Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Disa

En kort guide til dyrkning af Disa. Disa er en slægt, der bliver betragtet som meget besværlig at dyrke. Derfor er der ikke mange, der tør prøve denne slægt. Det er dog ikke så svært, som der bliver skrevet og sagt, det er bare meget anderledes end andre tropiske orkideer. Når jeg taler...

Läs hela artikeln

Inlägg med Disa som nyckelord.

Jag har tyvär inte haft den tid som jag brukat för mina orkideer och känner att jag skulle behöva minska på min samling lite.

Jag har en hyfsad samling av Disa och istället för att sätta ut en annons direkt så kollar jag lite om det finns något intresse hos någon av er att odla dem. Kanske denna samling kan vara nått för dig. Så hör gärna av dig om du känner att det kan vara något för dig så kan vi komma överens om ett pris.

I dagsläget så blommar flera av dem och många står i knopp.
De jag har är:

Disa uniflora
- Red River
- Carmina
- Debra Ann
- Pink
-Orange
- 2 st kloner utan sortnamn

-Disa hybrider
- Unifoam Firebird
- Foam Russet
- Diores Inca Warior
- Foam
- Child saftey Transvaal
- Kewbeth Pink Gem
- Watssoni Sandra
- Glasgow orchid conference
- Kewensis Mandarin
- Kewensis Ruth
- 2 okända

Nyckelord: Disa

18/6 -18

Alltid intressant med dina Disa!! 4 blommar just nu.

18/6 -18

Fina!

Ge ditt svar

13/6 -18

Midsommargodis

 

Nyckelord: Disa

13/6 -18

Fiiina!!

13/6 -18

Vackra och färggranna

13/6 -18

Mums!

13/6 -18

Snyggt!

13/6 -18

Vilka färger! Hur får du dom klara vintern med torr luft och varm innomhusklimat? Skåp?

14/6 -18

miia Jag har en helt vanlig lgh med inglasad balkong i söderläge som håller temperaturen på + fram emot jul. När det kryper ner mot 5 grader ställer jag trågen på golvet vid balkongdörren, brukar funka bra. Vattenkvalitén är viktig. Jag kör med skogssjövatten, enkelt och bra. Framåt våren blandar jag i ett bra kranvatten som vi har här- inga konstigheter. Sommartid blir det 100 % kranvatten. Det finns riktvärden för ledningstal som Oled och andra säkert kan bra, De här har inte gått kemikursen och klarar därför detta galant
Verkar inte problematiskt, Jag är inne på andra året med blomning nu,

14/6 -18

Tack. Härligt! Jag jag har provat mig på Disa uniflora och uniflora var. alba utan framgång och när jag såg dina blev jag sugen att prova igen.

Prata om bilden

13/6 -18

Midsommargodis

 

Nyckelord: Disa

13/6 -18

Vilka härlihärliga färger!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar
Semihydrosystem. Från Lärkan.

Går i tankar om att börja odla Disor. Eftersom att de vill ha konstant vattenflöde tänkte jag bygga ett sorts semihydrosystem, bifogar en bild. Någon som har erfarenhet med detta? Har haft svårt att hitta info om disor vill ha dag och natt skillnader på vintern, där jag tänkte odla dem är det cirka 3-4 grader konstant. De arter jag hade tänkt odla var D. cardinalis och D. tripetalioides. Har även problem att hitta odränerade plastkrukor någon som vet vart man kan köpa? Tacksam för alla svar.
/Erik

Nyckelord: semihydro, temperatur, Disa

6/1 -16

Glömde säga att med lampor så blir det ju såklart några grader varmare.

6/1 -16

Jag har odlat Disor i flera år. I början med en viss framgång, just i en form av semihydro kultur med cirkulerande vatten. Sommaren 2014 var enl. många både varm och vacker men mina Disor klarade inte att vattnet kring rötterna blev varmt.
Över 20 grader är klart riskabelt. Helst ska man ha under 15 grader. Detta är inte helt enkelt att klara oavsett om man har dem i växthus eller i skåp.
Våren 2015 köpte jag nya från Sydafrika via London och dessa har jag i källaren under belysning och de ser fina ut. Dock är det ingen höjdare att ha en av de tjusigaste orkidéerna i källaren.
Läs på Dave Parkinssons hemsida om odling. Mina ursprungliga Disor kom från honom. Han har kanonfina plantor. Lycka till
Odränerade plast krukor finns på bl.a. plantagen, det är krukor som heter botaniks. De är täta i botten men förberedda för att öppnas. Själv använder jag lerkrukor till alla mina orkidéer oavsett släkte utom Dracula.
Varför vill du ha odränerade krukor?

6/1 -16

Tack för svar, de odränerade plastkrukorna ska funger som ytterkruka. Se skiss. Ska kolla Daves hemsida. Jag tänkte beställa från Orchideen Wubben, han har mycket andra ovanliga terresta arter jsg är intresserad av också. Vad har ni för erfarenhet av honom?
/Erik

6/1 -16

Jag handlar aldrig av honom per "postorder" däremot har det hänt några gånger när jag sett plantor och säljare samtidigt... Har även besökt honom 2-3 gånger.

6/1 -16

Ok, hur har kvalitén på plantorna varit?

6/1 -16

Sänder ett PM

6/1 -16

Kul att du vill prova på Disor Lärkan.
Som Börje skriver så är Daves hemsida bra. Men inte så många odlar Disa så det finns inte så jättemycket skrivet på nätet om hur man odlar dem.

Innan du bygger ett semihydrosystem så fundera lite på vattenvolymen och pumpstorleken. Det finns en risk att en kraftig pump i en liten vattenvolym kan fungera som en doppvärmare och göra vattnet för varmt på sommaren. Men om rummet (kylrum eller liknande) där du ska ha Disorna i har 3-4 grader året runt så är det inget problem.

Annars är en stor fläkt som ger bra luftcirkulation att rekommendera, det verkar de tycka om.
Jag har mina stående i 0-1 cm vatten på en matbespisningsbricka utan vattencirkulation.
Jag fyller bara på med helt rent osmosvatten när det blir torrt på brickan.

6/1 -16

Tack för ny input! Tänkte göra så att jag ordnar odlingsförhållandena först och sedan bestämmer om jag ska odla Disor. Jag har kanske varit lite opmistisk, men om jag så får igång rätt förhållanden kan jag lika bra testa. Nån gång måste ju vara den första!

Rummet där de skulle stå är inte 3-4 på sommaren mer 15-20 grader. Ska tänka över idén med brickor istället.
/Erik

6/1 -16

Jag har mina i garaget året runt och det verkar funka bra även om det blir upp mot 25 grader i luften ibland på sommaren. En stor fläkt kyler massor när plantorna står i våt mossa, man behöver bara fylla på vatten oftare.

Det är bara och testa det finns nog lika många sätt att odla Disor som det finns odlare så något rätt eller fel finns inte!

6/1 -16

Då är det bara att börja planera! Odlar du i ren vitmossa? Det verkar vara skilda meningar om vad som är bäst att odla i.

6/1 -16

Jag har 2 olika blandningar som funkar lika bra. Den på bilden står i alt 2.
alt 1 levande vitmossa och finklipta friggolitchips.
alt 2 torkad vitmossa och finklipta friggolitchips med levande vitmossa på toppen (ca 1/3 del av krukans höjd).

6/1 -16

Tack!

6/1 -16

Disa Kewensis. Från Norberg.

Jo och de blommar inte bara på sommaren. Just nu blommar en D. Kewensis!

6/1 -16

Själv är jag nybörjare med denna art, men så här långt (ett par månader) så ser det bra ut. Jag köpte 3st D. u från http://www.myorchids.de och de kom fina i en bädd av vitmossa. Odlar dessa i ett kylskåp med LED-lampa som belysning 5-15C. Planterade i lerkruka med "fluffig" nyskördad och grön vitmossa. De får stå i 1cm avjonat vatten, kommer att göda under tillväxt. Om ett år kan jag bekräfta eller dementera om detta funkar!
Mvh
Mikael

6/1 -16

Vilken färg! hur många plantor har du?

6/1 -16

@Lärkan Jag har väll ca 25-30 krukor ungefär. Lite blandat med arter och hybrider.

@Mikael Det var ett spännande odlingsalternativ! Det ska bli spännande att följa.

Ge ditt svar

Jag har många år önskat att få odla en Disa, men man ser aldrig sådana bjudas ut till försäljning. Frågade Marita vid något tillfälle om hon sålde Disa. Då utbrast hon Oj, nej det är det svåraste man kan ge sig på.......Någon måste ju ha lyckats blev min tanke.. men vem kan berätta mera?

Nyckelord: Disa

14/3 -12

Lasse som ibland är på OP är Disa specialist och han säljer, han är med i SYS

14/3 -12

Du kan läsa en hel del intressant på denna sidan: www.daveparkinsonplants.co.uk

14/3 -12

Tack oled och westgothia för tipsen! Jättebussigt!
Detta måste jag verkligen kolla för jag vill nämligen utmana mig på ett Disaf´örsök just därför att jag länge velat pröva. Nu tycker jag det vore dags att förverkliga drömmen...
Oled: det är väl inte lasse med 3 s som vi har här på op?

15/3 -12

Larsb som er medlem här på forumet har skrivet en artikel om disaodling och ibland har han plantor till salu
Maila till lars

15/3 -12

Tack för tipset john! Jag letade på Sys sida i går men hittade ingenting där. Vet du också var artikeln är skriven är jag tacksam för även denna upplysning,
Jag forskar vidare på om han ev har plantor till försäljning

15/3 -12

Artiklen finns på nyckelordet om Disa här på OP:
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

16/3 -12

Oj tack Björn, där fanns ju mycket matnyttigt att ta sig igenom med artikel och andras inlägg i frågan. Häftigt! Jag borde kunnat leta fram detta själv men ibland "går man vilse i djungeln".

Diskutera eller uppfyll önskningen

13/3 -11

+ 10/4 -11

Önskeartikel: Disa

Om någon Disa-odlare skrev en artikel om släktet och dess (besvärliga?) odling så skulle jag bli väldigt glad. Speciellt intresserad är jag av att förstå hur man kan få vattnet att vara av god kvalité.

Nyckelord: Disa

larsb uppfyllde önskningen!

Tack för artikeln Lars!

23/5 -11

Hej Bjøjn. Jeg har skrevet en kort artikel om Disa, som er lagt under Odling af Disa.

Diskutera eller uppfyll önskningen
Et billede til at mindes sommeren. Från larsb.

Flere planter fra mit frøhold af Disa Dorte Jepsen blomstrede denne sommer. Selvom det er samme forældre, er variationen stor. Det giver nye muligheder, når man krydser videre. Den orange i baggrunden er blevet krydset med en stor, orange Disa uniflora.

Nyckelord: Disa

8/9 -10

Jättefina!
Jag är väldigt förtjust i Disa. Vad jag har förstått kan man så Disafrön i vanlig Spagnum. Stämmer det?
Har du några frön att sälja?

8/9 -10

Mmmm! Som isglass i sommarvärmen Mycket stiliga!

8/9 -10

Man kan så Disa på vanlig spagnum, men frøene skal være friske. Alle mine frø blev sået på den måde intil for 2 år siden. Jeg sår ikke længere selv, men sender frøene til en god ven i Østrig, som gerne vil lave Disa-flasker. Jeg har derfor ikke nogen frø, beklager.

8/9 -10

Kjempefine!

8/9 -10

Fantastiska!

8/9 -10

Jättefina blommor!

8/9 -10

Ja, verkligen sommarfärger!

Prata om bilden

5/9 -09

Disa uniflora Yellow

Disa uniflora Yellow. Från larsb.

I år blomstrede de første Disa uniflora fra et hold frøplanter. Jeg har krydset en 'ordinær' Disa uniflora yellow med Disa uniflora 'Christmas Gold' De, der har blomstret hidtils, har været meget fine.

Nyckelord: Disa, Disa uniflora

5/9 -09

Så nydelig.
Hvordan dyrker du dem ? ( har akkurat lest at de er noen av de orkideene som er vanskeligst å lykkes med.)
Sår du frøene selv ?

5/9 -09

Disa er ikke sværere at dyrke end andre orkideer, men de skal have det helt modsat, hvad vi er vant til. De må aldrig tørre ud! De er også meget følsomme over for salte i vandet. Om sommeren står de i cirkulerende vand, om vinteren bliver de vandet en til to gange om ugen. Altid regnvand. Om sommeren er det tilsat en lille mængde gødsel. Disa kan gro i mange forskellige former for kompost, men da det altid er vådt, skal man passe på, at det ikke bruder ned, før man får plantet om. Jeg har de fleste i levende NZ Spagnhum, men jeg prøver hele tiden andre meie, da den levende mos ikke giver megen støtte til blomsterskafterne.

De, der gør det rigtig sjovt at dyrke Disa er, at man kan så frøene på naturlig vis. Jeg sår dem på 'død' NZ-Spaghnum.

6/9 -09


Tror nok jeg plasserer dem i kategorien "stor utfordring" .
Såing på naturlig vis er spennende , har du noen bilder du kunne legge ut på forumet ?
Har funnet dette http://www.orchideenvermehrung.at/englis... fra Lotta&Thomas som gjelder helt andre arter, men det er veldig stilige bilder.

6/9 -09

Man kan også bare vande dem om sommeren. Jeg har bare for mange, så det tager for lang tid. Derfor står de i cirkulrende vand. Tak for linket. Jeg kender godt metoden med Bark, men jeg har ikke prøvet den endnu. Jeg dyrker også en del Pleione, så jeg har planlagt at prøve den snart.

6/9 -09

Den är ju fantastisk Lars! Jag har gjort själv ett misslyckat försök med en disa i år, den ruttnade tyvärr nästan omgående hos mig Så jag får nog nöja mig med att beundra Lars disor på avstånd åtminstone ett bra tag till

6/9 -09

Hej Lars
Fine planter du har korset frem
Jeg har forsøkt at dyrke disa men jeg klarer ikke overvintringen
Jeg har bare en tilbage nu så jeg har givet op

6/9 -09

Vacker!

6/9 -09

Vackert! Spännande att du sår den på torr NZ Spaghnum. När sår du och använder du växthus någon gång?

Tack för fina Disa-bilder och intressant läsning!

Tack för fina Disa-bilder och intressant läsning!

6/9 -09

Verkligen flott med ljusare och mörkare nyanser av en färg i samma blomma, grattis än en gång till lyckad hybridisering!
Tar du hand om frökapslar från Pleione? Jag har några, säg bara till om du vill ha dem. (Tyvärr vet jag ju bara vad plantan de växer på heter, inte vem som kan vara den andra föräldern.)

7/9 -09

Mange tak for de pæne ord, alle sammen.
Svetlana: Du skal inte give op så hurtigt. Måske har den kompost, din Disa har stået i, ikke passet til dine forhold. Jeg går ud fra, a tdu købte den på Sofiero. Jeg lagde ikke mærke til, hvad de stod i.

John: Det var da trist. Jeg det gik da ellers meget godt det første år. Har du nogen ide om, hvad der gik galt?

Jeanette: Jeg sår frøene, så snart kapslen åbner sig. Hvis nam skal så på denne måde, skal frøene være helt friske. Jeg har et drivhus, så dog mangler en del ruder, men det fungere fint from maj til oktober. Herefter kommer de ind i en lille havestue, hvor de bor resten af året. Disa er, i min erfaring, ikke så afhænging af høj uftfugtighed, men de kan ikke lide for høje temperature..

Säluttern: Tak for tilbudet, men det er ikke så interesant at så frø fra en ukontroleret bestøvning. For det første er sandsynligheden for, at der kommer noget godt ud af det, meget lille. Hvis der skulle komme en fantastisk plante ud af det, kan man ikke lav eden igen, da man ikke ved, hvem 'faderen' er. Jeg har lavet et par Pleione kapsler i år, for at prøve at så på bark. Hvis jeg ellers er hjemme, når kapslen åbner sig, så prøver jeg at så ud på bark.

7/9 -09

Jag tror jeg har haft dem for varmt (15 grader) og måske har jeg gødet dem for meget
Men jeg har stadig en plante så måske ?

7/9 -09

Det kan ikke være temperaturen alene. Disa kan sagtens klare 15 grader. Hvvilken en overlevede?

7/9 -09

Hmmm, hur har jag kunnat missa Disorna? Det blir nog en framtidsbeställning när jag har råd!

7/9 -09

Lars
Den overlevede er en disa kewensis

Prata om bilden

5/9 -09

Disa Dorte Jepsen

Disa Dorte Jepsen. Från larsb.

En krudsning mellem Disa Wilferd Dickitt og Disa Kewensis. Jeg har anvendt Disa Kewensis Oudepost'´for at få den orange farve. Den er samtidig lidt mere kompact en en del af de andre Kewensis.

Nyckelord: Disa, Disa Dorte Jepsen

5/9 -09

Må være morsomt å få så flotte resultater på en formering

6/9 -09

Underbar färg på din Disa, grattis till en lyckad korsning.
Den ser ju ut som mogna aprikoser.

6/9 -09

Abricosfarvet er helt korrekt. Jeg glæder mig til at se, hvilket afkom den kan producere i fremtiden. Jeg har lavet 2 kryds med den, men der går lige et par år, før jeg ser resultatet

6/9 -09

Underbar korsning Lars, grattis!

6/9 -09

Vilken härlig skiftning i färgerna!!!! : )

Grattis, ljuvliga färger i den här!

6/9 -09

Wow vilka färger, som man blir glad av

6/9 -09

Håller med alla andra, vilka underbara färger

6/9 -09

Så härligt läckra färgmöten och väldigt fin form! Har du fått den registrerad? Grattis till en mycket lyckad hybrid, Lars!

6/9 -09

Ljuvligt och jag e väldigt imponerad
Var på Botan i gbg för några veckor sedan o då var det en massa Disor som blommade, vackrare blir det inte!!!
Fick mamma att döpa sin nya katt till Disa,

6/9 -09

Mange tak. Ja, den er registreret. Jeg vidste ikke, at det var en ny krydsning, da jeg lavede den. Jeg havde bare en ide om, hvad jeg vile have ud af krydsningen, rent farvemæssigt. Det var først, da jeg skulle finde ud af, hvad krydset hed, at jeg fandt ud af, at den ikke var registreret før. Det er ret sjovt at have rigistreret sin egen hybrid. (Dorte er min hustru gennem 25 år).

7/9 -09

Vilken härlig historia, Lars Och det blev ju en fantastisk silverbröllopsgåva, att få makens egenhändigt korsade orkidé namnad efter sig! Här är läge för lite romantisk stråkorkester till tråden tycker jag Lycka till med fortsatt hybridisering och med nästa 25 år i äktenskapet! Tack för den fina historien, den kunde gott platsa i en tidskrift för orkidéer tycker jag!

7/9 -09

Den blev registreret 11 dage før vores sølvbryllup

8/9 -09

Vilken romantiker........ där har jag mycke att lära : D

8/9 -09

Det var ju en fantastisk present Lars, grattis till både lyckad korsning och lyckat äktenskap!

Prata om bilden

20/4 -07

Disa Wilferd Duckitt

Disa Wilferd Duckitt. Från larsb.

Her er to kloner af Disa Wilferd Duckitt.

Nyckelord: Disa Wilferd Duckitt, Disa

20/4 -07

Lars - härligt brinnande orange färg. Passar bra till min lilla 43 (vaniljlikör) som jag smuttar på idag istället för whiskey. Dricka en orkidee känns häftigt.

20/4 -07

Het sambadans! Underbara! Måste nog prova Disor någon gång
Berrak: ja, tänk vilka uttryck orkidéintresset kan ta, man kan göra likör av dem oxå! Smaklig smutt!

Underbar färg!!

20/4 -07

Farven alene er grund nok til at dyrke disse fantastiske orkideer. De er ikke så svære, som de fleste bøger siger.

Prata om bilden

20/4 -07

Disa Kewensis

Disa Kewensis. Från larsb.

Disa Kewensis er min tidligst blomstrene Disa. Det vare ikke så længe, for den blomstre. Der er store skafter på planterne.

Nyckelord: Disa Little Lotta, Disa

20/4 -07

Ups, forkert billede. Dette er faktisk Disa Little Lottta, en relativt ny hybrid fra Hildegard Crous. Den gror fantastisk godt. Formen på blomsten kunne være bedre, men det var første gang den blomstrede sidste sommer, hvor dette billede er taget, så jeg håber på bedre form næste gang.

20/4 -07

Little Lotta verkar ha sett sina bästa dar. En gammal sliten varelse.
Den beteckanar jag som spektakulär, inte vacker men rätt häftig.

20/4 -07

Så poetisk.

Prata om bilden
Blandet Disa fra mit drivhus. Från larsb.

Sommer 2006.

Nyckelord: växthus, Disa

14/3 -07

Wow!! Imponerande plantor!!!!!
Hur sköter du dem?

Vilken samling och färgprakt! Har du odlat dom länge?

14/3 -07

Jeg dyrker dem i ren mos, helst levende. De skal altid være våde, og vandet skal være meget rent. Jeg har en del, så om sommeren , når de er ude i mit drivhus, står de i cirkulerende vand. I vækstperioden tilsætter jeg ganke lidt gødsel. Jeg synes ikke, de er så svære at dyrke, som man læser de fleste steder.

14/3 -07

Hej Helena,
Jeg har dyrket Disa i 10 år. Det er nemme at formere fra frø, hvilket gør dem endnu roligere at dyrke.

14/3 -07

Jättefina färger! Disa är en för mig ganska ny upptäckt. Mycket vackra. Så är det här dina egna fröplantor?

Berätta om ditt cirkulerande vatten..

14/3 -07

Hej Mia,
De fleste af dem er mine egne frøplanter. Det er lidt svært at finde at købe nye planter, da de fleste udbydere er i Syd Afrika og frøplanterne kan have svært ved at overleve tyren i posten. Når jeg køber 5 planter, kan jeg højst regne med 1 overlevende.

14/3 -07

Det cirkulerende vand er ret primitivt. Jeg har lavet en ramme på bordet, hvor jeg har lagt et stykke bassinplastik. Jeg fylder det med vand, og lader en lille springvandspump(Fläkt?) pumpe det igennem en slange fra den ene ende af bassinet til den anden.

14/3 -07

Ja, det låter som ett smart system. Har du ett filter i pumpen?

14/3 -07

Nej, intet filter andet end det, der er på pumpen. Jeg renser det en gang et par gange om ugen.

14/3 -07

Välkommen hit Larsb!
Så roligt att få bekanta sig med Disor! Tror inte jag sett någon tidigare här på pratet, och jag har nog inte tittat närmare på dem annars heller. Berätta gärna mer om hur du föll för just det släktet, och gärna mer om dem! En sån härlig "het" färgskala, det riktigt sprakar om din samling!
Brukar blommorna hålla sig länge, och doftar de?

14/3 -07

Helt underbart,
Disa är så läckra.
mvh
Mikael

14/3 -07

Goddaw Larsb velkommen til
Du skriver at du frösår dine disa
Hvordan gör du det, er det sterilt eller er det som at så en almindelig plante

14/3 -07

Disa er ikke noget, man ser så ofte. De har et dårligt omdømme i literaturen, hvilket er synd, for de er ikke så svære at dyrke, som mange hævder, de er bare ikke så tilpasningsvenlige, som de fleste andre orkideer. Og de er så utroligt smukke, med store blomster i stæke farver, der holder 3 uger eller mere. Jeg er ikke stødt på Disa med duft.
Disa er en af de få orkideslægter, der kan formeres på naturlig måde. Man sår frøene direkte fra frøkapslen til fugtig død spaghnummos, lige så snart den åbner sig. Der går nogle uger, før de begynder at spire. Det svære ligger i, at de skal omplanteres efter 2 til 3 måneder, før mos pf alger kvæler de små spire. Det er lidt besværligt, da protokromerne ikke er ret store (under 1 mm). Dette gentages, indtil de små planter efterhånden får lidt rødder og begynder at gro. Det tager 2 til 3 år, før de er store nok til at blomstre.
Man får selvfølgelig langt flere planter ud in vitro formering, men hvis man, som jeg, er håbløs til at få sterile frøplanter til at overleve overgangen fra steril medie til den virkelige verden, er dette ligegyldigt. Jeg får langt flere planter, end jeg kan dyrke.

14/3 -07

Va roligt att höra din beskrivning. Ja, bättre att få dem att överleva i "rätt" medium på en gång än hålla på och lirka med dem senare om man ändå får fler än man kan odla.

15/3 -07

Hej Säluttern,

Jeg glemte dit spørgsmål om, hvordan jeg begyndte at dyrke Disa. Det var faktisk et tilfælde. En af mine venner havde kontakt med en forsker fra Botanisk institut, som havde et projekt med Disa. Han kunne bare ikke få dem til at gro. Derfor kontaktede han min ven, for at få ham til at tage planterne ud af flasker og dyrke dem op. Der var mange flaske, så min ven kom og afleverede 10 flasker med Disa hos mig. På trods af, at jeg var overbevist om, at jeg ikke kunne dyrke dem, ver der faktisk mange, der overlevede. Da projektet var færdigt, fik jeg lov at beholde 2 planter. Dem krydsede jeg, da jeg havde læst, at man kunne så ud på mos. Det tog nogle år at finde ud af, hvordan man skulle gøre, men så gik det stærkt.

15/3 -07

Det var en trevlig framgångshistoria! Vilken tur att vännen delade med sig av "flaskbarnen" Jag förstår att man blir extra biten då man lyckas med något som till en början verkar ha alla odds emot sig. Disorna är verkligen dina egna, om jag var du skulle jag vara omåttligt stolt! Ett stort grattis till framgångarna, och tack för att du berättade den härliga bakgrunden! De är verkligen vackra, speciellt tillsammans i alla färgerna så där

Prata om bilden

14/3 -07

Disa uniflora

Disa uniflora. Från larsb.

En rød uniflora, jeg har fået under klonnavn 'Table Mountain'. Næppe et registreret klonavn.

Nyckelord: Disa, Disa uniflora

Prata om bilden
Disa uniflora "Christmas Gold". Från larsb.

En af de smukkeste gule uniflora

Nyckelord: Disa uniflora, Disa

14/3 -07

Ja, verkligen kempefin!

Prata om bilden

16/7 -06

Dahlenburg 2006

Dahlenburg 2006. Från Hbg orkidé.

 

Nyckelord: Disa, Disa uniflora, Karge

16/7 -06

DIsa uniflora?

16/7 -06

Jag såg den i Dahlenburg hos Karge. Den är så himla vacker, men jag fick inte med namnet. Jag ville bara dela med mig av dess skönhet.

17/7 -06

Den är verkligen urtjusig, är den stor?

17/7 -06

Ja, hela orkidéen var ca 50-60 cm hög med blommorna

17/7 -06

+ 18/7 -06

Ok, ganska stor då. Ock som en eldflamma!

Prata om bilden