Råd / Släkten, arter och hybrider / Dryadella /

Skriv början av artikeln om Dryadella edwallii

Nyckelord: Dryadella edwallii

Inlägg med Dryadella edwallii som nyckelord.

Liten masdevalliasläkting från Brasilien.

Nyckelord: Dryadella edwallii

23/4 -08

Så jättefin! Påminner den inte lite om en fågelunge? Sitter där och gapar efter sol, värme och kärlek?

23/4 -08

Prickar är superläckra på den

23/4 -08

jättesöt!

Kjempeflott blomst, grattis Lasse.
Jeg har en Dryadella lilliputiana som jeg kjøpte via imp. fra Peru for noen år siden men den vil ikke i blomst. Har du noen gode råd?

23/4 -08

Tack för det.
Felixan: Kan nog stämma ... och kärlek får den, men inte så väldigt mycket av det andra
Anita: Jag har bara D. edwallii ... odlar den intermediärt åt det kallare hållet, håller den ordentligt fuktig när den växer men lite torrare annars. Jag är inte helt klar över vad som initierar blomning, har inte behövt fundera på det eftersom den blommat så snällt varje vår och försommar. Kalla nätter under vintern, kanske, i kombination med lite mindre vatten - och ökande dagslängd på vårkanten?

24/4 -08

Mums vilken läckerbit Lasse

25/4 -08

superfin, har själv beställt en Dryadella som kommer om nån vecka, vad har du planterat den i? själv står jag i kvalet mellan kruka med epiwebb eller monterad på epiwebb (m lite vitmossa).
grattis till blommningen! mvh

25/4 -08

Den är planterad i vitmossa.
Epiwebb har jag aldrig använt, känns inte så kul att odla i plast tycker jag.
Lycka till med nykomlingen

25/4 -08

Lasse - har du någon av dina småttingar monterad på bark/kork?

25/4 -08

Nej Mia, jag har inget monterat numera. Allt är i kruka eller korg. Skälet är att det är så mycket lättare att sköta och tar så mycket mindre plats.
Men jag funderar faktiskt på att montera några Pleione endera året ... dom kan jag ha ute på sommarn och slipper vattna på vintern

25/4 -08

Oj (nu önskar jag att jag hade tillgång till en annan smiley - en sån med stora förvånade stirrande ögon)
Montera en Pleione???

25/4 -08

Någon med oss skämta aprilo???

25/4 -08

Nä nä här skämtas inte i onödan
Jag ska montera dom på en snygg mossig bit av en rotvälta eller liknande.
Flera arter av Pleione växer som epifyter i naturen så det borde funka.

25/4 -08

Oj, här lär man sig nya saker varje dag - Ser fram emot bildbevis Lasse

25/4 -08

Det ser jag oxå fram emot! Har du funderat på hur du ska få bulberna att sitta kvar, de är ju lite magrare innan de har fått nya rötter, så blir de trinda om magen och sedan drar de in svångremmen nåt hål igen... skulle nästan ha dem i en liten luftig nätpåse kanske, som kan fästas mot träet och sedan täckas med mossa... eller vad har du för idéer? Det här låter väldigt spännande, Lassse

25/4 -08

Jag har inte funderat så mycket på själva monteringen än ... men det borde inte vara så svårt att binda fast bulberna om en bit av fjolårsrötterna sitter kvar, tänker jag mig. Får se hur det löser sig.

Ge ditt svar

14/11 -06

Dryadella edwallii

 

Nyckelord: Dryadella, Dryadella edwallii

14/11 -06

Men va kul - en (för mig) helt ny sort att beundra, begapa och begära Lasse, det övergår snart mitt förstånd hur du får plats med alla skönheter i ett fönster i en etta....och hur du har samlat på dig så speciella sorter? När började ditt intresse?

14/11 -06

Två fönster om jag får be Intresset väcktes väl nån gång i tonåren i början av 80-talet. Sen har det gått lite upp och ner med engagemang och plantantal genom åren, men jag har aldrig varit helt orkidéfri. Och lär inte bli det heller.

14/11 -06

Jasså, två fönster, ja då förstår jag Att bli orkidéfri tycker jag inte verkar vara nå't eftersträvansvärt mål i livet. I alla fall inte nu
Dryadella...har namnet koppling till dryader, trädlevande andar i grekisk mytologi?

14/11 -06

Ja namnet lär komma därifrån. Och kopplingen är inte helt fel, kan man tycka.. Dryadella är riktigt små plantor, men blommorna är ofta rätt stora i jämförelse. Doftar gör dom också, åtminstone hos den här arten.

Denne var virkelig flott Lassse.
Hvordan dyrker du den? Jeg kjøpte en Dryadella zebrina (import fra Peru) for ca. 2 år siden men får den ikke til å vokse noe særlig. Akkurat i disse tider er det kommet to nyskudd men har dårlig erfaring når de blir ca. en halv cm så stopper veksten. Den er ca. 4-5 cm høy og nesten helt lilla i bladene, flott farge.
Her er link på Dryadella zebrina, den ligner veldig på din Lassse?
http://www.geocities.com/RainForest/Cano...

15/11 -06

Jag tror det finns ett 40-tal Dryadellaarter och många är ganska lika, iaf utan förstoringsglas. edwallii lär dock ha de största blommorna i släktet. Jag har min planta i en liten kruka i ren vitmossa. Den står i norrfönster under lysrör tillsammans med andra svalväxande pleurothallidinae och det har i stort sett fungerat bra. Blommar vår och försommar. Jag tror det är viktigt med en kompost som håller fukt så det inte blir för torrt när den vill växa. Och att den inte står för varmt, för då surar den nog.

Ja jeg har sett på en del bilder og de er utrolig like mange av de. Søte små planter/tuer m/luer.
Når det gjelder voksemedie står min i Greenmix noe som bør være ideelt i forhold til fukt over tid. Er påpasselig med at den ikke blir for "våt" derfor har jeg lagt isopor i bunnen på krukken (det gjør at den tørker opp litt raskere). Den står i østvindu her men den har tilleggslys så det tror jeg skal være bra (sval gang). Har tenkt på om det kan være importen som har skylden, missforstå meg rett.
Noen planter blir importert til feil tid (f.eks. tørket ut i vokseperiode o.l.) derfor kan det jo hende at den trenger god tid på omstillingen? Vet ikke om jeg tenker riktig men denne erfaringen har jeg gjort meg med bl.a. Dracula som er importert, det har tatt ett par år før planten har kommet i vekst igjen. Har du noen tanker om dette?

15/11 -06

Jag tror du kan ha rätt, jag har också märkt det vid importer från tropikerna, många plantor tar månader och ibland år på sig innan de s a s blivit fungerande nordbor. Det är nog klokt att försöka köpa från odlare i närregionen i första hand.

Ge ditt svar