med urphalaenopsisen är trots det fullt möjligt.

16/2 -09

Åhå, då har man kanske fler primärhybrider här hemma än man trodde...!
Väntar med spänning på fortsättning! Fast jag undrar hur det blir med alla hybrider med lueddemanniana som förälder?

Denna testodling, har odlarna gjort på samma sätt innan för att utreda att tex. x gersenii (violacea x sumatrana) eller x valentinii (violacea x cornu-cervi) verkligen var primärhybrider och inte egna arter?

Då kan man alltså förutsätta att på alla platser/höjder där lueddemanniana finns så finns även hieroglyphica och pulchra? Eller de korsas bara på några omåden där vissa insekter inte är så "nogaräknade"?

Prata om bilden

Jag är lite osäker ännu om det är lueddemanniana, vad tror ni ?

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

4/2 -09

Hej Ewert

Om det är lueddemanniana eller hieroglyphica är svårt att säga.
Jag håller nog mer på den sist nämnda. Vi får väl höra med Phal-experterna. Ska skicka frågan till Lutz Röllke.

/Tommy

4/2 -09

"Tommy" Tack för ett snabbt svar ...
Det är så att jag har på min personliga lista uppsatt 1 st amboinensis " yellow strain" och 1 st lueddemanniana, och på plantetiketterna så har jag 2 st amboinensis. ... men ingen lueddemanniana.
Så jag misstänker att jag skrivit fel på den ena.... men det kan även vara så att jag inte fått vad jag betalat för, trots min eventuella felmärkning !
Min hieroglypia har inte blommat ännu ...... så det enda som jag kan vara säker på ang. denna planta än så länge ....är att jag har stavat namnet rätt på ettiketten

4/2 -09

Vet ej vilken du har med LJUVLIG är den i alla fall... och fint fotat som vanligt.

4/2 -09

Dom ligger ju nära varandra. hieroglyphica var ju tidigare ansedd som en varietet av lueddemanniana.

4/2 -09

"Valkyria66" Tackar ....
"Tommy" Jag har mina misstankar att det är lueddemanniana, men kanske är det en korsning mellan dessa tidigare variteter av lueddemanniana ...... hieroglyphia x pulchra = Phap. arlington
http://pagesperso-orange.fr/bernard.lagr...

4/2 -09

Den är ju läcker, jätte snygg. Hårig läpp, är det karaktäristiskt för just dom här (luedd. o hiero.) eller finns det andra
Phallisar .

4/2 -09

Jag har haft en hieroglyphica, den har inte den rosa ludden, den är vit och färgen på blomman är annorlunda. Markeringrna på blomman är mera åt det gula hållet på hieroglyphican. Blomformen är däremot lik men heiroglyphica blommar med flera blommor samtidigt också.

4/2 -09

"Signes" Tackar, ja den lyser upp det lite ..... jag vet inte själv vilka mer som då eventuellt har dessa håriga läppar.
Det kommer säkert in någon duktig på detta och upplyser oss hoppas jag ......
Men hiero. tror jag inte det är eftersom dessa markeringar format som ringar saknas på denna ?

4/2 -09

"Spindeln" Jag håller med dig, det är bara formen på blomman som skulle stämma .... sedan har den krånglat lite ang blomning, för på stängeln så sitter det flera misslyckade/kommande små utskott, som jag inte vet om den inte orkat få fram ant. keikis eller blommmor ..... eller om det är något som skall komma !
Min egen amatörmässiga gissning på vad det kan vara är .... Phalaenopsis lueddemanniana var.arlington !

4/2 -09

Ewert, jag tycker den är väldigt lika denna
Så jag är böjd att hålla med dig, jag tycker färger och form stämmer, kanske
läppen är något annorlunda, men det kan bero på fotovinkeln.

4/2 -09

Alla Phalaenopsis vill ju ha värme, hellst över 26 grader C, så blommorna slår inte ut som de gör då det är varmare.

Njae... alla noppsisar är att ta i eftersom det finns undantag. Exempelvis lindenii och pulchra.!

Tror nog att detta är en hybrid men om det är en ren art skulle jag sätta mina pengar på hieroglyfica

4/2 -09

"Letherneck" Ja, jag har nu tittat på en hel del läppar från arlington och även dess föräldrar ... du har rätt, det är inte samma uppbygnad på läppen. Men därimot så har denna samma som lueddemannianas läpp.
Ju mer jag studerar runt på foton från alla vinklar och vrån, desto mer ser jag lueddemannianan i denna ändå ........

4/2 -09

Hur som helst - en läcker polkagris.

På tal om pulchra - jag har haft den i uterummet ett bra tag mellan 14 -22 grader och den ser strålande ut än så länge.

Då ska du se Bertil att den snart sätter stängel. Den vill ha ganska mycket "kyla" för att blomma!

4/2 -09

Härlig blomma det där! Med så varierande färger på ränderna... Doftar den?

Mest lik en lueddemanniana tycker jag nog om det nu inte är en primärhybrid förstås?

Arlington och hieroglyphica tycker jag inte att den är direkt lik, Arlington har lite bredare läpp, se bilden på mina.
Arlington kommer från Karge och hieroglyphican från Röllke.

4/2 -09

"Margaux" Tack för dina bilder .... ja, arling. och hiero. har jag uteslutit nu !
Den är köpt som leuddemanniana, så jag har förmodligen fått rätt .... hoppas jag
Ja, den doftar gott .. lite som kockos spettsad med en söt parfym
Blomman är 4.8 cm rakt över .....

5/2 -09

Vad tror ni om den här då? Inköpt i oktober på utställningen i Hässleholm av Jydsk Orchide Import och den är märkt som Phalaenopsis pulchra.
Nån pulchra är det ju inte, utan i stället ....??
Nån Arlington är det inte heller, för en sån har jag haft (från Karge) och där hade ränderna "små mönster", dvs som hieroglyphica, fast mer lilafärgade.

5/2 -09

"Mia" Som jag förstått det, så skall dessa ......
boxalli , hieroglyphica, fasciata, palawensis, pulchra, pallens, surigadensis, purpurea och wardii
........ har varit variteter av lueddemanniana en gång i tiden, men eftersom det fanns så stora skillnader på dem så delades det upp i egna arter mellan 1881 och fram till 1965.
Då funderar jag på om du köpt den som pulchra, så kanske det är det ?
Kanske har den en gång i tiden har kunnat även sett ut så här som varitet av lueddemanniana, för tittar jag på min enfärgade pulchra så syns det teckningar i motljus ... !
Din verkar vilja gå mer åt enfärgat, än åt det randiga hållet ... ?
Bara lite fundringar jag har ...... hoppas någon kan ge rätsida på detta

5/2 -09

Hittade en sida med bilder på olika arter av Phal, bl.a på en variant
Phal luddemania 'Heidelberg', och några andra varianter av luddemania.
http://www.phalaenopsis-natur.de/html/di...

5/2 -09

Förutom den långa stängeln med blomma, så har det även kommit 2 st stänglar till .....
"Letherneck" Tack för länken och besväret, skall titta lite där nu !

5/2 -09

Vilket häftigt "råttbo" du har planterat dem i! Ser att det är vitmossa i nån typ av metallstomme. Hur har du gjort?

5/2 -09

Ja "råttbo" ser det verkligen ut som .... det är bara en nätkorg som jag har som ampel

5/2 -09

Ewert - min får gärna fortsätta att heta pulchra, även om den inte är lackfärgat lila (den varianten har jag faktiskt också haft)

5/2 -09

Tack alla som har hjälpt till i mina fundringar ... nu känner jag för min del, nöjd och belåten

5/2 -09

Hm, kokos och söt parfym låter som en intressant blandning! Lite som Piña Colada kanske?

Min luedde har bara små knoppar än så länge men jag se fram emot att dofta på den...

Ge ditt svar

En endaste knopp blev det på denna stängeln ..... vilket jag börjar fundera på om det är en amboinensis ?
Färgen kan visseligen vara lite avikande ibland, men den håriga läppen passar mer in på lueddemanniana !
Den som lever får se ... och tittar på "OP"

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

2/2 -09

Håller andan med spänning.....

2/2 -09

nääää amboinensis med rosa, hårig läpp? det kan den inte vara

2/2 -09

Hinner knappt sätta på kaffet, innan det händer mer i utvecklingen

2/2 -09

Några förslag på vad det kan bli ?

2/2 -09

Oj, jag satte nästan kaffet i halsen, vilka läckra foton och härlig färg på blomman. En sådan vill jag också ha. Jag kan kolla i min bok, men först har jag några saker att göra, tvätta, handla och laga mat - har just varit och tränat. Ska även byta bredbandsbolag, men det hinner jag inte idag.

2/2 -09

Vill åxå ha en med hårig läpp!

2/2 -09

"Spindeln" Det tackar jag för ... men du prioriterar lite fel nu
Fotat i ljuset från solen .....

2/2 -09

Tillbaka från tvättstugan Phal. luddemanniana,blad 30×9 cm. Doftande, blommorna varierar i storlek upp till 6 cm. Läppen 3 delad, upp till 22 mm long till 18 mm tvärs över. Det finns även 2 varianter. var delicatas och var. ochracea. Sätter ofta keiki (till mig ).

2/2 -09

Vad bra, då har man något att börja gå efter .... den största bladet är 14 cm långt och 5.5 cm brett. Och jag uppskattar att blomman kommer att mäta 5 cm rakt över.
Ja, till dig sätter den säkert Keikes ... men inte till mig . Har inte fått någon keikis på någon av de plantor som jag har ännu !

2/2 -09

Snygg är den i alla fall. Kolla in luddemania på denna länk

2/2 -09

+ 3/2 -09

"Letherneck" Tack för länken .... jag har några phallar som jag inte fått i blom ännu, bl.a. en amboinensis " yellow strain" och en luddemania. Och detta är ju inte "Yellow Strain" !
Det kan säkert vara så att jag har förväxlat etiketterna på dessa 2 när jag planterade om dem i somras ....
Får se i morgon när den öppnar sig .......
Men som jag ser det nu, så är den väldigt lik var. arlington.

Den blir helt säkert mycket vacker!

3/2 -09

Den är inte riktigt färdig ännu ... men just nu är den lila i centrum och röd i ytterkanterna på en cremevit botten !

Ge ditt svar

Hej,

Jag har en fråga om min Phalaenopsis lueddemanniana. Den är på väg att blomma för första gången sen jag köpte den i nykrukad vid Köpenhamns botaniska trädgård. Den har dock fått för sig att skicka tre stänglar på en gång, och min fråga är nu om jag ska ta bort någon av dem för att den ska klara av att blomma. Plantan har visserligen växt väldigt bra det senaste året, men den känns ändå som en lite för liten planta för att klara tre fullstora blomstänglar. Eller vad tror ni?

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

18/1 -09

Nej, ta inte bort någon blomställning, den blommar på alla 3. Jag har en ung Phal. vbiolace som blommat på 3 stänglar, det är helt OK. Skratta dig lycklig

18/1 -09

Hej. Jag är ingen expert så jag vågar inte råda dig. Men däremot hade jag blivit överlycklig om det hade kommit 3 stänglar. Brukar endast få 1 eller 2.

18/1 -09

Ok, då låter jag alla tre stänglar vara intakta och hoppas på fin blomning så småningom. Får väl se till att vara noggrann med gödningen så att den klarar av alla tre.

18/1 -09

Den klarar sig säkert alldeles utmärkt även om den blommar med 3 stänglar,
en jättefin och välmående planta ser det ut som.

18/1 -09

Vilken lycka! Grattis, grattis

18/1 -09

Klipp ingen av stänglarna! Det är inte säkert att det kommer blommor på alla 3 utan det kommer säkert även ett par keikis också. Jag tycker inte att plantan är speciellt liten. Här på GBG botan har dom en planta med säkert 10-15 stänglar med blommor och keikis om vart annat.

18/1 -09

Man blir ju lite småavis

19/1 -09

Oh, vilken start på orkidévåren, Merwick! Åtminstone får jag vårkänslor av de pigga stänglarna och rötterna - det ser så ljuvligt löftesrikt ut

2/5 -09

Phalaenopsis lueddemanniana. Från Merwic. Fri bild.

Det vart till slut en blomma på min Phalaenopsis lueddemanniana. De andra två blomstänglarna har i princip stått still sen förra bilden (mitten av januari). Istället verkar det som om det kommer en fjärde blomstängel. Skum planta...

Men jag tycker arten har en läcker blomma. Vad jag har förstått från tidigare inlägg så kan detta vara en naturlig hybrid mellan pulchra och hieroglyphica.

3/5 -09

snygg, vilken omvårdnad får den?

4/5 -09

Blomtjuven: Ingen direkt speciell omvårdnad. Vanlig orkidekompost, vatten kanske var 6-7:e dag på sommaren, gödning varannan gång. Har stått väldigt ljust och varmt i ett sydostfönster fram tills för några veckor sedan då några Cattleyor konkurrerade ut den (står i NV nu). Trodde jag skulle förlora plantan förra året då bladen gulnade rejält efter en veckas missad vattning i full sol. Fick då också en del brännmärken på bladen (syns på nedre delen av bilden). Den repade sig dock och väljer att blomma istället. Vi får se vad som händer med de andra två korta stänglarna.

12/4 -10

Uppdatering över ett år senare: Vart som sagt bara en blomma på de tre stänglarna, två stannade i tillväxt. I höstas kom det däremot ytterligare två blomstänglar, plus att de tre tidigare vaknade till liv och började skicka varsin ny gren. Jag försökte då med att sätta plantan under extraljus under vintern och blomstänglarna fortsatte växa fint. De två nya blev mellan 20-30 cm långa sen stannade de också i tillväxt. Nu har det inte hänt något på två månader, istället kommer nu ett nytt blad.

Vad kan jag göra för fel? Finns det några tricks för att få arten att blomma? Är smått frustrerad, speciellt som det börjar se ut som en sjätte (!) blomstängel kommer vid bladbasen. Jag vill ju se blommor!

Så frusterande.. snacka om att få träna tålamodet.

Tala gärna om ifall du skulle lyckas klura ut vad som gör detta. Man vill ju att de ska blomma nu....!!!

Har en "ludde" med stängel som stannat av i tillväxt.. har sett fram emot detta eftersom det är första blomningen..

Pia

12/4 -10

Jag hade samma problem med min Phalaenopsis schillerana första åren,
jag kom på att om jag inte låter den torka ut för mycket när stänglarna växte
funkade det, sedan dess har den blommat varje år.
Dessutom är Phalaenopsis lueddemanniana ganska kinkig på luftfuktigheten,
den liknar Phal. bellina på det sättet, och vill alltid ha 70-80% RH.

12/4 -10

Mycket ljus, näring i vanlig ordning och ett stor fat under med vatten utan att krukan har kontakt, vattna så att inte komposten blir aldeles torr. Tror det är vad du kan göra.

12/4 -10

Tack för feedback. I vinter har den varit i drygt 50% RH, och hyfsat ljust så det borde inte vara något problem. Det enda skulle då kunna vara att den fick torka upp lite mycket någon gång. Ska pröva att följa ditt råd letherneck och vattna den lite oftare.

Ge ditt svar

Vibrerande för öga kombination av två färger: röd och cerise. Alldeles underbar att vila ögat på Doftar lite konstig - wellpapper, häst eller nåt

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

26/11 -08

Oj, vilken grannlåt, grattis till blomningen. Mycket snyggt fotat också!
Borde inte alla vackra blommor dofta som dom ser ut?

26/11 -08

Woow... läcker!!! svårskött?

26/11 -08

Nej, jag tycker det iaf Hänger i en ampel i ett norrfönster under lite extra belysning. Vatten en gång i veckan, med svag näringlösning då och då. Inga konstigheter alltså

Aaaahhh.. så vacker! Jag har stängel på min ludde , hoppas den blir lika fin som din!

26/11 -08

Super läcker Kamila!! Denna åkte rakt upp till top 10 på min önskelista!

26/11 -08

Den var vacker, och säger Du att den är lättskött är den nog
dags att sätta på önskelistan.

Så underbart läcker!

26/11 -08

Snygg,vibrerande av färg:)

26/11 -08

Härliga färger, grattis!
mvh
Mikael

26/11 -08

Helläcker färg Kamila och mycket bra bild.

26/11 -08

Tackar och tackar
AJ jag ska hålla tummarna för din stängel, tills blodet slutar cirkulera i de

26/11 -08

Så snygg den är, Kamila!
Min planta som jag köpte från schwerter kom med två stänglar, fast överblommade.

26/11 -08

Hannah - då år det alldeles utmärk - dvs tydliga tecken på att planta vill och kan blomma. Det är bara vänta på nya knoppar nu

26/11 -08

Kamila- Jo, det handlar alltid om att vänta! Men väntan och längtan blir längre och svårare när du visar ett så fint blommande exemplar!

26/11 -08

Grattis Kamila,den är underbar !
Monika

27/11 -08

Ovanligt stilig wellpappshäst får jag säga

28/11 -08

Riktigt smaskig färgkombination, och så snyggt foto Kamila!

30/11 -08

Härlig "luedde" det där! Riktigt intensiv färg också!

Är den från Marita? Min är därifrån och liknar din (efter min minnesbild) . Den verkar satsa på en baskeiki nu tror jag, får se om någon av stänglarna rör på sig...

Ge ditt svar

I dag gick jag förbi en liten loppis, och vid fönstret står ett helt gäng orkideer, bland annat två små Phalaenopsis lueddemanniana. Tydligen var det någon bekant som hade flyttstädat och därför hade växtrena blivit förvisade till en loppis. Jag köpte båda två, gick på 80 kr. Hoppas bara inte de var felmärkta...

Nyckelord: Phalaenopsis lueddemanniana

Ge ditt svar