Skriv början av artikeln om Långvarig blomning

Nyckelord: Långvarig blomning

Inlägg med Långvarig blomning som nyckelord.

Efter att ha blommat oavbrutet i 6 månader föll nu den sista blomman på min Dtps. Tzu Chiang Sapphire, och med den föll också den enda som var i blom här. Jag har nu alltså 50 orkidéer, varav ingen är i blom eller knopp nu - så går det när man i huvudsak köper ungplantor!

Det jag sitter och grunnar på i vinterkylan är vilka sorter ni kan rekommendera som är lättskötta och har en blomning som varar länge - kan ni inte berätta lite om era långvariga sorter?

Förutom min Dtps. har bläckfiskorkidén haft en imponerande blomning, bortsett från 2 veckors uppehåll blommade den i 11 månader...

Nyckelord: Långvarig blomning

12/12 -12

Lättskötta och blommar länge... Mitt svar på det är Phalaenopsis dussinhybrider (inte vad du ville höra kanske, men för mig så stämmer det ).

Jag har ju en 54 nopsisar och runt 40-talet Paphar och det är ju nopsisarna som blommar mest, längst och villigast av dessa två (kan ju bero på att de flesta av Papharna är ungplantor). Rekordet har min icke-registrerade hybrid, Snow Mound, som ju blommat sedan februari utan uppehåll. Jag misstänker att den kan komma att blomma i närmare ett år, för hittills har jag inte sett några tecken på att den tänker ge sig. Min andra rekordblommare är ju min Tiny Doll som snart kommer blomma igen för tredje gången sedan jag köpte den i mars. Den tredje är min kompis till din, Dtps Tzu Chiang Orange C#1, som även den blommade i ca 6 månader. Den tog en paus på en, en-och-en-halv månad och har nu öppnat första blomman på en av de nya stänglarna.

Jag kan inga andra arter än de jag har, men jag tror det är svårt att hitta någon som är mer lättskött och blomvillig än just Phalaenopsishybrider.

12/12 -12

Kanske någon Oncidium. Har själv bara en men väldigt blomvillig Oncidium Lemon Surprise. Den hade jag till salu i somras men ingen nappade. Nu har den tre stänglar med otaliga blommor/knoppar.

12/12 -12

P. prmulinum, liemianum & Nike's Sunny Delight. Från Flora. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Jag rekommenderar Cochlopetalum paphar. Jag har flera som har varit i blom i stort sett oavbrutet de senaste 5 åren. Alla kloner är inte riktigt lika blomvilliga, men jag skulle välja liemianum eller hybriderna Avalon Mist och Nike's Sunny Delight som hörande till de blomvilligaste.

13/12 -12

Mutanten; Nej, precis, det var inte de hybriderna jag hoppades på mest, men jag har hört på alla håll hur blomvilliga de är! ...alla utom mina! Min hybrid sätter minsann ingen stängel...inte än i vart fall. Det låter spännande att våra Dtps. blommat lika länge

stella; Hur storvuxna är Oncidium? Är det de som blir rätt små?

Flora; det var en fint tips! Så det är de som kallas Cochlopetalum? Jag har funderat på en liemianum eller liknande en tid nu, men har haft svårt att välja mellan den, primulinum, Pinocchio, moquettianum, osv. Är liemianum mest tacksam bland dessa, tro?

13/12 -12

Annika: Min Oncidium är inte så hög utan stänglar, men det var med stänglar den inte riktigt fick plats i mitt akvarium, men jag får hitta på andra lösningar.
Det finns mindre Oncidium hybrider som kan blomma länge eftersom det blir massor med blommor.
Som O Sharry Baby, O ornithorynchum etc.

13/12 -12

Jag upplever P. liemianum som en tålig och lättskött art, den är ganska förlåtande om man misshandlar den lite ibland och inte hinner sköta vattningen ordentligt. Den tål också ganska mycket ljus, men slutar inte blomma bara för att det blir lite mörkare ett tag. Min äldsta fullvuxna liemianum har blommat på samma rosett, sedan hösten 2009, men jag tror att den tänker sluta nu när den sista av 36 blommor vissnar.
P. primulinum är lite kinkigare, den aborterar lätt sin blomstängel i förtid om den får torka lite för mycket.
P. moquetteanum har jag bara unga plantor av (utflaskade hösten 2011), de växer bra men jag upplever dom som lite känsligare en de liemianum ungplantor jag haft sedan de var små.

Bland hybriderna så föredrar jag Avalon Mist (Pinocchio x primulinum), Nike's Sunny Delight ( Pinocchio x Avalon Mist) och Pine Glow ( Pinocchio x glaucophyllum) framför Pinocchio. Hos mej blommar de ännu bättre än Pinocchio, förmodligen för att man valt sina bästa och blomvilligaste Pinocchio att korsa med.

P. chamberlainianum kan vara en väldigt långblommande art, men den är nog vara lite känsligare när det gäller vatten och ljus. Jag har flera helt olika kloner av arten men alla är unga och har inte börjat blomma ännu, så det får framtiden utvisa.

13/12 -12

stella: allt som är småväxande men med mycket blommor är värt att lägga på minnet

Flora: det var ett härligt, utförligt svar! Då är jag lite hjälpt i att jag förmodligen skulle glädjas mest av en liemianum som verkar lite mer tålig och blomvillig
Det har varit svårt att reda i vad skillnaden är mellan dessa (för mig) så snarlika sorter...

14/12 -12

Som mutanten säger är ju Phalaenopsis den som blommar länge. Jag kan rekommendera Phal Miva Club Dandy. Min gör två blommor åt gången men de är långlivade. Den första blomman på min slog ut den 7:e oktober och igår såg jag att den börjar dra ihop blombladen. Så den har blommat 2,5 månad. Och den andra blomman är ju kvar. Har köpt den av Marita Å.
En annan som jag tycker är vacker är Phal Liodoro och dessutom doftar den så gott

15/12 -12

stella; Phal. Miva Club Candy var tjusig! Ska jag köpa fler phalaenopsis blir det nog en sådan riktigt djupröd

16/12 -12

Phal. Cordova ROC är också en långblommare, min har alltid 3-4 blommor,
sätter nya stänglar kontenuerlig, samtidigt som de gamla stänglarna blommar.
Doftar lite som Pha. bellina också.
Påminner mycket om Phal Miva Club Dandy i form och färg.

Ge ditt svar